Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2010.12.26. 13:55 elendem

Igen? Nos...

Az angoltanfolyamon visszatérő kérdés, hogy mi az, ami haragossá tesz engem? Nos az, ha valaki nem gondolkodik. Viszont nagy hangon szajkóz mások által kiagyalt szólamokat.

A karácsonyi misén a templomban a kezembe akadt egy ingyenes kiadvány, ami a katolikus közösségek lapjának mondja magát. Mivel a templomban volt kitéve, sok jószándékú hívő elhiheti, hogy ez az igazság. 

Egy karácsonyi misén az ember nem háborodik fel, ezért inkább elszomorodtam a benne olvasottakon. Az aktuális lapszám az oktatásügyről szól.

"...a pedagógusképzésben ördögi kör alakult ki. Alacsonyak a felvételi pontszámok; különösebb izmozás nélkül el lehet végezni a tanári szakokat: így ezeket eleve azok a fiatalok választják, akiknek nem akadt jobb, vagy nem hajlandóak különösebb munkát fektetni a diplomájuk megszerzésébe... Aminek következtében - érthető módon - csökken a pedagógusszakma általános társadalmi megbecsültsége is." (Igen, XXII. évf. 2010/1. szám, 6. old.)

Ha felületesen olvasom, még el is hiszem. Csakhogy éppen fordítva van: azért nincs becsület, azért a közepes tanulók áradata a képzésben, mert nem lehet megélni belőle. Teljesen jogos, hogy tehetséges, életrevaló fiataloknak eszükbe sem jut tanárnak menni. És nagyon elszomorító egyszersmind. Persze a kiadvány maga is eljut odáig, hogy a nettó százezer kevés, de az összefüggésre nem világít rá. És elfelejti megemlíteni, hogy januártól ez is kevesebb lesz a nemzetmentő adóreform következtében.

Felső középosztálybeli, jobboldali ismerőseimtől eleget hallom, hogy az adóreform végre a keményen dolgozó, sikeres embereket segíti, nem a lógós lúzereket. És nem is azokat, akik kevés fizetésre vannak bejelentve, a többit pedig elteszik feketén. Merthiszen 3-4 gyereket egyszerűen nem lehet havi nyolcvan-százezerből eltartani, tehát az nyílván nem igaz, hogy csak ennyit keresnek. Ergó nem is szükséges olyan családbarát adórendszert kitalálni, amely őket is támogatja.

Nos: igen. Egyikük sem tanár, aki közalkalmazotti fizetésből él.

Még egy idézet:

"A magunk mögött tudott húsz év eredménye a diplomák tömegessé válása (ezáltal pedig: érték- és tekintélyvesztése)." (8. old.)

Ez a veszélyes mondat is el van rejtve több igaz és értemes állítás között. Éppen ezért tud nagyon veszélyes lenni. Agatha Christie egyik Poirot regényében fejtegeti, hogy Machbeth azért hitte el a három boszorkány jóslatát, mert az be volt ágyazva több igazság közé. Az első tétel a jóslat elhangzásakor már bekövetkezett, a másodikat csak maga Machbeth hajthatta végre, de ezek igazsága miatt elhitte, hogy a harmadik be fog következni. Az idézett mondat is ilyen.

Mert természetesen általában az az értékes, amiből kevés  van. És a tömeges képzés könnyen a műhelymunkák, gyakorlati ismeretátadás rovására mehet. De ebből a mondatból sajnos könnyen levonható az a következtetés is, hogy legyen kevesebb lehetőség a diplomaszerzésre. Csökkentsük a képzést. És bizonyára lesz majd valaki, aki elhiszi, hogy ettől egy csapásra megnő a színvonal, az érték, a becsület és a tekintély.

Igen, mint az egykulcsos adótól...

vnm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr352539882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása