Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.02.06. 15:11 elendem

Mitől lesz családbarát egy ország?

Címkék: gyed gyes részmunkaidő családbarát tgyás család vagy munka

2_1.jpgA PM országgyűlési képviselője, Szabó Tímea törvénymódosítást nyújtott be, amely szerint a teljes jövedelem alapján számítsák a csecsemőgondozási díjat akkor is, ha az több részmunkaidős állásból adódik össze.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a fiatalok ma is szeretnének gyerekeket, de felelősen nem vállalják az egzisztenciális válságot, amit ma Magyarországon ez jelent. Az elmúlt 6 évben a kormányzati intézkedések csak a legmódosabb, többgyermekes családok helyzetét javították érdemben, a többség helyzete inkább romlott, rémisztő szintre emelkedett a gyermekeket nevelő családok körében a szegénység.

 Tisztán látszik, hogy az első gyermek születésekor változik meg drámaian egy család élete, ekkor kell számukra a legnagyobb segítség!

Ez komplex rendszerben működik csak: kell hozzá a munka és a család egyensúlyának megteremtése, az apák gyermeknevelésben vállalt szerepének ösztönzése illetve a bölcsődei, óvodai szolgáltatások fejlesztése. A pénzbeli ellátások közül tervei szerint a PM átalakítja a gyed/gyes rendszerét, melynek alapelve a munkába állás segítése és a szegénységi kockázat csökkentése lesz – a jelenlegi ellátás korlátozása nélkül. Ehhez a nyugdíjminimumot rövid távon 50 eFt-ra emelnénk, később ezt az ellátást az alapjövedelem fogja kiváltani. Az Alapjövedelem bevezetése megteremtheti a gyermeket vállaló nők anyagi biztonsága mellett a gyermekvédelmi alap- és szakellátásban dolgozók anyagi megbecsülését is. A gyermekvállalási támogatások adminisztrációját pedig egyszerűbbé, gyorsabbá tesszük!

 A PM úgy látja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet sem megfelelő. Ezért jogszabályi változásokat kezdeményezünk. Például a közelmúlt méltatlan, az Alkotmánybíróságot is megjárt esete kapcsán az országgyűlés elé terjesztettük azt a módosító javaslatunkat, hogy a teljes jövedelem alapján számítsák ki a csecsemőgondozási díjat akkor is, ha az több részmunkaidős állásból adódik össze.

Határozott tervünk, hogy megteremtjük a biztos jogi feltételeit a célzott örökbefogadás rendszerének is.

 Mi olyan Magyarországot szeretnénk, ahol a szülők vállalni tudják kívánt gyermekeiket és a nőknek nem kell választaniuk anyaság és munka, család és sikeres életpálya között. Kinek-kinek a saját életútjához adjuk meg a kellő társadalmi segítséget.

vnm

Kép: nlcafe

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr648365420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2016.02.07. 10:54:46

"Tisztán látszik, hogy az első gyermek születésekor változik meg drámaian egy család élete, ekkor kell számukra a legnagyobb segítség!"

Ezt így szvsz át kéne fogalmazni, mert bár tulajdonképpen igaz, elég mókásan hangzik, hiszen az első gyermek születése előtt nem létezik a család (a család ugyanis gyermek + szülö(k) / gondviselő(k) / + házas- vagy élettárs). Az első gyerek születése tehát egyben a család születése is, ami ugyan valóban drámai változás az előtte nem létező és így nem élő család életében, de olyan fura megfogalmazás mégis.

Buchhalter 2016.02.07. 11:52:05

Szabó Tímeáról még az MSZP is azt nyilatkozta,hogy egy politikai prostituált.Kvázi az MSZP nem kér belőle,Fidesznél ,jobbiknál esélye sincs tehát maradt a kábé 1°%-on vegzáló PM,Jó sok embert megtudnak szólítani!Tehát a magyar többség az ő szemszögükből buta és sötét,vagy inkább nem az van,hogy ők nem akarnak leszállni a magas lóról?V.Naszályi Márta meg szokás szerint csúsztatásokat ír.Minek támogassunk olyanokat mint cigányság vagy egyéb lecsúszott iskolázatlan rétegek akik a gyerekeikkel csak újból kitermelik a problémákat?!Hát kedves Márta a saját vagyonkáddal ezt nyugodtan megteheted vagy Soros úrtól tarhálhatsz rá pénzt,de ne az átlag Magyar adóforintjait akard erre eltékozolni!

