Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Nem trollkodás: mi ez a baromság, hogy a nőknek még ott is tilos a félmeztelen megjelenés, ahol a ... (2024.08.27. 15:52) Hogyan használjuk a Czakó utcai sportpályát?
  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2024.09.12. 19:36 VNMárta

Gellérthegyi közparki fejlesztések

nyu_hu.jpgTökéletesen tisztában vagyok a Gellérthegyet, mint zöldfelületet jellemző problémákkal, és hathatós lépéseket is tettem a probléma kezelésére. A megindított előkészítési, tervezési folyamatot azonban a jobboldali többség állította le. Bejegyzésemben a részleteket osztom meg.

Kérdést kaptam a Várnegyed szerkesztőségétől a Gellérthegyi közpark fejlesztése ügyében. Mivel az új Várnegyed újság szerkesztősége eleve koncepciózus és hamis állításokat tartalmazó kérdéseket tesz fel, majd az általam írt válaszokat sajátos keretezésben, hazug cikkekkel körülvéve jelenteti meg, ezért már jó ideje úgy döntöttem, hogy nem veszek részt az újság Megafon-kompatibilis hazug propagandájában. Viszont a saját felületeimen közzéteszem az igazságot az egyes kérdések kapcsán.

Tisztelt Polgármester Asszony!

A Gellért-hegy közterületeinek, zöldfelületeinek és sétányainak állapotával kapcsolatban szeretnénk választ kapni a következő kérdésekre:

1. 2019 óta milyen lépéseket tett az I. kerületi önkormányzat a Gellért-hegy fejlesztésére, rendben tartására? Mekkora összegű forrásokat költött ilyen célokra az önkormányzat?

2. Polgármester Asszony milyen lobbitevékenységet folytatott annak érdekében, hogy a fővárosi fenntartású területeket, sétányokat, zöldfelületeket és a közvilágítást rendbe tegyék, felújítsák és karbantartsák?

3. Eljutottak-e önhöz a gellérthegyi civilek panaszai, amelyben többek között az erdei utak állapotát, a közvilágítás hiányosságait, a zöldfelületek elhanyagoltságát és szemetességét, a Filozófusok kertjéből hiányzó illemhelyet, ivókutat, egységes utcabútorokat és a hajléktalanok jelenlétét kifogásolják? Ezekben az ügyekben miért nem történt érdemi előrelépés 2019 óta?

 Tökéletesen tisztában vagyok a Gellérthegyet, mint zöldfelületet jellemző problémákkal, és hathatós lépéseket is tettem a probléma kezelésére. A megindított előkészítési, tervezési folyamatot azonban a jobboldali többség állította le. Íme a részletek:

A Gellérthegy teljes zöldfelülete fővárosi tulajdonú terület, kezelője a Főkert illetve a védett részeknek a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Az I. kerületnek semmilyen ráhatása nincs a Gellérthegy kezelésére. Ugyanakkor  Fővárosi Önkormányzat stratégiai tervezési folyamata kezdett, amelynek során nagymintás lakossági megkérdezés történt. Ennek adatait felhasználva készült el a Gellérthegy Stratégiai terve 2021. tavaszán.

A Stratégiai Tervhez igazodva 2022-ben és 2023-ban is intenzíven lobbiztam a Fővárosnál a Gellérthegy fejlesztésének  érdekében, a Vérmező-fejlesztés mintájára megvalósuló konstrukcióban (azaz a kerület forrást ad a Főváros részére a kerület számára fontos zöldterületek fejlesztésére).

Ennek kapcsán egyrészt 2023.03.13-án szűkebb körű bejárás szerveztünk  a Filozófusok kertje és környéke legfontosabb fejlesztési pontjainak azonosítására (ennek emlékeztetője csatoltan), másrészt 2023.08.24. a Főváros is szervezett kezdeményezésemre egy bejárást a Sárkányrétre (ennek emlékeztetője is csatoltam),     mindkettőn jelen voltam és számos javaslatot tettem a jelen lévő helyi lakók észrevételeit és kéréseit beépítve (a képen a lakossági bejárás látható).

369700490_707559661191241_4591254402787332054_n.jpg

A Fővárosnál és a Főkertnél folytatott  lobbitevékenység eredményeként a Főkert 2023. szeptember 21-én írásos árajánlatot adott a Filozófusok kertje, Sárkányrét területének közösségi tervezéssel összekötött tájépítészeti koncepcióterv készítésére (A Stratégiai Terv 4-es ütemben meghatározott területére)

Ezek után a 2023. szept. 28-ai képviselő-testületi ülésre bevittem egy előterjesztést, a Gellérthegy és a Tóth Árpád sétány fejlesztéséről szóló szándéknyilatkozattal.      

A jobboldali többség azonban ahelyett, hogy elfogadta volna és elindulhatott volna a fejlesztés, beadott egy olyan módosítót, amelyben a testület „kezdeményezi a Budapest Főváros Önkormányzatánál a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában lévő Vérmező, Tabán, Tóth Árpád sétány, Gellért-hegy, Európa liget közcélú zöldterületek Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat részére történő ingyenes tulajdonba adását” – ami nyilvánvaló nonszensz. Egyértelmű, hogy ez a javaslat nem az adott helyszínek felelős fejlesztését célozta, hanem az eredeti, a fővárossal és a lakókkal együtt kidolgozott javaslat ellehetetlenítését. (Ráadásul szakmailag is hibás, mivel eleve kerületi tulajdonú területeket is megnevez.)

A szeptember 28-i testületi ülés jegyzőkönyvének 82. oldalán, a 27. napirendi pontnál olvasható az ezzel kapcsolatos vita. A vita során egyértelművé vált, hogy a jobboldali többség nem kívánja támogatni a két zöldterület fejlesztését, teljesíthetetlen és értelmetlen feltételekhez kötve azt.

A  felszólításnak megfelelően levélben kerestem meg a Főpolgármestert a testületi többség által elfogadott javaslat ügyében, de a Fővárosi Közgyűlés nem vette azt napirendre.      .

Ezzel az ügy megfeneklett. A fővárosi önkormányzatnak nincsen pénze intenzívebb fenntartásra, ami ellensúlyozná az évi több millió látogató okozta problémákat; a kerülettel való együttműködést, a forrás biztosítását pedig a fideszes képviselők meghiúsították.

A múlt héten beszélgetést szerveztem a Gellérthegyi Sikló témájában. A beszélgetésre eljött Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, aki nemcsak a Sikló, hanem a Gellérthegyi közpark és kapcsolódó területek egészének fejlesztéséről  beszélt, és minden felmerült lakossági kérdésre is válaszolt.

Az alkalom jó lehetőség lett volna arra, hogy mind a gellérthegyi lakók, mind a Várnegyed újság feltegye a kérdéseit, ahogyan arra is, hogy a Rácz Sikló Kft és a Várkapitányság munkatársai is válaszoljanak a felvetésekre. Sajnos, ez utóbbiak az utolsó pillanatban lemondták a meghívást, az egyik gellérthegyi lakossági facebook csoport pedig nem engedte megosztani az eseményt a felületén. Sajnálom, hogy így történt, hiszen a legilletékesebb szakember volt jelent, aki az összes feltett kérdésre kompetens  válaszokat tudott adni.

Kapcsolódó linkek:

  1. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid0oWUfo1MJA3WgzNCmzDR7hKBwXQxwifwRzaVeEtwk9v7znvyX8Ku2WEbCSNSk5vgyl
  2. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid02neZtPAY8TcQCNP1mF4b9WfnXT9GPfAU2ktbyrCvtSg2viUmaYgKFB8tMaJ2WaWt9l
  3. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid02Epv8z5Ww1wB3cGLVJ5B7pUodprPJcZpP67yL1pWP7QMogbDAso3SZfMASyR4UxiQl
  4. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid02FboTt95Cjb9FkabQfHrNCzKBzpB45oAbrQDDmwQsnHgKphtXRRSWKEn71BbQ2EYkl
  5. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid02woDhRvo3Qhg4Po3dEQ3XU7hExVLMH6sK8zBj8TiRSVkDzqgfEmFpFKQy5ZfnTTgXl
  6. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid02pLdxhveeJ9F3Y3uJDSpoP4CBcC8fAJSXEoLAswU46SNwB4HaochEetPYMb5v1zGnl
  7. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid027KVjk3PVc4NjzkKXPFi788vPmttcHhz7HbZeVFbEjZXb4LqdP1ExAWLQDjjb68fsl
  8. https://www.facebook.com/VNaszalyiMarta/posts/pfbid0QSYXctTErvYVuFTtgG5uZATD9YEVT3xq8sg4F16bdTVnDjStn5eNnH5pwB1exKnkl

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr218490482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása