Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.04.11. 19:31 Véenem

Vasárnapi csiki-csuki

Címkék: népszavazás vasárnapi boltzár

szabadsag_miatt_nyitva.jpg

Mit jelent a vasárnapi boltbezárás és mit a nyitva tartás?

A múlt héten hitelesítették az MSZP népszavazási kérdését a vasárnapi boltzárról. Elkezdődött az aláírásgyűjtés, ami olyan sikeresnek tűnik, hogy a kormány ma bejelentette, hogy eltörlik a törvényt.

Nyilván felcsapott a vita minden on-line felületen, hogy kell-e nekünk vasárnap vásárolni. Szalóki Ági hivatalos oldalán is. Pénteken olvastam a kiemelt dobozban olvasható bejegyzését.

Miután többetekkel értekeztem - ez számomra nagyon izgalmas volt és tanulságos - arra jutottam, hogy akár nyitva a bolt vasárnap, akár zárva, mindkét helyzetben csapdát fogunk találni. Sok munkavállaló kiszolgáltatottságból és nem szabad akaratból dolgozik vasárnap: dolgozik, hogy több pénzt keressen, és engedelmeskedik, hogy ne veszítse el a munkáját. Ti magatok mondjátok sokan, hogy kiszolgáltatottságból kényszerültök a vasárnapi bevásárlásra, azért, mert a hétköznapjaitokba ez egyszerűen nem fér bele. Ha nyitva lesznek újra a boltok vasárnap, a hétköznapok kiszolgáltatottsága, a mókuskerék, az időhiány nem szűnik meg továbbra sem számotokra, valamint a kereskedelemben dolgozók is vegyesen fogadják majd ezt az intézkedést, ki bánja majd, ki pedig örülni fog. A csapda tehát itt van: senkinek nem lesz több ideje, jobb az egészsége, a kedve, a kiszolgáltatottság érzése nem szűnik meg összességében.

Meglátjátok, ha kinyitnak vasárnap a boltok, nem telik el fél év, kettő, a többség ismét elégedetlen lesz. Mitől van ez? Mitől a sok depressziós ember, mitől a közel 700.000 alkoholista? Mitől a rengeteg tüdőrák, mitől a rengeteg méltatlan halál rideg kórházak falai között, mitől az erőszak, a szétváló családok, a kábítószerező, magukra hagyott kamaszok, mitől a sok jövőkép nélküli funkcionális analfabéta fiatal?

Egyedül azok tudnak változtatni, akikben van hit, tisztesség, jóakarat, alázat, és akik rendelkeznek olyan tudatossággal és tudással, amely segít átlátni, tisztán látni ezt a kaotikus világot, melyben békeidőben is szenved az emberek többsége.

Kívánom, hogy a magyar munkavállalók merjék érvényesíteni jogaikat, a munkáltatóik által kizsigerelt, megzsarolt, kijátszott, kiszolgáltatott dolgozók álljanak ki magukért: életükért, egészségükért, szabadságukért, a munkájuk után járó tisztességes és legális fizetésért, a családjukkal eltöltött értékes órákért.

Ugyanakkor bármilyen munkavégzésről legyen is, szó, azt csakis a tisztesség, emberség, az alázat és a szakmaiság vezérelje. A sekélyes tudású, rasszista, kiabáló, gyerekeket megfélemlítő pedagógusokból, a betegeket semmibe vevő, minden emberséget nélkülöző orvosokból és ápolókból senki sem kér!

A jóknak köszönet és hála! Őket becsüljük! Őket nagyon megbecsüljük!

Jó lenne egy olyan világ Magyarországon, amelyben megszűnik a kiszolgáltatottság. Egy olyan világ, amelyben ismerjük a kötelességeinket, de a jogainkat is. Amelyben képesek vagyunk betartani a szabályokat, és amelyben számon kérhetjük jogaink be nem tartását. Egy világ, amelyben nem a pénzkeresés köré épül minden az életünkben, egy olyan világ, amelyben nem veszítjük el magunkat, életbe vetett hitünket, reményeinket.(Szalóki Ági facebook)

Szalóki Áginak igaza van, egyetértek vele: nem azon múlik a boldogságunk, hogy tudunk-e vásárolni vasárnaponként. Ugyanakkor – paradox módon - az a helyzet, hogy a vasárnapi nyitva tartás kérdésében nem az a fontos, hogy a boltok nyitva lesznek-e vasárnap.

A vasárnapi boltbezárás mai kérdésköre teljesen másról szól.

Először is a vasárnapi boltbezárás egy gazdasági kérdés, amelynek az elsődleges célja a Fideszhez közeli kiskereskedelmi üzletlánc (nevezzük az egyszerűség kedvéért CBA-nak) előnyhöz juttatása volt. Nem ez az első ilyen intézkedés, emlékezhetünk a nemzeti dohányboltokra, a szerencsejáték piacra és a tankönyvekre is. Ezeket is a kormányzat kivonta a többé-kevésbé egészséges piaci folyamatok alól, és a saját vállalkozói holdudvarát hozta helyzetbe a törvénykezés eszközével.

Járulékos „nyereség” volt, hogy ezenközben sikeresen lehetett egy multiellenes kampányt is folytatni. Hogy ez miért baj? Mert a multi nem jó és nem is rossz, hanem egyszerűen egy piaci szereplő. Minden állam a saját törvényei és adórendszere által tudja a piaci szereplőket – így a multikat is - szabályozni, tehát a multik piaci viselkedése nagyban függ attól, hogy mit engednek meg nekik.

Másrészt a vasárnapi boltzár hivatalos oka a kereskedelmi dolgozók szabadnapja volt. Ez valóban fontos. Baloldali politikusként kiemelten fontosnak tartom, hogy a dolgozók kapják meg a heti pihenőnapjukat. Kár, hogy az intézkedés csak felemás megoldást hozott erre. Azok a kereskedelmi dolgozók ugyanis, akik eddig például szombat este hazamehettek, mert jött az éjszakás és a vasárnapi váltás, most éjfélig bent maradnak és megcsinálják a zárást, majd hétfő hajnalban 3 órakor már a boltban kell lenniük, hogy a reggeli nyitást előkészítsék. Azok a diákok, akik a vasárnapi műszakban dolgoztak a hét közbeni tanulás mellett, elveszítették a munkájukat. Másrészt viszont megkeresett engem is olyan kereskedelmi dolgozó, akinek jobb így, mert a vasárnapi pótlékot nem kapták meg úgysem.

A kormánynak meg kellett volna védenie a kereskedelmi dolgozókat. Be kellett volna tartatnia a törvényeket: ellenőrizni, hogy kiadják-e valóban (és nemcsak papíron) a heti pihenőnapot és hogy megkapják-e a dolgozók a vasárnapi (és egyéb) pótlékokat.

Valójában az volna a legjobb védelem a kereskedelmi dolgozóknak, ha nem volna a társadalmunk ilyen szegény és kiszolgáltatott. Hiszen így cinkosa a munkavállaló a munkáltatónak, mivel az alacsony fizetés, a rossz körülmények, a túlhajtott munka is jobb, mint a semmi, és ha ezt elveszíti, az állam szociális segítségnyújtására nem számíthat. Tehát a kereskedelmi dolgozókat is azzal védené a legjobban a magyar kormány, ha jól működő gazdaságot, munkavállalói jogbiztonságot és megtartó szociális hálót nyújtana.

Éppen ezért alapvető, hogy a 100%-os vasárnapi bérpótlékot is biztosítsa az állam a nyitva tartás visszaállításával együtt.

A vasárnapi boltbezárás szimbolikus dolog, ami abból is látszik, hogy a kormányzó pártok mindent megtettek azért, hogy ne lehessen népszavazási kezdeményezést kiírni róla. Gondolhatunk itt az ellenzéki kérdésfeltevést rendre beelőző fideszes nénire, akit végül egész seregnyi kigyúrt legény segített – megteremtve ezzel a rendszerváltás utáni köztársaság egyik demokratikus mélypontját.

A kormány mostani meghátrálása ezért is jelentős: nemcsak arról van szó, hogy nem akarja, hogy egy ellenzéki népszavazási kezdeményezés esetleg sikerrel járjon és kormánybuktatóvá váljon, hanem egy valódi robbanás közeli feszültségből akarja kiengedni a gőzt.

Végezetül nekem nagyon fáj az az álkeresztény maszlag, amellyel ezt a kérdést leöntötték a kormánypártok. Hazugság ugyanis, hogy a vasárnapi vásárlás lehetősége akadályozna meg bárkit is a vasárnapi vallási életben, a családi együttlétben. A boltok nyitva tartásának lehetősége sem kötelez senkit a kinyitásra. Számtalan szakma van, ahol a vasárnap időnként (vagy rendszeresen) nem szabad. A szolgáltatóipar nagy része, a közszolgáltatások többsége vasár- és ünnepnapokon is működik, az ezekben dolgozóknak a munkarendje a szokásostól eltérő. De nemcsak a harmadik szektor, hanem például az állattartás sem állhat le a munkaszüneti napokon. Úgyhogy a kereskedelem kiemelése ebből a körből pusztán egy hatáskeltő szólam. Semmi köze sincsen a kereszténységhez. A kereszténység ugyanis alapértéknek tartja a szabadságot. A szabad akaratból meghozott döntéseket. Erkölcsösségnek is csak azt tekinti, ha valakinek szabadságában áll dönteni jó és rossz között, és a jó mellett dönt.

Ami viszont valóban keresztény dolog volna, az a heti pihenőnap biztosítása minden embernek –legyen ez vasárnap vagy máskor. Jelenleg ugyanis családok tömegei nem tudnak megélni egy főállásból és kell a szülőknek másod- és harmadállásokban megkeresni a család fenntartásának költségeit.

Keresztény dolog volna a valóban kiteljesítő és egyben biztonságot nyújtó munka szabadságában élni.

vnm

 

 

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr148588992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.04.12. 02:10:22

„Éppen ezért alapvető, hogy a 100%-os vasárnapi bérpótlékot is biztosítsa az állam a nyitva tartás visszaállításával együtt.” Ez így elég vérszegény. Miért csak a kereskedelemben dolgozóknak? Akkor már az ápolóktól kezdve, mindenkinek, aki dolgozik vasárnap. És miért csak vasárnapra? Éjszaka, mikor a párom otthon alszik, és én nem lehetek mellette, akkor miért ne járna a 100 %? Az legalább olyan kegyetlen, mint vasárnap nem otthon lenni. És mégegyszer, minden éjszakázónak és vasárnap dolgozónak. Arról már nem is beszélve, hogy az ápolóknál, mentősöknél, stb. a kormány saját hatáskörében megtehetné ezt. Vagy egyszerűbb csak a multikat törvénnyel kötelezni?

inebhedj - szerintem 2016.04.12. 05:26:49

@élhetetlen:

+1

Ezzel együtt, máskülönben például bankok és rendelőintézetek is nyitvatarthatnának vasárnap, aki hét közben nem tud boltba eljutni (mint én is), az bankba, rendelőintézetbe, stb-be sem tud.

élhetetlen 2016.04.12. 05:44:08

@inebhedj - szerintem: Nem vagyok ilyen maximalista. Bár ismerek családot, akinek az idős szüleik orvoshoz vitelére ráment a szabijuk egy naponként, de a bank, vagy önkormányzat ritkábban kell. De egy családnak be kell vásárolni egy héten egyszer, és minél kényelmesebben, minél olcsóbban. A dolgozók „védelme” ne szorítkozzon a 200 nm-nél nagyobb üzletek pénztárosaira. Abszurd.

elendem 2016.04.12. 06:23:38

@élhetetlen: Egyetértek Önnel: a Fidesz-KDNP kormány által átszabott munka törvénykönyve tarthatatlanul kiszolgáltatja a munkavállalókat, és újra kell gondolni a pótlékok rendszerét. Az én férjem is váltott műszakban dolgozik, tudom, hogy ez mekkora gond.
A Párbeszéd javaslata mindössze arról szól, hogy a vasárnapi boltzárról szóló törvényben volt szabályozva a 100%-os vasárnapi pótlék, és felhívtuk a figyelmet rá, hogy a törvény eltörlésével ezt ne töröljék el.

2016.04.12. 07:04:32

@élhetetlen: Ezeket ne egy szocinak magyarázd, hanem a fidesznek, amelyik eltörölte az összes pótlékot.

2016.04.12. 07:05:51

@inebhedj - szerintem: ATM, telebank, call center működik vasárnap és éjszaka is. Orvosi ügyelet van hétvégén és éjszaka is.

midnight coder 2016.04.12. 07:06:43

@elendem: A vasárnapi boltbezárás eleve hülyeség volt. Nem a kereskedők az egyetlen olyan csoport aki hétvégeken dolgozik: az élet hétvégén sem áll le. Van víz, gáz, villany, tömegközlekedés, orvosi ellátás, működik a rendőrség, katonaság, működnek a televíziók, rádiók, vendéglátóipari létesítmények, stb. Ezeket mind emberek működtetik.

A dolgozók valóban akkor lennének kevésbé kiszolgáltatott helyzetben, ha jól működne a gazdaság. De paradox módon, minél inkább védik a munkavállalók jogait, a gazdaság annál kevésbé fog működni. És minél kevésbé működik a gazdaság, annál gyorsabban hagyják el az országot azok a valóban értékes munkavállalók akik kinn is megtalálják a boldogulásukat. Ettől pedig csak tovább romlik a helyzet.

A hagyományos baloldali megközelítése a világnak ma már nem igazán megoldás semmire. Ez frankón működött az ipari forradalmak korában, de a mai globalizált világban többet ártanak vele mint használnak.

elendem 2016.04.12. 07:29:42

@midnight coder: Egyrészt egyetértünk, én is ezt írtam, hogy hazug ostobaság volt.
Másrészt az új munka törvénykönyve, amelyet gyakorlatilag a munkáltatók mondtak tollba a kormánynak, erősen csorbítja a munkavállalói jogokat, mégsem erősödött a gazdaság.
Egy ország gazdaságának erősödése ugyanis nem csupán a vállalkozók erősödését jelenti. Ha a munkavállalók tömegei jól élnek, van elkölthető pénzük és idejük, hogy igénybe vegyenek különféle szolgáltatásokat, akkor a gazdaság is élénkül.

Exploiter 2016.04.12. 07:42:46

Igen, ha a fidesznek bármikor is valóban az lenne a célja, hogy az embereknek segítsen, akkor ezt is, mint minden más kérdést, meg tudott volna közelíteni jó oldalról.
De gondolj bele, ha azt mondja, hogy minden ágazatban, minden hétköznap 8-6on túl terjedő időszakon túl extra juttatást rendel el mindenki számára, mi történik? Nem lehet vele kicseszni a multival, mert ezt mindenki másnak is fizetnie kell. Az allam is költhet egy csomót a saját munkavállalóira, fujj. Ráadásul a kdnp is szomorú. Kell ez?

Netuddki. 2016.04.12. 07:49:45

@elendem: Márta vannak cégek ahol (a vasárnapi boltzár alatt is) 3 műszakban dolgoznak hétvégén, így vasárnap is. Például járműipar. A fidesznek köszönhetően ugyanannyi bérért mint hétköznap.
Óriási demagógia ez a "vasárnap ne dolgozzanak a zemberek", és főleg gumicsont.

Apropó gumicsont. A dolgok jelenlegi állása szerint az offsorbotrányról akarják vele elterelni a figyelmet. A közpénzen sikkasztott fideszmédia megnyilvánulásai is azt sejtetik, el akarják bagatellizálni.

Etniez 2016.04.12. 07:51:12

@inebhedj - szerintem: Banki ügyintézést nagy hatékonysággal lehet folytatni telefonon.
Telefonon megcsinálni a nagybevásárlást nem lehetséges egyelőre.
Tesco-nak van házhozszállítási lehetősége, de nem mindenhol.

Netuddki. 2016.04.12. 07:53:12

@elendem: "Ha a munkavállalók tömegei jól élnek, van elkölthető pénzük és idejük, hogy igénybe vegyenek különféle szolgáltatásokat, akkor a gazdaság is élénkül."

Hogy élénkül-e az egy dolog. De ha a zembereknek van elkölthető pénzük, akkor a szolgáltatásban dolgozhat egy csomó ember. A helyett, hogy közmunkán, alamizsnáért kellene tengődniük. Óriási átvágás ez a "közmunkaprogram".

Nzoltan 2016.04.12. 08:33:26

@Tibi !: Már miért lenne átvágás? A feltétek egyszerűek és jól átláthatóak. És ami még lényeges: nem kötelező.

Véenem 2016.04.12. 10:17:13

@Nzoltan: Sajnos, kötelező :-(
Az ország egyes területein munkalehetőség nincs, de ha nem vállalja el a közmunkát, akkor megvonják tőle a szociális juttatásokat, esetleg elveszik a gyerekét is.

sas70 2016.04.12. 10:48:51

A vasárnapi boltbezárással, a haveroknak akartak kedvezni és a nagy külföldi kereskedelmi láncoknak alá tenni, de nem jött be. Egyrészt azért, mert az emberek utálták, hogy megmondják nekik, hogy mikor vásárolhatnak, másrészt ha már úgyis több napra kellett vásárolni, többet vásároltak a "multinál" egyszerre és ezzel egy csomó kis üzlet is szívott. Az ideológiát persze megcsinálták hozzá és egy csomóan el is hitték. Most is ezt nyomatják a szabd vasárnappal kapcsolatban.
A kérdés csak az, hogy ha annyira szívén viseli ez a remek kormány a munkavállalók sorsát, akkor miért nem a munkavégzés szabályait módosítja?

élhetetlen 2016.04.12. 11:51:49

@Ylim: Az, hogy a Fidesz törölte el a pótlékokat, az még nem zárja ki, hogy, ha 100 %-os pótlékot akarunk a vasárnap dolgozóknak, azt ne csak a kereskedelemben akarjuk. Időnként bekattanok, egyszer már Vonának is írtam, aki persze tesz rá, hogy hagyja már abba a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az úszómedencék adóztatását, mert mennyivel jobb az, ha valaki nem tud úszni, és így nem úszómedencét fűt, hanem egy teniszpályát. Mert ugye, ott is az kellett volna, hogy a szükséges fogyasztásig olcsóbban, a luxus fogyasztást drágábban. A logikátlanság pártállástól függetlenül zavar.

panelburzsuj 2016.04.12. 12:02:09

@élhetetlen:
A kisemberpárti logika kisembernyelvi paneleket kíván.

A "luxust" át kell számolni lélegeztetőgépre, meg úszómedencére.

Ha tömeges szavazatot akarsz - tömeget kell elérned.

élhetetlen 2016.04.12. 13:51:48

@panelburzsuj: Nem ennyire bonyolult ez. Azt hogy lakásonként, ha ennyit fogyasztasz, az csak ennyibe kerül, ha többet az drágább, már régen megértették az emberek, úgy emlékszem, volt már ilyen. És azt is lehetett volna óriás plakátokon kommunikálni, hogy amennyire szükséged van, azt olcsóbban kapod. És ez az olcsóbban nagyon sok szavazót elért volna. Úgy emlékszem fel is merült ez az ötlet, csak valakinek kisiklott a kereke, és oda csúszott, hogy aki egy centivel átlépi a küszöböt, az az egészre fizessen többet, ez meg halott ötlet. Az megint más kérdés, hogy a kormányban valószínű, hogy nincs egy ember sem, akinek fogalma lenne arról, hogy egy országos adatbázist bővíteni egy mezővel, hogy tárolni lehessen a megtakarítást, majd egy számlaképet megváltoztatni, hogy ezt rányomják, az mibe került. Ez egyszerűen a hozzá nem értésről szólt minden szempontból.

panelburzsuj 2016.04.12. 14:09:54

@élhetetlen:
Nem fogalmatlanság - ellenérdekeltség.

Az "alapjövedelem" analógiájára simán meg lehetne kreálni egy "alapfogyasztást alapáron", és arra egy vagy két emeletnyi, emeletenként növelt árú sávot. (Magyarul: progressziót beépíteni.)

Csakhogy nemigen találsz olyan döntéshozót, előterjesztőt, tányérnyaloncot, aki privát ne érné el legalább az első emeletet.

A "baloldalon", és a "nagyonjobbon" se. Talán a "félcivil" újbalos körök azok, ahol nem csak a drukkerek közt láthatsz nagyobb arányban viszonylag szakadtabb egzisztenciákat.

panelburzsuj 2016.04.12. 14:16:19

@élhetetlen:
És amir utalatam, az a "csomagolás". Hogy hogy érteted meg "kisemberrel". Itt jön az úszómedence, meg a többi "képes beszéd". (Ha Vona szó szerint érti: akkor bojkottálni akarja "luxusadóztatást" Ld. fentebb ...)

élhetetlen 2016.04.12. 14:28:32

@panelburzsuj: Úgy tűnik, értjük egymást. Én csak azt mondtam, hogy a szavazatszerzéshez az is elég lett volna, amit írtam, az önös érdek már más. Ezen bukott meg az, ami szavazatszerzésre is jó lett volna, és a „zembereknek” is jó lett volna. Amiben nem értünk egyet, csak annyi, hogy, ha az lett volna, amit én írtam, azt is megértették volna az emberek, ha megfelelően kommunikálják, de már mindegy.

panelburzsuj 2016.04.12. 14:40:45

@élhetetlen:
Nadehát pont ez pont a "magyar politika" legnagyobb "paradoxona": minden nagyobb (=látható) erő hivatásos szekértolója úgy akar "népbarát" lenni, hogy neki személy szerint ez a népből való kilábolást jelenthesse.

elendem 2016.04.12. 14:47:16

@Tibi !: Egyetértünk :-)
Az a baj a Fidesz kormányzásával, hogy szinte kizárólag olyan dolgok történnek, amelyekről el kell terelni a figyelmet :-/

@panelburzsuj: Nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet: arra, hogy egy tudatos állampolgár megteheti azt, hogy valamilyen politikai-gazdasági lépést ne pusztán aszerint ítéljen meg, hogy a saját maga számára közvetlenül előnyös-e. Én számtalan embert ismerek, akik olyan politikai programot támogatnak, amely számukra nem feltétlenül előnyös közvetlenül, de felismerték, hogy a társadalom számára ez volna a jó, és ők egy boldog társadalomban szeretnének élni.

panelburzsuj 2016.04.12. 14:57:02

@elendem:
Ez egy jó hír, hogy vannak ilyen "mikrokörnyezetek".

De tömegében a magyar választó pitiáner, rövidlátó és önző. A 23 millió romános népszavazást és a vizitdíjast népszavazást is ez a "gondolkodás" vitte sikerre.

A "hivatásos manipulátorok" ezért a tömegért birkóznak, nem az egyre jobban margóra (meg külföldre..) szoruló "távlatosabbakért".

panelburzsuj 2016.04.12. 15:03:42

@panelburzsuj:
És ha már pont ezen a blogon váltjuk a világot, egy témájában pont idepasszoló "szakterületen" igen szépen lehet ezt szemléltetni:

kertesz.blog.hu/2016/04/09/tenyleg_szeretjuk_a_varosi_fakat

Ahoj- 2016.04.15. 15:42:34

@panelburzsuj: Aranyhal utcában meg tavaly nyáron tarra vágták a fákat, hogy majd ősszel pótolhassák. Tavasz van, lett belőle parkolóhely.
süti beállítások módosítása