Üdv.

jolankovacs 2016.02.07. 12:05:50

Sok értelmes fiatallal és idősebbel beszélve az elmúlt hetekben igencsak egységes vélemény alakult ki a gyermekvállalásról és a politika ilyen irányú ámokfutásáról.
Hangsúlyozom értelmiségi és nagyon értelmes, kvalifikált körökben.
Mindenki annyi gyermeket vállajon, amennyit el tud tartani, fel tud nevelni segítség nélkül!!!
Egzisztenciális alapok és kilátások figyelembe vételével vállaljanak gyereket, ne bármilyen pénzért, előnyért!
Nagyon nem érdekel, ki hány gyereket szeretne, ez legyen az ő gondja. Akár két focicsapatot is szülhet, csak tartsa is el!!
Jelenleg mint nagycsaládos két lehetőség van. Vagy megfelelő jövedelemmel eltartja, felneveli gyermekeit és ehhez feleslegesen még hozzá csap az állam nem tolerálható mértékű kedvezményt és támogatást, amit a normális emberektől elvesz.
Második eset, hogy eleve képtelen eltartani gyermekeit, így a normálisan gondolkodó emberektől elvett pénzen az állam eltartja őket valamilyen szinten.
(Igen, a normálisan gondolkodók nem azért dolgoznak, hogy a számukra idegen emberek kölykeit eltartsák. (ezt azért figyelembe kellelne venni!!!))
A felelősen elvárható az volna, ha valaki el tud tartani bármennyi gyermeket és szeretne is bármennyit, az tartsa el maga.
Aki nem tudja eltartani a gyerekeit, csak szüli őket, az meg tudja be magának, hogy saját nyomorát újra termeli, majd mondja el felnövő gyermekeinek, hogy nagyon szeretlek de hülye vagyok.
Senki ne jöjjön azzal a süket dumával, hogy majd ők tartják el a nyugdíjasokat!! Ez a legaljasabb nettó hazugság!
Meg kell nézni mely országokban mennyi gyermeket vállalnak a szülők!
Bizony a fejlett országok és a nyomor között óriási a párhuzam.
Hová akarunk tartozni?
Na most lehet anyázni, moderálni. Pedig nem is káromkodtam:)))

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 12:20:00

Családbarát ország = a kormány nem liberális.

encir 2016.02.07. 12:21:45

@jolankovacs: Ha ilyen fekete-fehér lenne az élet, még igaz is lehetne, amit mond.
Mert ha mindezt így tennénk, akkor a párok 85 %-a nem vállalna gyereket.

agarik 2016.02.07. 12:41:31

@inebhedj - szerintem: A család létezik. Ki kell dobni az Alapvető Emberi Jogot sértő passzust (meg a többit is, amik szerint agyar állampolgár csak keresztény lehet) az (amúgy illegitim) Alaptörvényből.

VadMacs 2016.02.07. 12:58:28

@BircaHang Média:
Kedves maxellfideszbirka, neked a pártirodából gépelve fingod nincs arról, mit jelent a liberális. Csak annak hiszed, aminek a narancskomcsi feletteseid hazudják...

jolankovacs 2016.02.07. 13:06:18

@BircaHang Média:
Kár ide keverni a liberalizmust.
Egyébiránt nem az a családbarát kormány, aki felelőtlenségre nevel és osztogat, hanem az, amely az egyén és a család felelősségét komolyan veszi, hagyja érvényesülni, nem pedig segélyekkel, másoktól elvett jövedelmekkel kelt hiú ábrándokat, konzerválja az elmaradottságot, a nyomort és a politikai, gazdasági függőséget.
Hozzászólásaid alapján többé nem válaszolok Neked, vedd úgy, hogy ez is véletlen volt.
Az itt írogatók és a Te szinted két külön világ.

jolankovacs 2016.02.07. 13:09:49

@encir:
Higgye el, ugyanannyian vállalnának gyereket, mint most. Csak felelősséggel jobban meggondolnák és mindenkinek csak a saját kölykeire kellene költeni.
Ráadásul az elosztási rendszer és az elosztható javak összetétele is változna, amely segítené és bátorítaná a gyermekvállalást ott is, ahol gondolkodnak.
De ez már túl hosszú fejezet. Ráadásul nem is népszerű.

bkkzol 2016.02.07. 13:09:51

Természetesen támogatni kell a gyermekvállalást. Felhívom a figyelmet, ,hogy Svédországban sincs demográfiai csúcs (amég a bevándorlók nem szülnek évi kettőt egy kis segélyért) és a nigériai anyák se az egzisztenciális válságon merengnek átlagban 10-12 gyerekkel...

encir 2016.02.07. 13:16:18

@jolankovacs: Akinek a családja nem olyan gazdag, hogy biztos (?!, hol van olyan)tőkejövedelmekből él, az felelősséggel nem vállalhatna gyereket. Bármikor elvesztheti a munkáját (rendben, igazi jó képzettséggel azért találhat), fejére eshet egy tégla stb. Semmi sem biztos. Lehet, hogy ma kitűnően él és kitűnő kilátásai vannak, aztán egy pillanat és megváltozik az egész. A gyerek pedig legalább 20 éves projekt.

"Higgye el, ugyanannyian vállalnának gyereket, mint most. " Akkor mi a probléma?
Nincs itt egy kis ellentmondás?

elendem 2016.02.07. 13:27:40

Jelenleg a gyermeket nevelő magyar családok 41%-a a szegénységi küszöb alatt él. Ez tehát azt jelenti, hogy a gyermekek felének meg sem kellett volna születnie? Miközben a népesség fogy, a nyugdíjrendszer végveszélyben, a szülőképes fiatalok pedig elvándorolnak, aközben nem azon kell filozofálni, hogy kell-e támogatni a gyermekvállalást és a fiatal családokat, hanem azon, hogy hogyan.
Mi erre teszünk javaslatokat.

Asztalos 2 2016.02.07. 14:15:06

Jolankovacs te nem vagy normális, téged mutogatni kellene az állat kertbab.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 14:23:08

@VadMacs:

Pont azért vagyok antiliberális, mert ismerem a liberalizmus szó jelentését.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 14:24:43

@jolankovacs:

Ez már viszont geopolitikai kérdés. S ezen változtatni nagyon nehéz. Amíg az ország vagyonát egyre gyorsabban szívja el a nyugat, nem lehet a problémát valóban megoldani.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 14:26:10

@agarik:

"Ki kell dobni az Alapvető Emberi Jogot sértő passzust (meg a többit is, amik szerint agyar állampolgár csak keresztény lehet) az (amúgy illegitim) Alaptörvényből"

Az Alaptörvény legitím.

Magyar állampolgár nem csak keresztény lehet.

Azaz 2 butaságot is mondtál 1 mondatban.

VadMacs 2016.02.07. 14:39:45

@BircaHang Média:
Nyelvbotlás, abnormális akart az lenni alighanem.

Nálad a liberális azt jelenti, hogy mocskosgyurcsány, zelmútnyóccév, magyarországjobbanteljesít, meg a többi fideszbolsi agitprop osztályos sablon szöveg, amit ide kell böfögni a munkaidődben. Pedig a komcsi főnököd, az orsósviktorkád is állítólag libsiként kezdte, csak már akkor olyan skizo volt, hogy egyik fele sem tudta, mi az a liberális.

De lásd kivel van dolgod, kérlek írd le ide, mit jelent a liberális szó. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy valami sablon narancsbolsi pártszöveget nyomsz be ide. Mondjuk tőled, Vörös Felcsúti Úttörőkisvasutastól, kockás öves narancskomcsi seggnyalótól, az orbánjugend oszlopos tagjától mást nem is várunk el... :)

>Az Alaptörvény legitím.

