Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.11.01. 18:28 elendem

Patkányok és szeméthegyek

Címkék: patkányok hulladék Nemzeti Hulladékkezelő

 olah_gyongyi_hulladek.jpgA trafikmutyihoz hasonlóan a kormány lenyúlt egy teljes iparágat, mert jó bevételi forrást látott benne – csakhogy itt nagyobb baj lehet a pénzelvonásból és a szakmai alkalmatlanságból, mintha hiányzik a mentolos szofi

A kormány maga is bevallja, hogy katasztrofális a helyzet a hulladékelszállításban, hiszen a katasztrófavédelem segítségét kéri. Mert bár természetesen a katasztrófavédelem feladata megszervezni a szemétszállítást katasztrófahelyzetben, de jelenleg ez nem valamiféle elháríthatatlan természeti csapás, hanem pusztán a kormányzati makacsság és az állami cég tehetetlensége miatt állt elő.

A kukaholding – ma érvényes hivatalos nevén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. - ugyanis egy feneketlen kút, ahol számolatlanul tűnnek el a kormányzati milliárdok és a lakossági befizetések, miközben a szolgáltatást ténylegesen végzők nem kapják meg a szolgáltatási díjat, így már nem képesek elvinni a szemetet. És bár a kormány a szolgáltatókra mutogat – nem jól gazdálkodnak – közben

a holdingnál nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi, valahol 7 és 15 milliárd forint között lehet.

 Az NKHV Zrt-nél ezért sajtóinformációk szerint a könyvvizsgálók nem hajlandók a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához.

Mindeközben az Mno.hu Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények alapján készített összesítése alapján eddig több mint 735 millió forint közpénzt adott a kormányzat a kukaholding országos számlázási rendszerére, ami a sok hónapos csúszás ellenére még mindig nem működik. Nem mellesleg a Zrt. informatikai és számlázási rendszer közbeszerzésein többségében Garancsi Istvánhoz köthető cégek nyerték el a sokmilliós állami megbízásokat.

A trafikmutyihoz hasonlóan a kormány lenyúlt egy teljes iparágat, mert a saját vállalkozói holdudvarát szerette volna „feltőkésíteni”, így tönkretettek egy korábban már többé-kevésbé működő rendszert.

2003-tól a termékdíjat azok a gyártó cégek fizették, akik nem teljesítették a különböző (környezetvédelmi) elvárásokat. A kibocsátók létrehozhattak koordináló szervezeteket, amelyek a kibocsátók által fizetett termékdíj jellemzően feléért megszervezték az előírt hulladékmennyiségek begyűjtését és hasznosítását. A kibocsátó fizetett a koordináló szervezetnek piaci alapon, a koordináló szervezet fizetett a hulladékkezelőnek szintén, így az állam egyetlen forint hozzáadása nélkül teljesítette a hasznosítási kötelezettségeket. Ez már lényegében az európai modell volt, az unió 27 országából 25-ben ilyen jellegű rendszer működik most is. Előnyös volt, mert a gyártók egyrészt tervezni tudtak ezzel a költséggel, akár már az új termékek kialakításától. Másrészt érdekeltek voltak abban, hogy minél kevesebb hulladékot gyártsanak, illetve a koordináló cégeken keresztül abban is, hogy a lehető leghatékonyabban hasznosítsák ezeket. Az összegyűjtött mennyiség aránya fokozatosan növekedett, miközben a díjak a koordinálók közti verseny hatására csökkentek.

Ez a rendszer 2011. végéig működött. A kormány egy 2011. évi törvénnyel saját kezébe vette az irányítást, azaz gyakorlatilag államosított egy 25 milliárd forintos iparágat, és egy lépésben a háromszorosára emelte a fizetendő díjakat. A hulladékgazdálkodási szektort államosították, a nem állami közszolgáltatókat betiltották, az átszervezés óta csak önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek végezhetik a lakossági hulladékgyűjtést.

A jelentősen megnövekedett és tervezhetetlen termékdíjakat végső soron a fogyasztók fizetik meg,

 a megszűnő magyar hulladékgazdálkodó vállalatoknak pedig a dolgozói kerültek az utcára.

szemetes_1.jpgA rezsicsökkentés miatt az önkormányzati tulajdonú cégek által beszedhető díjakat befagyasztották, miközben az ő terheiket (pl. hulladéklerakási díj) viszont növelték. Az elvileg non-profit közszolgáltatók a rezsicsökkentéssel és az újabban felmerülő egyéb díjakkal nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Az útdíjat, a felügyeleti vagy hulladéklerakási díjat nem háríthatták át a fogyasztókra. Viszont legálisan pluszpénzt csak a területükön még több szelektív hulladék begyűjtésével szerezhettek, amiből viszont annyit szinte sehol sem lehetett gyűjteni, hogy akár csak a fentieket kigazdálkodják. Emiatt a közszolgáltatók többsége alulfinanszírozottá vált, évek óta pénzügyi gondokkal küzd, nem tudja felújítani amortizálódó eszközállományát.

A rezsicsökkentésnél lefelé nivelláltak, az alacsony költségű régiók áraihoz, ez a régiók többségében veszteséget okozott. Ehhez jött ráadásnak a kukaholding, ami nem birkózott meg a számlázás es a díjtovábbítás feladatával, a bejövő pénzt nem kezelik átláthatóan (szóval nem tudjuk, hol van). Az igazi veszély nem csak a hulladékkezelés összeomlása, hanem az is, hogy százmilliárdokat kell visszafizetnünk az EU-nak. Ezek a hulladékkezelési rendszerek uniós támogatásból épültek (az FKF is milliárdos támogatást kapott). A pénzért cserébe önfenntartó működést es költség alapú díjakat, a szennyező fizet elv betartását ígértük.

Amikor a rezsicsökkentésre gondolunk, azt is érdemes számításba venni, hogy hiába nem enged belőle a kormány, ha központi forrásból pénzt tesznek a rendszerbe, akkor ugyanott vagyunk –

a költségvetésből átcsoportosított pénzt is lakosság állja, csak éppen nem szemétdíj, hanem a befizetett adók formájában.

 Most bejelentették, hogy 24,5 milliárdot vonnak el más minisztériumoktól, ahelyett, hogy kifizetné a kukaholding a szolgáltatóknak, ami jár.

A lakossági díjak beszedése ugyanis átkerült a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-hez, ami a beszedett pénzből visszaosztja a szolgáltatóknak az általa kiszámolt szolgáltatási díjat, de gyakran késedelmesen. Az FKF tavaly 10 milliárdot nem kapott meg idejében, idén 13 milliárddal tartozik neki a kukaholding, ezért a működőképesség határán táncol és kritikus létszámhiánnyal küzd.

Az ágazati közszolgáltatók többsége állandóan csőd-közeli állapotban van. Emiatt fordul elő időről időre, hogy bizonyos területeken akadozik a szemétszállítás. Első lépésben a zöldhulladék és a szelektív hulladék elszállítását halogatják, ritkítják. Ez egy idő után elveszti hatékonyságát, hiszen a megtelt szelektív gyűjtők után a kommunális gyűjtőbe fogják rakni az emberek az újrahasznosítható hulladékot is, ami elképesztő pazarlás.

Az újrahasznosítható hulladékok ugyanis piaci értékkel és így piaci árral rendelkező termékek. Jelenleg több ilyen termék körforgása önfenntartó lenne – azaz tisztán piaci viszonyok mellett is megérné újrahasznosítani –, és a technológiai fejlődéssel ez a kör a folyamatosan bővül.

hulladekpiramis_zoldmatek.jpg

Kép: Hulladékpiramis - Zöldmatek.hu

A kukaholding harmadik fontos funkciója egyébként a hulladék haszonanyag koordinációja lenne, de információink szerint itt is az átláthatatlan lenyúlások rendszere körvonalazódik. A törvény értelmében a közszolgáltatók által gyűjtött szelektív szemét tulajdonosa a kukaholding, és mint ilyen, saját hatáskörben döntheti el, mely hulladékgazdálkodásból élő vállalkozásoknak adja el az újrahasznosítható anyagokat. Erre a tervek szerint pályázati rendszert alakítanak ki, amelyben csak azok a cégek vehetnek részt, amelyek előbb átesnek egy regisztrációs/minősítési procedúrán, ez zajlik jelenleg. A jogbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat erősíti, hogy a minősítés során több tucat, akár évtizedes fennállású szerződést szüntettek meg egy tollvonással. Az indoklást sok esetben nem értették az érintettek, azonban úgy tűnik, semmiféle jogorvoslati lehetőség nincs beiktatva a rendszerbe ilyen esetekre. Tehát egy profitorientált állami cég hatóságként működik.

Az állam szerepe ebben a rendszerben elvileg az volna, hogy olyan szabályozást alkosson, amely a potenciális hulladékok gyártóit a minél inkább környezetbarát megoldásokra ösztönzi a lehető legolcsóbban.

A kormányzat azonban nem látja a környezetvédelmi felelősségét, az élhető és egészséges jövőt eladja pár milliárdnyi zsebre rakható közpénzért miközben közegészségügyi veszélybe sodorja a lakosságot.

 A Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Cselekvési Terv totális hátraarc az uniós irányhoz képest, tízmilliárdokat ölne szemétégetésbe a kormány. Jávor Benedek vizsgálódásai nyomán derült fény arra is, hogy a csepeli szennyvíztisztító iszapját egy égetűművel tervezik kezelni, ami szembemegy az uniós irányelvekkel. Látjuk azt is, hogy a fideszesek nem szavazták meg az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló EU-s jogszabálytervezetet, amelyet 87 százalékos többséggel fogadtak el az Európai Parlamentben.

Az egyik legfontosabb környezetgazdálkodási szegmensben komoly jogbizonytalanság jött létre, ráadásul biztos, hogy a kitűzött hulladékhasznosítási szinteket sem fogjuk hozni, várhatóan később is csak jóval drágábban, és addig is büntet minket az EU.

A növekvő városi hulladékhegyek pedig tovább fenyegethetik az amúgy is a határértéken billegő patkánymentes állapotot.

 csirek_imre.jpgAdatigényléseim során megkaptam a patkánymentesítést végző új budapesti konzorcium egyik tagjának szerződését Szeged város önkormányzatával. Az derült ki, hogy ott 12 helyszínen kell havonta ill. negyedévente egyszer patkányirtást végezniük. Ez nem budapesti lépték, így kérdéses számomra, hogy a cég gyakorlatát és kapacitását tekintve alkalmas-e Budapest patkánymentes állapotának fenntartására.

Az előző és a jelenlegi időszakok összehasonlítása érdekében további adatokat kértem ki a Fővárosi Kormányhivataltól. Bízom benne, hogy kiderül, összefüggésben van-e a növekvő patkánypopuláció a szolgáltató váltással és hogy bízhatunk-e abban, hogy az új szolgáltató úrrá lesz az invázión. Az a célom, hogy visszaálljon Budapest patkánymentes állapota.

Tehát miközben a kormány képzelt ellenségei ellen küzd, Budapestet ellepik a patkányok és a szeméthegyek.

vnm

 

A poszt megírásához az alábbi cikkekből merítettem:

https://jarokelok.blog.hu/2018/10/25/a_fovarosi_szelektiv_hulladekszallitas_tundoklese_es_bukasa

https://index.hu/gazdasag/2017/06/16/nhkv_mukodesi_problemak_hulladektorveny_modositasa/

https://index.hu/gazdasag/2018/10/02/kukaholding_tartozas_fkf/

https://index.hu/gazdasag/2018/09/17/nem_is_tudjak_mekkora_a_hiany_az_allami_cegnel/

https://index.hu/gazdasag/2018/10/26/hetfotol_a_katasztrofavedelem_viszi_el_a_szemetet/

https://hvg.hu/itthon/20181030_Szemetkaosz_meg_ket_hetig_gyulhet_a_hulladek

https://index.hu/gazdasag/2018/10/26/zold_hid_nhkv_hulladekszallitas/

https://index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/13/hulladekgazdalkodas/

https://index.hu/gazdasag/2017/05/03/hulladektorveny_modositas_szelektiv_gyujtes_problemai/

 

Képek:

A nagy patkányszámláló oldalra feltöltött képek közül válogattam (Oláh Gyöngyi és Csirek Kapros)

 

78 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr514338353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2018.11.03. 04:39:11

alapvetoen tamogatom hogy ugy csinaljak hogy nagyon fajjon a lippsiknek

2018.11.03. 07:38:51

@conchita wurst: Azaz a normális embereknek, a többi hülye meg úgyis a szemétdombra való.

szepipiktor 2018.11.03. 07:52:53

Jó meglátás - hibás példa!
A szemétszállítás a közüzemi szolgáltatók lenyúlásához kapcsolódik, ugyanis a trafikmutyi nem létszükséglethez ad muníciót. A dohánytermék forgalazás nem EU támogatott.
De a mutyi valós.
Évek óta írjuk sokan ennek a folyamatnak a lényegét, talán ennyi késéssel lesz néhány blogger, aki végre a valós dolgokat fogalmazza meg.
A fideszes mutyik - a szolgáltatásalapúak, így érintőlegesen idevehetünk minden kereskedelmi, ipari tevékenységet is - folyamata a következő:
- kinéznek egy olyan területet, amiből sok lé szakítható (ilyen volt a kaszinó is)
- törvényekkel letarolják azt (vendéglátóhelyek, idegenforgalom) azaz olyan szabályozást vezetnek be, amit a eddigiek nem tudnak kigazdálkodni
- az üres területeken újraindítják a szolgáltatást, de már a saját embereikkel - ehhez rengeteg pénzt, hitelt is adnak, amit az elődök nem kaphattak...
- az elfoglalt állásokon keresztül lerabolják a maradékot is és a kapcsolódó területek megszerzését indítják el.
.
A folyamat a káros vírusokhoz, élősködőkhoz hasonlítható.
Ma a vállalkozások csak akkor sikeresek, ha a fideszhez köthetők, ellenben a nem ilyenek számára teljesíthetetlen szabályzosát vezetnek be! Így azok tönkremennek, a piaci rész elfoglalható. Törvényesített korrupció...
A műveletek során a veszteségeket a saját cégeiknél kipótólják (jellemzően közpénzből), majd a megszerzettek helyén újraindítottakat is kistafirungozzák.
Így teszenk tönre és szereznek meg a vendéglátásban, a szolgáltatásokban is területeket, ugye a szoftverfejlesztők is jól ismerik a teljesíthetetlen feltételeket, azaz a fogyasztókat is kényelmesen terelhetik a sajátjaik vagy a kedves multik felé.
.
A módszerrel sok tízezres munkanélküliséget produkálnak (kamu a munkaerőhiány, ma is döbbenetes a valós munkanélküliség...), hiszen ma már csak a bérmunkásokat, a betanított és kiszolgálókat keresik, szakembereket, alkotókat nem...
Ezzel fenntartanak társadalmi feszültségeket, ma totális a kiszolgáltatottság.
.
A gond csupán az, hogy minden fázisban közpénzt mozgatnak (törvényesítve), (!!!!!)szándékosan elkövetve a szabálytalanságokat(!!!!!), mivel így akkor is kinyerhetik a pénzt, ha az EU megbüntet bennünket.
Hiszen azt is a közpénzből fizetik vissza!
Azaz egy mutyihoz többször is leemelik a zsozsót, ez volt simicska találmánya!
.
A közüzemi szolgáltatásoknál is megoldották, hiszen a központosítással nincs fejlesztés, nincs verseny, így az emberek közvetlenül nekik fizetnek és azt kapják, amit a fidesz ad. Ugye a FCSM is a Fradit szponzorálja, miközben állami cég, nincs marketingértéke a reklámnak és még nem is a fővárosi csapatokat, sportot támogatják, hanem a pártcsapatot. Persze okosan kihasználták az 1 bites átlag zsigeri idegengyűlöletét, multiutálatát, így a rezsicsökkentés-kamu védhető, hogy elzavarták a pénzéhes idegeneket, akik ellopták az emberek pénzét!
(Persze ez a kedves multiknál nem gond - Mercedes, Audi és a többi is ezt teszi, de ez a piac!)
.
A stadion mutyin lehet az egészet levezetni!
Sportra hivatkozva, a fiatalokra az egészségre mutogatva közpénz milliárdokból építenek felesleges baromságokat, elvonva a pénz a kivéreztetett területekről, a beruházást során a haverok cégei dolgozhatnak, nincs piaci verseny, majd a üresen kongó marhaságokat szintén közpénzből - akár éves szinten milliárdokból - üzemeltetik, tartják karban stb. azaz utána is kifizetőhelyként használhatók a beruházásk.
Ez van a lakáspiacon is, az áfacsökkentéshez azért nem írták elő, hogy az kötelezően érvényesíthető a vásárló felé is. A vállalkozó kevesebbet fizet, de egy bruttó vételárral adj el a kéglit, így a különbség megmarad nála.
.
Na szóval a szemétmmutyi pontosan ez, csak elbszták, mert nem gondoltak arra, hogy ha elakad a gépezet, akkor az napi szinten, közvetlenül az embereknél csapódik le. Más mutyiknál ez nincs, ott sok hónapos, akár éves időszakokra olszlik el a következmény.
Mivel minden az államot működtető szervezet kézivezérelt, hát egyszerűen ráküldik a problémára a katasztrófavédelmet és azok majd elvégzik azt, ami piaci feladat lenne. Majd ezen keresztül veszik ki a pénzt, hiszen nem ellenőrizhető a katasztrófavédelem kötlségvetése, odadobnak pár milliárd KÖZPÉNZT, amiből senki nem tudja, mennyi is a valódi költség... Kellene 2 milliár, domban 5 milliárdot 3 kivehető!
.
A gond annyi, hogy az ellenzék és médiája mindent csak aktuálpolitikai támadásokra használ fel, miközben nem is észlelik a valódi helyzetet. Így csak demagóg közhelypufogtatás az eredmény, az emberek meg többszörösen kitermelik az ellopott lét, a fidesz meg röhög a markába!

