Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2019.08.30. 15:14 elendem

Tabáni titkok

Címkék: fakivágás Tabán Budavári Önkormányzat Fővárosi Önkormányzat

 tabani_kep.jpg

Mi készül a Tabánban? Miről szólt a Főkert tájékoztatója? Lesz-e fakivágás? Miért nem beszéltek korábban velünk?

Március 20-án kezdődött. Az erdők világnapja előtti napon a Tabánban kivágtak hét idős fát, amelyekből négy egyáltalán nem tűnt betegnek. A legrosszabb az volt, hogy senki nem tudott vagy nem akart mondani semmit. A kerületi önkormányzat városüzemeltetési irodavezetője nem tudott semmit, a kertész előadó szabadságon volt, a hivatalhoz fakivágási kérelem vagy veszélyelhárítás bejelentés nem érkezett. A Főkertnél annyit tudtak, hogy a fasorfenntartók végezték a munkát, de nem egyértelmű, hogy a tavaszi faápolási munkálatok keretében vagy a Budapest Sportfőváros rendezvényeihez kapcsolódva.

A fővárosi közgyűlés elé került és nyilvánosan elérhető programterv szerint a Budapest Sportfőváros rendezvényhelyszínei között nem szerepel a Tabán, a parkfelújítási munkálatokra elkerített összeg mellett pedig egyetlen helyszín sem. De a Főkert munkatársaitól korábban kapott információk szerint kerül ide is fejlesztés, ezzel kapcsolatban elindult egy tervezési folyamat a sportpálya és a játszótér területén, de részleteket eddig nem lehetett tudni.

A Naphegy Tabán Környezetvédő-és Városszépítő Egyesület képviselőivel addig hívogattuk a Főkert illetékeseit, amíg végül tartottunk egy egyeztetést, bejárást. Itt elmondták, hogy január végén készítettek felmérést a Tabán fáiról, amelynek alapján ezeket életveszélyesnek látták. Azért nem kértek fakivágási engedélyt, mert életveszélyes fák esetén elég bejelenteni a kivágást az azonnali veszélyelhárítás miatt. És azért márciusban kezdték kivágni őket, mert ekkor értek ide… Mindenesetre ígéretet kaptunk a Főkert munkatársaitól, hogy nem lesz több fakivágás, a betegnek ítélt fákat fokozatosan fogják lecserélni.

Amikor májusban geodéták méréseket végeztek és bejelölgették a fákat, ismét aggódtunk, ismét érdeklődtünk, de a kerületi jegyző tagadta, hogy az önkormányzat bármit tervezne, a Főkert igazgatója pedig megígérte, hogy nem lesz fakivágás, viszont lesz tájékoztatás.

Ezek után a napokban körbekerítették a tabáni kis focipálya körüli területet, a felső játszóteret és környékét, és burkolatbontásba kezdtek a Főkert kivitelezői. A helyben lakók, a Naphegy Tabán Környezetvédő-és Városszépítő Egyesület képviselői megszervezték, hogy a Főkert munkatársai ismertessék a terveket.

tbani_terv1.jpgAugusztus 29-én délelőtt 20-30 parkot látogató helyi lakos hallgatta meg a Főkert tervezőjének és a kivitelezésért felelős szakembereknek a tájékoztatóját és nézték meg a terveket. Kavarogtak az indulatok. Nemcsak azért, mert 43 fa kivágásáról beszéltek, hanem azért is, mert a tervezés során nem kérdezték meg azokat, akik naponta ott járnak, akik minden egyes fát ismernek, akik évek óta tesznek is azért, hogy a Tabán szebb, jobb, zöldebb legyen. Szinte minden, amit most a tervekben kifogásolunk vagy hiányolunk, eleve máshogy lett volna, ha idejekorán egyeztetünk.Nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy ki és mikor döntött arról, hogy ez a helyszín része lesz a Budapest Sportfőváros Program fejlesztéseinek.

A bemutatott tervdokumentációkat lefényképeztem, itt láthatják, a Főkert ismertetését keretes írásban olvashatják. Elhangzott még, hogy a beruházáshoz kapcsolódva nem lesz öntözőrendszer kiépítve és a tabáni közvilágítást sem fejlesztik.

TABÁN | MOZGATÓ

A tervezési terület a Tabán park területén található, a Krisztina körút – Kereszt utca – Naphegy utca ölelésében, a jellegzetes tabáni lejtőn. 

A terület két részre tagolódik: az alsó rész a meglévő, aszfaltburkolatos sportpálya környezete, a nagy tabáni rét szomszédságában. A felső tervezési terület a meglévő két játszótér és környezete a Naphegy utca alatt található. 

A tabáni lejtő tetején lévő két játszótér kisebb gyermekeknek épült, melyek jelenleg nem felelnek meg a terület jelentőségének, használati igényeinek, így teljes áttervezésük szükséges. 

A területre 2019. januárjában részletes fafelmérés készült, mely alapján megállapítható, hogy a faállomány állapota nem felel meg a megnövekedett használati igényeknek, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserjeállomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélésre kerül. 

SPORTTERÜLET: 

A Kereszt utca menti, meglévő sportpálya környezetében a sportfunkciók bővítésére kerül sor. 

A jelenleg megoldatlan tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat kerül, a meglévő eszközöket grundkapu-szettek váltják fel, így a pályán egyszerre lehet majd kosárlabdázni és focizni is. A multifunkciós sportpálya mellett egy kültéri edzőpark kerül kihelyezésre a szabadban sportolni vágyók számára. A saját-súlyos eszközök ütéscsillapító, öntött gumiburkolatú pályára kerülnek kihelyezésre, valamint helyet kap egy öltözőszekrényes pad is, mely okos-eszközként működik. 

A multifunkciós sportpálya mellett kiépítésre kerül egy teljesen automatizált, önkiszolgáló illemhely is, pelenkázóval, mely a Tabán összes parkhasználóját szolgálja. 

A sporttéren megmarad az ivókút, valamint kihelyezésre kerül egy okos oszlop, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt. 

A területen a meglévő aszfaltburkolatú gyalogos sétány átépítésre kerül, nyomvonalváltozással, optimalizálással, emellett a meglévő teniszpálya irányából új gyalogos tengely épül ki. A sétányok mentén támlás padok és hulladékgyűjtők elhelyezésére is sor kerül, valamint kiépítésre kerül a közvilágítás is. 

A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány ültetését. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényfelületek váltják fel.

JÁTÉKTERÜLET: 

A tervezett játszótér-együttes a meglévő játszóterületek helyén, valamint azokat összekötve alakulnak ki. A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett rézsűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakulnak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A jelenleg is vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott, rajta két hintaállvány és egy hálós játékrendszer kerül telepítésre, egyedi, kék színben. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épülnek, valamint egy játék-színpad is, ahol hangszerek kapnak helyet. 

A tervezett akadálypálya egy változatos tereppel tagolt rendszer, mely különböző ügyességi akadályokat fog össze, legmélyebb pontján egy különleges, 8 m hosszú trambulinnal. 

A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen kerül kialakításra. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kap helyet. A homokozóban homokozóvár és egy különleges árokásó kerül kihelyezésre. A játéktér szélén támlás padok kerülnek kihelyezésre. 

A sétány egy része átépítésre kerül, mely után a babakocsival való megközelítés is biztosítva lesz.

 A beruházás részeként a játéktereket összekötő sétány mentén közvilágítás kerül kiépítésre. 

A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány tervezett. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényágyások váltják fel, így a park természethez kapcsolódása is megvalósul.

A terület kertészeti kialakításának célja, hogy a park természetes hatású, a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. Emellett a terület esztétikai értékének növelése hangsúlyos cél, így a parkstruktúrát követő, a parki utakat szegélyező, körül ölelő cserje és évelő növényágyások kerülnek kialakításra. Az évelő ágyásokba különböző hagymások is kiültetésre kerülnek a tavaszi ágyáskép fokozására, színesítésére. 

tabani_terv2.jpg Ismét az történt, hogy a helyi lakók a szakemberekkel ütköznek, miközben a hiba leginkább a döntéshozásban és a kommunikációban volt. A főkertesek elmondták, hogy már májusban előadták a terveket az I. kerületi hivatalban a polgármesternek. Érthetetlen, hogy az ismertetésre miért nem hívta meg a kerület vezetése a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot és hogy mért nem tájékoztatták a lakosságot.

Helyben megegyeztünk a Főkert szakembereivel, hogy az elhangzott lakossági véleményeket és kéréseket listába szedik és elküldik a fővárosi döntéshozóknak és a kerületi polgármesternek is. A listáról másolatot kap a Naphegy Tabán Környezetvédő-és Városszépítő Egyesület részéről Székely Katalin valamint én is.

A listát még nem kaptam meg, de az én megítélésem szerint ezek voltak a legfontosabb lakossági igények illetve felvetések:

  • Ne legyen több fakivágás, a betegnek ítélt fákat kezeljék és több év alatt fokozatosan cseréljék le

  • Nem kell saját súlyos sporteszköz és a hozzá tartozó gumiburkolat (~gyepfelület-csökkenés) a focipálya mellé

  • Legyen WC fent is, a játszótérnél (a víz-csatorna-bekötés a Kereszt utca felől biztosan megoldható)

  • Ne legyen gumiburkolat az újonnan épülő akadálypálya résznél

  • A játszótér gumiburkolatának színéről legyen egyeztetés - sokaknak nem tetszik az erős kék szín

  • Épüljön rámpa a játszótérre vezető sétány lépcsőinél

  • Legyen közvilágítás a tabáni parkban

  • Javítsák ki a balesetveszélyes lépcsőket

  • Helyezzék el úgy a játszószereket és felszereléseket, hogy azok miatt ne kelljen a meglévő fák lombját visszavágni

  • Mindenképpen fedeles hulladékgyűjtők legyenek, mert különben a varjak széthordják a szemetet

  • Az új sétányok burkolata ne aszfalt legyen, hanem vízáteresztő térkő

  • Legyen lakossági egyeztetés!

  • A frissen elültetett fiatal fákat öntözzék, gondozzák intenzívebben

Az egyeztetést követően, napközben elindult egy petíció a Szabad a Hang oldalán azért, hogy ne borítsák gumiburkolattal a készülő játszótereket.

A megbeszélést követően, 29-én este közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal:A külföldön tartózkodó Tarlós István főpolgármester tudomására jutott, hogy a Tabánban fákat akarnak kivágni. A főpolgármester a fakivágást azonnali hatállyal leállította.

Összességében siker, hogy a lakossági fellépés hatására a fakivágások le lettek állítva. Bár ma reggel erőteljes gallyazásba kezdtek a kivitelezők, ami aggodalomra ad okot. Azt is látom, hogy szokás szerint az történik, hogy a pénz- és kapacitáshiány miatt évek óta elmaradt fenntartási munkákat is a felújítási keretből akarják megoldani. Éppen ezért nincs rá garancia, hogy a most készülő beruházás megfelelő színvonalon lesz karbantartva. Folyamatos jó minőségű fenntartás helyett 5-10 évig nézünk egy pusztuló parkot (ezalatt felnő egy gyermek, aki ott játszik), majd jó sokat költünk egy felújításra, hogy azután ismét 10 évig nézzük, ahogy pusztul.

Továbbá hazug narratívának tartom, hogy családi szabadidőpark épül és hogy bővülnek a funkciói. A Tabán maga egy családi szabadidő park. Van benne pázsit, fa, cserje, sok szabad terület, sétányok és parkot használó emberek. A funkciója az, hogy park. Jó dolog, ha a felszereltsége javul, ha a játszótér, a sétányok és a sportpálya időről-időre megújul, de fontos, hogy a szemünk előtt az legyen, hogy ez a város belsejének kincset érő zöldfelülete, amelynek az a valódi értéke, hogy élő zöld. Vigyázzunk rá!

Az egész történet legrosszabb része a titkolódzás. A részvételi tervezés századában nemhogy nem vonják be a parkhasználókat a tervezésbe, de még a kérdéseikre sem kapnak választ, a főváros, a kerület és a szakcég között pingpongoznak velük. A titkolózás pedig akkor is gyanút kelt, ha minden rendben van; ilyenkor mindenki a legrosszabbra gondol. Pedig – őszintén! – mi titkolnivaló van azon, hogy fel akarják újítani a játszóteret? Miért nem lehet szóba állni az aktív és érdeklődő Tabáni Kutyásokkal?

Elfogadhatatlan gyakorlatnak tartom, hogy a fapótlási kötelezettségen való spórolásból életveszélyesnek minősítenek fákat. Ha egy fa valóban életveszélyes, akkor januártól mostanáig állni hagyni őket felelőtlenség volt. Ha pedig nem az, akkor ne vágják ki. Ha mégis muszáj kivágni, akkor viszont ültessék el és gondozzák azokat a fákat, amelyek felnövekedve pótolni fogják mindazt az esztétikai és ökológiai értéket, amelyet a kivágott fa adott nekünk.

vnm

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr1215032156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s.székely katalin 2019.09.22. 17:06:20

Sajnos, minden szó igaz. Nem becsülnek minket semmire.

M.K.R. 2019.11.21. 15:38:14

Na ez is egy térkőmániás.
süti beállítások módosítása