Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2019.09.19. 13:17 elendem

Nyílt levél az I. kerületi polgármesternek

Címkék: Budavári Önkormányzat Logodi utca 56-58.

bloghoz.jpg

Tisztelt Budavári Önkormányzat!
Tisztelt dr. Nagy Gábor Tamás Polgármester Úr!

Tudom, hogy magam is az Önkormányzat testületének tagja vagyok, mégsem hagyom tovább, hogy az én munkámat az Önök munkájával azonosítsák vagy mossák össze.

Cinikus és felháborító, ahogy dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kivonul a Logodi utcába, és sajnálkozva tart sajtótájékoztatót a támfal leomlásáról, miközben többszöri figyelmeztetésünk ellenére sem tett semmit az Önkormányzat, hogy megakadályozza ezt az életveszélyes balesetet és a veszélyhelyzet létrejöttét.

Szeptember 11-én, egy lakó bejelentése nyomán értesültem arról, hogy megkezdték a támfal alatti föld bontását. Amikor kérdéseimmel megkerestem a polgármesteri hivatalt, kiderült, hogy tudomásuk van arról, hogy a területen milyen munka folyik és azt is tudják, hogy nem adtak ki építési engedélyt, csupán csak egy közterület-foglalási engedélykérésnek tettek eleget.

Szeptember 12-én tovább folytatódott a munka a területen annak ellenére, hogy a hivatal munkatársai jártak a teleknél, látták, hogy mi folyik ott. Annak ellenére, hogy a környező házak lakói is és én is folyamatosan jeleztük, hogy ez veszélyes lehet. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Várhegy lejtői csúszásveszélyesek, a múltban több megcsúszás is történt a Lovas útnál, a Logodi utcában és legutóbb a Toldy Ferenc utcában. Ez utóbbinál emiatt hónapokon át ideiglenes vízellátásra szorult több társasház, mivel eltörtek a vízvezetékek, amikor megcsúszott az út.

Ahányszor a helyszínen jártam, nem volt jelen felelős építésvezető, statikus vagy talajmechanikus szakember, és nem volt a jelenlévő gépkezelőknél semmilyen hivatalos dokumentum arról, hogy kinek a megbízásából és engedélyével dolgoznak a területen.

Az érintett közös képviselők még a múlt héten levelet kaptak a hivataltól, amelyből világosan kiderül, hogy már hónapokkal ezelőtt hivatalosan egyeztettek a tervekről, és készülőben van a tervtanács összehívása is a telekre tervezett társasházról. Közben – a generálkivitelező szerint sürgősséggel – megadta a fakivágási engedélyt a polgármesteri hivatal a telek valamennyi fájára.

Szeptember 13-án, pénteken pedig kiderült, hogy a kivitelező a munkálatokat úgy kezdte meg, hogy nem volt erre engedélye, nem kapott a régészeti feltárást megelőző földmunkához örökségvédelmi engedélyt. És bár akkor leállították a munkát, még aznap megkapták az engedélyt, így hétfőn tovább dolgoztak.

Hétfőn délután leomlott a mellvéd és a támfal, a kövei rázúdultak az Attila út 117. lakóházra, a Logodi utca érintett szakasza pedig meggyengült.

Tehát az Önkormányzat hétfő esti közleménye és a polgármester keddi sajtótájékoztatója több valótlanságot is tartalmaz:

  • Nem igaz, hogy semmit nem tudtak arról, mi készül itt, hiszen többször is egyeztettek a hivatallal a beruházók, tervezők, és a saját közleményük szerint is kérték a kormányhivatalt a szigorú ellenőrzésre. A polgármesteri hivatal pedig két engedélyt is kiadott a munkálatokhoz kapcsolódóan.
  • Nem igaz, hogy rutinellenőrzés során vették észre, hogy mi történik, hiszen hat napon keresztül mind a lakók, mind én folyamatosan kerestük a hivatalt, dokumentáltuk az eseményeket, kértük a beavatkozást. Amíg a támfal le nem omlott, érdemben nem tettek semmit ennek megakadályozására.
  • Nem igaz az, hogy az Önkormányzat nem tudott mit tenni, mert nem volt engedély: ha az Önkormányzat vagy annak valamelyik szerve engedély nélküli vagy szabálytalan építkezést lát, haladéktalanul intézkednie kell és értesítenie a különböző hatóságokat.

Önök évek óta azt a látszatot akarják kelteni, hogy a kerületben jól működnek a dolgok, miközben ez nem az első eset, hogy megmutatkozik: tájékoztatás nincs, felelős nincs, csak ujjal mutogatnak egymásra. A narratívájuk most mindössze annyi: az engedélyezés és felügyelet az I. kerületi Kormányhivatal hatásköre lett volna, és Önök kérték a Kormányhivatalt a szigorú ellenőrzésre. Szeretném kérdezni, hogy ha az Önök gyereke játszana a telek alatti ház udvarán, ahová a kőkoloncok zuhantak, akkor is megelégedtek volna azzal, hogy kérik a kormányhivatalt? Szeretném látni, milyen módon ellenőrizték azt, hogy a Kormányhivatal eleget tesz-e ennek a kérésüknek! Tényleg a választóik szemébe tudnak nézni és azt mondani, hogy mindent megtettek, és ez sem az Önök hibája?

Mi akadályozta meg az Önkormányzatot, annak egy felelős döntéshozóját hat napon át, hogy kiálljon a lakók elé és korrekt tájékoztatást adjon? Miért nem lehetett hat napon át emberszámba venni mindazokat, akiket ez az egész közvetlenül érint? Miért bújtak el a jogszabályok mögé?

Mert lehet, hogy jogilag nem építkezés, ha egy támfal alól több méter vastagságban elhordják a földet, de a gyakorlatban az, és a leomló kőkoloncok ugyanúgy fittyet hánynak a jogi helyzetre, ahogyan Önök az elmúlt napokban a közelben lakó kerületi családok érdekeire.

Megérjük valaha, hogy vállalják a felelősséget a rombolásért, amit a kerületben végeznek? Önök szerint mégis kinek a feladata lett volna rendben tudni az engedélyeket? Miért a lakóknak kellett szaladgálni, hogy kiderítsék, ki dolgozik itt és miért? Hogy lehet, hogy egy polgármester kisétál megtekinteni a támfal hűlt helyét, eközben pedig összefoglalva annyit tud az ügyről elmondani, hogy nem tudja, hogy mi történt? Nem az lenne egy kerület vezetőjének a dolga, hogy tisztában legyen azzal, mi folyik a 21 éve uralt birodalmában kerületében?

Tették volna a dolgukat napokkal ezelőtt, amikor már tudomásuk volt a kialakult helyzetről! Lehet, hogy holnap az Origo, szombaton pedig a 888.hu „avatja szentté” a polgármestert, amiért hősiesen együtt érzett, de a Logodi utcai támfalnak attól még hűlt helye van, az utca omlásveszélyessé vált és a környező házak lakásai is veszélyben lehetnek.

Kérdezem ezért Önöket, hogy ki és mikor fog végre kiállni az érintett lakók elé és mondja el végre a valóságot arról, hogy miért nem tettek semmit?

 

Váradiné Naszályi Márta

önkormányzati képviselő, polgármesterjelölt

 

A képet egy lakó készítette a támfal omlásának pillanatában

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr1815130554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása