Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.03.22. 12:54 Véenem

A víz mindent visz

Címkék: szennyvíz Budapest Víz Világnapja Római part talajvíz szennyzés

a_viz_rejtett_bolcsessege.jpg

 A Víz Világnapjának idei mottója: Szennyvizek? Tiszta vizet! A tiszta víz nélkül ugyanis nincs élet. Ma már nem igaz az, hogy majd a természet megoldja, elbontja, feloldja - amit szennyezünk azt nekünk magunknak kell megoldani. Az elegendő és mindenki számára elérhető tiszta ivóvíz lesz a következő évek-évtizedek talán legnagyobb környezeti kihívása.

A világnap alkalmából egy térképen helyeztük el (a teljesség igénye nélkül) azokat a fővárosi környezeti veszélyeket, amelyek a felszíni és felszín alatti vizeket, és a hozzájuk kapcsolódó természeti értékeket fenyegetik.

viz_vilagnapja_terkep.png

A térképre kattintva megnyílik a felület, a zászlóknál felugró ablakokban olvasható a rövid leírás.

Ezek lehetnek közvetlen szennyezések, mint az Üllői úti fémfeldolgozónál, ahol a talajvízben mérgező anyagok jelenlétét mutatták ki, de lehet a regionális szennyvíztisztító rossz működése is, mely időről időre fekáliával árasztja el a Ráckevei Duna-ágat.

Évek óta tartó huzavonát eredményezett, hogy az elmúlt évtizedekben nem tartották tiszteletben a Duna árterét, és hatósági segédlettel hibás beépítések sora készült el a Római parton. Pedig az ártér összetett élő rendszer: a partvonali mobilgát nemcsak az ártéri erdőt pusztítja el, de a folyó felé mozgó talaj- és rétegvizek szabad áramlását is akadályozza, a partszakasz vizében élő  számos védett állat élőhelyét teszi tönkre.

Más helyen a már kiépített, nem élő Duna-part teljesen védelem nélkül maradt, a Margitsziget közparkját és létesítményeit önti el először az ár Budapesten.

Sokan hallottak a Várhegy belsejében lévő pincékről, de nem mindenki tudja, hogy azok egy karsztvizes barlangrendszerrel vannak összeköttetésben, amelyet végképp tönkretehet a tervezett 6 db mélygarázs.

Köztudott, hogy ha valaki nem akar lerakóhelyi díjat fizetni, akkor a kiserdőben tudja kirakni, kiönteni a hulladékot. Kár, hogy a főváros hivatalos szennyvízszállítói is azt gondolják, a spórolás bevett módja a Halmi erdőben leereszteni a fekáliát.

Vannak még szinte érintetlen természetvédelmi területek is, amelyeket a jövőben veszélyeztethet az iparterület terjeszkedése, és különös figyelmet érdemelne a Naplás-tó, amelynél végig kéne gondolni, hogyan hangolható össze a lakossági rekreáció, fürdés, korcsolyázás a tájvédelmi körzetben élő fajok és társulások hatékony védelmével.

Van még dolgunk, amíg általánossá válik az a gondolkodás, hogy a víz érték, és minden megjelenési formájában óvnunk kell!

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4512361463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása