Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.07.15. 08:00 elendem

Káder-etető

Címkék: Várkert Bazár Budavári Önkormányzat Budai Vár Várgondnokság Kft. Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.

honved-parancsnoksag-varszinhaz-sandorpalota_02_664x442t5_ic.jpgA Vár és a barátok köre - műemlékmentés és történelmi folytonosság hazug frázisainak árnyékában szétlopják a Budai Várat.

A Fidesz már az első kormányzása idején kinézte magának a Várat, a Sándor Palota eredetileg nem köztársasági, hanem miniszterelnöki rezidencia lett volna. Az I. és a II. Orbán kormány között eltelt 8 év alatt a Budavári Önkormányzat hűbérúrként gondoskodott róla, hogy ne kerülhessen baloldali kézbe és ne épüljön semmi a környéken, ugyanis változtatási tilalmat rendelt el. Közben viszont a kerületi üzlethelyiségek és lakások bérleti rendszerét úgy alakította, hogy a fideszes baráti körök számára megszerezhetőek legyenek az itteni lakások és üzlethelyiségek. Ezalatt az idő alatt kerületi költségen készült 25 éves felújítási program a Budai Várra és környékére és rekonstrukciós tervek a Várbazárra.

Török kori rom a Várbazárban.jpg

Török kori régészeti emlékek a Várbazárban - elbontás előtt (foto: V.A.)

A Vár befoglalásának főpróbája volt a Várkert Bazár és a kapcsolódó közlekedésfejlesztési program. Bár a Várbazár felújítására már korábban is lett volna vállalkozói tőke és akarat, ezt a fideszes önkormányzat blokkolta, így a 2011-től induló projektet úgy adták el, mintha a baloldali kormányok mulasztását orvosolná így Fidesz. A projektre a mértéktelen kapkodás volt jellemző kezdettől fogva. Az egyetlen szempont az volt, hogy a 2014. évi választásokra elkészüljön. És bár ezért mindent beáldoztak, a költségek duplájukra nőttek, mégsem sikerült. A háromszor is félkészen átadott beruházáson kacagott/sírt/dühöngött az egész ország. A kezdetben még szakmailag értelmes elgondolások is a kivitelezés során üres és kártékony, csak a várba jövő autóforgalmat és luxusigényeket kiszolgáló mélygarázsokra fókuszáltak.

Az önkormányzat a Várgondnokság Kft-vel közös konzorciumot hozott létre a közbeszerzésekre, amelyben a polgármester volt az egyedüli delegált. Így az önkormányzat gyakorlatilag ki lett zárva a beruházás felügyeletéből, valódi jelentéseket nem láttunk, a projekt zárásáról szóló pénzügyi beszámolót a mai napig nem kaptuk meg. Az viszont kiderült, hogy a konzorcium átláthatatlan folyamatokban játszotta át a túlárazott állami beruházásokat a haveri vállalkozói köröknek, mint pl. a Switelsky és Mészáros Lőrinc különböző vállalkozásai.

Uniós pénzekről szóló jogszabályi kérdéseket is felvet, hogy rendszeresen le van zárva a terasz, mert céges bulit tartanak és váratlan éjszakai tűzijátékkal örvendeztetik meg a kerületben élőket. Ennek kapcsán derítettük ki, hogy a Várbazárt üzemeltető Várgondnoksági Kft-nél teljes a káosz, a tűzijátékozásra vonatkozó előírásoknak nem tesznek eleget. Pontosabban ennek sem.

33409500.jpgEzért is érdekes, hogy Gyutai Csabát, a Várgondnokság Kft. ügyvezetőjét nevezték ki a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. élére is. Emlékszünk, ugye, hogy a kerületi polgármester családjának használatában álló számos budavári lakás egyike az ingatlanfejlesztőtől bérelt 158 m2-es, Dísz téri ingatlan. Nos, Gyutai Csaba rugalmasan kapcsolódott a kerületi fideszes hagyományhoz, és ugyanúgy magáévá tette a haveroknak fillérekért bérbe adott üzlethelyiségek gyümölcsöző gyakorlatát, ahogyan a cég egyik értékes budavári lakását. Ez utóbbit annyira magáévá tette, hogy közpénzből fel is újíttatta, és se lakbért, se közüzemi díjakat nem fizet utána. A vár körüli cégeknél tomboló lopásra sajátos gyakorlatra az Index cikke hívta fel először a figyelmet.

Úgy tűnik, hogy a két cég szoros együttműködésének nemcsak a közös ügyvezető, hanem a 900 ezres havi fizetésért dolgozó közös kulturális igazgató is záloga. Sikota Krisztinát ugyan 2022-ig eltiltotta a bíróság attól, hogy bármely cégben vezető tisztséget betöltsön a saját cége felhalmozódott köztartozásai miatt, de egy jó káder közpénzből foglalkoztatásának ez nem lehet akadálya.

Ezért is fordultunk adatigényléssel a Miniszterelnöki Hivatalhoz, és kértük el a budai Várral és a Várkert Bazárral kapcsolatos projektek átvilágításáról készült dokumentumokat, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. átvilágításáról készült dokumentumokat valamint az L. Simon László államtitkársága idején lezajlott, Várkert Bazárral kapcsolatos belső vizsgálat dokumentumait. Mivel a válaszból nem tudtunk meg semmit, írásbeli kérdéssel fordultunk Lázár János miniszterhez. Ebből kiderült, hogy a "kielemzés" zajlik, jelentsen ez bármit…

A Raiffeisen Bank Palota úti mélygarázsát – hírhedten rosszul és veszteségesen – beruházó pár fős cégből nagy hirtelen az építkezések előtti régészeti feltárásért országosan felelős eszközkezelő, mai nevén Budavári Ingatlanfejlesztő mellett az örökségvédelemért jelenleg a Nemzeti Kulturális Örökség Védelmi Nonprofit Kft. (NKÖV) felel, amely a kiemelten fontos kulturális intézmények védelmét látja el. Megnyugodhatunk, hiszen alig egy hónapja nevezte ki Balog Zoltán Hegyi Ákost az élére, aki korábban a harkányi gyógyfürdőt vezette. Olyan rosszul, hogy a helyi fideszes testület le is váltotta az éléről. Nem baj, a kiemelten fontos kulturális örökségnek jó lesz…

2016-10-19_13_22_26.jpg

A Püspökkert helyén épülő miniszterelnöki rezidencia vasbeton tömbje

A III. Orbán kormány idején kapott szárnyra a Hauszmann-terv. Ennek lényege, hogy a Budavári Palotát vissza kell építeni a hauszmanni állapotra. Ne kérdezzék, hogy miért – ennek az emlékezetpolitikai és építészeti blaszfémiának (by Pákozdi Imre) szerintem egyetlen célja a haveri cégeknek átjátszható számolatlan milliárdokban keresendő. A kulturális intézmények (akadémia, színház, Forster Központ stb.) helyére a minisztériumok költöznek, a Palota a tervek szerint a Galéria helyett kormányzati reprezentációnak (értsd: fideszes bulik) ad teret.

n20101-lead-800-41g5sn-16-a-kiralyi-palota-madartavlati-kepe-keletrol-eloterben-a-rekonstrualt-kertek-es-a-keleti-nagyterasz.jpgTipikus mozzanat volt, hogy az éveken át változtatási tilalmat elrendelő önkormányzat a kormányzati szándék felmerülése után soron kívül Kerületi Építési Szabályzatba iktatta, hogy a Palota kupoláját vissza lehet építeni a hauszmanni formára.

Mivel minderre – és nemcsak itt – a műemlékvédelmi szakemberek és a Hauszmann Bizottságból távozó neves építészek is felhívták a figyelmet, nem várhatott tovább a nemzeti örökségvédelem szétverése sem. A környezetvédelmi intézményrendszerhez hasonlóan ez is megkapta a bélyeget, hogy akadályozza a kiemelt kormányzati beruházások zökkenőmentes lebonyolítását. A többlépcsős folyamat végén ott tartunk, hogy legalább három szervezet (Budavári Ingatlanfejlesztő, NKÖV, kormányhivatalok) foglalkozik a kérdéssel, de egyiknek sincsenek valódi jogosultságai, mindegyik a kormány kézi vezérlése alatt van. A Forster Központ kezelésébe került, egyedülállóan értékes 150 éves tervtárat a központ megszüntetése után egy elázó pincében tárolták, ezért a pótolhatatlan állomány egy része tönkrement. Hiába tettem feljelentést, az ügyészség szerint nem hibázott senki…

lab-slider-002.jpgMost már nem kell betartani semmilyen építészeti, műemlékvédelmi vagy környezetvédelmi szabályt, ha a Budavári Palotában építkezünk – ugye, milyen jó ez? Kibelezett barokk épületek rábiggyesztett erkéllyel, elbontott középkori romok és kerttörténeti kincsek, vasbetonból újraépülő fölösleges Lovardák 200 milliárdért – ez a Hauszmann-terv.

Pedig a Várban volna tennivaló: a várfalak állapota több helyen kritikus, a Várhegy mélyén húzódó barlang-pincerendszer a felmérés után védelemre vár, a Szent György tér helyzete tisztázatlan, a vári közlekedés megoldatlan, az idegenforgalmi lehetőségek nincsenek kihasználva (miközben a turistákat gyakran lehúzzák), a műemléki lakásállomány műszaki állapota és közszolgáltatások rendszere rossz.

A várban lakók és a várban vállalkozók nem érezhetik magukat biztonságban. Szinte minden nap kiderül egy újabb visszaélés, ezért is kértem ki az önkormányzati lakásokba bejelentett vállalkozások adatait. Teljesen világosan látszik, hogy a Vár kormányzati megszállása, a műemléképületek, lakások és üzlethelyiségek átjátszása, leszerepelt pártkáderek etetése és a nemzeti örökségünk lelkiismeretlen einstandja összefüggő rendszert alkot: műemlékmentés és történelmi folytonosság hazug frázisainak árnyékában szétlopják a Budai Várat.

Nemcsak a padlást söprik le, de felszedik a deszkát is…

vnm

 

Kép: labirintus.eu

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr10012664405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csker 2017.07.15. 18:40:44

A cikk jó összefogott, egy kivétellel: a minisztériumok beköltözésének emlitése után a zárójeles felsorolásban rossz intézmények nevei szerepelnek. A BM a volt Történettudományi Intézet ("akadémia" intézete) helyére költözik (az 1945 előtti belügyi épületbe), mig az NGM az 1945 előtti Pénzügyminisztérium épületébe költözik. És itt a bibi. Az épületben az Országos Levéltár van, hatalmas mennyiségű iratanyaggal (igen, a nemzeti múlt irott dokumentumaival), és a kiköltöztetés elhibázott, torz módon zajlik. Az iratanyagnak helye nincs, egy részét egy nedves volt honvédségi raktárba vitték, a másik része még ott van. A (rém)történetet sok újság megirta, utána kéne nézni. - Jelen cikkben ez a sztori nem szerepel, sajnálatos módon.

elendem 2017.07.15. 20:34:47

@csker: Jogos az észrevétel, ez valóban kimaradt az összefoglalóból. Köszönöm, hogy leírta!

Netuddki. 2017.07.15. 20:57:41

A várat nem tudják külföldre menekíteni a tolvaj tetvek...

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.07.15. 22:40:11

Írjuk már le: Nagy Gábor Tamás polgármesterről van szó.

gmihaly621 2017.07.16. 16:46:34

A Budavári Palota elvtársvilág-kori helyreállításának örültünk, mint majom a farkának, mert egy gigantikus romhalmaz eltűnt. A helyreállítás minősége viszont már akkor is vitatottvolt, a pénztelenségből fakadó pótmegoldások mára már irritálóakká váltak. Persze, ahogy néhai Dercsényi Dezső mesélte, a helyreállításra szánt pénz nagy része a Várnegyed-béli romos épületek helyreállítására ment el, mert azt a negyedet az elvtársak teljesen le akarták bontani, csak hát közbe jött 1956, ami elnapolta a végrehajtást. A helyreállított Várnegyed, a kész tények láttán viszont elhallgattak az elvtársak és buzgó önfényezésbe kezdtek. A helyreállíthatatlanok helyére viszonylag ízléses új épületek kerültek, Riminiben pl. ez nem jött ennyire össze. Az "urizálásnak" beállított, a helyieknek nagyon hiányzó régi épületek visszaépítése is "világtrend", Berlinben a Városi Kastélyt (Stadtsschloss) most építik vissza eredeti helyére, ahova az 1980-as években az elvtársak az amúgy azért nem színvonaltalan, de se hús, se hal Köztársasági Palotát (Palast der Republik) találták felépíteni.

kvadrillio 2017.07.16. 18:05:17

baán a múzeumokból is szétlopatta már az összes értékes festmébyt családtagjai, haverjai révén...és orbán hagyta neki !!!

Válasz erre
kvadrillio 2017.07.16. 17:55:09
VISEGRÁDI 4-EK ÉRTEKEZLETE...MOST HALLOM AZ ATV HIREKBEN: NETÁNNYAÚÚÚ IS RÉSZT VESZ A VISEGRÁDI 4-EK ÉRTEKEZLETÉN. MIJAFASZT KERES EGY ZSIDÓ ÁLLAM FŐŐŐJEHHH OTT?????
Válasz erre
kvadrillio 2017.07.16. 17:57:11
@kvadrillio: jövő héten jön hozzánk a zsidó álomfő...netán...nyaúúú..... merhogy leheggesztették a csatornafedőket az OK ! de mijafaszt keres netánnyaúúú a visegrádii 4-ek értekezletén ???

kvadrillio 2017.07.16. 18:10:52

Visegrádi Együttműködés
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Visegrádi Együttműködés
Visegrád Group logo.svg
A Visegrádi országok
A Visegrádi országok
Egyéb nevek visegrádi országok, visegrádi négyek vagy V4-ek
Alapítva 1991. február 15.
Típus gazdasági, diplomáciai és politikai szövetség
Tagság Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia
A Visegrádi Együttműködés weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Visegrádi Együttműködés témájú médiaállományokat.

A Visegrádi Együttműködés (vagyis visegrádi országok, visegrádi négyek vagy V4-ek) Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Az együttműködés célja ezen közép-európai országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása.

Tartalomjegyzék

1 Adatok a tagokról
2 Története
2.1 A visegrádi királytalálkozó
2.2 Az együttműködés modern kori felújítása
3 Céljai
4 A V4 naplója
4.1 CEFTA
4.2 Nemzetközi Visegrádi Alap
4.3 Egyéb találkozók
5 Működése
6 Forrás
7 Kapcsolódó szócikkek
8 További információk

netán..nyaúúúú mit keres ott ??????????????????????????????????????

Ahoj- 2017.07.19. 19:27:32

Vári épületfelújításokról is eshetne egy két szó. Átfestik 40-60 millióért a házakat de a vizesedés nincs kijavítva, tehát 5-6 év után elkezd púposodni majd hullani a vakolat újra. Ez logikátlan, egyszer kéne megcsinálni tartósan.
süti beállítások módosítása