Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2011.02.18. 10:16 elendem

Fonódások

Címkék: bkv láng zsolt vitézy dávid lmp fővárosi közlekedés budai fonódó villamos

Áll a harc a budai fonódó villamosok ügyében. A főváros évek óta tervezi összekötni Észak- és Dél-Budát villamossal. Ez nem is lehetetlen, hiszen a villamosok megvannak, mindössze néhány száz méter szakasz hiányzik a Margit-híd budai hídfő és a Batthyány tér között, a Moszkva tér irányában pedig csak egy saroknyi távolság.

Mivel átlagban minden harmadik napon a fővárosi levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, nem lehet elég sokat fejleszteni a közösségi közlekedést, ami az autóforgalom csökkenését és a levegő minőségének javulását jelenti.

A budai fonódó villamoshálózat szép terv, jó elgondolás, de vannak még megoldatlan részletek, amiket a II. kerületi önkormányzat kritikusnak talál, és ezek megoldását várja. Mivel pedig területileg illetékes hatóságként a projekt az engedélyükhöz kötött, ezek a kérdések kerültek most a sajtófigyelem középpontjába.

Mondom: a sajtófigyelem középpontjába. Merthogy hivatalos tájékoztatást a leginkább érintett lakosság eddig nem kapott, a terveket nem mutatták be nekik, nem kérdezték a véleménnyüket, nem hallgatták meg a kéréseiket, kérdéseiket. Ezért született meg az ötlet, hogy beszélni kellene az ittlakókkal, érdeklődőkkel minderről, lehetőséget kell teremteni rá, hogy ne csak sajtóhírekből és pletykákból, hanem az ügyben járatos szakemberektől, a döntési folyamatban részt vevő szakpolitikusoktól tájékozódhassanak.

A tervemhez megnyertem lelkes helyi civileket is. Mivel a kerületi művelődési és közösségi házban nem szabad politikai rendezvényeket tartani (egyháziakat sem - érthetetlen; miért van akkor közösségi ház, ha nem tarthatjuk ott a közösség életének eseményeit?), a Batthyány téri csarnok emeleti galériáján találtunk helyet az eseményhez. Nagyon rohamtempóban kellett szervezni, mivel a legfontosabb meghívott vendégnek, Vitézy Dávidnak (Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója) sűrű az időbeosztása; az egyeztetett időpont egy hetet adott az előkészítésre. Ezért a helyi újágokban már nem tudott megjelenni az esemény, a szórólapozáshoz is nehéz volt aktivistákat találni - ezúton is nagyon köszönöm azok segítségét, akik mégis tudtak időt szakítani.

Mindezek után meglepően sokan eljöttek. Minden ülőhely foglalt volt, többen még álltak is. Nagyjából 60 résztvevő érkezett. Mint várható volt, elősorban azok jöttek, akiknek ellenvéleményük van, akik tartanak ettől a beruházástól, akik úgy érzik, hogy hátrányokat szenvednek majd. Ennek ellenére a beszélgetés nem volt ellenséges hangulatú, és bár világosan látszottak az ellentétek, nem harapódzott el a vita.

Nagyon örültem neki, hogy a II. kerület illetékese, Lánszki Regő (képviselő, a szakbizottság elnöke) is részt tudott venni a fórumon, mivel így valódi vita tudott kialakulni, tényleg elhangozhattak érvek és ellenérvek.

Most itt nem fogok a fonódó villamosok szakmai kérdéseiről beszélni (erre talán majd megkérem egy, a témában járatos munkatársamat). Sokkal fontosabbnak érzem ugyanis mindazt, ami ennek a lakossági beszélgetésnek az ürügyén világossá vált.

1.) A közcélú beruházási folyamatok nagyon rosszul működnek. Nem valódi hatásvizsgálatok, preferenciasorok alapján lesznek kiválasztva a készülő projektek, hanem a pillanatnyi politikai erőviszonyok alapján "nyomnak át" nagy jelentőségű, hosszú távú beruhházásokat is. Ennek következtében a megfelelő előkészítés elmarad, a részletek nem kerülnek átgondolásra, a vitás kérdéseket nem megbeszélik, leegyeztetik és megoldják, hanem erőből viszik át. Ez a gyakorlat eredményezi az önkormányzatok ellenállását és az állampolgárok bizalmatlanságát. Az önkormánnyzatok ugyanis tudják, hogy ez az egyetlen eszköz a kezükben, hogy kicsikarjanak dolgokat: ha elég sokáig húzzák, akkor a fő beruházónak körmére éghet a munka; előbb-utóbb enged, hogy ne hagyja elúszni a határidők miatt az úniós támogatásokat. A lakosság pedig azt látja, hogy őt nem kérdezték meg, nem tájékoztatták, a fentről talán kicsinek tűnő, de számára fontos problémáit nem oldották meg, és hogy ez mindig így szokott lenni.

Ez az oka annak, hogy még a valóban értelmes és előrevivő beruházásokat is, mint például a budai fonódó villamosok ügye, bizalmatlanul fogadják.

2.) Döntéshozói szinten is tudomásul kell venni, hogy a közcélú fejlesztések nem pusztán szakmai kérdésekből állnak. Nem elég, ha a szakemeberek egyeztetnek és terveznek. Merthogy a beruházó - végső soron - az állampolgárok közössége. Hány és hány félbemaradt, félrecsúszott, rossz minőségben elkészült projekt válhatott volna sikeres fejlesztéssé, ha már a kezdetektől korrekt felmérések készülnek, ha már a koncepció kialakításakor bevonják az érintetteket is, ha nem nézik le a lakosságot és az ő helyi igényeiket, problémáikat! Soroljam? Mennyi (köz)pénz, idő, lelki és fizikai energia fekszik ezekben a torzókban! Hány ember egészsége és egzisztenciája ment tönkre ezek során?!

3.) Mentalitás. Nagyon várom azt az időt, amikor nem az lesz sikeres, aki kierőszakolt valamit vagy megakadályozott valamit, hanem aki meg tudott egyezni valamiben.

Mindezt még sokat kell gyakorolnunk, de úgy vélem, hogy a tegnapi lakossági fórummal megtettük az első lépést. Tisztelet illet mindenkit, aki rááldozta az idejét a beszélgetésre, mert ez az egyetlen út egy valóban működőképes, demokratikus rendszer kialakulásának, a sikeres beruházási folyamatoknak. Folytatom, folytatjuk!

 Egy kis kiegészítés: Nagyon rosszul élem meg, hogy a szervezést én kezdtem, a rendezvény költségeit a Lehet Más a Politika állta, a szervezésbe fektetett munka nagy része is a miénk - és a sajtóban meg sem említik a Lehet Más a Politikát. Úgy érzem magam, mint az önkormányzati kampány idején sokszor, amikor is fontos kampányeseményeken, amiken ott voltam, láttam, hogy filmeznek, fényképeznek, interjúvolnak sokan, különböző médiumoktól, azután este vagy másnap egy szó sem hangzott el róla sehol, egy sort sem írtak. És mindeközben naponta hallottam, hogy hol van az LMP, miért nem csinálunk semmit?

Mivel én nem szeretnék ebbe a hibába esni, ezért tételesen felsorolom, hogy kik segítettek.

Vitézy Dávid (BKK) - részvétel

Lánszki Regő (II. kerületi képviselő, Fidesz) - szakmai dokumentáció elküldése, részvétel

Bakcsi Máté (BKK) - szakmai dokumentáció elküldése, részvétel

Kéri András (LMP) - részvétel

Lenkei Péter (Levegő Munkacsoport) - felszólalás

Bakonyi Miklós (független civil) - helyszín szervezése, hangosítás, szórólapozás

Tiffany kávézó - helyszín biztosítása, büfé

Mathauser András, Menyhárd Zsófia, Szász Áron (LMP)- szórólapozás

Püspöki Gábor (LMP)- sajtó

Kovács Márton (II. kerületi képviselő, LMP) - részvétel, és a rendezvény kölségeit biztosította

Váradi László (férj) - telefonos szervezés, szórólapozás, technikai lebonyolítás, bíztatás :-)

Gönci Balázs (LMP)- telefonos szervezés

Lehet Más a Politika központi irodája - technikai felszerelés biztosítása, fénymásolás

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr282669931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaandor 2011.02.21. 13:25:54

Minden tiszteletem a szervezésért!
Valóban érdekes, hogy egy ilyen beruházásról egy pártnak kell "önszorgalomból" nyilvános fórumot tartania, egyébként még az "fontosemberek" sem bírnak összeülni, csak üzengetnek egymásnak levélben, sajtóban, stb.

Nyilvánosság for the world! :-)
süti beállítások módosítása