Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.06.30. 15:26 elendem

VIP páholyra optimalizálva

Címkék: idegenforgalom Red Bull Air Race Fővárosi Önkormányzat közterülethasználat

 repulonap.jpg

Avagy kell-e nekünk minden évben Red Bull Air Race?

Reggel óta ülök az íróasztalomnál és hallgatom a gyakorlatozó repülőgépek zúgását. Nem vagyok különösebben érzékeny, a Déli pályaudvar mellett nőttem fel, a közlekedés zaja nem szokott zavarni. Most mégis minden egyes fordulóra felkapom a fejem. Mert hangos. A közösségi oldalakon pedig dől a panasz, hogy a kerozin szaga ömlik be a Dunára néző ablakokon.

És eszembe jut a múlt heti fővárosi közgyűlésen elfogadott rendeletmódosítás, amely évi néhány alkalomtól eltekintve betiltja a budapesti futóversenyeket, és az engedélyezettek is elsősorban profi sportesemények lehetnek. Az indoklás az, hogy a túlságosan gyakori futóversenyek zavarják a főváros lakóit és túlzott közlekedési korlátozással járnak.

00216202.jpeg

Nos, éppen tegnap próbáltam eljutni a Batthyány térről a Margit-híd budai hídfőjéig. A villamos, ugye, már napok óta nem jár, mert a hétvégi kétnapos rendezvény VIP páholyai épülnek, és a kiszolgáló funkciók számára a Csalogány utcától a Halász utcáig teljes egészében lezárták a rakparti sávot: se autóval, se busszal, se villamossal, se gyalog nem mehetsz ott végig. És kerékpárral sem, pedig ez egy európai szintű kerékpáros főútvonal része. És ma reggel a szomszéd néni is megkérdezte, hogy akkor most meddig járnak a villamosok és a buszok, mert tegnap azt mondták neki, hogy elmegy a busz a Gellért térig, de a Szarvas téren kidobták őket.

Miközben a néhány órás hétvégi korlátozást jelentő futóversenyek ellen fröcsögve kikelt a városvezetés, aközben tehát a jelentős lég- és zajszennyezést jelentő légiparádé miatt minden nyáron hetekig megközelíthetetlen a budai Duna-part, és munkanapokon is repülők gyakorlatoznak ezalatt a világörökségi városmagban.

Itt természetesen két rekreációs kultúra találkozik egymással: a tömeges szabadidősport és a technikai sport világa. Ezzel nincsen baj: a város számos különböző használat számára ad helyet. A városban találkozik egymással a lakófunkció, az ipar, a kereskedelem, a szállítás-közlekedés, az idegenforgalom és a kultúra/rekreáció számtalan formája. A baj az, hogy ezek a funkciók Budapesten nincsenek összehangolva és szándék sincs rá, hogy harmóniát teremtsenek a sokféle igény között. Sőt, az látszik, hogy egymás ellen hergelik a futókat és az autósokat, a repülősport rajongóit és a Duna-parton lakókat/dolgozókat, a bulinegyed látogatóit vagy az alternatív közösségi terek civiljeit és a helyben lakókat.

cross_county_magazine.jpgHa a város közterületein folyó élet nincs kitalálva és összehangolva, ha nincs világos és társadalmi egyeztetések során kialakított közterülethasználati koncepció, meg ezzel összhangban lévő idegenforgalmi koncepció, akkor a döntések aszerint fognak születni, hogy melyik befolyásos ember akarja "feltőkésíteni” valamelyik haverját. Hogy kinek a Cilikéje, Timikéje vagy Árpikája akarja megmutatni az új Luis Vuitton táskáját egy aktuális VIP páholyban.

Itt az ideje, hogy a főváros végre összehangolja a helyben lakók életét a turisztikai eseményekkel és igényekkel. Nem elengedni kell a légiparádé közterülethasználati díját, hanem a befolyt pénzből biztosítani a hatékony forgalomszervezést és kompenzálni az itt lakókat a kényelmetlenségekért (pl. járatsűrítéssel, díjkedvezményekkel, hangszigetelt ablakokkal stb.).  

Nem kötelezni kell a futóversenyek szervezőit a tájékoztatásra és forgalomszervezésre, hanem a közterület használatáért járó díjból a fővárosnak kell a megtervezni a forgalmi változásokat és teljes körű tájékoztatást nyújtani. Az ugyanis kevés, hogy bemondják-megírják, hogy lezárás lesz itt-ott-amott: valójában arra volna szükség, hogy kitalálják, hogyan tudnak mégis eljutni az emberek oda, ahova akarnak, és ezt megmondani még akkor, amikor elindulnak otthonról. És kevés, hogy elterelik a buszt: járatokat kéne sűríteni és a rendezvény idején ingyenessé tenni. Ezeken az apróságokon múlik, hogy a városlakók bosszúságként élik meg a köztéri rendezvényeket vagy együtt tudnak élni vele.

phpthumb_generated_thumbnail.jpegVajon miért van az, hogy a néhány órás forgalomkorlátozás helyett a több hetes útlezárást választja a főváros vezetése? Vajon miért van az, hogy a sok ezer résztvevőt vonzó futóversenyek helyett a VIP páholy mögötti leselkedésre ad inkább lehetőséget a főváros? Vajon miért van az, hogy az egészséges sportélet helyett a légszennyező repülőgépeket támogatja a főváros? Vajon miért ad kedvezményt egy gazdag világcégnek a főváros? 

Más városok a befolyt díjakból tervszerű fejlesztéseket hajtanak végre, de Budapesten a döntések mögött nem a város jólétének, hanem a rongyrázásnak és korrupciónak a logikája áll. A rendezvények terhét mi, városlakók viseljük, a befolyt pénzek sorsa pedig homályos. Tényleg úgy gondolja bárki, hogy a Red Bull rászorul a fővárosiak támogatására? Merthogy az elengedett több milliós közterülethasználati díj rész valójában támogatás – mindazt a feladatot, amit a díjból kéne megszervezni, a mi adónkból végzik el. 

Az idegenforgalmi koncepció hiányából fakad az is, hogy a Budai Várba érkező 3,5 millió turista mintegy felét szállító autóbuszok fogadása teljes káosz. Ha valóban fontos nekünk a budapesti idegenforgalom, ha ezt valóban húzóágazatnak tekintjük, akkor kell legyen működőképes tervünk arra is, hogy milyen útvonalon tudnak eljutni a buszok a jelentősebb látványosságainkhoz, hol tudják kitenni majd később felvenni biztonsággal az utasokat, és hol tudnak parkolni amíg várnak rájuk. Tudnak-e ott a sofőrök pihenni, kell-e járatni a motort a hűtéshez, van-e a kiszálló helyen nagy kapacitású mosdó és mennyi idő, amíg egy busznyi turista lifttel feljut a Várba? Ezeken az apróságnak tűnő dolgokon múlik, hogy a látogató szép élményeket visz magával Budapestről vagy úgy érzi, hogy csak „lehúzták”.

És bár én nem örülök a légszennyezésnek, amit a Duna fölött köröző repülők kibocsájtanak, és nagyon megértem a zaj miatt háborgókat, nem feltétlen tiltanám be a légiparádét, mert sokan szeretik és élvezik. És azt akarom, hogy a fővárosi közgyűlés se tiltsa be a futóversenyeket, mert sokan szeretik és élvezik, sok ember egészséges életmódjának része az ezeken való részvétel. Azt akarom, hogy a főváros számoljon el a zajos-füstös repülős és autós rendezvények költségeivel és biztosítsa a budapestieknek, hogy mindez elviselhető legyen! Azt akarom, hogy a főváros ne játssza ki egymás ellen az embereket, és ne azt keresse, hogy kiért nem tartozik felelősséggel!

Mindenki számít! – a futó is, a néző is és az itt lakók is. Nem szembeállítani kell egymással az Air Race-t és a futóversenyeket, hanem átgondolt tervezéssel, a közpénzek felelős felhasználásával összhangot teremteni a különböző városi funkciók között.

vnm

Kép: Népszava, Hír ma, Cross Country Magazine

 

 

 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr7412631313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.06.30. 22:06:27

Na, ez a rendezvény aztán mé szúrja hirtelen egyesek szemét?
Ha lehetne évi 50 maraton, akkor rendben lenne?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.30. 22:20:10

@Kelly és a szexi dög: A maraton nem zajos és csak pár órás útlezárással jár, nem több napos forgalomkorlátozással...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.06.30. 22:23:27

Mondjuk ez az idei air race nagyon irritálóra sikerült, ez tény. Például csütörtökön jól beszopattak, az volt kiírva, hogy 12:30-tól lesz lezárva a rakpart, de 10-kor már nem lehetett használni. De úgy kompletten is kurva sok, az összes lezárással, korlátozással, dugóban szopással, meg a mai egész napos berregéssel együtt.
Ez viszont egy hangyányit se teszi kívánatosabbá az a sok futóversenyt, ami miatt szintén állandóan le volt zárva a rakpart, illetve más területek is. És nem csak pár órára, hanem legtöbbször egész napokra/hétvégére.

zolee001 2017.06.30. 22:45:16

Azért gondolkozz el,évente egyszer van ilyen,nemzetközi résztvevökkel,rengeteg nézövel,turistával is akik hagynak itt pár forintot ellenben a a futkározokkal akik csak az autosokat illetve a közlekedöket szivatják.
Ott a sok szép retkes stadion,lehetfutkározni benne valamint a buzivonulásra is tökéletes lenne.
Már ne haragudj de akkorezzel az erövel gusztus 20 at is be kellene tiltani mert zajos.
Egyébként nem érdekel az a red bull race,soha nem mentem ki de ettöl függetlenül tiszteletben tartom ,hogy sokaknak élmény.
Irhatod a következö cikket a pancsikolo vb-röl mert akkor is le lesz zárva minden ami érthetö mert 7 mrd ember fogja nézni mint tudjuk:-)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2017.07.01. 00:43:55

@zolee001: Azért tegyük már tisztába, ez egy világcég marketingkampányának a része. Amiért pénzt azt nem nagyon fizet, cserébe költséget csinál, nem is kicsit, bosszúságot csinál, még sokkal nagyobbat. Itt lakva a Batthyány téren nagyon szívesen ledurrantanék egyet a repkedés közben, hátha akkor többet nem jönnek, mint ahogy volt is benne pár év kihagyás, csak aztán valami idióta visszatapsolta a rendezvényt.

Repülős rendezvényre kiváló reptereink vannak, ehhez képest pl a Repülőnapot Kecskeméten évek óta nem rendezik meg, ez a cirkusz viszont minden évben borzolja az idegeinket. LEgalább vinnék minden évben máshová az országban, de nem, minden évben tudható, hogy az itt lakók alsó hangon két hete szívnak miatta. És akkor most még jön hozzá a VB, aminek pl a műugrótornyát azt mindenképp ide kellett a Dunába építeni... Nemám mondjuk a Parlament elé, ahol nagyjából senkit se zavart volna, oda már úgyse nagyon lehet behajtani, cserébe legalább egész nyáron a fű nem nő...

A BKK meg elmehet ahova gondolom, ahogy Before mondta, a kiírt lezárások és korlátozások időpontjai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

2017.07.01. 09:32:59

@Hooshee: egyszer voltam Budaörsön repülőnapon, soha többé. Itt legalább lehet látni valamit, a "nagy" repülőnapokon csak sejteni lehet, hogy mit kellene látni.

eßemfaßom meg áll 2017.07.01. 09:46:43

"Miközben a néhány órás hétvégi korlátozást jelentő futóversenyek ellen fröcsögve kikelt a városvezetés"

Nyilván "minden mádsodik hétvégén fél napos"-t akart írni a szerző csak eltévesztette

eßemfaßom meg áll 2017.07.01. 09:49:22

"És azt akarom, hogy a fővárosi közgyűlés se tiltsa be a futóversenyeket, mert sokan szeretik és élvezik"

csak kíváncsiságból, hány élvező fut egy átlagos budapesti futáson és hányan mennek ki megnézni az errészt?

encir 2017.07.01. 10:06:38

@eßemfaßom meg áll: És ha minden hétvégén ez lenne? Nem bírnád ki? Mindig és mindenhova állandóan kocsival kell járni? Belefulladni a szmogba, zajba? A saját utódaitok életét teszitek tönkre, hát nem veszitek észre, ezzel az állandósult, irdatlan környezetszennyezéssel? A vágyott nyugati civilizációban hogy tudják megoldani, hogy egyre kevesebb a kocsi és egyre több a bicikli? Hát hogy normálisabbak az emberek.

midnight coder 2017.07.01. 10:20:40

@encir: A vágyott nyugati civilizációt USA-nak hívják, és ott ez nem igazán van így. Nyugat-Európába vágyik a fene, onnan csak az ottani jövedelmek kellenének, amik nem a kerékpáros buzulás miatt nagyok, hanem mert pár száz év alatt kifosztottak néhány kontinenst, azon kívül sikeresen kihagyták a szocializmus nevű emberkísérletet.

histar007 2017.07.01. 10:29:10

@Hooshee: Gondolom a Duna panorámás lakásod ára a csillagok közt van mióta néhány gombért megkaphattad a 90-es évek elején. Többek közt az ilyeneknek köszönhetően ment magasra. Ha a belvárosban laksz, kalkuláld bele, hogy ott zajlik majd az élet. Kiülős teraszostul, beerbikeostul, turistástul. Ha ennyire nem tetszik el lehet költözni, a fejlett nyugaton így teszik.

encir 2017.07.01. 10:39:36

@midnight coder: Nem a jövedelmek nagyságáról beszélek. Épp hogy a józan észről. Ott már nem kell mutogatni senkinek, hogy lásd, nekem milyen tankra telik.

szamaritánus 2017.07.01. 11:03:11

@zolee001: szerintem az anyad picsajat. TOBB TIZEZER kulfoldi futo jar ide minden evben.

maintenator 2017.07.01. 11:04:36

Szarban a kormány, közelednek a választások, ezért cirkuszt a népnek! Gyermeteg lelkületű polgártársak inkább nézzék a röpködő gépeket, mintsem gondolkodjanak, oszt majd rosszul szavazzanak. Hát ezért röpköd a red-bull a fejünk felett! Derék pártunk és kormányunk ki fog még találni mást is az egyszerűbb lelkek szórakoztatására!

Jozefinista kartács 2017.07.01. 11:23:47

@zolee001: 1. nekem nem hoz egy fillért se a sok turista. Meg talán nem is olyan sok, csak a lúzer augusztus 20-i proli közönség tódul a dunapartra.

2. az újlipoótváros már két éve szenved a vizes vb felújítása miatti életveszélyes forgalomszervezéstől és aszfaltmániától.

3. nem a futókkal van baj, hanem azokkal a lúzerekkel, vén trottyokkal meg kutyás, babakocsis majmoktól, akik a mezőny mögött 2 órával vánszorognak és feltartják az egész várost.

4. Lehetne futkározni másutt is, nem csak az aszfalton meg a sineken. A rakpartról meg le kellene szokni. Azok a város ütőerei.

röf 2017.07.01. 11:25:49

Elég gázos az ellenzék mocsárba ragadt szekerét toló bloggerség helyzete.
Spec nem elsősorban erre az írásra gondolok, hanem úgy a vastagjára...
Szóval megy a fogáskeresés és -nemtalálás ezerrel.
Gyerekek, jövőre nem lesz ebből baj?
Aztán.
"A közösségi oldalakon pedig dől a panasz, hogy a kerozin szaga ömlik be a Dunára néző ablakokon."
Ez egyrészt nem igaz, műbalhé, másrészt ezek a repülők nem kerozinnal mennek, hanem benzinnel.

2017.07.01. 11:58:53

@röf:
1. Kuss disznó, nincs moslék!
2. A fideSSes megbízóid mennyit fizetnek betűnként?

2017.07.01. 12:00:10

@Jozefinista kartács: prolikám, ez a rakpart lezárás jó ok lenne, hogy kiemeld a hájas seggfejed az autóból...

röf 2017.07.01. 12:37:13

@hullajelölt88:
Mi van Öcsisajt...?
Rosszat álmodtál? :)

2017.07.01. 13:55:18

Az ilyen program cigányoknak meg telepi proliknak való, akinek marha nagy szórakozás tátott szájjal figyelni a tökugyanolyan brümmögő repülőket két órán keresztül. Fogyatékosparádé.

WhiteFalcon 2017.07.01. 14:07:24

Én csak örülnék, ha nem a belvárpsban, a Duna fölött rendeznék meg, hanem mondjuk a tököli reptéren, ahol az elsőt is megrendezték. Végül is, autentikus hely, nem kell korlátozni semmit, és itt van egy köpésre...

kis864 2017.07.01. 15:05:14

Annyira jó, hogy még a viki is elutazott.

Measurer 2017.07.01. 15:28:13

@WhiteFalcon: a ma!ájok is a külvárosba, "vidėkre" vittėk a futamot.
Gondolom így járnak el olyan országban, ahol van vidėk iránt ėrzett felelőssėg.
Szállodai helyek a fővárosban (Kuala Lumpur), közterületfoglalás, zajártalom miatti kompenzáció,turista ellátás az agglomerációban.
www.redbullairrace.com/en_RU/event/putrajaya

11110000 2017.07.01. 15:42:54

Hú, de pocsék helyesírású blog...
Biztosan úgy érzed, hogy neked mindenáron írnod kell?

Kerozinszag nem ömölhet be az ablakokon, mivel ezek a gépek benzinnel mennek.
Kerozint a sugárhajtóműves gépek használnak.

A futóversenyek korlátozása nagyon helyes, már mindenkinek tele volt a fasza azzal, hogy minden héten le volt zárva a fél város, hol futóverseny, hol autós bemutató, hol buzifelvonulás, hol RBAR.
És ez nemcsak az autósoknak szar, hanem a turistáknak is, ugyanis a turistabusz sem juthat el olyankor szinte sehova, márpedig az ő idejük eléggé szorosan be van osztva, nincs olyan, hogy ha ma nem láttam, majd megnézem holnap.

Másrészt a RBAR-t jóval többen nézik, mint bármelyik szaros futóversenyt (menj ki a Duna-partra ma vagy holnap), utóbbit ugyanis max. a résztvevők családtagjai.

Emellett persze jogos, hogy ezt a versenyt SEM lenne szabad megrendezni a belvárosban, több százezer ember teljes hétvégi nyugalmát téve ezzel tönkre, mivel még a Nagykörúton jóval túl is annyira hangos, hogy tévét nézni és zenét hallgatni sem lehet tőle.

11110000 2017.07.01. 15:43:45

@Before:
Csütörtökön baleset volt, azért volt délelőtt járhatatlan a rakpart.

11110000 2017.07.01. 15:51:14

@zolee001:
Lófaszt.
Az a turista, aki ezt a versenyt megnézi, amúgy is itt lenne, azok száma, akik csak emiatt jönnek, pár száz főre tehető. Jelentéktelen.

Viszont több százezer ember egész hétvégéjét tönkreteszik vele.

@encir:
Te hülye barom, tömegközlekedés sincs a lezárások miatt.
Mutass már még egy várost, ahol ennyi jelentős lezárással járó rendezvény van. Mert a legtöbb városban max. évi 2, amiből 1 maraton, nem minden hétvégén, hanem évente 1.

@shitgun:
Egyetértek.

encir 2017.07.01. 16:33:01

@11110000: Te hülye barom (hadd viszonozzam a kedvességet), tömegközlekedés van, legfeljebb terelt útvonalon. Ennyit igazán ki lehet bírni, mert kérlek, mutasd be a MINDEN hétvégi futóversenyek sorát!

sommas 2017.07.01. 16:46:33

Inkább száz R.B.A.R. mint egy focimeccs.

Ahoj- 2017.07.01. 17:09:27

Szeretnék én is látni egy kimutatást az önkormányzattól hogy ebből a hülyeségből befolyt a Fővároshoz / Önkormányzathoz teszem azt 20 millió forint (meg az úszó VB-ből, futóversenyből stb-ből X milla) és ezekből a milliókból mi épül? Mert hogy nem a népnek épül út, mélygarázs, klímás metró, még a felújított villamosok sem kapnak egy szaros klímát 300 ezert Ft-ért az már tényleg bosszantó.

Ahoj- 2017.07.01. 17:16:50

Ha nem csesznék szét a Római partot, akkor át lehetne paterolni oda az egész repülős, futós rendezvényt. (a burkolatot fel kell újítani illetve szembe is meg kellene csinálni az Újpesti partot, de ott lehetne egy jó kis zöldfelület, pihenéssel, futókkal, repkedőkkel és végre nyugi lenne a városközpontban. Ilyen még a kommunizmusban sem volt hogy májustól szeptemberig minden héten le van valami zárva

11110000 2017.07.01. 21:16:27

@encir:
Te hülye barom, de kilométeres kitérők vannak a terelt útvonalakon, már ha van egyáltalán terelt útvonal, és nem zárják le mondjuk egyszerre az Erzsébet hidat meg a Lánchidat is, és akkor pl. az 5-ös, 7-es, 178-as, 105-ös semerre sem tud menni, te ostoba faszkalap.
Ha nem vagy tisztában a dolgokkal, a faszért ugatsz bele?

Nem minden hétvégén futóverseny, hanem minden hétvégén valami lezárással járó rendezvény. Olvasni sem tudsz, te ostoba segg?

encir 2017.07.01. 23:25:53

@11110000: mondhatta volna szebben, kis lovag...de megértem, csak trágárból van nyelvvizsgája. Tudok olvasni és meg tudom ítélni, ha valakit úgy elvakít az ostoba düh, hogy összevissza írogat, ráadásul túlzó hülyeségeket. A lezárások maximum pár órát vesznek igénybe és szakaszosan. Elismerem, hogy van kényelmetlenség de közel sem akkora, ami ilyen indulatokat szülne, legfeljebb a gyönge idegrendszerűekben. Kezeltesd magad. Ha meg nem bírod a fővárosi lét sajátosságait, költözz el.

eßemfaßom meg áll 2017.07.02. 11:02:53

@encir: Amennyiben neked lenne hétvégente MUNKÁD amihez KELL az autó, nem pedig otthon meresztenéd a segged hétvégente akkor nem kérdezted volna ezt.

11110000 2017.07.03. 15:04:34

@encir:
Te hülye barom, mutass már még egy fővárost, amit ennyi faszság miatt lezárnak.

Amúgy meg költözz te a kurva anyádba, ha már volt olyan idióta, hogy nem nyelt le és nem használt óvszert, amikor a hajléktalan, aki így az apád lett, megdugta a bableveséért cserébe.
süti beállítások módosítása