Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.04.02. 17:00 Véenem

Budavári Értéktár

Címkék: Városliget Budai Vár Budavári Értéktár

ertek_montazs.jpg

Védjük meg értékeinket, ne listázzunk!

A Budavári Önkormányzat márciusi testületi ülésén tárgyalta az előterjesztést, amely az országoshoz kapcsolódva a Budavári Értéktár létrehozását célozza.

Szerintem nagyon fontos az értékeink felismerése, tisztelete, megőrzése és védelme. Egy jól működő társadalomnak különböző eszközei vannak az értékei védelmére.

Ezen eszközök egyike a szabályozás. Ide tartoznak a különböző építési szabályzatok, környezetvédelmi és műemlékvédelmi szabályzatok (pl. OTÉK stb.). A szabályzatok rögzítik mindazon szakmai paramétereket és irányelveket, amelyek alapján egy adott értéket kezelni kell. Ezek a szabályok azok, amelyek alól a kiemelt kormányberuházásokat kivették. Egy kiemelt kormányberuházás esetén nem kell figyelembe venni a műemlékvédelmi és települési építési szabályzatokat, nincs biztosítva a környezet és az egészség védelme sem.

A másik fontos szereplője a védelemnek a szakhatóságok rendszere, amelyek egyébként a különböző típusú értékeinkről szóló nyilvántartást kötelességből elvégezték korábban. Ide sorolható például a műemlékvédelmi hatóság (KÖH) és a természetvédelmi hatóság – de ezeket az elmúlt öt évben a Fidesz-KDNP kormányzat megszüntette és/vagy ellehetetlenítette.

A fenti hatóságok és a helyi önkormányzatok együttműködésével születtek meg a helyi műemléki vagy természeti védettségek. Ez az a jogszabályi védelem, amely az adott érték megőrzését garantálni tudta. Ennek kapcsán emlékezhetünk a Bécsi utcai építkezésre, ahol üzleti érdekek miatt kivettek egy épületet a fővárosi műemléki védelem alól.

Van, ahol jól működik különböző szakmai és társadalmi véleményezések rendszere – itthon láthattuk ennek paródiáját a világ első közparkja, a Városliget esetén az Építészkamarával vagy a Budavári Palota esetén a Hauszmann bizottsággal.

A tisztelet azt jelenti, hogy nem engedünk az ötletszerű és önkényes kormányfői akaratnak, hogy bármit megtehessenek pl. a Karmelita udvarral vagy az Úri utca műemléképületeivel és az alattuk húzódó védett barlangpince-rendszerrel.

A tisztelet azt jelenti, hogy az itt élők közösségét megvédjük, a vári műemléklakásokban lakókat és az itt élő vállalkozókat nem hagyjuk kiebrudalni a lakásukból vagy üzletükből kormányközeli nyomásra.

A bizottság tagjainak kiválasztása sem felel meg a demokratikus szabályoknak, ezért éppen a javasolt személyekkel kapcsolatban tiszteletlen ez az eljárás.

Ezért a Budavári Értéktár nem más, mint szánalmasan fölösleges, sznob pótcselekvés.

vnm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr28554126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása