Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok
  • Sir Galahad: @vörösbor(de)minőségi: Az alapján tudunk véleményt mondani, ami a posztban olvasható. Ha a szerző ... (2019.08.13. 13:38) Négy lakás

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2020.06.09. 16:00 elendem

Nyílt levél - válasz dr. Wágner Ágnes közérdekű beadványára

Címkék: lakáscsere Budavári Önkormányzat vári műemléklakások örökbérlet

Szalag12.JPG

A vári lakáscserék jelentős részében közreműködő ingatlanügynökének közérdekű beadványára nyílt levélben válaszolok

Szólj hozzá!

2020.04.13. 12:03 elendem

Fél év

 kepviselo-testulet.jpg

…telt el az október 13-i önkormányzati választások óta, szeretném bemutatni, hogyan haladunk a választási ígéreteink megvalósításával.

7 komment

2019.09.19. 13:17 elendem

Nyílt levél az I. kerületi polgármesternek

Címkék: Budavári Önkormányzat Logodi utca 56-58.

bloghoz.jpg

Tisztelt Budavári Önkormányzat!
Tisztelt dr. Nagy Gábor Tamás Polgármester Úr!

Tudom, hogy magam is az Önkormányzat testületének tagja vagyok, mégsem hagyom tovább, hogy az én munkámat az Önök munkájával azonosítsák vagy mossák össze.

Cinikus és felháborító, ahogy dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kivonul a Logodi utcába, és sajnálkozva tart sajtótájékoztatót a támfal leomlásáról, miközben többszöri figyelmeztetésünk ellenére sem tett semmit az Önkormányzat, hogy megakadályozza ezt az életveszélyes balesetet és a veszélyhelyzet létrejöttét.

Szeptember 11-én, egy lakó bejelentése nyomán értesültem arról, hogy megkezdték a támfal alatti föld bontását. Amikor kérdéseimmel megkerestem a polgármesteri hivatalt, kiderült, hogy tudomásuk van arról, hogy a területen milyen munka folyik és azt is tudják, hogy nem adtak ki építési engedélyt, csupán csak egy közterület-foglalási engedélykérésnek tettek eleget.

Szeptember 12-én tovább folytatódott a munka a területen annak ellenére, hogy a hivatal munkatársai jártak a teleknél, látták, hogy mi folyik ott. Annak ellenére, hogy a környező házak lakói is és én is folyamatosan jeleztük, hogy ez veszélyes lehet. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Várhegy lejtői csúszásveszélyesek, a múltban több megcsúszás is történt a Lovas útnál, a Logodi utcában és legutóbb a Toldy Ferenc utcában. Ez utóbbinál emiatt hónapokon át ideiglenes vízellátásra szorult több társasház, mivel eltörtek a vízvezetékek, amikor megcsúszott az út.

Ahányszor a helyszínen jártam, nem volt jelen felelős építésvezető, statikus vagy talajmechanikus szakember, és nem volt a jelenlévő gépkezelőknél semmilyen hivatalos dokumentum arról, hogy kinek a megbízásából és engedélyével dolgoznak a területen.

Az érintett közös képviselők még a múlt héten levelet kaptak a hivataltól, amelyből világosan kiderül, hogy már hónapokkal ezelőtt hivatalosan egyeztettek a tervekről, és készülőben van a tervtanács összehívása is a telekre tervezett társasházról. Közben – a generálkivitelező szerint sürgősséggel – megadta a fakivágási engedélyt a polgármesteri hivatal a telek valamennyi fájára.

Szeptember 13-án, pénteken pedig kiderült, hogy a kivitelező a munkálatokat úgy kezdte meg, hogy nem volt erre engedélye, nem kapott a régészeti feltárást megelőző földmunkához örökségvédelmi engedélyt. És bár akkor leállították a munkát, még aznap megkapták az engedélyt, így hétfőn tovább dolgoztak.

Hétfőn délután leomlott a mellvéd és a támfal, a kövei rázúdultak az Attila út 117. lakóházra, a Logodi utca érintett szakasza pedig meggyengült.

Tehát az Önkormányzat hétfő esti közleménye és a polgármester keddi sajtótájékoztatója több valótlanságot is tartalmaz:

  • Nem igaz, hogy semmit nem tudtak arról, mi készül itt, hiszen többször is egyeztettek a hivatallal a beruházók, tervezők, és a saját közleményük szerint is kérték a kormányhivatalt a szigorú ellenőrzésre. A polgármesteri hivatal pedig két engedélyt is kiadott a munkálatokhoz kapcsolódóan.
  • Nem igaz, hogy rutinellenőrzés során vették észre, hogy mi történik, hiszen hat napon keresztül mind a lakók, mind én folyamatosan kerestük a hivatalt, dokumentáltuk az eseményeket, kértük a beavatkozást. Amíg a támfal le nem omlott, érdemben nem tettek semmit ennek megakadályozására.
  • Nem igaz az, hogy az Önkormányzat nem tudott mit tenni, mert nem volt engedély: ha az Önkormányzat vagy annak valamelyik szerve engedély nélküli vagy szabálytalan építkezést lát, haladéktalanul intézkednie kell és értesítenie a különböző hatóságokat.

Önök évek óta azt a látszatot akarják kelteni, hogy a kerületben jól működnek a dolgok, miközben ez nem az első eset, hogy megmutatkozik: tájékoztatás nincs, felelős nincs, csak ujjal mutogatnak egymásra. A narratívájuk most mindössze annyi: az engedélyezés és felügyelet az I. kerületi Kormányhivatal hatásköre lett volna, és Önök kérték a Kormányhivatalt a szigorú ellenőrzésre. Szeretném kérdezni, hogy ha az Önök gyereke játszana a telek alatti ház udvarán, ahová a kőkoloncok zuhantak, akkor is megelégedtek volna azzal, hogy kérik a kormányhivatalt? Szeretném látni, milyen módon ellenőrizték azt, hogy a Kormányhivatal eleget tesz-e ennek a kérésüknek! Tényleg a választóik szemébe tudnak nézni és azt mondani, hogy mindent megtettek, és ez sem az Önök hibája?

Mi akadályozta meg az Önkormányzatot, annak egy felelős döntéshozóját hat napon át, hogy kiálljon a lakók elé és korrekt tájékoztatást adjon? Miért nem lehetett hat napon át emberszámba venni mindazokat, akiket ez az egész közvetlenül érint? Miért bújtak el a jogszabályok mögé?

Mert lehet, hogy jogilag nem építkezés, ha egy támfal alól több méter vastagságban elhordják a földet, de a gyakorlatban az, és a leomló kőkoloncok ugyanúgy fittyet hánynak a jogi helyzetre, ahogyan Önök az elmúlt napokban a közelben lakó kerületi családok érdekeire.

Megérjük valaha, hogy vállalják a felelősséget a rombolásért, amit a kerületben végeznek? Önök szerint mégis kinek a feladata lett volna rendben tudni az engedélyeket? Miért a lakóknak kellett szaladgálni, hogy kiderítsék, ki dolgozik itt és miért? Hogy lehet, hogy egy polgármester kisétál megtekinteni a támfal hűlt helyét, eközben pedig összefoglalva annyit tud az ügyről elmondani, hogy nem tudja, hogy mi történt? Nem az lenne egy kerület vezetőjének a dolga, hogy tisztában legyen azzal, mi folyik a 21 éve uralt birodalmában kerületében?

Tették volna a dolgukat napokkal ezelőtt, amikor már tudomásuk volt a kialakult helyzetről! Lehet, hogy holnap az Origo, szombaton pedig a 888.hu „avatja szentté” a polgármestert, amiért hősiesen együtt érzett, de a Logodi utcai támfalnak attól még hűlt helye van, az utca omlásveszélyessé vált és a környező házak lakásai is veszélyben lehetnek.

Kérdezem ezért Önöket, hogy ki és mikor fog végre kiállni az érintett lakók elé és mondja el végre a valóságot arról, hogy miért nem tettek semmit?

 

Váradiné Naszályi Márta

önkormányzati képviselő, polgármesterjelölt

 

A képet egy lakó készítette a támfal omlásának pillanatában

 

Szólj hozzá!

2019.08.30. 15:14 elendem

Tabáni titkok

Címkék: fakivágás Tabán Budavári Önkormányzat Fővárosi Önkormányzat

 tabani_kep.jpg

Mi készül a Tabánban? Miről szólt a Főkert tájékoztatója? Lesz-e fakivágás? Miért nem beszéltek korábban velünk?

2 komment

2019.08.12. 09:24 elendem

Négy lakás

Címkék: lakáseladás Budavári Önkormányzat

house-1407562_340.jpgMiért volt bűnös felelőtlenség a négy önkormányzati lakás eladása?

16 komment

2019.07.21. 10:45 elendem

Szentendrei úti fák

Címkék: fakivágás Fővárosi Önkormányzat III. kerületi Önkormányzat Szentendrei út

 28622137_13bdc4b7e3a49709f274e147d3099292_wm.jpgBár az Index és Kiss László is már örültek, hogy sikerült megmenteni a fákat, sajnos, ez egyelőre még nem jelenthető ki. A BKK továbbra is arra készül, hogy kivágja a megjelölt 62 fát - Jánossy András vendégszerző írásának szerkesztett változata

Szólj hozzá!

2019.07.02. 09:26 elendem

Rezsi és klíma

Címkék: klímavédelem Budavári Önkormányzat klímastratégia

2017_02_04_rizsavi_tamas.jpg

Nem állítható szembe az alacsony rezsi és az európai klímacél - de mit tehet az önkormányzat?

6 komment

2019.06.30. 19:49 elendem

Aki szegény...

Címkék: alapjövedelem

Szegénynek lenni általában sem, de ma Magyarországon különösen nem azonos azzal, hogy valaki lusta, munkakerülő vagy ingyenélő.

1 komment

2019.06.20. 08:49 elendem

Mit tesz az I. kerület a patkányok ellen?

Címkék: patkányok Budavári Önkormányzat

patkany.jpg

Interpellációban kérdeztem a polgármestert, hogy megrendeli-e a patkányirtást

Szólj hozzá!

2019.05.15. 06:30 elendem

Valaha volt itt egy park

Címkék: Tabán

taban2.jpg
Senki sem tudja, mi készül, de a fákat már megjelölték...

3 komment

2019.04.27. 10:15 elendem

Hogyan kellene kiirtani a patkányokat?

Címkék: patkányok Tarlós István Fővárosi Önkormányzat

3493379.jpg 
  Mottó
- Le tud futni 5 mp alatt 100 métert?
- Nem
- És ha megfizetem?

85 komment

2019.04.12. 08:16 elendem

Plakát, kampány, városkép

Címkék: kampány Budavári Önkormányzat

plakat04.jpgEgy korrekt önkormányzat kitesz ideiglenes plakáthelyeket

Szólj hozzá!

2019.04.02. 09:05 elendem

Budavári tervek

Címkék: Budai Vár Várkapitányság

budaivar_latvany.jpgTalálkozót kezdeményeztem a Várkapitányság vezetőjével - nem akar velem találkozni, de levélben válaszolt a kérdéseimre.

Szólj hozzá!

2019.03.29. 08:42 elendem

Lakásvásár Budán

Címkék: lakáseladás Budavári Önkormányzat

buda605.jpgLakásokat ad el a Budavári Önkormányzat

1 komment

2019.02.17. 09:23 elendem

Air Race?

Címkék: Red Bull Air Race Belváros Fővárosi Önkormányzat

cross_county_magazine_1.jpg

 Megkérdeztem a budapestieket, mit gondolnak a Red Bull Air Race-ről.

26 komment

2019.02.12. 09:17 elendem

Csúszós – korcsolyázás az I. kerületben

Címkék: korcsolyázás Budavári Önkormányzat Oxygen Wellness

 skates-2001798_960_720.jpg

Az I. kerületi gyerekeknek nem biztosít egész szezonban kedvezményes korcsolyázást az önkormányzat, pedig ezért kap további 15 évi koncessziót a wellness központ

Szólj hozzá!

2019.01.18. 10:28 elendem

Gundel foci

Címkék: miniszterelnökség menza Gundel Budapest Sportfőváros

 depositphotos_65223493-stock-photo-soccer-cake.jpg

Ön megenne egy szelet abonettet délután 3-kor, amit még reggel 7-kor kentek meg margarinnal?

7 komment

2018.12.20. 19:50 elendem

Köhögést kapunk Karácsonyra?

Címkék: szmog légszennyezés Fővárosi Önkormányzat

 2017_02_04_rizsavi_tamas.jpg

 Hogyan lehet az, hogy öt napból négyben megbetegít a levegő, de nem szól erről senki?

20 komment

2018.12.09. 18:10 elendem

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Címkék: Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

néges kisfiúk.jpg

70 éve, 1948. december 10-én fogadták el:

...Tekintettel arra, ... hogy az ember legfőbb vágya egy olyan világ eljövetele, amelyben az elnyomástól, valamint a nyomortól megszabadult emberi lények szava és meggyőződése szabad lesz,... a közgyűlés kinyilvánítja az emberi jogok egyetemleges nyilatkozatát, mint azt a közös eszményt, amelynek elérésére minden népnek és minden nemzetnek törekednie kell...

1 komment

2018.11.19. 20:12 elendem

Közfejlesztések Tanácsa – fővárosi megállapodás 1.

Címkék: Fővárosi Önkormányzat Orbán-Tarlós megállapodás Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

hvg_meg_egy_stadion.jpg

 November 17-én írta alá Orbán Viktor és Tarlós István azt a megállapodást, amelyben rögzítik kettejük további együttműködését. Ennek a paktumnak a 15 pontját elemzem végig blogbejegyzés-sorozatomban.

26 komment

2018.11.05. 13:51 elendem

Lakáshelyzet a Várkerületben

Címkék: világörökség elővásárlási jog Budavári Önkormányzat Budai Vár

 uri_u_9.jpg

 Rengeteg félelem, aggodalom és bizonytalanság veszi körül mostanság a Várkerületben élő és vállalkozó embereket. Október 15-én jogi tanácsadással egybekötött lakossági fórumot tartottunk, ennek legfontosabb gondolatait írom most le.

2 komment

2018.11.01. 18:28 elendem

Patkányok és szeméthegyek

Címkék: patkányok hulladék Nemzeti Hulladékkezelő

 olah_gyongyi_hulladek.jpgA trafikmutyihoz hasonlóan a kormány lenyúlt egy teljes iparágat, mert jó bevételi forrást látott benne – csakhogy itt nagyobb baj lehet a pénzelvonásból és a szakmai alkalmatlanságból, mintha hiányzik a mentolos szofi

78 komment

2018.10.11. 21:17 elendem

Lánchíd

Címkék: Lánchíd gyalogos-kerékpáros híd járdaszélesítés

lanchid_ceu.jpg

Tényleg szélesebb lesz-e a Lánchíd járdája?

4 komment

2018.08.16. 12:47 elendem

Batthyány TÉR KÖZösségi megújítás

Címkék: Budavári Önkormányzat Batthyány tér TÉR-KÖZ pályázat

mohai_balazs_2.jpg

szubjektív beszámoló a rendkívüli bizottsági ülésről

14 komment

2018.07.20. 14:42 elendem

Budavári einstand

Címkék: Budavári Önkormányzat Budai Vár Fővárosi Önkormányzat Budavári Palota Budapest törvény

 medisiege.jpgA tervek szerint ma fogadja el a Parlament a Budapest törvény néven ismertté vált salátatörvényt.

10 komment