Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.04.30. 19:27 elendem

Aszfaltshow a Várbazárnál

Címkék: Budavári Önkormányzat Fővárosi Önkormányzat Várbazár Lánchíd utca Red Bull Napok

unnamed_2.jpg

Tényleg a történelmi belvárosban kell Forma 1-es futamot rendezni?

A tavalyi elhúzódó össznépi "szívjuk a port és ugrálunk a pocsolyák közt vegyes páratlan" verseny után újabb élmény-hétvégével kedveskednek a Lánchíd utca és a Döbrentei utca lakóinak. Még el sem készült teljesen (még mindig nem készült el teljesen) a Várbazár és előtte a Lánchíd utca, de már nagyszabású légi- és Forma 1-es parádét rendeznek rajta. A korábban Air Race és Red Bull repülőnap címeken futó rendezvény most már két napos, és autóverseny is jár (mit jár: száguld!) hozzá.

Két napos a nézőknek, látogatóknak. A helyben lakóknak nagyjából egy hetes hercehurcát jelent. A parádé előkészítése ugyanis azzal jár, hogy az érintett helyszíneket napokkal előtte lezárják, elkezdik kiépíteni a hangosítást és a felvonulási területeket. Felhúzzák az árusító és étkező sátrakat, faházakat (ahol ezer forint lesz egy kenyérlángos, a családi ebéd pedig tízezer, acél reflektor-állványok és elemes kerítések lepik el a helyszínt. Az egész utca átalakul egy koncertszínpad  műszaki területévé. Mivel szép házak vannak mellette, meg egy elég jó külsejű folyó, ezért világos, hogy alapvetően rendezvényhelyszínről van szó, az, hogy akik ott laknak, közlekedni szeretnének rajta, nyilván tévedés.

A felhajtás korábban a Bem rakparton volt, a Batthyány teret is magába foglalta, de ott most beelőzött a budai fonódó villamos építése, így a Lánchídtól északra lakóknak már két hónapja tart a parádé. A Ferrari Team a közelébe se ér annak, ahogy három csuklós busz próbál három irányból kanyarodni a Batthyány utca-Fő utca-Batthyány tér kereszteződésben...

Persze, a fesztivál alapvetően jó dolog, én is szeretem, és jó az, ha a város élete felpezsdül vidám eseményekkel. Kifejezetten támogatom, hogy a közterületeink közösségi térré váljanak, ahol érdekes dolgok történnek, ahol találkozni, enni-inni, mulatni lehet. (Ezért sem értek egyet a Moszkva Széll Kálmán tér felújítási tervével, mert az csak a közlekedésre koncentrál, 3+3 sávos autópályával, de nem varázsol hangulatos városi közteret belőle.) Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a fesztiválnak nem rátelepednie kell az adott városrészre, hanem annak részévé válnia; olyan eseménnyé, ahol a helyiek és az odalátogatók találkoznak, amiben a helyiek aktívan részt vesznek, amit a magukénak éreznek. Jó példa erre a 100 éves házak rendezvénysorozat, amelyben idén is több kerületi épület részt vett, megnyitotta kapuit a látogatók előtt, kiállítással, süteménnyel, előadásokkal várták az érdeklődőket. A repülőfesztivál viszont az az alkalom, amiről a helyiek inkább elmenekülnek, mert a lakóhelyüket megszállja egy hangos és erőszakos rendezvény. 

nagy_futam_utvonala_1.jpg
Az Air Race sokáig arról volt híres, hogy nem fizetett közterület-használati díjat a fővárosnak. Most adatigénylésként fordulok az I., az V. kerületi és a fővárosi önkormányzathoz, hogy kiderítsem, kinek mennyi közterület-használati díjat fizetnek. A használati díj ugyanis nem pusztán sarc - illetve nem annak kéne lennie. Ugyanis egy olyan esemény, amely nagy közterületet foglal el hosszabb időre, sok többletkiadással jár: forgalomelterelés, takarítás, esetleges javítások, helyreállítások. Egy előrelátó önkormányzat a közterület-használati díjból finanszíroz olyan kiadásokat is, amellyel a helyben lakókat kárpótolja a nehézségekért. Például támogatást ad hangszigetelő ablakok beépítésére és hasonlók. Egy előrelátó önkormányzat azokon a közterületeken, ahol fesztiválokra számít, olyan infrastruktúrát épít ki a befolyt díjakból, hogy ne kelljen vezeték-kötegeken átugrálni a népnek, ne a friss és méregdrága gránitburkolatba fúrják a sátrak pányváit, ne a zöldfelületre állítsák a Toitoi WC-ket és legyen a közelben őrizhető felvonulási terület a teherautóknak és a felszereléseknek. Egy előrelátó önkormányzat úgy határozza meg a közterület-használati díjakat és úgy engedélyez rendezvényeket, hogy az folyamatosan a település fejlődését segítse.

Ha már a burkolatnál tartunk: a rendkívül drága kockakövet nem sikerült megfelelő minőségben lerakni (a fényképen is látszik, hogy bizony zötyögős lett a felszíne), és egyébként is kérdés, hogy alkalmas-e a kockakő városi forgalmi terhelésre. Persze, tudjuk, hogy a Lánchíd utcát távlatilag sétáló utcának szánják, és addig is a forgalom csillapítása van napirenden, viszont nem világos, hogyan illeszkedik a sétáló utca imázsba a nagyszabású aszfaltshow, a Forma 1-esek száguldása, ahogy a Lánchídon való versenyzés is aggályos. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a városnak éppen ezen a belső részén az év felében-harmadában egészségkárosító a légszennyezés. A rendezvényt ide szervezők és az engedélyezők vajon milyen környezeti terheléssel számoltak, és hogyan akarják ezt kompenzálni a városlakók számára?

A légi-bemutatóval és autóversennyel járó zajterheléstől, az óriási hangfalakból áradó zenétől már előre retteg mindenki, aki a környéken lakik. A rendezvény előkészületeit napok óta elszenvedik mindazok, akik erre utaznak autóval vagy busszal, és az okozott károk nyomait valószínűleg még hosszú ideig látjuk.

Nagy kár, hogy a Várbazárnak még a felújítás előtt nem sikerült találni egy méltó és megfelelő funkciót, amely biztosítaná a fenntarthatóságát. Úgy gondolom, hogy a légi- és aszfaltshow kifejezetten nem az. Bízom benne, hogy előbb-utóbb megtaláljuk azt a használatot, amely az egész lakónegyed számára hasznos, fejlesztő és közösséget építő!

vnm

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr317417304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.05.01. 13:39:35

Pöcs.
Korábban az volt a bajotok, hogy egyáltalán pénzt költenek a "belvárosra", rendbe teszik a Várbazárt.
Most aggódtok a Várbazárért.
Sivár...

inuitdog 2015.05.01. 13:51:27

Ez nem Forma 1 futam, hanem egy promóciós lassú körözés. Ne keverjük a dolgokat.

==T== 2015.05.01. 13:59:01

Mindig elképeszt milyen emberekkel kell együttélnem ebben az országban.

Budapest Magyarország fővárosa, egy közel kétmilliós világváros. aki ebben a városban a belvárost választja lakóhelyül, az vegye tudomásul, hogy ott bizony számítana kell rá, hogy ilyen vagy hasonló rendezvényeket fognak szervezni a lakóhelye közelében.

Értelmesebb ember örülne neki, hogy nem kell akár 100 km-eket utaznia az ilyen programokért, de nem, még a szerző van felháborodva.

"Most adatigénylésként fordulok az I., az V. kerületi és a fővárosi önkormányzathoz, hogy kiderítsem, kinek mennyi közterület-használati díjat fizetnek."

Ehhez külön gratulálok. Ahelyett, hogy megköszönné az ilyen rendezvények szervezőinek, hogy csinálnak némi ingyenreklámot Budapestnek, és ingyenes szórakozást biztosítanak több százezer nézőnek (Air Race), még tőlük várja el, hogy fizessenek.

Ha a szerzőhöz hasonló figurákon múlna, akkor érzésem szerint melegfelvonuláson meg életmenetesdin kívül más tömegrendezvény nem is igen kapna helyet a fővárosban.

És még csodálkoznak, hogy az emberek nem támogatják a baloldal/liberális ellenzéket.

Ui: Ha meg a környéken lakók előre rettegnek az Air Race-től, akkor menjenek el aznap valahova kirándulni, ne a lakásban gubbadjanak.

metal · http://electric.blog.hu 2015.05.01. 14:13:41

Tehát a posztolónak a fesztiválokkal nincs baja addig, amíg nem az ő ablaka alatt vannak!

mt-03 2015.05.01. 14:22:08

mi ebbol a legaljat kapjuk a parkolo kocsogoket. hisz ok akik gyalog egy tapodtat se mennek han jonnek a sok rohadt dzsippel es minden aron odafurakodnak, beallnak a roki helyekre, a kocsikijarok ele a tobbi parkolo auto ele. ja hogy 100m-el arrebb van hely? az messze van o nem fog annyit gyalogolni.
most epp az egyik huzott meg 3 parkolo autot, termeszetesen azonnal elszelelt, a masik a miko-logodi sarkan dontotte ki az oszlopot. mikor latta mi a helyzet gyorsan visszapattant a gepbe es elhuzott. ez volt egy oraja. persze ilyenkor nincs kozeg vagy szervezo aki legalabb iranyitana oket. hat ez igy jo.
amugy meg mondom a lanchid utcat hetfotol, 2 honapig ujra felujitjak...

skorpantó 2015.05.01. 14:29:15

Drága Demszkygabi idején semmi problémád nem volt az ilyen fesztiválokkal ugye,kedves nevenincs posztoló?

hozé bubó 2015.05.01. 15:13:36

ezzel a műsorral nem az lenne a baj mint a cikk írja, mert a helyieknek szerintem pont tök 8 hogy a 3millió kilóméteres ikarus zötyög előttük, vagy valami versenyzőpalánta durrogtat, igaz a zene az extra terhelés, azt az önkormányzat tökön rughatná ha nem találja valaki a halkító gombot. Inkább az időzítés totál szar, budán észak déli irányban defaultból is horror eljutni, de azzal hogy a Moszkva tér off, utána rászervezték a fonódó felújítást, miközben a várkert borzasztót 2éve nem képesek befejezni, ezek után az egyetlen utat a rkpartot tényleg muszály volt lezárni. Áhh semmi gond, csak félmillió ember menne el valahová a hosszú hétvégén pl. M1/M7 felé, M0 a közelgő 20évben szó sincs hogy nekikezdenének, tényleg PONT most kellett ezt.
Egyébként a kedves policáj is elgondolkodhatna, telibe kell rakni a várost 30as táblákkal mert rohadtul balesetveszélyes, akkor másoknak kilóhatvannal mégis lehet közlekedni??? érdekes. Hungaroring? Ott van parkolási lehetőség, szétkurni való jó minőségű aszfalt, hangosítás, stb. miért kell ezt a komcsi augusztus 20at mindíg eljátszani?

bonsoirbazmeg 2015.07.05. 22:24:25

ahogy látom, ennél a cikknél ==T== nevű felhasználó hasonlóan gondolkodik, ahogy én a red bull air race cikk alatt. de ahogy látom maga a blog témája úgy en bloc a város történéseinek kritizálása, amihez mindenkinek joga van, de ha ennyire savanyú itt az író élete, javasolom lakhelyének áthelyezését egy csendesebb, akár külvárosi részre.
süti beállítások módosítása