Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.08.31. 08:00 elendem

Átkozottak

Címkék: menekültek Siklósnagyfalu

illegal.jpgSokat gondolkodtam már azon, hogy' van az, hogy nálunk valahogy sosem találkozik a kereslet a kínálattal. Nagyjából tízezer hajlék nélküli ember él a fővárosban, és legalább tizenötezer üres lakás van. Rengeteg a magányos idős ember, aki családra vágyik, és kisgyermekes családok tömegei szenvednek attól, hogy nincs elérhető távolságban egy (pót)nagymama vagy nagypapa, akire lehetne számítani. Az agglomerációban eladogatják a földeket, belterületbe vonják, beépítik, a munka nélkül maradt művelőik bejönnek a fővárosba - Budapesten pedig nagyon sokan keresünk friss, egészséges, közelből szállított gyümölcsöt és zöldséget.

Persze, mindennek oka van: a félelem és a bizonytalanság. Mára Magyarországon az egymás iránti bizalmatlanság vált uralkodóvá, nehezen nyitunk egy idegen felé. A kiszámíthatatlan gazdasági és jogszabályi környezet, a tökéletes vállalkozási bizonytalanság pedig nem kedvez a gazdálkodóknak. Nincsenek tartalékok, nincs befektetés a jövőbe, nem számíthatunk a társadalom szolidaritására, ha nem szerezzük meg azonnal mindazt, amit csak tudunk.

Számtalan kis település van kihalófélben. Ott állnak az üres házak, a gyerek nélkül maradt iskola, óvoda, sportpálya. Emberekre volna szükség, akik megtöltik, és forrásra, amiből működtetik. Közben a határon tízezrével jönnek át a menekültek, akiket nem tudunk hová elhelyezni, és rendelkezésre állnának az uniós források, amiket a - számtalan hozzáértő és emberséges hivatalnok elkötelezettsége ellenére - béna kacsaként bukdácsoló állami szervek nem tudnak felhasználni. (Kerítésépítésre és propagandaplakátokra ugyanis nem lehet, a menekültek szakszerű ellátása és kezelése pedig az ezernyi önkéntes áldozatkész munkája nélkül végleg összeomlana.)

Reménysugár az éjszakában Siklósnagyfalu polgármestere, aki felismerte, hogy mekkora lehetőség egy forráshiányos kis település számára, ha az uniós milliók egy részét felhasználhatja. Felismerte, hogy az ő településük tud kínálni valami fontosat. Nem, nem a sportpályára gondolok, ahol helyet adna a menekülteknek (bár ez is jól jön), hanem a józan észre és a vállalkozószellemre. Miközben más települések a menekültellenes uszítás hatására riadtan hessegetik el maguktól a kormányzati szándékot, Siklósnagyfalu tárt kapukkal várja a lehetőséget. (Egyébként hosszan lehetne értekezni annak a kormányszervnek az alkalmasságáról, amely érdemi konzultáció nélkül jelölte ki a tervezett menekülttábor helyét ahelyett, hogy megpróbálta volna meggyőzni a félig kihalt falvakat, hogy milyen jól jön majd nekik az uniós pénz. Ez demokráciafelfogás kérdése is, de józan esze akár egy antidemokratának is lehetne.)

Persze, ez a remek lehetőség nem ennyire egyszerű. A menedékkérők nem vállalhatnak legálisan munkát, a menekültstátuszt kapottak pedig többnyire nem nálunk tervezik a jövőt. Az uniós forrásokat csak állami szervek használhatják illetve azok a szervezetek, amelyeknek az állam tovább osztja. Tehát a polgármester közvetlenül nem pályázhat.

Egy normális kormány ebben a helyzetben olyan szabálymódosításokon gondolkodna, amik lehetővé teszik, hogy az ilyen innovatív és bátor települések, mint Siklósnagyfalu, kisegítsék az államigazgatási szerveket a számukra megoldhatatlan helyzetben. Nem így Magyarország. Az unortodox megoldások kormánya statáriális állapotokat akar bevezetni már a jövő heti törvényjavaslatában. "Aki átlépi a határzár-kerítést, arra kiutasítás és 3 évig terjedő börtön vár." Ez majd biztosan elriasztja azokat, akik azért menekültek el, mert kiirtották a fél családjukat, és kínhalál fenyegette a gyermeküket. Ha normális menekülttábort nem tudtunk üzemeltetni, akkor majd egy fogolytábort tudunk, igaz? A 150%-os kihasználtsággal működő börtöneinknek nyilván arra van szüksége, hogy kétségbeesett családapákat zsúfoljanak még be. A több hónapos elmaradással küszködő bíróságaink epedve várják a határnál elfogott, csak tolmáccsal kihallgatható menekültek ügyeit.

Ugyanebben a törvényjavaslatban kísérletet tesz a kormányzat arra is, hogy a saját paranoid őrületét országossá bővítse: "Aki magyar állampolgár ehhez segítséget nyújt, (nem pénzért, tehát nem embercsempészként) szintén 1-5 évet kap." Gondolom, abban bíznak, hogy a tömeges félelem és az ebből fakadó erőszak előbb utóbb megoldja ezt a helyzetet is helyettük.

Csakhogy én nem vagyok hajlandó félni. A menekültektől nem. De van egy kormányunk...

 vnm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr997746248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2015.08.31. 20:50:40

Nem kerül egy illegális sem börtönbe, ha nem követ el valami súlyosabb bűncselekményt. Az illegális határátlépésért kitoloncolás jár, mindössze. Magyarország nem tud migránsokat fogadni, hiszen ezek az emberek sem nyelvtudással, sem tőkével, sem európai kulturális háttérrel nem rendelkeznek. Ahol már van enklávé, pl Németországban 120 ezer szír élt eddig is, oda tudnak inkább letelepedni.
A szírek még mindíg a migránsok " elitjét " alkotják, azonban az afgán , paki , afrikai bevándorlókkal nem nagyon lehet még ennyit sem kezdeni. Az ottani népesség 60-70%-a analfabéta és rendszeres munkája soha nem volt. Fokozottan érvényes ez a nők esetében...
Használhatlan emberanyag Európának, akikből soha nem lesznek teljes értékű, adófizető állampolgárok, csak eltartottak, mindörökre...
süti beállítások módosítása