Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.09.30. 12:09 elendem

Fővárosi reklám mutyi

Címkék: utcabútor mahír Fővárosi Önkormányzat Hanzély Ákos intermédia kft hirdetési felületek utasvárók

nevtelen.jpgKocsis Máténak igaza van: közérdeksértő Simicska fővárosi hirdetési cége. Erre Hanzély Ákos a PM fővárosi képviselője már 2012-ben felhívta a fővárosi közgyűlés figyelmét. Előterjesztése nyomán vizsgálat is indult – amelynek eredményeként a 2006-ban kötött, Fidesz-MSZP nagykoalíciós szerződés nagyjából változatlanul tovább élt.

A Fővárosi Önkormányzat 2006-ban kötötte meg az un. Utcabútor szerződéseket, melynek keretében 25 évre adta át a Mahír Cityposter Kft-nek és az Intermédia Kft-nek a Főváros reklámhelyeinek döntő többségét. A sajtóban csak az évtized mutyijaként emlegetett szerződések pénzügyileg és városképileg is különösen hátrányosak voltak a Főváros számára, ráadásul a szerződő partnerek még a szerződésben vállalt kötelezettségeiket sem teljesítik, ill. a szerződésben rögzítettnél sokkal több hirdető-berendezést helyeztek ki.

Így működött

Simicska Lajos cége, a Mahir Cityposter Kft. 621 oszlop kihelyezésére kapott engedélyt a főváros legjobb pontjain (az Andrássy úton például 40 hirdetőoszlop található). A hirdetőoszlopokért évente 45 millió forintot kell fizetnie, ami átlagosan 6.000 Ft-ot jelent egy oszlop után havonta. Összehasonlításként: a főváros ugyanilyen oszlopok kihelyezéséért mástól – helyszíntől függően – 8.900 Ft és 28.200 Ft közötti összeget kérne –, ha ezt a Mahir Cityposter Kft.-vel kötött szerződés nem tiltaná! De sokkal többet kellene fizetnie az igénybevett közterületért egy mezei gesztenyeárusnak vagy az utcán vitrint elhelyező butikosnak is, előbbi 25 ezer, utóbbi 35 ezer Ft/hó összegért juthatna azonos területhez.

A szerződés tartalmazza azt is, hogy amennyiben a cégnek a hirdetőoszlopokból több bevétele származik, mint 40 ezer Ft/hó/oszlop, úgy a díj a bevétel 15%-ára változik. Hogy, hogy nem az önbevalláson alapuló rendszerben a Mahir bevétele az elmúlt években nem érte el ezt az összeget, holott a cég árajánlata szerint egy oszlop 200–300 ezer Ft/hó összegért bérelhető, és számos állami szervezet hirdeti magát előszeretettel az oszlopokon.

Elszámolták…

A BKV utasváróinak reklámfelületei Az Intermédia Kft. szintén 25 évre kapta meg a BKV megállóiban lévő utasváró pavilonok hirdetési jogát. A szerződés szerint a cég utasvárókat és velük együtt mintegy 3000 db hirdetési felületet rak a megállókba. Ennek fejében a reklámbevétel 25 évre teljes egészében a cégé, bérleti díjat nem kell fizetnie, csupán az utasvárók tisztításáról, karbantartásáról, a rongálások kijavításáról (pl.: graffiti) kellene gondoskodnia. Ehhez képest Budapesten szinte nincs olyan utasváró, amelyik ne lenne koszos, elhanyagolt, összefirkált, amelyik megközelítené egy magára valamit is adó európai főváros mércéjét. Hab a tortán, hogy csak képviselőink, elsősorban Hanzély Ákos többszöri felszólítása után „derült ki”, hogy a Nagykörúton a cég „tisztázatlan” körülmények között 152 utasváróval és mintegy 300 reklámfelülettel többet helyezett ki, így csak ezeken évente 150–200 millió Ft extrabevételt ért el.

A Fővárosi Önkormányzat Hanzély Ákos indítványára végzett vizsgálata szerint csak a Nagykörúton 128 db hirdető-berendezéssel több található, mint ami a szerződésben rögzítve van.

Az is kiderült, hogy a Mahír Cityposter Kft által ellentételezésként felajánlott évi 3000 db európai  plakáthely az elmúlt években még egyszer sem lett igénybe véve!

Mindezek alapján Hanzély Ákos képviselőnk 2013-ban feltett kérdései ma is aktuálisak, és a Simicska Lajos szerepét átvevő fideszes háttérember érdekeltségébe tartozó céghez rendelt új szerződésre is feltehető majd:

  1. Az Intermédia Kft-vel kötött szerződés alapján a cégnek 3 naponta kellene az utasvárókat tisztítania, a rongálásokat kijavítania. Ki és mikor ellenőrzi e kötelezettség teljesülését?
  2. A Főpolgármesteri Hivatal (vagy más Fővárosi szerv) az elmúlt 2 évben hányszor szólította fel az Intermédia Kft-t a szerződésszerű tisztítási, karbantartási feladatok elvégzésére?
  3. Mikor, hol és milyen darabszámmal vette igénybe a Főváros a Mahír Cityposter Kft által ellentételezésként felajánlott 3000 európai plakáthelyet?
  4. Mikor teljesül a Mahír Cityposter egyéb vállalásai? Mikor lesznek a Fővárosban légszennyezés mérő és internetes hirdetőoszlopok?
  5. Ön szerint mennyire szolgálja a Főváros érdekét, hogy a Mahír Cityposter Kft kizárólagosan, 25 évig, a piaci ár negyedéért üzemeltethet hirdetőoszlopokat, ill. az, hogy az Intermédia Kft utasvárói/hirdető-berendezései - ellenőrzés hiányában - nincsenek tisztítva, karbantartva?

A Párbeszéd Magyarországért azt akarja, hogy a fővárosi önkormányzat döntéseiben ne a mindenkori fideszes nagykutyák, hanem a budapestiek érdekei érvényesüljenek.

vnm

Kép forrása: Pál László

 

Ezt olvasta már?

BKV utasváró hipo gov.jpg...elgondolkodtam, hogy BKV rendkívül dizájnos utasvárói mivel is szolgálják az utazóközönség kényelmét. Meg kellett állapítanom, hogy semmivel. Az utasvárók egy valamire jók: pavilononként 2-6 db reklámot lehet elhelyezni rajta.

Télen hideg, nyáron meleg, egyszóval klassz - BKV utasvárók 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr327869858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása