Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.05.09. 14:53 elendem

Elbontják a török kori épületeket a Várbazárban

Címkék: várbazár

A Várkert Bazár átépítése során a felszínre került egy középkori épületegyüttes, de elendelték az elbontását. 

Török kori rom a Várbazárban.jpg

A fényképen a feltárt épületmaradványok láthatók a Várbazár Várhegy felőli részén

A Várkert Bazár átépítése során a felszínre került egy középkori épületegyüttes, a falai jó állapotban maradtak fenn. Mivel nem számítottak rá, és a terveken sem szerepel, elrendelték az elbontását. 
Annyit lehet tudni róluk, hogy feltehetően török épületek falai abból az időből, amikor a vár török kézen volt. Úgy tűnik, kézműves-műhelyekként funkcionáltak anno.

A múlt heti lakossági fórumon is többször elhangzott: a Várbazár felújításával kapcsolatban az elsődleges szempont, hogy a 2014. évi választások előtt átadásra kerüljön. Mivel az EU támogatásból megvalósuló beruházás kiemelt projekt lett, ezért meg lehet úszni mindazokat az egyeztetéseket, vizsgálatokat, engedélyezési folyamatokat, amelyek a szokásos módon zajló beruházások esetén garantálják, hogy a készülő mű megfelel majd a jogszabályi követelményeknek, hogy a kivitelezés idején nem pusztulnak el történelmi, építészeti és természeti értékek, hogy a folyamat során senkinek a biztonságát és egészségét nem veszélyeztetik (a mindent elborító porról sokat tudnának beszélni a közelben lakók).

A roham tempóban lezajlott tervezési és kivitelezési munkák, közbeszerzések folyamán nyilván nem lehetett mód a megfelelő szintű feltárásokra és ezek feldolgozására. Ezért történhet, hogy a középkori épületegyüttes ahelyett, hogy izgalmasan és kreatívan beépülne a készülő műbe, ahelyett, hogy része lehetne a Vár egészében jelenlévő igyekezetnek, amellyel a történelmi múlt bemutatását és tiszteletét szolgáljuk, mindezek helyett gyorsan elbontják, mert útban van.

Az EU pályázatoknál általában igen fontos bírálati szempont, hogy a beruházás fenntartható legyen környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból. Ennek ellenére máig nem tisztázott, hogy miből fog működni a készülő épületegyüttes. Ennek ellenére nagy mennyiségű fát vágtak ki, olyanokat is, amelyek átültethetőek lettek volna, és nem történtek meg a szükséges társadalmi egyeztetések sem. Ezért is volt, hogy a lakossági fórumon a megjelentek szinte semmit nem tudtak arról, hogy pontosan mi is készül és hogyan.

A lényeg, hogy a választásokig elkészüljön...

vnm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr395291272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.05.20. 09:32:55

Nekem nem hiányzik a várbazár sem, jól nézne ki egy szőlőskert a helyén és már a trójaiak is tudták hogy ami elmúlt, földet rá - szkaresz.blog.hu/2012/10/18/troja_nepe_boldogan_felejtett
süti beállítások módosítása