Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.04.17. 08:33 elendem

Elővásárlási jog – félni kell-e a budaváriaknak?

Címkék: világörökség elővásárlási jog Budai Vár

33409500.jpg

Sorban keresnek az utóbbi napokban ingatlantulajdonosok, hogy értesítést kaptak a földhivataltól. Az állam elővásárlási jogot jegyeztetett be a tulajdonukra.

Hozzám üzlethelyiségekről és nem lakás céljára szolgáló ingatlanokról szóló jelzések érkeztek, de az Átlátszó cikkében lakásokról is beszél, bár ezeknél megtagadta a bejegyzést a hivatal, mivel a törvény a lakásokra nem vonatkozik.

Korábbi cikkemben már megírtam, hogy mindezt a 2011. évi világörökségről szóló törvény és a tavaly év végi kormányrendelet alapján teszik.

Egy normális demokráciában az állam elővásárlási joga azt jelenti, hogy az építésügyi és műemlékvédelmi szabályozás mellett még ezzel az eszközzel is biztosítani akarja az adott nemzeti örökség megmaradását, karbantartását, értékmentő fejlesztését. Arra szolgál, hogy egyes kiemelten értékes ingatlanok vagy területek ne kerülhessenek illetéktelen kézbe. Nagyon erős üzenete van annak, hogy ma Magyarországon senkinek nem ez jut az eszébe, hanem az, hogy a kormány el akarja venni az értékes lakásokat.

Az elővásárlási jog ismert és értelmes várospolitikai eszköz. Az ingatlantulajdonost nem éri kár, hiszen az elővásárlási jog annyit tesz, hogyha el akarná adni, akkor azon az áron kell az államnak megvásárolnia, amiért el tudná adni egy adott vevőnek. Szóval a tulajdonos ugyanannyit kap, csak nem a vevőtől, hanem az államtól.

Valójában ritkán él ezzel a lehetőséggel az állam vagy az önkormányzat, magam még egy példát sem láttam erre. Annyira nem, hogy bár az Átlátszó blog cikkében utal arra, hogy így akadályozható meg az ingatlanok külföldi kézbe kerülése, de a Budai Várban számos esetben külföldi vette meg azt a műemléklakást, aminek az elővásárlásáról a Budavári Önkormányzat lemondott.

Tehát elméletben az elővásárlási jog pusztán egy eszköz. Ugyanakkor nagyon is megértem azokat, akiknek az értesítés láttán összeszorul a gyomruk. Nem éppen jogállami időket élünk és az egyoldalú állami lépés félelmet kelt. Érthető, hogy senki nem érzi magát biztonságban, hiszen igaz, hogy az elővásárlási jog csak akkor lép életbe, ha el akarja adni a lakását, de nem tudható, mikor kényszerül rá az eladásra. Az elővásárlási jog a földhivatali kartonon és az értesítő azt üzeni: az állam figyeli az ingatlanodat, az állam figyel téged.

Ismerünk olyan történeteket is, hogy értékes ingatlanokat vásárol közpénzből drágán az állam, majd olcsón eladja (privatizálja stb.) a saját érdekkörének. Ezáltal az ingatlan előző tulajdonosát nem károsítja meg, de a magyar állampolgárok összességét igen.

A legnagyobb baj az, hogy a tapasztalataink miatt nem bízunk a saját kormányunkban. Nem bízhatunk abban, hogy az állam a mi érdekünkben cselekszik, hogy megvéd minket, hogy méltányos lesz velünk. A tapasztalatunk az, hogy Magyarország jelenlegi kormánya és annak kegyencei önös érdekből járnak el, visszaélnek a jogállami eszközökkel, döntéshozóként nem a közérdeket szolgálják, hanem a saját zsebükre dolgoznak. Az a tapasztalatunk, hogy a kétharmaddal átnyomott törvények a közpénzlopás szolgálatában állnak, nem az állampolgárok és a nemzeti vagyon védelmére születnek. Megtapasztaltuk, hogy egyetlen tollvonással, szakmai indokok nélkül vesznek el  ingatlanokat tudományos intézetektől, árva vagy mozgássérült gyermekektől, múzeumoktól, pusztán azért, mert valamelyik kormányzati szereplőnek kedve támadt hozzá. 

Tehát nem az elővásárlási jog a probléma, hanem az a kormányzat, amelynek intézkedéseitől egy törvénytisztelő állampolgárnak is félnie kell.

vnm

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr1013840586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2018.04.18. 10:15:08

A független és szabad index cikkje:
"
Hoppá! Brutális eszközzel nyúlhat bele az állam a lakáspiacba
A tavaly decemberben elfogadott jogszabály egyes belvárosi lakástulajdonosok legrosszabb rémálmát válthatja valóra."

www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/hoppa-brutalis-eszkozzel-nyulhat-bele-az-allam-a-lakaspiacba.282250.html

Aztán itt ez a cikk, hogy rettegni kell, hiszen elővásárlási joga van ennek a rettenetes kormányzatnak.
Hát az tényleg rettegésre ad okot, hogy AMENNYIBEN eladod az ingatlant, akkor ESETLEG az állam úgy dönt, hogy ő veszi meg a kialkudott áron.

elendem 2018.04.19. 08:08:16

@monddazigazatmar: Javaslom, hogy olvassa el a blogbejegyzést
süti beállítások módosítása