Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.06.19. 19:27 elendem

Télen hideg, nyáron meleg, egyszóval klassz - BKV utasvárók

BKV utasváró hipo gov.jpgMa, az év egyik legmelegebb napján, amikor az UV-B sugárzás is veszélyesnek volt mondható, többször is vártam a 4-6-os villamosra. Így, mintegy tapasztalati menedzserként tesztelhettem a BKV utasvárókat.

Mint a képen is látható, az utasvárók teteje és oldala átlátszó plexiből készült, így árnyékot egyáltalán nem ad. 35 °C, izzik az aszfalt és a peron, de a villamosra várakozók a tűző napon kénytelenek ácsorogni. Ácsorogni, merthogy az egységesített utasvárókban ülőhely is csak elvétve akad. Egész pontosan perononként 3 db.

Álltam már esőben is a peronon. Az utasváró teteje nemcsak átlátszó, vízáteresztő is: alatta majdnem ugyanúgy áztam, mint mellette. Vártam már a villamosra hideg télen, jeges szélben: az utasváró oldala nemcsak átlátszó, de légáteresztő is, így majd' megfagytam. Vannak olyan pavilonok, amelyeknek van merőleges oldala is, de a 4-6-os vonalán nem ilyeneket állítottak fel.

Vannak országok, ahol a járművek érkezéséről-indulásáról és egyéb fontos dolgokról folyamatosan tájékoztató on-line táblát az utasváró oldalában helyezik el. Nálunk nem így lesz, a FUTÁR program táblái külön oszlopot kapnak, úgyis krónikus oszlop-hiányban szenvednek a budapesti utcák.

Ezek után elgondolkodtam, hogy BKV rendkívül dizájnos utasvárói mivel is szolgálják az utazóközönség kényelmét. Meg kellett állapítanom, hogy semmivel. Az utasvárók egy valamire jók: pavilononként 2-6 db reklámot lehet elhelyezni rajta. Ezeket a reklámfelületeket havonta ~100.000 forintért adja ki az erre feljogosított magáncég. Ezért cserébe semmit nem fizet se a BKV-nak, se a fővárosnak, mivel a szerződése úgy szól, hogy ingyen kapja meg a lehetőséget a pavilonok kezeléséért, rendben tartásáért cserébe. Erről a "sajátos" konstrukcióról (értsd: közpénz-mutyiról) részletesebben itt olvashatnak.

Persze, tudom, oka van annak, hogy az utasvárók ilyen kényelmetlenek: így akarták biztosítani, hogy a hajléktalanok még véletlenül se vackolják be magukat egy pavilon szélvédett illetve árnyékos sarkába, ne feküdhessenek le a padjára. Az nem volt szempont, hogy az ilyen módon hajléktalan-űzésre optimalizált utasvárók az utazóközönség számára is használhatatlanok. És itt elgondolkodhatunk, mi a nagyobb baj: az, ha egy hajléktalan alszik az utasváróban, vagy ha tízezernyi utas, idősek, gyerekek, kismamák állnak hóban, szélben, tűző napon a járművekre várva, ázva-fázva, ájuldozva, mivel a megváltott jegyért cserébe még a minimális kényelmet sem biztosítják számukra a BKV megállóiban.

A lényeg, hogy aki a reklámfelületeket kiadja, jól keressen és még csak a hajlék nélküliekkel se legyen gondja.

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr835369479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása