Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2019.06.20. 08:49 elendem

Mit tesz az I. kerület a patkányok ellen?

Címkék: patkányok Budavári Önkormányzat

patkany.jpg

Interpellációban kérdeztem a polgármestert, hogy megrendeli-e a patkányirtást

Az elmúlt időszakban a nyilvánosságban sok szó esett arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2018-ban nem a korábban évtizedekig jó munkát végző Bábolna Bio Zrt-t bízta meg a főváros patkánymentes állapotának fenntartásával, hanem az újonnan összeállt RNBH Konzorciumot. Már a nyár folyamán látszott, hogy a július elején megkötött szerződés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: Budapest utcáin 47 év után ismét elszaporodtak a patkányok. Időközben az is kiderült, hogy a közbeszerzésen nyertes konzorcium gyaníthatóan olyan referenciákkal nyerhetett, amelyek nem állnak meg. Ezért feljelentést is tettünk.

szavazokor_wc.jpgNyár óta magam is rendszeresen kapok értesítést, hogy patkányokkal találkoztak lakók az I. kerületben, én is láttam, sőt, az európai parlamenti választás napján az egyik kerületi oktatási intézmény mosdójában fényképezte le egy szavazatszámláló az ott szaladgáló állatot. Összességében a kerületben élők azt érzékelik, hogy patkányinvázió van.

 

 

"Az előterjesztésben szó szerint szerepel, hogy az országos tisztifőorvos megerősítette ugyanakkor a Főpolgármesteri Hivatalnak:

„jelenleg a fertőzöttség mértéke jelentősen meghaladja az elvárt mentes állapot mértékét.”

Emiatt a főpolgármester saját hatáskörében azonnal, 3 napon belül kifizetné az egyébként tavaly már a közgyűlés által megszavazott, ám azóta valamiért visszatartott 650 millió mintegy felét, 300 millió forintot, hogy egy több hónapos, rendkívüli intézkedés keretében „a legfertőzöttebb területeken”, ami alatt a dokumentum a I., V., VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV., XIX., XX. kerületeket nevezte meg, azonnali irtás kezdődjön."  (Index, Őrült kapkodásba kezdett a főváros vezetése a patkányhelyzet miatt, 2014.04.24)

A Fővárosi Önkormányzat tehát többletforrást rendelt a rágcsálóinvázió felszámolására, amelyben nyolc kerületet nevezett meg kiemelt célterületként. Köztük van az I. kerület is. A többletforrás indoklásában kifejtik, hogy az októberi jelentések alapján látják mindezt indokoltnak, ugyanakkor a kormányhivatal adatait nem közlik. Közben több ízben kísérletet tettünk a patkányfertőzöttségi adatok megszerzésére, de sem az újságíróknak, sem nekem (hivatalos képviselői) adatigénylésben kért kérdésemre nem kaptunk választ. Sem a kormányhivataltól, sem a fővárosi önkormányzattól, sem a patkányirtó konzorciumtól. Nem tudjuk, hogy azért-e, mert nem végezték el a méréseket (ez komoly szakmai munka) vagy mert nem akarják kiadni. Mindeközben számos kerületi önkormányzat (pl. Kispest és Zugló) úgy döntött, a patkánymentes állapot fenntartásával megbízza az évtizedekig példaértékű munkát végző Bábolna Bio-t, és a szolgáltatás ellenértékét a Fővárosi Önkormányzattól, mint a rágcsálómentesítésért felelős szervtől visszakéri.

Interpellációmban kérdeztem ezért a polgármestert:

  • Vannak-e pontos információi arról, hogy az I. kerület területén 2018. július 1. óta hogyan változott a rágcsálókkal való fertőzöttség és mi a mostani helyzet?
  • Mi a pontos helyzet a kerületben, mekkora a fertőzöttség?
  • Mik a tervei a helyzet rendezésére?
  • Tervezi-e, hogy más kerületekhez hasonlóan külön szerződést köt a Bábolna Bio-val a kerületi patkánymentesítés érdekében?

Lelövöm a poént: nem fog semmit tenni a Budavári önkormányzat. A testületi ülésen a polgármester egyszerűen letagadta, hogy bármiféle „patkányhelyzet” volna:

"Az elmúlt évben nem változott lényegesen a helyzet nincs több bejelentés és a szakemberek szerint fertőzöttségről sem beszélhetünk…. Mi nem tapasztaljuk, hozzánk nem érkeznek azok a vészjósló jelzések, amelyek a képviselő asszonyhoz eljutottak."

Összefoglalóan tehát:

  • Az I. kerület polgármestere, dr. Nagy Gábor Tamás vagy nem tudja, hogy milyen a kerületi patkány-fertőzöttség vagy nem akarja elmondani
  • Az egyre növekvő lakossági észleléseket letagadja
  • Nem kíván semmiféle lépést tenni a kerületi patkánymentes állapotának visszaállítása, a kerületiek megvédése érdekében

A testületi ülésen az interpellációról készült hangfelvétel ITT tölthető le, a minőségért elnézést kérek.

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr2314903180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása