Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Nem trollkodás: mi ez a baromság, hogy a nőknek még ott is tilos a félmeztelen megjelenés, ahol a ... (2024.08.27. 15:52) Hogyan használjuk a Czakó utcai sportpályát?
  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2024.08.20. 09:30 VNMárta

Boldog születésnapot, Magyarország!

Címkék: augusztus 20. vnm

369655253_705549508058923_1125658667047673179_n.jpg

Ha valaki a mai ünnepet csak megnevezi, már mindenki tudja, mit is fog mondani, mit, gondol, hova tartozik. Szent István király ünnepe, az államalapítás ünnepe, az új kenyér ünnepe, ’gusztus 20…
Pedig, ha belegondolunk, ezek az elnevezések, az ünnep egy-egy elemének kiemelése és előtérbe helyezése egy nagy egészet mutat be valamelyik irányból. És ahogyan – Szent István szavaival - az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő, ugyanúgy, az az ünnep, amely nem tudja a társadalom széles rétegeit megszólítani és különböző gondolkozású embereknek is fontossá válni, az az ünnep el fog jelentéktelenedni. (A mai posztomra készülve elolvastam a tavalyi cikkemet és megállapítottam, hogy még mindig nagyon aktuális, ezért belinkelem ennek a posztnak a végén.)

A honfoglaló magyarság megérkezett Európába, és pár évtizedet azzal töltött, hogy a viszonylagosan jómódú, letelepedett, fejlődő és a kontinensen uralkodó keresztény értékrend szerint élő európaiakat fosztogassa. Amit a magyar történelemkönyvekben bájos eufémizmussal kalandozások korának hívunk, az valójában rablóhadjáratok sora volt, afféle tatárjárás, csak mi csináltuk, nem a tatárok. De a földművelő Európa csak békés volt, nem tutyimutyi vagy ostoba. Egy idő után megelégelték a magyarok önfeledt fosztogatását, összefogtak és megállították a csapatainkat. Választani kellett: Európához tartozunk, átvesszük a vallást, a berendezkedést és együttműködünk-e az akkori fejlett világ többi országával.

István választott: háttérbe szorította (feladta?) szuverenitásunk és nemzeti örökségünk egy részét cserébe azért, hogy megmaradjunk, növekedjünk. Együttműködést kezdeményezett és örömmel fogadta a pápa küldötteit, akik segítettek kialakítani azt a rendszert, amellyel az európai országok közé kerültünk. Megalapította az európai értelemben vett államot. A letelepedő, gazdálkodó népesség számára a kitartó munka gyümölcse, a kiszámítható fejlődés és a létbiztonság jelképe a kenyér, amelyet az idei aratáskor betakarított búzából István napjára sütnek először.

Tíz évszázad után ismét választás előtt állunk: Európához tartozni vagy eltűnni. Ezer éve elég volt egy bölcs király, most viszont egy egész társadalom bölcsességére van szükség. Néha eltűnődöm, hogy ha akkoriban választásokat tartottak volna, hányan voksolnak Koppány hangos, populista kampánya mellett, amelyben büszke szuverenitást ígér és azt, hogy nem engedi, hogy külföldről beleszóljanak? Hányan maradnának inkább a megszokott módszerek és hitrendszer mellett? Ma minden magyar választónak lehetősége van Szent Istvánként döntést hozni hazánk jövőjéről – bölcsen éljünk vele!

Boldog születésnapot Magyarország!

https://www.facebook.com/photo?fbid=705549521392255&set=a.309232711023940

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5518469909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása