Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.06.26. 20:08 elendem

Királyság

Címkék: miniszterelnökség Budavári Önkormányzat Budai Vár turistabuszok várba költözés

baratok_hu.jpg

Várba költözés helyett a turistabuszok elhelyezésére és a védett vári barlang-pincerendszer megóvására költsön a kormány! A nemzeti örökségünket teszik tönkre felvágásból és kényelmi szempontok miatt, miközben a Vár valódi problémáit nem oldják meg.

A napokban mondták a kormányinfón, hogy a miniszterelnökség legkésőbb január elején a Várba költözik. A Karmelita kolostor bekebelezésével épült új rezidencia tervei és költségei nagyrészt titkosak, számításaink szerint eddig kb. 60-80 milliárd forintba kerülhetett és még nincs vége.

Csütörtökön kerül a Budavári Önkormányzat elé a javaslat, amely szerint közel 300 millió forintért (~236,- Ft/m2) eladja a Magyar Államnak a Szent György tér melletti romterületet és a várfal alatti Lovarda utcához tartozó rézsűt magába foglaló telket. Azért, hogy azon a Várgarázs II. beruházást megvalósítsák. Magyarul: a Várhegy gyomrába vájt garázst építenek a miniszterelnökség és a Lovarda kiszolgálására.

lovarda_utcai_telek.jpg

Ez nem az első mélygarázs a Várnál – ettől néhány méterre található a Palota úti mélygarázs, és a Várbazár alatt van a török kori leletek elbontásával készült, azóta is üresen pangó mélygarázst. Ezeket sikerült úgy megépíteni, hogy a turista buszok nem férnek be. A most tervezett Várgarázs pedig elhelyezkedése miatt nem is lenne alkalmas rá.

A Vár közelében ugyanis nem személygépkocsi parkolókra van szükség elsősorban, mivel a helyben lakóknak van engedélyük és a vári intézményeknek és éttermeknek is ingyenes parkolást biztosít a fővárosi és a helyi rendelet.

A Vár környékén a legnagyobb parkolási káoszt a naponta ideérkező mintegy 300 nagy turistabusz okozza. Ezek a buszok a Vár területéről ki vannak tiltva, de a Hunyadi János úton és a Palota úton járnak fel-le, és ezek mentén parkolva várják az utasaikat. Ezzel a két felmenő szerpentint teljesen eltorlaszolják, a Várbazár előtti Lánchíd utcát is elfoglalják, az utasok ki- és beszállása, valamint a BKV buszok közlekedése – főleg nyáron – rengeteg problémával jár.

Nemrég – a Palota úti csatornafektetésre hivatkozva – ideiglenes buszparkolót építettek a Dózsa György téri virágágyás helyén. Úgy tűnik, ez a parkoló, bár közel sem oldja meg a turistabuszok helyzetét, megmarad most már végleg. Viszont az új mélygarázs – miközben nem csökkenti a Vár terhelését – további autóforgalmat generál és vélhetően a miniszterelnökségbe autóval érkezőket szolgálja majd ki elsősorban. Nekik nem kell a Szent György téren állniuk, de a kerületbe érkező autóforgalom nőni fog. És éppen a legszűkebb keresztmetszeten, a Várba vezető utakon. Pestiesen szólva duplán szívunk: a növekvő dugókkal a Várszoknya szűk utcáin és a növekvő légszennyezéssel. A 300 millióból lehet-e vajon kompenzálni a kerületieket érő többletterhelést, a megnövekedő forgalmat és légszennyezést?

lab-slider-002.jpg

A frissen épült királyi vasbeton csodánál (értsd: új miniszterelnöki palota rezidencia) nagyságrendekkel értékesebb és különlegesebb a Várhegy gyomrában húzódó, védett barlang-pince rendszer. Ez a rendszer részben természetes karsztjelenség, részben pedig emberi beavatkozás révén alakult ki – a természetes barlangokat pinceként használták és igény szerint bővítették-építették az elmúlt évszázadokban. Annyira szerteágazó és egyedi, hogy a teljes feltérképezése sem történt még meg. A megnyitott részei (pl. Sziklakórház múzeum) vonzzák a látogatókat, a rendszer felelősségteljes feltárása és kezelése számos izgalmas lehetőséget rejt. Ugyanakkor ez az „ementáli-sajt-jelleg” sérülékennyé is teszi a Várhegyet. Bármely építkezés során számolni kell váratlan beszakadásokkal és az egyik helyen okozott kár vagy bejuttatott szennyezés akár ez egész hegyet érintheti.

A képen látszik, hogy az érintett telek a régóta feltáratlan romok alatt és a Váralagút fölött helyezkedik el egy különösen értékes és sérülékeny részen. (Az ábra nem mérnöki pontosságú helyrajzi ábrázolás, hanem tájékoztató rajz) Ahhoz, hogy itt mélygarázs legyen építhető, brutális statikai beavatkozásokra van szükség.

A miniszterelnökség és a hivatalba járó köztisztviselők autóinak elhelyezése a város számos pontján egyszerűbben, olcsóbban, az adott hely számára fejlesztést jelentő módon megvalósulhatna. Védett vári barlang-pincerendszer viszont az egész világon csak itt van. A nemzeti örökségünket teszik tönkre felvágásból és kényelmi szempontok miatt, miközben a Vár valódi problémáit nem oldják meg.

Ami különösen szomorú, hogy a bizottsági ülésen mindezt úgy magyarázták, hogy a kerület korábbi közlekedésfejlesztési tervében volt itt egy mélygarázs. Ez igaz (bár már akkor is elleneztem), viszont akkor még a program része volt, hogy a Várból kitiltják a parkolást és több különböző vonalon járó elektromos várbusszal lehet megközelíteni a Palota bejáratait és a város számos forgalmi csomópontját. Ennek a programnak lett volna része az is, hogy a turistabuszokat a Déli pályaudvar üzemi területén kialakított parkolóban helyeznék el, ahol a sofőröknek pihenő és és számos egyéb szolgáltatás is ki lett volna alakítva.

A miniszterelnök Várba költözése nem más, mint sznob felvágás. Az adófizetők pénzét ehelyett a Budai Vár problémáinak megoldására kellene költeni, mint például a turistabuszok helyzetének megoldására és a különlegesen értékes vári barlang-pincerendszer megóvására és fejlesztésére!

vnm

 

Kép: baratok.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4414075689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása