Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.06.24. 14:17 Véenem

Hogyan kaphatsz vári műemléklakást?

Címkék: budavári önkormányzat lakásstratégia

 delamotte_kapualj_kert_honlapra.jpg

Jó kapcsolatot kell ápolni az önkormányzat többségi vezetésével, és ismerni kell a megfelelő embert – ezt mondta ki tegnapi ülésén a kerület polgármestere.

Az elmúlt időszakban felpörgött az önkormányzati - köztük vári műemléklakások - pályázat nélküli bérbeadása a kerületben. Az érdemdús magánszemélyek, akik az önkormányzattal jó kapcsolatot ápolnak, minden esetben kéréssel fordulnak az önkormányzathoz (a polgármesterhez), amelyben elmondják, hogy kicsi a lakásuk, hogy messziről járnak dolgozni a kerületbe, hogy több ízben sikertelenül próbáltak magánlakást bérelni a kerületben – vagy hasonló.

Ilyen módon kapott bérlakást a református templom egyik lelkésze, a több kerületiben lévő nemzeti közművelődési intézmény igazgatója, egyik díszpolgárunk és most a Hagyományok Háza igazgatója. Ezek egy része vári műemléklakás.

A polgármester minden esetben hosszan ecseteli az illető érdemeit és lakásügyi kínjait, például, hogy „a mindennapi bejárás is megterhelő számára”, mint a mostani ülésre beterjesztett javaslatban áll, és ezért kéri a testületet, hogy segítsen az illető lakásgondjainak megoldásában. „Ha ismerné az illetőt,…”- így a polgármester nekem, én meg elmondtam, hogy látatlanban elhiszem, hogy rendes ember és értékes munkát végez – nem ez a kérdés. Az a kérdés, hogy az önkormányzat lakásállománya a kerületiek lakhatását szolgálja-e vagy a kerületvezető személyes klientúra-építését. A korrekt és demokratikus eljárásnak éppen az a lényege, hogy nem az ismeretség, hanem a jogosultság vagy rászorultság alapján hozunk döntéseket. Sőt, ha ismerjük az illetőt, akkor éppenséggel nagyon átláthatóan és a korrupció gyanúját is elkerülve kell dönteni. Nem ismerhetünk személyesen mindenkit, és ha nem biztosítunk egyenlő feltételeket, egyenlő esélyeket, az súlyosan jogsértő és méltánytalan a kerület lakóival szemben. Ez az uram-bátyám állapot a feudális hűbéresi rendszerre hajaz – vagy, mint egyik képviselőtársam elmondta, a ’80-as évek végi, pártállami osztogatásra.

A kerületben egyébként ahhoz, hogy valaki 15 ezer forint egyszeri támogatást kapjon, részletes környezettanulmányt készít a hivatal, jövedelemigazolást és más dokumentumokat kell benyújtani, hogy a jogosultságot igazolja, itt pedig kedvezményes díjért akarták kiadni a lakást mindenféle igazolás nélkül. Az ellenzék tiltakozására a kedvezményes díjat „piaci”-ra módosította a polgármester (ami kicsit drágább), de a lényegen ez nem változtat: nem pályázat és nem a jogosultság vizsgálata alapján döntött a többség, hanem a „jó kapcsolat” miatt.

Az így beköltözők egyike egyébként éppen azt a lakást kapta meg kedvezményes díjért, amire korábban egy kerületben élő édesanya nyújtott be kérelmet. Az a család nedves, penészedő önkormányzati bérlakásban lakik, és az asztmás gyermeke miatt szeretett volna cserélni, de ők nem kapták meg.

A lakás kevés – azért is, mert sorra eladogatja az önkormányzat részben féláron -, a rászoruló pedig sok. Nemcsak a polgármester ismerőseinek kicsi a lakása vagy kell messziről járniuk dolgozni, és elfogadhatatlan, hogy rászoruló kerületi lakók kiszoruljanak a lehetőségekből az érdemdús ismerősök miatt. Amúgy volna legitim lehetőség egy kerületi múzeum igazgatóját lakhatáshoz juttatni: erre találták ki a szolgálati lakást vagy a bérlőkijelölési jogot, ami nem a személynek szól, hanem a pozíciónak, amit betölt.

A mostani testületi ülésen heves vita kerekedett erről a módszerről. A hozzászólók mind elmondták, hogy nem a kedvezményezettek érdemeit vitatjuk, és nem is a személyüket támadjuk, hanem a módszert. Merthogy a kerületben évtizedek óta nem írtak ki szociális vagy költségelvű lakás-bérbeadási pályázatot, és a piaci díjú bérbeadás is nagyon kevés, teljesen ötletszerű, hogy mikor milyen lakásokat hirdetnek meg. Viszont sorban adja el az önkormányzat a piaci alapon nehezebben kiadható lakásokat.

Az önkormányzatnak nincsen vállalható lakásstratégiája, és napirendre sem vesz semmiféle olyan ellenzéki javaslatot, amely az itt lakók lakáshoz jutását vagy az átlátható lakásgazdálkodás kialakítását segítenék. Egy közérdekű adatigénylésemig nem is volt olyan adatbázisa a hivatalnak, amely a lakásokat egységes szerkezetben tartalmazza. Éppen ezért felmerül a közvagyonnal való hűtlen gazdálkodás gyanúja is.

vnm

 Kép forrása: oroksegnapok.hu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr318837094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2016.06.25. 01:42:18

Mindent piaci áron kellene kiadni. Az pl. I-II...V. kerületben nem is volna szabad "szociális" alapon senkinek adni semmit. Próbáljanak meg nem a budai várban nyomorogni... VIII.-IX--X. kerületben minden bizonnyal vannak helyes kis szociális lakások.
Az is botrányos, hogy hónapok óta műsorozik, perlekedik a Szamos család, mert fel emelik a bérleti díját. 50 négyzetmétert 120 ezer körüli összegért bérli.... Gusztustalan amit csinál! Ha sokallja, nem bírja kitermelni a 800-900 ezres bérleti díjat akkor adja vissza! Ja, nem 1 nap alatt kell kitermelni.

elendem 2016.06.25. 06:52:17

@bkkzol: Azt hiszem, ennél összetettebb a kérdés.
Nem gondolom, hogy az I. kerületnek valami gazdagok számára rezervált elit környékké kellene válni, ahogy az sem jó, ha más kerületek viszont szegénynegyeddé alakulnak. Az önkormányzatnak igenis felelőssége, hogy a kis jövedelműek számára is biztosítson lakhatást és egyéb szolgáltatásokat.
Szamosék ügye nemcsak a bérleti díj összegéről szól. Emblematikus ügy, amelynek rendszerszintű összefüggéseit a következő írásomban szeretném felvázolni.

bkkzol 2016.06.25. 12:14:38

@elendem: A vilag minden reszen vannak "elit kornyekek", nincs abban semmi rossz. Az koveti el a hibat aki azt hirdeti, hogy "mindenkinek jar minden" meg "te is megteheted"... Nem kell avarban meg a belvarosban lakin annak aki nem tudja fentartani a lakast, problema a kozlekedes... Igen biztositson az onkormanyzat lakast a kis jovedelmueknek, de ne olyan helyeken ahol anyagi kart okoz a kozossegnek ezzel. Nem mindegy , hol veszi fel a szocialis segelyt? Mezohegyesen vagy a budai varban?
Az onkormanyzati uzletek berleti dija pedig semmi fele kepen nem szocialis kerdes! Ki veszi ki tobbert? Nem sul le a keperol a bor a Szamos csaladnak? Szemrebbenes nelkul fizessen valos arat vagy huzzon el... gondolom nem "Fedelnelkul"-t fog arulni?

elendem 2016.06.25. 18:11:46

@bkkzol: Nem minden lakás önkormányzati a Várban és a piaci lakások mindenképpen magas bérleti díjjal futnak. A gond az, hogy a kerületben már az átlagjövedelműek sem tudnak lakást bérelni. Nem mindenki él segélyből, aki nem tudja megfizetni a piaci lakbéreket ma Budapesten.
Szamosék esetében nem a bérleti díj volt a kérdés. Szamos fizetett volna többet is, de 10 évig nem kérte tőle senki, az pedig nem elvárható, hogy valaki maga jelentkezzen, hogy többet akar fizetni. Mondom, itt a rendszerrel van gond, és a következő cikkem erről fog szólni.
süti beállítások módosítása