Melyik? Az, amit alkotmányos puccsal ránk erőltettek?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 14:52:34

@VadMacs:

Miért lenne alkotmányos puccs, hogy a szabadon választott parlament az alkotmány betartva alkotmányoz?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 14:53:07

@VadMacs:

Nem, nálam a liberális nem azt jelenti, amit leírsz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 14:57:32

@VadMacs:

Mi a liberalizmus?

Mármint a mai. Íme a modern liberalizmus alapjai:
- a magántulajdon elsőbbsége a közérdek felett,
- a piacgazdaság szentsége,
- a nyugati liberális demokratikus modell univerzális megoldás,
- az egyéni szabadságjogok felülírják a közösséget,
- a család mesterséges valami, az egyén fontosabb nála,
- a közösségek mesterségesek és esetlegesek,
- a hagyományok eltörlendők,
- a háború legitím eszköz, ha az a liberalizmus terjesztésére irányul.

Reka Horvath 2016.02.07. 15:37:26

@BircaHang Média: Hű, ez a definicója a liberalizmusnak? Ennek mi a forrása? Mely politológiai tanulmány tartalmazza ezt? Nagyon kiváncsi vagyok rá, jó pap holtig tanul.

Andy73 2016.02.07. 15:47:36

"Az elmúlt 6 évben a kormányzati intézkedések csak a legmódosabb, többgyermekes családok helyzetét javították érdemben, a többség helyzete inkább romlott, rémisztő szintre emelkedett a gyermekeket nevelő családok körében a szegénység."

A szokásos baloldali hazugság. A családi adókedvezmény minden dolgozó embernek jól jön. Három gyereknél már 100 ezer forint havonta. És ez az átlagfizetés adójából is leírható, érdemi segítség - az átlagnak sokkal jobban számít, mint az igazán gazdagoknak, mert ez nekik nem tétel.
És az egykulcsos adózás is jó, minden baloldali propaganda ellenére. Átlagos fizetés mellett korábban mindig beleestem abba a sávba, amelyik már magasabb kulccsal adózott.
Baloldali kormánynál megint ez lenne, és a családi adókedvezmények is ugranának - de annyira leszerepeltek 2010 előtt, hogy egyelőre nem kérnek belőlük a választók.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 15:58:40

@Reka Horvath:

Olvass, járj nyitott szemmel, művelődj, tájékozódj.

Reka Horvath 2016.02.07. 16:37:15

@BircaHang Média: Én pont ezt teszem, azért kérdeztem meg. Mi a forrás? Honnan kell tájékozódnom?

Buchhalter 2016.02.07. 16:38:23

@elendem: és mire is tesztek javaslatot?Ki és kik vagytok tulajdonképpen?

Reka Horvath 2016.02.07. 16:41:49

@Andy73: Ez statisztikai adat, különösen az egyszülős háztartások vannak igen rossz helyzetben. Másrészt szinté stat. adat KSH: "A gyermekes
háztartások jövedelmi színvonala az elmúlt években javuló tendenciát mutatott, 2014-ben az egy főre
jutó nettó jövedelmük átlagosan 4,8%-kal nőtt 2013-hoz képest. A javuló trend elsősorban a családi adókedvezmény
igénybevételi lehetőségének bővülésével magyarázható. Mindezek ellenére jövedelmi színvonaluk
még mindig elmaradt az országos átlagtól, 2014-ben a gyermekesek egy főre jutó átlagos nettó
jövedelme 844 ezer forintot tett ki, ami az országos átlag több mint háromnegyede (76,7%). Továbbra is
jelentős a lemaradásuk a gyermektelen háztartások jövedelmi helyzetéhez képest is, amely háztartásokban
egy főre vetítve az éves átlagos nettó jövedelem a gyermekesekének 1,6-szeresét tette ki, annak ellenére,
hogy a gyermektelen háztartások nettó jövedelme lassabban, 4,2%-kal növekedett 2013-hoz képest.
A legnagyobb jövedelmi hátrányban továbbra is a három- és annál több gyermekesek, valamint az egyszülős
háztartások voltak. A három- és annál több gyermekesek egy főre jutó nettó átlagjövedelme 658 ezer
forintot tett ki, ami 4,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, viszont az országos átlagnak mindössze
60%-át jelentette. 4%-kal csökkent az egy főre jutó átlagos nettó jövedelem az egyszülős családok körében,
és 757 ezer forintot tett ki. Ez az országos átlagnak valamivel több mint kétharmada (68,8%), és az
összes gyermekes háztartás átlagjövedelmétől 10,3%-kal elmaradt.
A gyermektelen háztartások egy főre vetített átlagos jövedelmi színvonala 22,9%-kal haladta meg az
országos átlagot, és 1 millió 352 ezer forintot tett ki. Háztartástípusonként jövedelmi helyzetük a gyermekes
háztartásokéval összehasonlítva kiegyenlítettebb volt." éves jövedelmekről van szó:) a minimálbért sem éri el az egy főre jutó sok esetben

Reka Horvath 2016.02.07. 16:52:50

Akkor mily szerencse, hogy a fiatalok nem szülnek, úgysem tudnák eltartani gyereküket.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.07. 17:22:59

@BircaHang Média:

Mi van bulgár pszichopata elmebeteg, ma duplán fizet a Putyin gazdid az internetes trollkodásért a nyugati, általd soha el nem érhető jólét ellen, hogy ilyen aktív vagy? Vagy csak az áplóid feljtették wl belőni neked a napi nyugató adagodat?

Bulgária meg Magyarország kihaló ágon van, a fitalok a szülés helyett külföldre menekülnek. A liberális és polgári Nyugat viszont virít és habzsolja az életet. 20 év múlva nem is lesz már a nyugdíjon meg a közmunkán kívül semmiféle jövedelme a bulgár meg magyar alattvalónak, a Nyugat pedig akkor is fürödni fog a jólétben és boldogságban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 17:28:39

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!:

A nyugat viszi el a pénzünket, így természetes, hogy ott magasabb az életszínvonal.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.07. 19:26:19

A családtámogatási rendszerrel kettészakadt az ország, egyik oldalon a felső- és a középosztály jobban él, élvezi az alacsonyabb SZJA-t és a családi adókedvezményt, másik oldalon a társadalom alsó rétegeiben felgyorsult a leszakadás a befagyasztott családi pótlék és GYES, valamint a munkanélküliek számára elérhetetlen családi adókedvezmény miatt.

Politikai állástól függően két megoldást hallottam: ne hagyják a szegényeket szülni vagy adjanak nekik egy rakás segélyt...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.07. 19:32:49

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: A nyugati jólét a globalizáció korában nem lesz fenntartható, Kína és a migránsok is ezt akarják maguknak is és a véges erőforrásokból nem tud a mostani többszöröse jólétben élni...

@Andy73: Az átlagfizetés adója mióta éri el a 100 ezret?

@BircaHang Média: Az nagyon demokratikus, amikor egy párt maga készít alkotmányt és azt úton-útfélen tákolgatja ízlése és a napi politikai ügyek változása szerint...

elendem 2016.02.08. 00:30:24

@Andy73: Jó, akkor számoljunk!
2015. évben az átlagfizetés bruttó 246 ezer Ft volt. Ennek az Szja-ja 39 ezer Ft, ha az össze levonást számoljuk, nem egészen 87 ezer Ft. Hogyan lehet ebből levonni 100 ezret?.
De, mint tudjuk, az átlagjövedelem úgy jön ki, hogy kevesen ennél többet keresnek, nagyon sokan pedig kevesebbet.

A gyermeket nevelő családok szegénységi adatai hivatalos statisztika.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 05:43:34

@Online Távmunkás:

Nincs alkotmányos szabály, mely előírná, hogy hány pártnak kellene alkotmányoznia. Kétharmados többség kell csak hozzá, mindegy, hogy ez 1 vagy 10 pártból áll össze.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.08. 21:31:39

@BircaHang Média: A pártállami diktatúrák pártjai is meg vannak arról győződve, hogy teljesen legitim az uralmuk és a nép őket akarja...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:04:08

@Online Távmunkás:

Ha így lenne, lennének náluk szabad választások. Azaz tévedsz.
süti beállítások módosítása