szepipiktor 2018.11.03. 07:53:56

@roli101: Ne etesd a tollt!
Ennek az is libsi-kérdés, ha seggbekukizzák az anyját. Ha fideszes teszi, még tortát is vesz neki...

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.11.03. 07:58:20

@conchita wurst: De egy igazi barom vagy. Ha a szemétszállírés becsődöl az nem csak a lippsiknek fog fákni, hanem az olyan "keresztény-konzervatív" faszoknak is mint te. A szemét nem válogat, az mindenütt keletkezik.

elendem 2018.11.03. 08:33:34

@szepipiktor: Ez nagyszerű elemzés, köszönöm! Örömmel megjelentetném a blogomon vendégszerző írásaként.

nu pagagyí 2018.11.03. 08:36:03

Azt hiszem, az államosított szemétágazat az első, amelyen szemlélhetjük, mibe fuccsolt be a szocializmus. A vatta emberek (káderek, rokonaik és ismerőseik) eltartása sajnos elviszi a bevétel nagy részét, így a szakmai feladatok elvégzésére nem marad elég pénz az ágazatban, az eszközpark lerohad, fejlesztés nincs.

A megoldás is hasonló lesz, mint anno, más központosított rendszerekből (amelyek még vegetálnak) csoportosítanak át pénzeket a működőképesség fenntartására (jelen esetben katasztrófavédelem), ezáltal lerohasztják azt is. A szemfényvesztés addig tart, amíg minden szép sorban tönkre nem megy. Az agóniát hitelfelvétellel el lehet majd nyújtani, a bajokat el lehet titkolni (ez már prímán megy), de végül az egész ország csődje elkerülhetetlenné válik, hogy aztán itt álljunk megint szakadt gatyával Európa közepén és hibáztassunk majd mindenkit, rajtunk kívül persze. A hülyeség nem hal meg, csak átalakul.

Kis kiváncsi 2018.11.03. 08:43:49

Végre valaki rájött hogy itt több a veszteni való mint ki hogy nyúlja le az iparágat.De az igaz hogy a sablon egyezik mindenhol. Cégeket ellehetetleníteni,újra szervezni, uniós pénzel kitömni és máris minden rendben. A bajok csak olyan területeken vannak ahol szaktudás vagy munka is kell.Ezeken mind megbukott a kormány közeli haveri kapitalista elvtársak hada.Szerintem ők már azt el is felejtették hogy milliárdokat vettek fel a szemét ügyre. Hisz mikor volt az már.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 08:47:35

Igaza van a blognak. Orbánéktől rezsicsökkentés hazugsággal szeméthegyeket kaptunk, aztán 26 milliárdos rezsinövelést. Ennek csak a Fidióták örülnek, azok vannak ilyen selejtesek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 08:48:27

@Kis kiváncsi: ja, hát a Mészároséktól miféle szagtudást vársz? Csak a lopáshoz van szagtudásuk.

rallus 2018.11.03. 08:57:51

Szar érzés lehet, hogy amíg 2010-ben a forradalmi ballib oldal az IMF kirakásáért és a bankadóért sikoltozott, mára szinte csak a szemét maradt nekik, amiből persze ugyanúgy képesek levezetni a kormány holnapra várható bukását!
Érdemes lenne néha visszakeresné régebbi pánikrohamaitok tárgyára is...

d.j 2018.11.03. 08:58:18

Na arra leszek kíváncsi, hogy ezt hogyan magyarázzák meg az idióta fidesznyikek. Ez most nekik is fáj, nem lehet elmismásolni, nem lehet elmúlnyolcévezni, meg gyurcsótányozni. Itt a fideszmaffia töketlensége, hozzánemértése és telhetetlen pénzéhsége tisztán látható. A geci orbáncigány ezzel nagyon mellényúlt.

nu pagagyí 2018.11.03. 08:59:42

@szepipiktor: Miután mindent kiloptak, majd ismét privatizálják a lerohadt ágazatokat, bevonva a külföldi tőkét, ha lesz olyan bátor/ostoba külföldi befektető, akit nem riaszt el, hogyan rabolták ki az elődeit. Némileg változtatni kell majd a kommunikáción, de az addigra már az agymosott birkasereg mindent meg fog enni, amit elé löknek.

Aztán talonban itt van még egy kis háborús konfliktus is, mondjuk Ukrajnával, vagy valami hasonló csoda, ami természetes indokként szolgálhat a nyomorra. Dolgoznak rajta. Na, ez az értelme a "szuverenitásnak", relativizálja a szart.

d.j 2018.11.03. 09:02:03

@rallus: Majd akkor is így ugass, ha belefulladsz a mocskodba. Istenbarma.

Buchhalter 2018.11.03. 09:21:26

@rallus: a bukás szép lassan érik.Ezt én mondom aki még pár éve Fidesz szavazó volt ,de mára már senkire se akarok szavazni.A Fidesz cirka ugyan azt csinálja ,mint a komcsik a nyolcvanas években - lerohasztanak mindent és ahol lehet a haveri kör szépen kivesz mindent.Sajna van ilyen távoli ismerősöm: pár fős brigáddal iskolákat újít fel papíron százmilliókért de ebből elég tekintélyes összeg visszavándorol pártkáderek zsebébe .Őt meg nem basszogatja a NAV.Ébredj fel - itt semmi sem változott csak a név MSZP tolvaj helyett Fidesz tolvaj van.Itt már tényleg csak egy vérőzön változtatna a gondolkodáson.

rallus 2018.11.03. 09:30:17

@Buchhalter:

"A napokban két gazdasági elemzőintézet is rekordnagy GDP-növekedést prognosztizált az idei évre: kedden a GKI módosította 4,2 százalékra az előrejelzését, szerdán pedig a Pénzügykutató dobott be egy 4,4 százalékos értéket, ami a válság utáni időszakot nézve rekord lenne." Index 2018.09.26

Nem maradt más reményetek, mint hogy nekiálltok vonatokat robbantani...

lenörd hofstadter 2018.11.03. 10:19:54

@d.j:

"A geci orbáncigány ezzel nagyon mellényúlt."

Gondolod? Az egybites agyú szavazók felé ez úgy lesz lekommunikálva, hogy a kormány látva a problémát, azonnal lépett, kitakarítatta az érintett falvakat és rendet tett az országba beszököt migránshordák által eldobált szemét után. És az egybites agyhalott elhiszi, mert nem a szemének hisz hanem a pártszócsöveknek.

Buchhalter 2018.11.03. 10:39:50

@rallus: látom amit írok,nem tudod értelmezni .Írtam én ,hogy liberális vagy MSZP-s vagyok? Nem! Ezek után nem kéne csodálkozni,hogy egybites agysejtű Fidesz imádónak neveznek téged és a hozzád hasonlókat.A szemétügyről volt szó nem a GKI hamis ,kormány által kért kreált adatokról.Bocsi,de átlátod egy gazdaság működését? Szerintem nem ,de azért nagy mellénnyel belepofázol.A Kukaholdingnál 7-15 milliárd Ft hiány van! A másik baj az hogy több száz millió eurot hívtak le a gazdáid a hulladékgazdálkodás fejlesztésére de a felével valahogy nem tudnak elszámolni.Érted? Olvass német,osztrák ,francia híreket rólunk.Ha a fele is igaz már az is nagy bajt jelent. Vissza kell fizetni majd az adófizetők pénzéből.Napi szinten jelennek meg a kisebb-nagyobb lenyúlások,de azért te is csak dugd a fejed a homokba.Az a legkönnyebb.Különben a fideszes Andi Vajna Casinokban és egyéb érdekeltségeiben is nagy az átjárás.A dolgozóit nem szereti megfizetni és ő is szereti az ingyen túlórázást.A filmalapnál is eltűntek milliárdok.Á és ott van még az MVM botrány,ahol egy offshor cégbe lett kitalicskázva aprócska 5 milliárd Ft .Az eu-nak ezért is habzik a szája.Az MVM is kapott fejlesztési pénzeket eu alapokból cirka a nagy semmire.És a tegnapi boksz szövetségi botrány : ott is 350 millió eltűnt.Hajrá Fidesz,igaz? Csak nehogy megismétlődjön a 2009-es kormány válság ,de most a Fidesz kárára ,mert annyira kapzsik lettek.

rallus 2018.11.03. 11:29:31

@Buchhalter: A "lerohasztanak mindent"-re válaszoltam.
Valóban van néhány közművekkel kapcsolatos visszafizetési kötelességünk. A felületes szemlélő úgy láthatta, hogy a Gyurcsány-Veres-Bajnai-Kóka, stb. csodacsapat semmihez nem ért, de ez hatalmas tévedés!
Úgy adták el sz.rért-h.gyért az aranytojást tojó tyúkokat államilag!!! garantált nyereséggel külföldieknek, hogy még jogilag is körülbástyázták ŐKET!
Ennek ellenére és a büntetések kifizetése után is érdemes volt visszavenni ezeket a cégeket.
Ti meg csak szüljetek adatokat a pusztulásról, ha ez kell a libidótokhoz...

conchita wurst 2018.11.03. 11:34:56

@The Ghost Wolf O1G: A lipsik mar becsodoltek, a szemetet meg mar elszallitjak. Elkesett a sivalkodas.

Tudományos lopsizmus 2018.11.03. 12:22:04

Ez emberek anyázzák a fideszt. Már megérte.

Tudományos lopsizmus 2018.11.03. 12:48:46

@rallus: Melyikre gondolsz mint aranytojást tojó tyúk? Minden állami szolgáltatás veszteséges volt. Az ELMŰ, Főgáz ,stb. Már 1993-ban a privatizáció napirenden volt.
ÁSZ jelentés, te barom!
asz.hu/storage/files/files/%C3%96sszes%20jelent%C3%A9s/1996/224j000.pdf?ctid=1252

miketbeszéltek 2018.11.03. 12:50:42

@conchita wurst: "alapvetoen tamogatom hogy ugy csinaljak hogy nagyon fajjon a lippsiknek"

Ezért a rögeszmédért mekkora lenne az a kár, amit hajlandó lennél Magyarországnak okozni? Önmagában ez a mondatod hazaárulás!!! És ismét: ki a lippsi? Mondjuk egy alkoholista, homoszexuális, drogos fideszes nem lippsi-e?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.11.03. 13:15:13

A NER és az F.MPSZ-KDNP kormány tragédiája:

Sok az elcsóró és kevés a lóvé.

apro_marosan_petergabor 2018.11.03. 13:34:14

Nem hülyeség, marhaság. Gémesi azt hitte tényező lehet - a hulladék elszállítás nem zsarolási potenciál, ezt csak a nápolyi maffia gondolja így, s még nekik sem ment - , túlértékelte magát, a kutya ugat, a karaván halad.

colonel Tigh 2018.11.03. 13:42:51

@rallus: jaj.... te, figyelj, bedobok én is neked pár értéket, ok? A hatalmas dübörgés -mely részben tényleg igaz, kivételesen kedvező időszakát éli a gazdaság, annál nagyobb bűne Orbánnak, hogy ezt mire fordítja- ellenére, ami annyira szerettek papagáj módon ismételni, tök utolsók vagyunk a régióban. A szlovákok már rég Euróval fizetnek, és magasabb a minimálbér. Ezen kívül ott még van olyan, hogy szociális háló (viszont nincs közmunka), nálunk már az se, ami nálunk még működik belőle, az minden, csak nem háló. Az ápolási díj még a románoknál is a mindenkori minimálbér értéke (tehát a nálunk utalt összeg kb duplája), és teljes értékű munkavégzésnek számít. És nem kell a skandináv jómódig utazni: a sógoréknál tudod mennyi az ápolási? 650.000,-Ft... És akkor ott van még a világrekorder forgalmi adó, az üzemanyag díj, a Forint, ami soha nem volt ilyen gyenge... de te csak nézegesd a Gki prognosztizált számokat, és legyél boldog, de inkább próbáld meg kenyérre kenni, azt jóllakni vele, fidióta. Dübörgünk, ja. Tök utolsók vagyunk a régióban. De te csak tapsoljál tovább. Tudod milyen világ lesz ebből 20-30 év múlva? Ukrajna szint, kb.

colonel Tigh 2018.11.03. 13:49:09

@miketbeszéltek: Ezek olyanok, mint a fasiszták. Göringnek (aki mellesleg morfinista volt, és szeretett női ruciba bújni) volt egy olyan kijelentése, hogy "én mondom meg ki a zsidó". Na kb ugyanez van itt is. A Fidesznek semmi baja a homokosokkal, a narkósokkal, "lipsikkel" - ameddig nekik húzzák a hasznot. Az ő narkósuk, az ő homokosuk, az ő lipsijük. Ez egy bűnszervezet, a politika az ilyen conchita, rallus, meg a többi trolloknak van, de az csak a kirakat. Rágógumi, agitprop a hasznos hülyéknek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 13:54:27

@rallus: a Fidiótáknak az is jó, ha az utcán álkl a szemét, és ezért 26 milliárdot fizetünk. mert a Fidióták elmebetegek, ők a magyar társadalom selejtjei.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 13:55:47

@d.j: lehet. Fidiótáknak mindent lehet, és mindent beszopnak. náluk nincs alsó határ, ők lemennek kutyába is, kecskébe is, és szopják Orbánt. ők a selejt, a magyar társadalom legalja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 13:56:58

@Buchhalter: a Fidesz nem fog bukni, ha senkire nem szavaztok. csinálnak ezek 2,8 millióból kétharmadot, de akár 1 millióból is. te a Fideszt segíted még mindig.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 13:57:55

@Buchhalter: "MSZP tolvaj helyett Fidesz tolvaj van"

ha nem látod, hogy a Fidesz nagyságrendekkel többet lop, akkor te még mindig Orbán faszán csüngsz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 13:58:54

@rallus: a környezú országoktól továbbra is lemaradunk. de ti Fidióták azt szeretitek, ha ROmánia is jobb lesz nálunk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 13:59:34

@rallus: azt megfigyeltem, hogy a Fidióták rendre hülyék ahhoz, hogy linkeljenek.

rallus 2018.11.03. 14:03:57

@Tudományos lopsizmus: Akkor marha jól átkúrtuk a hülye kapitalisták fejét, mert így ők a saját zsebükből finanszírozták a magyar fogyasztók jólétét!
Szerinted mennyit kaszáltunk ezen a bulin, mi magyarok? Az is lehet, hogy ha Orbán nem hajtja el őket, akkor ők fizetnek a mi fogyasztásunkért cserébe! Medve Anyám!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 14:06:04

@lenörd hofstadter: a kétbiteseknek le kell szavazni az egybiteseket. csak 2,8 milliónyian vannak.

vénkujon 2018.11.03. 14:07:52

lipsiként is támogatnám az euból való kilépést, hogy együtt rohadjunk az idióta fideszesekkel meg. aztán majcsak lesz valahogy. hozzuk magunkra a retket, csakúgy ahogy a "platoon" című filmben, mikoris a film végén a saját állásai ellen kér napalmcsapást a hős amerigai parancsnók.
:D jój ahogyan majd sorbaállunk kenyérjeggyel kenyérér!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 14:08:28

@miketbeszéltek: nem a libsikenk fog fájni, nektek, 4 elemis falusi fideszes parasztoknak fog legjobban fájni. meg fogtok dögleni a kórházakban Orbán és a saját hülyeségetek miatt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 14:09:20

@rallus: 26 milliárdot fizettetek ti is az utcán álló szemétért. mert idióták vagytok.

rallus 2018.11.03. 14:14:21

@colonel Tigh: BRD-előrejelzés a magyar gazdasági növekedésről
adozona.hu
2018.05.09., 18:10 Frissítve: 2018.05.09., 16:52
Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) szakértői is pozitívan látják a magyar gazdaság jövőjét – hangsúlyozta Varga Mihály az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) 2018. évi közgyűlését követően. A nemzetgazdasági miniszter szerint az IMF javított növekedési előrejelzését követően újabb megerősítést kapott a magyar gazdaságpolitika, olvasható az NGM honlapján.

lenörd hofstadter 2018.11.03. 14:19:03

@rallus:

Mint például Pécsett a vízművek: Mennyit is kellett büntetésbe kifizetni? Mennyi tartozást halmozott fel ezeken felül a pécsi fideSSféreg polgármester? Ha jól tudom becsődölt a város a felvett milliárdjaitól.
A vízművek visszaeinstandolása után Pécsett volt a lakossági víz a legdrágább, ez is csak a te agyhalott fejedben sikertörténet és dübörgő gazdaság. Nem beszélve a többi pécsi botrányról, porcelángyár és a többi amit hazavágtak a tetves gazdáid.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 14:36:43

@rallus:

EBRD előrejelzés GDP
Románia: 2018 4,2% 2019 3,6%
Magyarország: 2018 4,3%, de 2019 3,3%
Szlovákia: 2018 3,9% de 2019 4.0%
Lenygelország 2018 4,7% 2019 3,3%

akárhogy is nézem, a környező országokban az összeg nagyobb, mint a magyar. lemaradunk, Orbán miatt.

www.ebrd.com/cs/Satellite?c=Content&cid=1395237218352&d=Mobile&pagename=EBRD%2FContent%2FContentLayout

rallus 2018.11.03. 14:37:29

@lenörd hofstadter: Azért nézz utána alaposan, mert nem a dédnagymamádat szédíted! Nálatok mindenki amnéziás?

Jakab.gipsz 2018.11.03. 14:49:08

@math0:

EBRD statisztikájára hivatkozol!

Ők kritizálják az Orbán kormányt, tehát semmit sem bizonyítottál.

rallus 2018.11.03. 14:51:06

@math0: Mielőtt tökönlövöd magad, maradj a TÉNYEKNÉL, az előrejelzések Magyarországgal kapcsolatban tragikus véletlenséggel mindig rosszabbak, mint az eredmények...
Megmelengetné a szívemet, ha például a 2002-től 2010-ig terjedő sikeres kormányzás hasonló sarokszámaival is fejbe vágnál...már csak a lemaradás miatt is...

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2018.11.03. 14:57:51

"a kormány lenyúlt egy teljes iparágat"

Jol teszik, a lipsiknek lofaszt a seggukbe.

nyugatnepe.blogter.hu 2018.11.03. 15:07:09

"Az útdíjat, a felügyeleti vagy hulladéklerakási díjat nem háríthatták át a fogyasztókra. "

miért át kellett vna?

ne próbáljon már meggyőzni valaki, hogy egy külföldi profitorientált cég olcsóbban meg tudta volna oldani a szemétszállítást, mint most!

ja most csődbe ment? akkor hozzuk vissza a külföldi cégeket és a termékdíjat és fizessen minden paraszt.. thx liberallles

2018.11.03. 16:10:37

Van elég stadion szemétlerakónak. Ott is a szemét "labdátrugdosók" vannak. legalább csinálnának valamit.
Másra úgysem valók.....

2018.11.03. 16:17:47

@rallus:

Úgy látom egybites koma, hogy lassan egyedül maradsz a védhetetlen gazdival és az idióta lippsizéseddel.
Kezd az eddig fidesznyik csürhe is felébredni.
Amikor már érzi a szemét bűzét a kapujában is, felébred, hogy a gazdi ugyan eddig is lopott, viszont mivel ez már szagos, így lassan, de biztosan fogy az a 2.2 millió.

Ebből is látszik, hogy:

1. A csúti takony egyre betegebb (agyilag is).
2. A maffiakormány most mellé nyúlt a szemét biznisszel.

Szerintem lassan dobd ki azt a fityiszes oltárt a hálószobádból, mert nagyon ciki lesz!

Tudományos lopsizmus 2018.11.03. 16:40:55

@rallus: Te hülyegyerek! Az németek azzal kezdték, hogy bevezették az éves számlázást és kirúgták a leolvasókat, óriási költségeket megtakarítva. Továbbá megszüntették a slepp lopásait. Pl amikor 60 milliós transzformátorokat vettek, amit 20-at sem értek, 600 ezer dollárért vettek 1 Gbyte-os diszket 1999-ben. A németek az ELMŰ-t nyereségessé tették.

torró 2018.11.03. 16:42:45

Én elismerem, hogy a fideszre szavaztam. De az ilyen ügyek bizony kiverik nálam a biztosítékot. Direkt kis betűvel ! Sajnos kezd úgy lenni ahogy már többször is leírtam, hogy nem az ellenzék teszi padlóra őket, hanem a telhetetlen holdudvar.Ilyen és hasonló ügyek, ( kút ügy pl) sajnos nem jó történetek. A probléma csak az, hogy helyettük egyenlőre nincs megfelelő váltás. Remélem felébrednek! Mert ha nem akkor mennek a levesbe!

Emmett Brown 2018.11.03. 16:45:28

@nyugatnepe.blogter.hu: így is ugyanannyit fizetünk érte, csak szarabbul van megcsinálva, meg kapott a szektor egy komplett vízfejet a semmiből, az aztán kurvaproduktív.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.03. 16:49:01

@rallus: Sarok számok? Nesze!
Ehhez mit szólsz te barom????

2002
államadósság 44 milliárd euró
manyup 2 milliárd euró
valutatartalék 10 milliárd euró

mérleg -32 milliárd euró

2010
államadósság 78 milliárd euró
manyup 10 milliárd euró
valutatartalék 34 milliárd euró

mérleg -34 milliárd euró

2018
államadósság 91 milliárd euró
manyup 0
valutatartalék 24 milliárd euró
Eximbank adóssága 2 milliárd euró

mérleg -69 milliárd euró

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 17:20:12

@rallus: amit írtál, az pont NEM TÉNY. kamuzol, hazudozol, hülye Fidióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 17:30:16

@rallus: amit írtál, az pont NEM TÉNY. kamuzol, hazudozol, hülye Fidióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 17:33:23

@Jakab.gipsz: rallusnak írtam, te állat, ő hivatkozott az EBRD-re. beszéld meg a Fidióta elvtársaddal! engem meg hagyjál a baromságaiddal, te elmebeteg, idióta náci!

vénkujon 2018.11.03. 17:50:33

@torró: te szerencséttle idiota fazs:)

rallus 2018.11.03. 18:19:46

@Tudományos lopsizmus: Már céloztam rá, hogy a "befektetők" a mi érdekünkben vették meg bagóért a közműveket és csak a vicc kedvéért fogadták el az 5%, (ha jól tudom eszközarányos) állam által garantált nyereséget. A magyar leolvasók kirúgásával egyetértek, hiszen ezzel rengeteg pénzt takarítottak meg és így legalább jutott valami a köztudomásúan nyomott áron alkotó német menedzsment jutalékára is.
Remélem nem tőlem tudod meg, hogy én is bármit nyereségessé tudok tenni, ha egy verseny nélküli piacon megszabhatom az árat.

rallus 2018.11.03. 18:22:45

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ennyi hozzászólásod után már biztosan te is érzed, hogy számodra már az is dicséret, ha lehülyéznek! Ennek ellenére már tőled is egy kicsit erős ez az adatsor...

miketbeszéltek 2018.11.03. 18:24:55

@math0: "nem a libsikenk fog fájni, nektek, 4 elemis falusi fideszes parasztoknak fog legjobban fájni."

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült egy ilyen, minden állításában téves választ megalkotni:-)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 18:40:47

@miketbeszéltek: máskor írj valami érvet! faszomat sem érdekli, hogy mit nem lát át egy Fidióta 4 elemis!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.11.03. 18:52:44

Őszintén remélem, hogy az itt vergődő, "lippsiző"-éljenző agyhalottak fizetett kommentelők, mert önként ennyire hülyének lenni nagyon gáz lenne.
Mondjuk ez a hangnem a másik irányból is elég gyomorforgató, nem hinném, hogy bárkinek bármilyen célból célravezető lenne.

morph on dear 2018.11.03. 18:58:35

@Látens Inszinuáció: "Úgy látom egybites koma, hogy lassan egyedül maradsz"

az a helyzet hogy mi fideszesek a hosszúhétvégét pihenéssel töltjük valami jó helyen, ezért ilyenkor nem vagyunk teljes létszámmal itt.

De nyugi, legközelebb május, EU szavazás, ott majd megmutathatjátok milyen sokan vagytok :D

miketbeszéltek 2018.11.03. 19:00:56

@math0: Hogy nem lehet felfogni azt, hogy én vitába szálltam conchita wusttel??? Vagyi jócskán mellélőttél.... Mindenesetre a trágárságoddal nagyon bizonyítod, hogy nem csak 4 elemid van, mint -úgymond-nekem:-)

illaim 2018.11.03. 19:07:06

@miketbeszéltek: "Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült egy ilyen, minden állításában téves választ megalkotni:-)
"
te érted is amit olvasol, vagy csak a betűket nézegeted? te ostoba! LOL

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.03. 19:18:30

Látom birca sehol de van egy két lelkes fidióta!

miketbeszéltek 2018.11.03. 19:24:15

@illaim: O.k. Valóban csak 4 elemim van. Nem bíráltam conchita esztelen lipsigyűlöletét és nem hívtam fel a figyelmét a visszás lipsi-kategorizálására. De mindegy, mi a valóság, akkor is én vagyok az ostoba:-)

Gandosz 2018.11.03. 19:35:43

Milyen kár, hogy tele van hamis adatokkal és buta lózungokkal ez az írás. Pedig egy szakszerű helyzetelemzésnek lenne indoka.
Trafikmutyi: hát, valóban, óriási mutyi volt, még a foglalkoztatottak bérét sem lehet kigazdálkodni a trafikok forgalmából. Ostoba!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 19:52:30

@miketbeszéltek: ok, bocs, félrement. mondhattad volna rögtön.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 20:39:13

@conchita wurst: nem a libsikenk fog fájni, nektek, 4 elemis falusi fideszes parasztoknak fog legjobban fájni. meg fogtok dögleni a kórházakban Orbán és a saját hülyeségetek miatt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.03. 20:39:56

@miketbeszéltek: szóval én is conchitával vitáztam, nálad láttam meg azt, amit írt, tévesen neked válaszoltam. szólhattál volna azonnal is.

John Brennan 2018.11.03. 21:03:50

köszönjük az index és hvg hazugsággyűjteményt!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.03. 23:23:33

@rallus: Tudsz belőle valamit cáfolni faszfej? Van egyetlen rossz szám is? Ja, ezekkel nem tudsz mit kezdeni, mi?

vénkujon 2018.11.03. 23:29:23

@John Brennan: csak azér nyomod itt mer nem engednek az origón komentólni, mi? látod milyen béna vagy? itt meg csak szópatnak:)

torró 2018.11.04. 10:49:08

@vénkujon:
Na idefigyelj te nyomorék agyú! Legalább írni tanulnál meg, mert az alapvető szabályokkal sem vagy tisztába. Azonkívül meg bunkó vagy. Mert annyi eszed sincs, hogy egy normális hozzászólást leírjál.Gyökér!

elendem 2018.11.04. 22:24:23

@Gandosz: Mik a helyes adatok? Őszintén érdekel, hogy mely adatok hibásak és hogy mi az igazság
süti beállítások módosítása