Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.09.19. 18:12 elendem

Dugódíj vagy Budapest-matrica?

Címkék: dugódíj Budapest-matrica

dugodij_kep_2.jpg

Budapest, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) - Elkerülhetetlen a dugódíj bevezetése Budapesten - közölte Tarlós István pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester elmondta, hogy jelenleg kétféle javaslat van. Az egyik szerint a főváros teljes közigazgatási területén alkalmaznának egy "Budapest-matricát", amelynek az éves ára 5000 forint lenne.
A másik javaslat egy kétlépcsős, kombinált rendszert irányoz elő. Ennek lényege, hogy egy "szűkebben vett" belvárosi zónában egy második díjat is bevezetnének - ismertette.

Az ATV Hiradó (15:38-tól a téma) megkereste a Párbeszédet, és reakciót kért. Az interjúban a következőket mondtam:

 A főpolgármester mégiscsak megpróbálta elkerülni a dugódíjat és gyáván megfutamodott a politikai döntés meghozatalától. Egy valódi lehetőséget mulaszt el az élhető Budapest megteremtésére.

Ez a díj nem fog semmilyen eredményt hozni, pusztán egy újabb sarc lesz a fővárosban közlekedők számára. A matrica ugyanis egyfajta bérletként működik: ha valaki megveszi, akkor már használni is fogja. Ellentétben egy használatarányos fizetési formával, amely arra ösztönözne, hogy a közösségi közlekedést használják.

Ez a sarc befolyik majd a nagy kalapba, mint minden más. Az autósok éppen azt a szolgáltatást nem kapják meg érte, amiért elvileg fizetnek: az üresebb utakat, a gyorsabb eljutást. Nem látszik, hogyan lesz ebből elegendő P+R parkoló, a közösségi közlekedés fejlesztése, a városi környezetterhelés csökkenése.

Teljesen biztos, hogy ezáltal nem lesz nagyobb a 4-es metró kihasználtsága, ami miatt muszáj bevezetni. 

Kérdésre válaszolva még elmondtam, hogy az évi 5.000 Ft összehasonlítva a havi 10.000 forintos BKV bérlettel valószínűsíti, hogy aki megteheti, az az olcsóbb autózást fogja választani. Éppen ezért ez a matrica nem fogja a főváros forgalmi és környezeti terhelésének csökkenését biztosítani.

vnm 

Ezt olvasta?

dugo.jpgEl kell dönteni, hogy gyors utakat, tisztább levegőt, jelentős bevételt vagy több BKV utast akarunk! Azt is, hogy a behajtásért fizetünk, vagy a bent eltöltött időért, esetleg a bent megtett kilométerekért. 

Dugódíj először,... dugódíj másodszor...

 

 

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr617800416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ingyenebed 2015.09.20. 13:38:58

a dugódíjat minden formájában el kell utasítani, mert a személyes szabadság durva és indokolatlan korlátozása.
én nem akarok olyan társadalomban élni, amiben engem zsarolással kényszerítenek a tömegközlekedésre. nagyon sok adót fizetek többféle formában az autóm után.

budapesten ma is lehet autóval közlekedni. pontosan tudja mindenki mikor hol van dugó, mikor merre nem érdemes menni.

a hozzád hasonló kollektivista gciket meg le kéne tiltani a netről.

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.20. 13:40:48

"Teljesen biztos, hogy ezáltal nem lesz nagyobb a 4-es metró kihasználtsága, ami miatt muszáj bevezetni. "

Az használatarányossággal sem lesz nagyobb, mert a 4-es metró jelenleg értelmetlen. Ha rendesen továbbépítenék, akkor meg nem kellene dugódíj se, hogy használják.

Hülye aki elolvassa! 2015.09.20. 14:06:34

Idióta aki dugódíjjal akarja a már így is agyonadóztatott, silány utakon, hülye végtelen lezárásokkal terrorizált autósokat BKV-ra erőszakolni.
Amíg az összes BKV járat behugyozott koldusok és agresszív cigányok gyűjtőhelye, addig az ember inkább nem eszik, de kocsival jár.
A bérlet 9500 Ft árával nincs semmi baj, a jegy viszont elfogadhatatlan drága. Egy négyfős család oda-vissza útja pl. Újlipótvárosból a Belvárosba 1-2 km-en még gyűjtőjeggyel is 2400 Ft? Hát tiszta hülyék ezek????

elendem 2015.09.20. 14:08:04

@fidesz maszop dk egykutya: Ez fontos gondolat! Szerintem is tovább kell építeni a felszínen Zugló-Újpalota és Budaőrs irányába.

