Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.09.18. 14:48 elendem

Megszállja a kormány Buda Várát?

Címkék: miniszterelnökség Budavári Önkormányzat Budai Vár vári lakások kisajátítása

Szalag12.JPG Elég volt abból, hogy a kormányzat úgy játszik az otthonainkkal, mint kisgyermek a terepasztallal!

Az a hír járja, hogy váratlanul és indokolatlanul felmond az önkormányzat szerződéseket. Választ várunk arra, hogy igaz-e, hogy megkezdődött a vári ingatlanoknak a kisajátítása a miniszterelnökség tervezett átköltözésével kapcsolatban! A Várban lakók félnek, mert teljes a bizonytalanság – a kisajátítási törvény változtatása miatt jelenleg bárkinek bármikor elvehetik a lakását, ingatlanát mindenféle indoklás nélkül

A Fidesz vezetésének régóta dédelgetett terve felköltöztetni a miniszterelnökséget a Várba. Ezt készítette elő a 25 éves fejlesztési koncepció is, amelyet az önkormányzat rendelt meg 14 millióért. A kerület fideszes vezetése évek óta úgy költi a kerület pénzét a Várra, hogy az nem a helyben lakók életminőségét javítja, hanem a kormányzati einstandnak ágyaz meg. A megszálló kormánycsapatok szálláscsinálója a Várkerületet saját hűbérbirtokaként kezelő fideszes polgármester. Ő az, aki személyesen hoz meg minden döntést, a megválasztott önkormányzati testületnek minderre nincs ráhatása. A folyamatok nem nyilvánosak, és a kerületi rendeletek is az átláthatatlan egyszemélyi döntéshozást szolgálják. Ez a rendszer a korrupció melegágya.

A kiemelt kormányprogrammá minősített terv, hogy a Nemzeti Táncszínház épületét foglalja el miniszterelnökség, pusztán felvágás, nem pedig reális és értékteremtő cél. A kiszemelt épület a kormányzat számára nem elég tágas, és a környezete sem képes felvenni a hivatal működésével járó terhelést. A miniszterelnökség nagy forgalmat, igen erőteljes logisztikát és nemzetbiztonsági megoldásokat igényel, amire egyszerűen nincs hely. A kormányzati konvojok, delegációk folyamatos forgalma gyakorlatilag megbénítaná a Vár életét, és a környező kerületrészek számára is rendkívül megterhelő volna.

A Polgárváros ezután nem működik majd a város részeként, hanem a kormányzati tanácsadók, tisztviselők számára nyújt lakhatást. Hiszen most már a kiemelt kormányprojektek közelében lévő önkormányzati lakások és egyéb ingatlanok minden további vizsgálat nélkül kisajátíthatók. Szánalmas az önkormányzat igyekezete, hogy előkészítse ezt az átalakítást. Sajnos nagyobb esély van arra, hogy a váriak kiebrudalt bérlők lesznek, mintsem hogy az előkelő kormányzati negyed lakói. Most senkinek a lakása vagy üzlethelyisége nincs biztonságban, bármikor bárkitől elvehetik!

A terv szimbolikusan is a demokrácia ellen szóló nyílt üzenet. Egy köztársaságban a hatalom az állampolgárok közösségétől ered, ők adnak felhatalmazást a mindenkori kormánynak. Éppen ezért fontos, hogy a Parlament a főváros közepén, a város épületeivel egy szinten helyezkedik el. A városból, a polgárok közül kiszakadó, a föléjük magasodó királyi várban állomásozó kormányzatról nehezen hihető, hogy az állampolgárok szolgálatára esküdött föl.

A Budai Vár túl szép és szimbolikus ahhoz, hogy mindenkor szabadon tudott volna fejlődni, sokszínű, élettel és kultúrával teli városnegyeddé válni. De az a célunk, hogy szakmai és társadalmi egyeztetésekkel megtaláljuk a megfelelő eszközöket mindehhez. A műemlék azáltal válik kulturális örökséggé, hogy van egy olyan közösség, aki a magáénak vallja. És ez a közösség is kincs, amire vigyázni kell.  Ezért a Várat nem lehet pusztán díszletként kezelni azokhoz a vágóképekhez, amelyeken a kormányzati konvoj elhajt, mert ez (most még) lakónegyed is. Itt emberek élnek a múltról szóló emlékekkel és a jövőbe mutató reményekkel, tervekkel.

Felelős kormány csak a város fejlesztésének igényével gondolkodhat kormányzati negyed létrehozásában. A Budai Vár és környéke viszont nem fejlődne a kormányzati negyed hatására, hanem a jelenlegi torzulásokat fagyasztaná be mindez. Egy tiltott elit zóna alakulna ki a város közepén, de annak szövetéből kiszakadva. A bennfentesek pedig azontúl nemcsak a szülinapi bulikat tartanák a műemlékek között, hanem a főhadiszállásukká válna mindez.

Elég volt abból, hogy a kormányzat úgy játszik az otthonainkkal, mint kisgyermek a terepasztallal! A Vár ennél többet ér!

  •          Megvédjük a vári lakásokat, ingatlanokat, ezért kezdeményezni fogjuk a kisajátítási törvény        módosítását
  •          A kerületet érintő döntéseket csak a helyiek bevonásával hozunk, és a kerület érdekeit                képviseljük felsőbb szintű döntéseknél
  •          A lakások és üzlethelyiségek bérbeadása nyílt, átlátható és korrupciómentes lesz
  •          Az a célunk, hogy szakmai és társadalmi egyeztetésekkel megtaláljuk a megfelelő eszközöket,  hogy a Budai Vár és környéke sokszínű, élettel és kultúrával teli városnegyeddé váljon

vnm

Kép forrása: varfejlesztes.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr426708931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quo vadis58 2014.11.23. 16:04:10

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a Várban lakók közül hányan szavaztak bizalmat a fidesznek,
Ennyi. Talán előbb kellett volna gondolkodni. Mindeki azt kapja, amit érdemel.
süti beállítások módosítása