Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2010.07.24. 23:20 elendem

Roham utcai fák

 Nagyjából három hete, július 2-án ért a hír hogy írtják a Roham utcai fákat.

Megpróbáltam utánajárni: napokon át hívogattam az önkormányzatot, hogy felvilágosítást kapjak. Végül a honlapon feltűntetett ügyintéző (aki "már nem ő az" (idézet a telefonközpontostól)) helyett kapcsolt ügyntéző, aki éppen helyettesíti a szabadságon lévő illetéskest, elmondta nekem, hogy a fákat szabályos szakértői vélemény alapján fágták ki, amely vélemény kimondja, hogy a fák rossz állapotú, beteg és balesetveszélyes példányok voltak, és a jóvátételi fapótlást természetesen elültetik. Hogy hova, azt többszöri kérdésemre sem árulta el.

19-én végre sikerült kimennem a helyszínre. Ekkor már az összes nagy fát kivágták, csak a csonkokat sikerült lefényképeznem. A csonkok önmagukban természetesen nem bizonyítanak semmit. Ennek ellenére összesen egy olyan csonkot találtam, ami valószínűsíti, hogy a fa állapota rossz volt. Az összes többi csonk nem bizonyítja, hogy a fa beteg volt. Ránézésre inkább úgy tűnik, hogy legalábbis átlagos állapotban lehettek.

Ezeket a csonkokat az utca Attila út felőli oldalán láttam. A templom felőli oldalon, ahol az építkezés már előrébb jár, csupán két fiatal kőris állt. Feltételeztem, hogy ezek egyike már az új beültetés, a másikat pedig - mivel a burkolat raszterében nem fahelybe esett - úgy tűnt, hogy, nagyon dicséretesen, megtartják. Mindkét fa virágos kőris volt, ami viszonylag jó várostűrő szép fa, és mivel a koronája kisebb, várható volt, hogy nem dől majd befelé. Ennek örültem.

Az, hogy parkolóhelyeket alakítanak ki, ezen a helyen nem meglepő. Itt mindig is parkolási gondok voltak, állandóan összevissza állt mindneki. Igazából az sem zavart hogy cukrászda teraszt építenek: hadd legyen kiülős.

Két nappal később a két fiatal kőris már nem volt meg. Helyette ki voltak rakva a burkolatra, még a konténerben, magastörzsű berkenyék. Ami szintén szép és jó fa, de a lombkoronája töredéke a korábbi magas kőriseknek, sőt a virágos kőrisénél is sokkal kisebb.

Most már nagyon kiváncsi vagyok, hogy az eredeti állapotban hány darab és milyen fa volt, hány darab és milyen lesz kiültetve, és a jóvátétel hová lesz kiültetve.

Aggasztó még az is, hogy az Attila út felőli szakaszon megmaradt két, az átlagosnál jobb állapotban lévő hársfára nem vigyáznak a kivitelezők. Nincsen a fák törzse kalodával védve, mindenféle építőanyagot, raklapot, göngyöleget tartanak mellette. Reményeim szerint ezek a fák meg fognak maradni, de vigyázni kellene rájuk.

A cukrászdák már elfoglalták a frissen megépített elegáns burkolatot. Dézsás cserjék és mediterrán fűszernövények sövénye veszi körül a teraszon fagyizókat.

 Hamarosan a képeket is feltöltöm.

vnm

 

 


 

2010.08.22.

 Július 29-én írtam egy levelet az Önkormányzat Építési Irodájának, amiben részletes tájékoztatást kértem: a terveket, a favédelmi szakértői véleményt és a fakivágási engedélyt. Augusztus 19-én meg is érkezett a válasz. Sokminden van benne leírva, de azt, amit kértem, nem adták át. A válasz lényege, hogy a fák nagyon betegek, balesetveszélyesek voltak (a darabszámukat nem adták meg), és hogy helyettük a Roham utcában 17 db nagyméretű hársfa csemete lesz kiültetve. A jóvátételről nem volt szó.

Augusztus 23-án megpróbálom telefonon elérni az illetékest, hogy megkapjam a tájékoztatást.

A jóvátétel jogi-szakmai kategória. Azt jelenti, hogy amikor kivágunk egy nagy fát, akkor nem elég helyette  egy darab kis fát ültetni, mert az sokkal kisebb ökológiai értéket képvisel. Hanem a kivágott fa törzskörméretével arányos mennyiségű fát. Az országos szabályozás legalább ugyanannyi törzskörméretet ír elő (ami, ugye, kisebb fából több darabot jelent). Az egyes önkormányzatok ezt a mennyiséget szigoríthatják. A város belsejében a szorzószám akár 2 is lehet. A fa egészségi állapota is befolyásolja a jóvátételt. A jóvátétel tehát növekszik, ha nagy fáról van szó, és csökken, ha nem egészséges a fa.

Gyakori, hogy ezt a jóvátételt hely hiányában nem tudják a helyszínen elültetni, ezért egy közeli zöldterületen ültetik el. Ha ezt sem lehet, akkor az arányos pénzösszeget be kell fizetni az önkormányzat környzetvédelmi alapjába.

De ha a fák betegek voltak, akkor a jóvátétel sokkal kevesebb is lehet.

Mivel nem kaptam másolatot a fakivágási engedélyből, aminek tartalmaznia kell a jóvátétel módját és helyét, nem tudom, hogy hol lesz elültetve ill. mennyi lesz befizetve.

Azóta jártam a helyszínen. Elültették a hársfákat. Szépek. 6-8 év múlva szép nagy fák lesznek.

Egy nagy lombkoronájú fa évente akár 2-400 kg port is megköthet.

Érdemes lenne végezni egy számítást, hogy mennyi port fogott meg a kivágott nagy fák koronája, és mennyit fog meg az új csemeték koronája. És hogy mennyi az a különbség, amit az elkövetlkező években, amig a kis fák megnőnek, mi szívunk be.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr892173849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tessa 2010.08.26. 10:24:58

Szia Márta! Nagyon jó hogy ezt csinálod, csak így tovább, hajrá! Ugyanez történt a Markovits Iván ( a Batthiány csarnok melletti utca) utcában pár éve. Kivágták az annyira nem is öreg, de az utcát szépen beborító fasort. Utána olyan "fákat" ültettek, amiket én csak karóra húzott bokornak hívok, amiknek az a célja, hogy nagyra soha ne nőjön meg. Remélem bekerülsz a képviselőtestületbe és ki tudsz harcolni szigorúbb fakivágási rendeletet. Sok sikert!

elendem 2010.09.30. 10:18:33

@tessa: Szia!
Bocsáss meg, hogy csak most reagálok! Köszönöm a kommentedet!
A Markovits Iván utcában gömbkoronájú virágos kőriseket ültettek, ami elég jó fa, várostűrő és hosszú távon a mostaninál jóval nagyobb (bár más fákhoz képest nem nagy)koronája lesz.
Ott változtatni - szerintem - a Fő utcai sarkokon a háromszögletű kazettákon kellene. Minden irányból legalább 60-70 cm-rel nagyobb lehetne a kazetta, ami nagyon fontos abból a szempontból, hogy télen mennyire fagy át és nyáron mennyire szárad ki. Van egy olyan sejtésem, hogy közművek mennek alatta, azért nem ültettek oda fát, de ha nem, akkor két szép oszlopos termetű fát mindenképpen megérdemelne az utca.
süti beállítások módosítása