Hülye aki elolvassa! 2015.09.20. 14:08:59

Ja, és nagyon helyes, ha a faszkalap EU által kierőszakolt dugódíjat a főpolgármester egy ilyen trükkel oldja meg.

elendem 2015.09.20. 14:10:31

@ingyenebed: Nem kényszerít senki a közösségi közlekedés használatára. Egyszerűen azt mondjuk, hogy az adódból megteremtjük a közösségi közlekedést, de ha te az utakat akarod terhelni, a levegőt aránytalanul használni, azaz autózni, akkor fizesd meg. Mert a mi egészségünket és környezetünket is használod.

2015.09.20. 14:14:45

Dugódíj? Matrica? És akkor ez már hányadik adóztatása a fővárosban lakó autósoknak, legfőképpen a belvárosiaknak? Adó van már eleve az autóvásárlásban, a biztosításban, az üzemanyag árában, a helyileg fizetendő teljesítményadóban...a parkolási díjakról nem is beszélve, mert egy lakcímen általában csak egy autóra adnak lakossági matricát, ami csak az adott kerületre szól. Második autóra vagy komoly éves díjért jár csak a matrica, vagy nem jár. Ha egyáltalán megengedhető egy ilyen újabb pénzbehajtás bevezetése, az csakis úgy jöhessen szóba, hogy az érintett városrészben lakók mentesüljenek alóla, és csak a külső kerületekből és agglomerációból bejárók fizessenek, illetve akik tranzitútnak használják a belső kerületeket!!!

elendem 2015.09.20. 14:16:29

@Hülye aki elolvassa!: Igazából nem az EU erőszakolta ki a dugódíjat. Egyáltalán nem is kérte.
Az történt, hogy az EU támogatást akkor kaphattuk meg, ha bebizonyítjuk, hogy van értelme megépíteni a 4-es metrót. Szerintem ez nagyon rendben van: miért támogasson az EU értelmetlen beruházásokat. Ennek a megtérülési számításokkal bizonyító tanulmánynak volt az egyik tétele, hogy azért lesz annyi utas a metrón, amennyiért már érdemes, mert bevezeti a főváros a dugódíjat, így az utazók a metrót használják majd.
Ezt egyébként már akkor is mindenki tudta, hogy hazugság, de aláírtuk a támogatási megállapodást ennek tudatában. Az aláírók szerintem talán abban reménykedtek, hogy mire be kell vezetni, majdcsak történik valami. Tarlós István is 5 éve reménykedik benne, hogy hátha történik valami. Nem történt. Pedig ezalatt az idő alatt átgondolhatta volna, kiépíthette volna azt az infrastruktúrát, ami egy értelmes és hatékony dugódíj behajtását teszi lehetővé.

elendem 2015.09.20. 14:21:12

@Hülye aki elolvassa!: Valójában a BKV jegyek ára sem közelíti meg azt az értéket, amennyibe a közlekedési hálózat fenntartása kerül. A bérlet árát úgy határozzák meg, hogy ehhez képest jelentősen olcsóbb legyen, mert a közösségi közlekedésre is igaz, hogy ha valaki megveszi a bérletet, akkor valószínű, hogy használni is fogja. Ez benne az ösztönző, hogy tényleg megéri a jegyhez képest annak, aki rendszeresen közlekedik.

2015.09.20. 14:24:46

A fővárosi közlekedés legnagyobb rákfenéje a még mindig tipikusan kommunista nagyvállalatként működő, gazdaságtalan pénznyelő BKV, ami immáron még a BKK apparátusával is "gazdagodva" nyeli az adófizetők milliárdjait. A másik ilyen őskövület a MÁV, de ez most nem tartozik ide, csak annyiban, hogy jó lenne végre felszámolni ezeket a kommunista maradványokat, hogy lehessen kulturált, gazdaságos tömegközlekedésről beszélni.

Hülye aki elolvassa! 2015.09.20. 14:52:22

@elendem: de mi a francnak dugódíj? Én naponta járok dolgozni Észak-Pestről Dél-Pestre/Dél-Budára a Belváros szívén keresztül és 20-30 perc az út oda és visza egyaránt. Ez nem dugó. Ami Londonban, meg Athénban van az dugó, de ez semmi.

Hülye aki elolvassa! 2015.09.20. 14:54:54

@elendem: A jelenlegi jegyárak mellett luxus BKV-val menni. Olcsóbb beszállni négyen egy Uberbe.

has 2015.09.20. 15:19:50

@elendem: Az elgondolás nagyíszerű, de milyen adóból fogják fejleszteni és üzemben tartani a ma is szar tömegközlekedés, ha nem járok autóval és nem szednek sápot sem útdíj, sem az üzemanyag árban lenyúlt pénzekből.

lutria 2015.09.20. 15:20:24

Majd legfeljebb besegítenek neki fentről és majd eldöntik helyette hogy legyen inkább 10-15-20e+Ft.

Lms Fkt (törölt) 2015.09.20. 15:22:47

Amúgy pedig a dugók nagy többségét az átgondolatlan, rosszul tervezett, és még rosszabbul szervezett útfelújítások, korszerűsítésnek nevezett átalakítások, agyatlan és felesleges fejlesztések okozzák!!! A fonódó villamos egy rossz vicc, a debil Vitézy gyerek szánalmas terepasztalos játszadozása, ami évekre dugót okoz, ráadásul a felelőtlen, haveri kivitelezés tönkretette a HÉV alagútját is, ráadásul tök fölösleges, kihasználatlan lesz.

has 2015.09.20. 15:38:40

@Lms Fkt: A sok szar álmpáról nem is beszélve. Sokszor úgy tűnik, szándékosan lehetetlenítik el a folyamatos közlekedést. Az, hogy a város felé haladó forgalmat lassítják, még megértem, de kifelé mi szükség van rá.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2015.09.20. 16:17:23

A 16.kerületből ha el akarok menni a szüleimhez a 13.kerületbe akkor az átszállások miatt 4 db jegyet kell lyukasztanom oda és 4 db jegyet vissza.
Ez összesen 8 x 350 Ft = 2700 Ft .
Az oda-vissza út kb 25 km .
Autóval ez kb 1000 Ft benzinköltséget jelent és fele annyi időt igényel.
Melyiket választom ? Egyértelmű, hogy az autót.
Ha a BKV jegy kb 100 Ft lenne akkor már lehet megérné a BKV-t választani. Addig NEM.
Vagy a mostani áron a megváltott BKV jegy 1 órai utazásra jogosítana . Sok országban ez így van .

Lms Fkt (törölt) 2015.09.20. 16:19:12

Bizony a lámpák! A hülye Vitézy gyerek a combinók menetrendjéhez hangoltatta a Nagykörút lámpáit, ezáltal teljesen széttördelve a korábbi jól működő zöldhullámokat. Volt is komoly balhé emiatt köztük Tarlóssal, aki azt ígérte, hogy visszaállítja az eredeti állapotot, aztán hiába repült vitézke, minden maradt úgy, ahogy elqrta...

PiBá 2015.09.20. 16:21:59

- Nyomatják, használj a P+R parkolót. Van elég, ahol kellene? Nincs. Ahol spontán (!) kialakul (ezután próbálják elhitetni, hogy az emberek nem nyitottak a P+R-re!), ott bevezetik a fizető parkolót.
- Dugódíj. Ezt ajánlottuk a 4-es metró támogatásáért cserébe. Meg egy rakás csatolt dolgot. Új utakat, parkolókat. A dugódíjról szó esik, a többiről néma a kuss.
- Magán jellegű. A munkahelyre eljutok autóval 35-45 perc alatt. Ez BKV-val olyan másfél óra lenne. Szerintetek? Rohanok buszozni? De meg lehetne győzni. Na nem szavakkal, hanem valós produktummal.

Lms Fkt (törölt) 2015.09.20. 16:25:44

@raczandris: bizony, és sok országban az is van, hogy a bérlet, ami egy műanyag kártya, szabadon odaadható családtagnak, ismerősnek, ha éppen nem Te használod, akkor utazhasson vele más...a közlekedési vállalat itt-ott kifejezetten így is népszerűsíti az ilyen bérletet, hogy ha épp nem használod, akkor add oda vmelyik családtagodnak, aki épp közlekedne!

has 2015.09.20. 16:33:06

@Lms Fkt: Nem i svezélytelen a dolog. A puhatestű elindul az út széléről a túloldalra, mert zöld a lámpa, aztán átmegy rajta a villamos, mert ott még piros. A Rákoczy téren láttam egy óvodás csoportot, amelyik, azért, mert nem lehet egy menetben átmenni ott szorult a villamos és az úttest közötti másfélszer négyméteres területen. Gondolom az óvónőknek másnaptól nem volt gondjuk a fésülködéssel.

Reszelő Aladár 2015.09.20. 16:50:44

Szerintem minden autóhasználó fizet adót eleget. Aki pesten él, és csak közösségi közlekedést vesz igénybe, annak ott a bérlet és csók.
Az autós ugye tankol, amiből literenként legalább 200Ft a köteher. Városban fogyaszt is az autó, 6-8-10 litert 100 km-en. Mondjuk ott nem nagyok a távolságok. Mindegy 30-40-50 Ft/km, ennek fele adó. Tehát amikor ott megyek el melletted, akkor adóztam már.
Parkolok is, sokszor fizetős helyen. Óránként 200-440 Ft +kb 100 Ft/SMS, hogy ne kelljen aprózni (hogy a parkolós társulatnak kevesebb aprót kelljen kezelni, ez ugyan megtakarítás neki velem mégis megfizettetii díjként tünteti fel). Ennek ugye van ÁFA tartalma.
Van biztosítás is az autón, amire rájön a 30% adó.
Van egy megyei matricám is 5000Ft/év
Valamint szervizeltetem is az autót, számlát is kapok munkadíjról alkatrészről egyaránt. Csak az ÁFA tartalma is csúnya szám tud lenni.

Ezek után még egy 5000 Ft-t behajtási díj? Hogy ne kelljen ostoba kamerákkal telerakni minden kereszteződést, ami irracionálisan rendezné át a forgalmat a még ingyenes részeken. Persze az építkezés sem lenne zökkenőmentes, plusz kellene egy sóhivatal, aki számláz, könyvel reklamációt kezel. A létesítés is belefájna pár10 milliárdba, és nyilván mindeni korrupt lenne.

Akkor már inkább egy matrica. Az új trafikkal lehetne figyelni.

Amúgy a tömegközlekedés fetisizálása tipikus belvárosi gondolat. Néha jó lenne figyelembe venni, hogy van külváros is meg agglomeráció is. Újpestről Cinkotára autóval 15 perc az út háztól házig. BKV-val másfél óra. Oda vissza 30 perc <=> 3 óra. Melyiket válasszam?

Ahoj- 2015.09.21. 20:46:10

Jó lenne ha az elmúlt évtizedek parkolási díjait nem zsebre tették volna az önkormányzatok, hanem P+R parkolót építettek volna ki, illetve belvárosi mélygarázsokat, mely bevételt hozna a Fővárosnak, és nem a magáncégeket gazdagítaná. Ehelyett meg lehet nézni hány használható P+R épült a fővárosban (mondjuk a Hungária krt vagy a Nagykörút környékén) Nem sok.

Jó lenne ha zónás bérletet vezetne be a BKK. Belvárosi területre (Nagykörúton belüli területre 3 ezer, Hungária gyűrűn belül 5 ezer Ft) Máris sokkal többen átülnének a tömegközlekedésre ha normális díjszabás lenne, és nem 10 ezer Ft lenne a bérlet annak aki 1-2 km-t használja a BKV-t, mint aki 10-15 km-t utazik.
Képviselő asszony ezeket kellene megoldani!

Dugódíjból meg nagyon hamar ki lehetne mászni.
OTT A BUDAI VÁR... Rá lehet fogni hogy főváros egyik elkerített része, mely megfelelő a dugódíj kritériumának. Ilyen egyszerű, saját magunkkal már ne b..szunk ki. De ha annyira akarjuk akkor legyen a kiskörúton belüli terület dugódíjas, és kész.
süti beállítások módosítása