Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.10.28. 18:47 elendem

Egy tűzijáték árnyékai

Címkék: pornó tűzijáték Várbazár

vlcsnap-2015-10-28-18h20m11s212.pngElhatároztam, utánajárok, hogy lehet, hogy valaki csak úgy, minden értesítés nélkül tűzijátékot rendez egy lakott területen.

Váradi László írása

„Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki a kicsiben hűtlen, az hűtlen a nagyban is.” (Lk, 16:10)

Békésen pihennek a tabáni lakók a forró nyárestén, ki fröccsét kortyolgatja, ki a számítógépe előtt ül, és görgeti az egér gombját, ki azon tanakodik most, hogy elaludt a kicsi, mihez is kezdjen a szabaddá vált néhány órával. Van, aki egyszerűen csak pihenne. 2015. június 11-t írunk.

Aztán kilenc órakor: égzengés és látványosság. Hangos is, szép is a tűzijáték (már akinek szép), vagy negyed órán keresztül. Füst beszáll a nyitott ablakon, a kicsi is felébred, aki pihenne, nem tud. Még a Vízivárosban is lehet látni, hallani. Átkozódás és keresetlen szavak a közösségi oldalon, senki nem tudja, miért ez a nagy ünneplés. Csak nem megint egy baráti állami vezető, vagy egy celeb szülinapja van?

Nem. A Cisco nevű világcég rendezett nyár esti partit magyarországi partnerei számára a Várkert Bazárban. Volt eszem-iszom, szórakozás, mutatványosok, pezsgő, és az est fényes ékköve: a tűzijáték (2:23-tól).

Hogyan kerül képbe dr. Nagy Gábor Tamás polgármester? Miért állnak a turisták bambán, mert nem jár a lift és a mozgólépcső a Várkert Bazárban? A végére ez is kiderül.

Elhatároztam, utánajárok, hogy lehet, hogy valaki csak úgy, minden értesítés nélkül tűzijátékot rendez egy lakott területen. Leveleztem a Várkert Bazár üzemeltetőjével (Várgondnokság Kft.), leveleztem a Budavári Önkormányzattal, telefonon érdeklődtem a BRFK-nál és az I. kerületi rendőrkapitányságon, utánanéztem az ide vonatkozó kormányrendeletnek. Összegyűltek az információk. Mire jutottam? 

  • A hatályos szabályozás szerint senkinek semmilyen tájékoztatási kötelezettsége nincs a környék lakossága felé, ha tűzijátékot rendez. A rendelet a biztonság felől közelít a kérdéshez: ha műszaki, biztonsági akadálya nincs, a körülményeket megfelelően biztosítják, a tűzijáték rendezője megkapja az engedélyt, és mehet a dirr-durr. Hogy valóban olyat, akkorát, annyi ideig, biztonságosat lőttek-e? Nem tudjuk, ki és hogyan ellenőrzi.
  • A mai napig nem lehet tudni, hogy Gyutai Csaba, a Várgondnokság Kft ügyvezető igazgatója inkompetens, az intézmény felelős vezetőjeként nem tudja, mi is történik a házban (ez nem túl jó), vagy nem mond igazat, félrevezeti az érdeklődőt (ez rossz). Idézet első válaszleveléből: „Tudomásunk szerint a Várkert Bazár területén nem történt tűzijáték. A rendezvény bérlői tudomásunk szerint nem kértek tűzijáték rendezésére hivatalos engedélyt, erről nem lévén tudomásunk, mi sem tudtuk tájékoztatni a környező lakókat.”

Ezzel szemben létezik ilyen engedély, és Gyutai Csaba aláírása szerepel az ORFK-hoz benyújtott tűzijáték engedélyezési kérelem egyik mellékletén. Teszi mindezt havi bruttó 780.000 Ft fizetésért és 150.000Ft béren kívüli juttatásért.

  • Nem tudjuk, hogy az üzemeltető milyen szabályok szerint működteti az ingatlant. Hiába kértem, nem kaptam meg az éppen hatályos SZMSZ-t. Vagy nincs (nem volt) ilyen, vagy egyszerűen csak nem akarták nyilvánosságra hozni, pedig ennek már a honlapon is kint volna a helye.

 Itt elérkeztünk a másik kérdéshez: ki, milyen felhatalmazás alapján és hogyan határozza meg, hogy mikor, ki, milyen célból és feltételekkel állíthatja le a helyi lakosságot és a hőn áhított turistákat kiszolgáló mozgólépcsőt és lifteket a Várkert Bazárban? Ezt a kérdést, több másikkal együtt, polgármester úrnak is feltettem az idei közmeghallgatás alkalmával. (Nagyon vicces volt látni, hogy a kérdésem benyújtása után (ott a helyszínen írtam le, és adtam át) felbolydult a méhkas, és jegyző, aljegyző szaladt, hogy utánajárjon, hol van a válasz.)

A polgármester válaszai itt olvashatók, de beidézem az ide vonatkozó részt:

„A Várbazár liftjei és mozgólépcsői zártkörű rendezvények alkalmával kerülnek rövid időre lezárásra. Egyébként a liftek és a mozgólépcső is reggel 6 órától üzemelnek.”

Ez olyan „nesze semmi, fogd meg jól” típusú válasz. Nem is voltam megelégedve vele. Kikértem az aktuális napra vonatkozó bérleti szerződést. Elolvasása után kiderült számomra, hogy a bérlő nem tartotta be a szerződésben foglaltakat, és már reggel leállíttatta az üzemeltetővel a mozgólépcsőt és a lifteket. A helyszínen tartózkodó önkormányzati képviselő kérdésére a biztonsági őr annyit tudott mondani, hogy a zártkörű rendezvény miatt vannak lezárva a felvonók.

A szolgáltató iparban dolgozom. Tudom, hogy zongorázni lehet a különbséget az „azzal szembesülök, hogy valami nincs, vagy nem működik, nem tudom, mikor lesz jó” és az „elnézést kérünk, ezért meg ezért nem működik, várhatóan ekkortól használhatja” között.

Minden szabály annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Ha nincs, aki felügyelje, intézkedjen, felelősen eljárjon, akár fölösleges is volt leírni. Vagy mindez az üzemeltető tudtával és beleegyezésével történt?

Bár a szerződési feltételek tiltják, akár pornófilmet is forgathatnának a Várkert Bazár rózsakertjében, ha úgyis mindegy.

Fontos volna a kicsiben is hűségesnek lenni, mert különben megszűnik a bizalom, és felmerül a kérdés, hogy a felelős vezető vajon gondosan és tisztességesen gazdálkodik-e a rábízott közvagyonnal.

Ez a történet csepp a tengerből. Kicsi, de minden alkotóeleme benne van az egy cseppben. Félreértés ne essék: bár nekem nem különösen tetszik, de nincs elvi kifogásom az ellen, hogy valaki pl. éppen tűzijátékkal szórakoztassa magát, zártkörű buliban. De fontos volna megegyeznünk a szabályokban, hogy a kerület polgárai, a bulizók és minden résztvevő tisztában legyen a feltételekkel, tudja, mit kell eltűrnie, és tudja, mit engedhet meg magának.

És most lépjünk előre egyet. Van nekünk országgyűlési képviselőnk, aki történetesen nemrég miniszter is lett.

Az itt elérhető petíció

aláírásával kérjük meg, hogy vigye a kormány elé a kérdést, és szabályozzák újra a tűzijátékokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget. Osszuk meg és terjesszük, hogy minél több embert elérjen.

Polgármesterünket pedig arra fogom kérni, hogy Ő is támogassa kezdeményezésünket.

SZOLGÁLTATÓ ÖNKORMÁNYZATOT A BUDAVÁRIAKNAK!

varadi_laszlo_kicsi2.jpg 

Váradi László

Budapest I. kerületi polgár

 

  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr478028482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.10.29. 11:54:33

Különben is volt tájékoztatás. A parlament pincéjében volt kifüggesztve a takarítószertár ajtajára...

konrada 2015.10.29. 12:11:47

Szerencsés ember az, akinek ez az egyik legnagyobb problémája...

borso 2015.10.29. 12:37:37

Ha valóban áttanulmányoztad (volna) a vonatkozó pirotechnikai rendeletet-jogszabályt (173/2011(VIII.24), teljesen tudatában lennél milyen iszonyatosan szigorú előírásoknak kell megfelelnünk és milyen engedélyeket kell beszereznünk egy tüzijátékhoz, miközben egyébként is kb. 15 féle állami szerv ellenőriz minket folyamatosan. Borzasztóan leegyszerűsítve, amennyiben a terület tulajdonosa megengedi és hozzájárul 22.00 óráig (jegyzői engedéllyel 22.00 óra után is) külön bejelentés vagy engedély birtokában lehet tüzijátékot működtetni. Felesleges pánikkeltés részedről egy egyébként is agyonszabályozott rendeletet még szigorítani tovább. Mellesleg az nem zavar pld, hogy még éjfélkor is repülőgépek zúgnak el alacsony magasságban percenként a nyári időszakban? Mert engem pld. igen mint ahogy az is, hogy a mutyistadion felett (gyk. grouppama aréna) a román-magyar alatt folyamatosan helikopterek köröztek hajnal 2.-ig úgy hogy kb 1-200 méter magasan felettünk fordultak így a 3 évesem sem aludt semmit. Nos ezek a folyamatos életminőséget rontó zajterhelések engem jobban zavarnak, mint évi max 10-20 5-15 perces tüzijáték budapest területén. Ha kérdésed van keress nyugodtan, vezető pirotechnikus vagyok! :-)

elendem 2015.10.30. 17:45:06

@borso: Szerintem két különböző dologról beszélünk.
A cikk arról szól, hogy a vonatkozó törvényben és egyéb jogszabályokban a KÖRNYÉKEN LAKÓK TÁJÉKOZTATÁSA nincs szabályozva.
Másrészt attól még, hogy többféle módon zavarják különböző tevékenységekkel az embereket, attól még az egyiknek utána lehet járni, érdemes ezt rendbe tenni.
Biztatlak, hogy tegyél ugyanígy a repülőkkel és a helikopterekkel!
süti beállítások módosítása