Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2010.07.25. 19:01 elendem

Szőlőkert a Vároldalban

 Bojár Iván terjesztette elő azt az ötletet, hogy a Várhegy oldalában, a Palota út fölött szőlőkertet kellene kialakítani. Ez egyfajta emlékezés lenne  a hajdani várhegy-tabáni borvidékre, ami a filoxéra járvány idején elpusztult. Ennek érdekében ebben a szőlőskertben a történelmi fajtákból válogatnának a kiültetéshez. A termő szőlőt helyben csemegézhetnék a turisták, esetleg később bort is készítenének belőle.

Első hallásra eléggé elborzasztott a terv. Egyrészt kicsit giccsesnek éreztem, másrészt - mivel a szőlő nagyon sok fenntartást igénylő kultúra - nem láttam biztosítva, hogy a kert valóban szép lesz. Kissé kevésnek érzem a telepítésre és négy évi fenntartásra szánt 10-12 millió Ft-ot. 0,7 ha, azaz 7 ezer m2 terület esetén ez évi 3-400 Ft/m2 a fenntartásra.

Aggódtam az erózió miatt is. Kényes dolog feltörni egy lejtős terület beállt talaját.

Szerintem a borszőlők csemegézésre nem nagyon alkalmasak, ilyen kis területen termesztett szőlőből pedig  - nagyon sok munkával - elég kevés bort lehet készíteni. Ha pedig valóban fajtabemutatónak is szánjuk, akkor gyakorlatilag semennyit.

Mivel többeknek tetszett a budai Grinzing gondolata, úgy döntöttem, utána nézek milyen is a hely. 

Szerintem a Vár nyugati oldalán ez a rész a jelenlegi kiültetéssel is nagyon szép lehetne, ha jól lenne fenntartva. A várfalra felfut a vadszőlő, kitelt koronájú, szép fák állnak ligetes kiültetésben. De, mint a képeken is látható, mindent felver a magról kelt bálványfák tömege. Pázsit gyakorlatilag nincs, nagyobbrészt kiégett gyomtársulás van a helyén (de az egyébként meredek talajt egyelőre tartja), ritkán kaszálva. A Várhoz felvezető terméskő lépcső eléggé elhanyagolt, mellette a gyep kikopott (kerékpár), a talajt részben rámosta az eső. Korlát nincs. Inkább sportos, mint turitacsalogató.

Ha a szőlőskert megvalósulna, csakis pontszerűen kiásott ültetőgödrökbe szabad ültetni, mert feltörés esetén a termőréteg lemosódik, mivel a terület lejt, alatta pedig kifejezetten meredek. Az elképzelés szerint amúgy is a tőkesorok tövében füvesített lugast akarnak telepíteni.

Úgy vélem, hogy a terv támogatóinak álmaiban egy toszkán hangulatú szőlő él, kicsit hanyag, kicsit lezser mediterrán bájjal. Tartok tőle, hogy a jelen fenntartási gyakorlattal ebből csak az elhanyagoltság fog sikerülni, és a nagy lelkesedéssel kiültetett kert néhány év múlva kidőlő karók mellett pusztuló tőkékből fog állni.

Elgondolkodtatónak találom a közvetlenül az érintett terület alatt "Építési terület"-nek elkerített részt, és a lépcső alján, az Alagút fölött, a szőlőskertnek szánt felület közvetlen közelében üzemelő drága "olasz" borvendéglőt.

A képeket hamarosan feltöltöm.

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr362175208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása