Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.01.13. 12:31 elendem

Elveszi-e a budavári lakásokat az állam?

Címkék: Budai Vár kormányzati önkény

 buda605.jpg

Elővásárlási jogot jegyeztet be az állam nyolc világörökségi helyszín ingatlanaira - erről döntött év végén a kormány. A Budai Vár valamennyi ingatlanját és az I. kerület jelentős részét érinti a döntés. Azt járom körbe, hogy kell-e félniük a kerületi lakóknak.

Rögtön az elején összefoglalom: nem tudjuk, hogy mi a kormány célja. Ugyanis a jogszabályból önmagában nem következik az, hogy az állam felvásárolná az összes érintett lakást. Az elővásárlási jog egy lehetőség, ami a világörökségi helyszínen található épületekre (a lakások kivételével) de a műemlék lakásokra különben is eddig is fennállt A kérdéssel mi is megkerestünk jogi szakértőket, remélem, hogy mihamarabb frissíteni tudom a cikket a válaszukkal.

A hírrel több online portál is foglalkozik, az Átlátszó egy térképen jelenítette meg az érintett ingatlanokat. Jól látszik, hogy kerületünk lakóházainak jó része is szerepel közöttük. Valamennyi cikk és az engem megkereső kerületi lakók is egyből megkérdezték, hogy mindezek alapján elveheti-e a kormány a lakásaikat.

"Az elővásárlási jog régóta bevett jogi lehetőség, amellyel műemléki védettségű épületek, területek esetében csak az önkormányzat és az állam élhet – mondta a lapunknak nyilatkozó ingatlanjogász. A neve elhallgatását kérő szakértő szerint a most bemutatott listától nem kell megijedni, az állam ugyanis csak kivételes esetben él elővásárlási jogával, és akkor sem hozhatja kedvezőtlen helyzetbe az eladót.

„Az állammal mint vevővel akkor találkozhatunk, ha el akarjuk adni védett ingatlanunkat. Hogy az ingatlan védett, azt a tulajdonos többnyire eleve tudja, ha pedig tudta nélkül nyilvánították műemlékké, akkor legkésőbb az adásvétel kezdetén kiderül, a tulajdoni lapra ugyanis bejegyzik a védettséget. Ilyen esetben az eladási szándékot jeleznünk kell az örökségvédelmi hivatalnak, amely többnyire nem is válaszol a megkeresésre, így az ingatlan eladásának nincs akadálya. Ha azonban az állam beszállna az üzletbe, a konkurens piaci vevő által megajánlott legjobb árat kell kifizesse a lakásért” – magyarázta az ügyvéd." - írja a Magyar Nemzet online cikke.

Az Átlátszó cikkének frissítésében pedig a következő olvasható: "A felsorolt ingatlanok között azonban nyilvánvalóan szerepelnek olyan lakások és termőföldek is, amelyekre a (2011. évi LXXVII. törvény a világörökségről - szerk.) törvény szerint az elővásárlási jog nem áll fenn. A rendelet végrehajtása ismereteink szerint még nem kezdődött el, de feltételezhető, hogy a földhivatal a lakásokra és a termőföldekre a törvényi rendelkezésre figyelemmel nem fogja bejegyezni az elővásárlási jogot."

A világörökségről szóló törvény szerint ugyanis "6/A. § (1) A világörökségi helyszínen található ingatlan tekintetében - ide nem értve a lakhatás céljára szolgáló rendeltetés szerinti jellegű épületet (különösen: lakás, lakóház), valamint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény szerinti földet - a magyar államot - más jogosultakat megelőzően - elővásárlási jog illeti meg." Emiatt számomra az is kérdéses, hogy a most alkotott rendeletre pontosan mi szükség van, mi a célja, ha a törvény eleve rendelkezik az elővásárlási jogról. Lehet, hogy egyszerűen csak a törvény végrehajtását rendezi, nevesítve az érintett területeket és ingatlanokat.

Az újságírók által megkérdezett jogászok szerint tehát az elővásárlási jog annyit jelent, hogy az állam bejelentkezhet egy eladáskor az ügyletbe, de valószínűtlen, hogy mind a nyolcvanezer érintett ingatlan esetében valóban meg is teszi. Önök is érzik, ugye, hogy a jogszabály önmagában kétélű fegyver? Az, hogy mire használják végül, attól függ, hogy mi a valódi célja a kormánynak...

varnegyed_szines_hazai.jpgItt a Budai Várban és környékén viszont szájról-szájra terjednek a történetek arról, hogyan szorítottak rá embereket, hogy eladják vagy elcseréljék a lakásukat, üzletüket. Érthető tehát, hogy senki nem érzi magát biztonságban, hiszen igaz, hogy az elővásárlási jog csak akkor lép életbe, ha el akarja adni a lakását, de nem tudható, mikor kényszerül rá az eladásra.

Van egy másik botrányos része is a történetnek, amiről a HVG cikkében olvashatunk pár példát: értékes ingatlanokat vásárol közpénzből drágán az állam, majd olcsón eladja (privatizálja stb.) a saját érdekkörének. Ezáltal az ingatlan előző tulajdonosát nem károsítja meg, de a magyar állampolgárok összességét igen. Mert tudjuk, ugye, hogy az államnak nincs egy megveszekedett buznyákja sem - mindent, amit vesz, a mi pénzünkből veszi, és a ráfizetés is a miénk.

Azt gondolom tehát, hogy igazából nem a most nyilvánosságra került rendelettel van baj, hanem azzal van a baj, hogy a tapasztalataink miatt nem bízunk a saját kormányunkban. Egy normális demokráciában az állam elővásárlási joga azt jelenti, hogy az építésügyi és műemlékvédelmi szabályozás mellett még ezzel az eszközzel is biztosítani akarja az adott nemzeti örökség megmaradását, karbantartását, értékmentő fejlesztését. Nagyon erős üzenete van annak, hogy ma Magyarországon senkinek nem ez jut az eszébe, hanem az, hogy a kormány el akarja venni az értékes lakásokat. 

Történelmi visszaemlékezésekből sütő nyomasztó rettegés köszön vissza a mában, amikor minden hírre összerezzennek az emberek és megfélemlítetten lapulva lesik, hogy mikor jönnek el értük is. Mert már annak idején sem az volt a lényeg, hogy zsidó vagyok-e vagy burzsoá, hanem az, hogy kinézte-e magának valamelyik talpnyaló a lakásomat, a házamat, a földemet.

vnm

Kép: legifoto.com, Sztraka Ferenc

35 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4213570911

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nevezzük el Pesterzsébet új köztéri szobrát! 2018.01.14. 01:51:23

A Zodony és a Meddőhányó utca sarkán kihelyezett új emlékműre egy kedves szomszédunk fotói hívták fel a figyelmemet. A mű tömbszerű, nincsenek nyúlványok, elszakadni vágyó részek, csak a tetején néhány függelékszerű összetevő. A lágy metszésű síkokkal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.14. 21:34:23

Most aztán kezdhetnénk rettegni, ha már eddig is nem rettegtünk volna eléggé. Én például úgy kivagyok hogy csak na. Elveszik a lakást, aztán még a választást is megnyerik EZEK

consul 2018.01.14. 21:55:52

Az államnak az összes termőföldre van elővásárlási joga több évtizede. Mégsem retteg tőle senki...

Billy Hill 2018.01.14. 22:13:12

@consul: Viszonylag kevesen laknak a termőföldön.

BOAR 2018.01.14. 23:12:19

@consul: Ennek fuss neki mégegyszer...
Az "összes"-nek is meg a "több évtized"-nek is.

lobster thermidor 2018.01.14. 23:43:14

@consul:
Laknál te olyan lakásban, amire bejegyezi az állam az elővásárlási jogot. Mindjárt máshogy látnád a dolgot.

Nagy Anettka 2018.01.14. 23:48:24

Lövésetek nincs arról, mi minden történhet.
Egy olyan házban lakok, amit pár éve majdnem megkaparintott az állam az önkormányzattal karöltve. A módszer egyszerű volt: elkezdték felvásárolni a lakásokat, majd amikor megvolt az 50%, akkor jött a kegyelemdöfés. Megemelték a közös költséget a 12-szeresére. Szerintetek ki vesz meg ilyen házban egy lakást? Örül a lakó, ha a többségi tulajdonos állam, féláron.
Így kell kisemmizni a tulajdonosokat. A vagyonuk 80%-a az ingatlanban áll.
Szerencsére időben kapcsoltak a lakók.

consul 2018.01.15. 00:29:54

@BOAR: 1994. június 27-e óta az 1994:LV törvény 10. § (1) bekezdés a) pontja alapján.
Jelenleg a 2013:CXXII törvény 18. § (1) bekezdés a) pontja alapján

consul 2018.01.15. 00:34:46

@lobster thermidor: Lakó ingatlanra eleve nem vonatkozik. Arra nincs az államnak elővásárlási joga. Értő olvasás...

morph on deer 2018.01.15. 03:00:09

Á, úgysem kell az egész vár, mert felesleges is lenne. Hiszen csak alig 1600-1700 körüli lakosa van felcsútnak, szóval kár eloőre rettegni, marad még hely...

És hozzák majd magukkal a stadiont is, - állítólag a vérmezőn lesz felálítva, hogy ne kelljen sokat gyalogolnia népünk bölcs vezérének egy kis testmozgásért...
:) XD

DFK 2018.01.15. 04:48:09

Megy a hangulatkeltés. Persze leírja a poszter, hogy a szabály lakásra nem vonatkozik, meghát az elővásárlási jog esetén a joggal élő a legjobb piaci ajánlat árát kell fizesse (kár nem éri a tulajt). De azért odabiggyeszti, hogy sose lehet tudni, mi lesz...

DFK 2018.01.15. 04:50:57

@Nagy Anettka: lehet, addig nem volt megfelelő a ház bevétele. Egyébként bárki, aminek elég pénze van, megveheti egy társasház többségi tulajdonát.

chrisred 2018.01.15. 05:39:40

@DFK: A poszter azt írta, hogy a világörökségi helyszínen NEM lakhatás céljára szolgáló ingatlanra a törvény szerint eleve elővásárlási joga van az államnak, tehát kérdéses, hogy ezt a rendeletet miért kellett meghozni.

chrisred 2018.01.15. 05:41:05

@DFK: Csak abban az esetben, ha a tulajdonosokkal megegyezik. De ha elővásárlási joga van rá, akkor erre sincs szükség.

Wildhunt 2018.01.15. 06:49:06

El. Ott fog zorbány kiskutyákat nyúzni

odamondó 2018.01.15. 07:01:59

@Nagy Anettka: hihetőnek hangzik. Tehát egy átlagos 10-15 ezer forintos közösköltséget 120-180ezer forintra emeltek havonta.

különvélemény 2018.01.15. 07:23:46

@Nagy Anettka:
Szép történet. Link is van hozzá, vagy csak legenda?

különvélemény 2018.01.15. 07:30:17

@lobster thermidor: "Laknál te olyan lakásban, amire bejegyezi az állam az elővásárlási jogot. Mindjárt máshogy látnád a dolgot. "

Hogyne, garantált vevőm van a lakásra, ráadásul a nem állami vevő kénytelen lenne magas árat kínálni, ha tényleg meg akarja venni a lakást.

A Várban 40+ millió a bérleti jog, ahol nem is a tied a lakás, mégis elkelnek.

elendem 2018.01.15. 07:48:17

@különvélemény: ez így tévedés. Az állam vagy az önkormányzat nem garantált vevő. Minden egyes tranzakciónál eldönti, hogy kíván-e élni az elővételi jogával vagy sem.
A több tízmilliós tranzakciók az ÖRÖKbérleti jogról szólnak, ami mást jelent, mint a sima bérleti jog. Például nagyon nyomott, a piacitól messze leszakadó bérleti díjakat stb.

különvélemény 2018.01.15. 07:56:55

@elendem:
De, van garantált vevőm, mert az állam azért jegyeztette be, mert nem akarja külföldi kezébe jusson, tehát ha hozol papíron egy külföldi vevőt, akkor meg fogja venni, ha nem túl magas az ár.

Ha nem mondod, hogy az örökbérlet, minden nap tanul valamit az ember. LOL
A példát azért hoztam, mert még úgy is kifizetik az árát, hogy nem is a tied a lakás, nemhogy egy jelentéktelen elővásárlási joggal terhelve, lásd az idézetet.
Próbáld meg legközelebb azt is elolvasni, amire reagáltam, ne csak a kötekedés kényszere vezéreljen, amikor írsz.

elendem 2018.01.15. 08:01:15

@különvélemény: Nem akarok kötekedni. Egyszerűen felhívtam a figyelmet egy tévedésre.
És most van egy másik is: ha nem akarta volna az állam, hogy külföldi kézre jusson egy-egy lakás vagy ház, akkor nem történtek volna meg az elmúlt másfél-két év tranzakciói. Van olyan, amelynek nyomán gyakorlatilag egy (külföldi) kézbe került egy egész műemlék ház.
Szerintem egyébként nem a külföldi tulajdon a legnagyobb baj, most is csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ez így megfogalmazva téves. :-)

VaradiJanos 2018.01.15. 09:14:44

Zavar, hogy nem lehet kamu összegeket írni az adásvételi szerződésbe, ugye? Az a fránya illeték....

VaradiJanos 2018.01.15. 09:16:12

@Nagy Anettka: biztos megtámadták a mesehàz meselakói a meselakógyűlés mesedöntését

Muad\\\'Dib 2018.01.15. 10:02:50

@chrisred:
Nem, az nem megegyezés kérdése, hogy a legmagasabb piaci árat kell fizetnie. Jelen törvényi szabályozás szerint a legmagasabb piaci ajánlat összegét kell fizetnie az elővásárlási jog esetében.

Peter Götz 2018.01.15. 13:05:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
miután itt is hozzászóltál,így nyilvánvalóvá vált,hogy a Várban is zajlanak a fideszes BŰNCSELEKMÉNYEK ingatlan ügyben,elég az önkormányzatok 40 000ft-os bérleti díjjaival kezdeni,és a fentiekkel folytatni!

patkányarcúáginéni 2018.01.15. 13:20:11

Rettegő balliba: a váriak nem szarnak be saját kormányuktól.

Buktok megint, érzitek?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.15. 13:47:45

@Peter Götz:

Nemigen vannak bűncselekmények, csak szokásos korrupciós ügyek, melyek mindig voltak.

chrisred 2018.01.15. 14:35:21

@Muad\\\'Dib: Na és ez miben különbözik attól, amit írtam?

zuulululu 2018.01.15. 14:50:03

@Nagy Anettka:
"Szerencsére időben kapcsoltak a lakók."

Miert, mit tettek?

lobster thermidor 2018.01.16. 16:18:21

@consul:
A házra bizony helyrajzi szám szerint van bejegyzés! Mit tesz Isten, a lakások egy adott helyrajzi számon albetétként szerepelnek a földhivatalban. Mivel én a budai Vár, a Víziváros, és az Andrássy út környékét elég jól ismerem, ezért javaslom neked, hogy tanulmányozás céljából szíveskedj megtekinteni az Átlátszó ide vonatkozó térképét, azon szinte kivétel nélkül szerepel az említett terület összes lakóháza.

lobster thermidor 2018.01.16. 16:24:45

@különvélemény:
A földhivatali bejegyzésben az elővételi jog olyan, mint a billog a marha fenekén, te pedig az ezt megelőző helyzetről beszélsz. Azt sem árt tudnod, hogy a bérleti jog, és a tulajdonjog szinte minden tekintetben különbözik a másiktól. De hogy jól értsd, hogy miről beszélek!
Tényleg őszintén csodálom azt a sok optimistát, vagy inkább végtelenül naiv embert, akik azt gondolják, hogy az ingatlanok adás - vételével kapcsolatos elővételi jogokról szóló törvényt az állam, azaz az azt vezető rablóbanda nem fogja a saját érdekeihez igazítani. Ne legyen senkinek illúziója afelől, ha majd eljön az idő, és egyesek gazdasági érdekei azt kívánják, ripsz - ropsz módosítják az állam elővételi jogairól szóló rendelkezéseket, és az azzal kapcsolatos eljárás rendjét a most hatályos törvényekben, mert azok a módosítások nem kívánnak 2/3 - os többséget.
De ez csak az egyik baj!
Egyrészről már most kevésbé forgalomképesek ezek az ingatlanok, mert én sem vennék meg aranyáron egy olyan ingatlant mondjuk a Várban, amit ugyan átírnak a nevemre, mert az adott adás - vétel időszakában az állam nem érvényesítette az elővételi jogát, de egy rendeletben, melyben az oda települő miniszterelnökség, és minisztériumok biztonsága miatt, nemzetbiztonsági, vagy nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva, bármikor kitúrhatnak a saját tulajdonomból. Láttunk már ilyet az Orbán érában, amikor néhány nap alatt mentek a levesbe a trafikosok, és a játékgépek üzemeltetői, de van még néhány szektor, amit kevésbé látványosan nyelt le Orbán vezérletével Mészáros, Garancsi, és a többi fideszes oligarcha. Ez a dolog pontosan ennek a módszernek ágyaz meg.

consul 2018.01.16. 16:59:29

@lobster thermidor: Az albetét önálló helyrajzi számú. Egy társasházban minden lakásnak saját hrsz-e van.

consul 2018.01.16. 17:01:28

@lobster thermidor: Most is sima feles törvény (Ptk.) szabályozza az elővásárlási jogot.
Tudatlanság keverni az elővásárlást és a kisajátítást.

lobster thermidor 2018.01.18. 18:11:06

@consul:
Most!
Tetszenél pontosan értelmezni a leírtakat, mert pont arról beszéltem, hogy bármikor megváltoztathatják a törvényt egy egyszerű többséggel.
"Ne legyen senkinek illúziója afelől, ha majd eljön az idő, és egyesek gazdasági érdekei azt kívánják, ripsz - ropsz módosítják az állam elővételi jogairól szóló rendelkezéseket, és az azzal kapcsolatos eljárás rendjét a most hatályos törvényekben, mert azok a módosítások nem kívánnak 2/3 - os többséget."

lobster thermidor 2018.01.18. 18:14:31

@consul:
Azért erre ne vegyél be mérget4"
"Földhivatali eljárás, melynek során a társasházi lakások külön albetétszámot kapnak, melyek igazodnak a társasház törzsszámához. A kapott albetétszám a lakás egyedi helyrajzi száma. Albetétesítés csak akkor kezdődhet, ha van jogerős használatbavételi engedély."
süti beállítások módosítása