Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2019.04.27. 10:15 elendem

Hogyan kellene kiirtani a patkányokat?

Címkék: patkányok Tarlós István Fővárosi Önkormányzat

3493379.jpg 
  Mottó
- Le tud futni 5 mp alatt 100 métert?
- Nem
- És ha megfizetem?

Nos, én nem tudom hogyan kell patkányt irtani, de nem is pályáztam arra, fenntartsam Budapesten a patkánymentes állapotot.

Viszont a pályázati ajánlati felhívás részletesen felsorolja mindazon szakmai tevékenységeket, amelyek a budapesti patkánymentesítéshez szükségesek:

- Az ún. patkánymentes állapot fenntartása érdekében végzendő feladatok folytatása,

- A behatolási kapuk és veszélyeztetett objektumok kiemelt kezelése, a csatornahálózat preventív kezelése, a behurcolt vagy bevándorolt patkányok elszaporodásának megakadályozása és a mentes állapot folyamatos ellenőrzése, a rezisztens patkányok felkutatása és elpusztítása, a végzett tevékenység nyilvántartása és dokumentálása mind Ajánlattevő kiemelt feladatát képezi. A behatolási kapuként nyilvántartott objektumokat és a kijelölt folyó- és patakpartok területét Ajánlattevőnek kell meghatároznia és rendszeresen aktualizálnia,

- A patkányfertőzöttségre vonatkozó lakossági vagy közületi bejelentés esetén az ajánlatban meghatározott határidőn belül (minimum 24 óra, maximum 48 óra) köteles az irtási feladatot megkezdeni,

- A be nem jelentett patkány-előfordulások felderítése és kezelése érdekében meghatározott rendszerességgel ún. átvizsgálást és szükség szerinti irtószer-kihelyezést kell végezni az ajánlatkérő által megjelölt szervezettel közösen megállapított körzetben, illetve helyeken azzal, hogy kiemelten kell kezelni a fokozottan patkány-veszélyes objektumokat

- Rezisztencia management.

A fenntartási munkák helyszínei összesen 220 300 objektum.

(HL/S S244 20/12/2017 509820-2017-HU Szolgáltatások, Ajánlati felhívás, nyílt eljárás)

Ez komoly feladat, a leírásból teljesen világos. Ha valaki mégis vállalkozik rá, akkor viszont el kell végezni. És hiába adott az RNBH Konzorcium, amely július eleje óta az irtásért felelős – Tarlós István közlése szerint – 23%-kal olcsóbb ajánlatot, ha nem végzi el a munkáját, akkor minden forint kidobott pénz.

2018. decemberében már annyira látszott a patkányok elszaporodása, hogy a fővárosi önkormányzat is érezte, lépnie kell. A decemberi közgyűlésen tárgyalt előterjesztésben hosszan részletezik, hogy a csapadékmentes időjárás következtében szaporodtak el a patkányok. De az ajánlattételi felhívás nem pusztán csapadékos időjárás esetére szólt, hanem a következő 5 évre időjárástól függetlenül. Az erre való hivatkozás és a további, a szerződéses összegen felüli 650 millió forint tehát eleve vitatható.

Ekkor még nem említik, de nyilvánvaló, hogy már ismerték a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának 2018. október 24-i jelentését (amelyre az április 23-án kelt közbeszerzési bizottsági előterjesztésben, amelyet az Index portál is elemzett, utalnak) amely alapján a fertőzöttség emelkedése olyan tendenciát mutatott, mely a patkánymentes állapot fenntartására irányuló alaptevékenységen felül célzott intenzív irtást igényel.

Ez az alaptevékenységen felül kifejezés az, amely nem értelmezhető. Nincs alaptevékenység, hanem patkánymentesítés van és a patkánymentes állapot fenntartása van, amely számos résztevékenységből áll. Többek között a folyamatos monitorozásból, amelynek eredménye alapján fokozott mértékű irtást kell végezni a szerződés szerint.

A közbeszerzés után megkötött szerződésben ugyanis azon felül, amit az ajánlattételi felhívásból már idéztem, még a további részletek is szerepelnek a feladatokról, például ez is:

Folyamatos gócirtást kell végezni minden olyan helyen (esetben), ahol (amikor) a patkányok nagymérvű elszaporodása következtében a környezetet is veszélyeztető góc keletkezett.

Ez tiszta beszéd: nemcsak olyankor kell irtani, amikor kevés a patkány, hanem olyankor is, amikor elszaporodtak, méghozzá ilyenkor célzottan nagyobb erővel.

Innentől kezdve a Közbeszerzési Bizottság ülésére beterjesztett előterjesztés hozzáállása, hogy itt többletfeladatokról van szó, teljesen elfogadhatatlan. A szerződésben foglalt feladatokat kellene végrehajtani.

Ugyanakkor a fővárosi közgyűlésnek volt egy decemberi döntése: a krízis megállítása érdekében további 650 milliót biztosítanak a konzorciumnak 2019-re. Hogyan lehetséges, hogy ennek a pénznek a technikai értelemben vett odaadásáról most, április végén lett egyáltalán beterjesztés? Ha az Index véletlenül nem cikkezik a patkányokról, akkor még mindig nem is kerülne szóba, hogy megkapja a többletforrást a feladat ellátója? Tehát a főváros vezetése még a saját döntését sem képes végrehajtani, miközben október óta tisztában van a krízishelyzettel, de sunnyog és nem tájékoztatja a lakosságot.

  Összegezzük:

  • a közbeszerzési eljárás késve lett meghirdetve, mivel az előző szerződés 2018. áprilisában lejárt
  • a közbeszerzés elhúzódott
  • az előző szerződésnek már a meghosszabbítása is lejárt
  • 3 hét kimaradt (ez egy patkány-generáció)
  • a közbeszerzési eljárást megtámadták (azóta is folyik a per)
  • az olcsóbb ajánlatot adó, nyertesnek nyilvánított konzorciummal soron kívül szerződést kötöttek
  • őszre kiderült, hogy a négy kis cégből álló konzorcium, amely korábban csak szúnyogirtást végzett kisebb vidéki településeknek, és budapesti telephellyel nem is rendelkezik, képtelen a feladatot ellátni
  • ezért a főváros a szerződéses összegnél magasabb pluszforrást szavazott meg nekik
  • ezt nem adta oda 4 hónapon át
  • majd a kormánypárti képviselők nem jöttek el a bizottsági ülésre, hogy megszavazzák a plusz forrás technikai odaadását
  • a patkányok továbbra is szaporodnak

 Adatigénylést nyújtottunk be ezért a patkányészleléssel és monitoringgal kapcsolatban, hogy lássuk, mi a valós helyzet és további igénylést nyújtunk be az eddigi kifizetésekről. Kezdeményezzük továbbá az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában (Kórózs Lajos) a fővárosi patkányhelyzet kivizsgálását, a felelősök megkeresését.

A főpolgármesternek pedig feladata, hogy azonnal tájékoztassa a budapestieket, mire kell készülniük, hogyan kell kezelniük ezt a helyzetet! Követeljük, hogy hozza nyilvánosságra a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatait!

A nyáron az - akkor még jóval kisebb - vészhelyzetre való tekintettel azonnal szerződést tudott kötni a fővárosi önkormányzat a még le nem zárt közbeszerzési eljárás győztesével, akiről azóta kiderül, hogy nem tudja elvégezni a munkát. Mi az akadálya, hogy most szerződést kössön azzal a céggel, amely 47 éven keresztül sikeresen fenntartotta Budapest patkánymentes állapotát?

vnm

 

 

 

85 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr6414788688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2019.04.27. 20:29:12

Pontosan tudod, hogy mi az akadálya...

Költői kérdésre nem szokás válaszolni.

morph on deer 2019.04.27. 21:04:23

Már miért kéne kiírtani őket?
Csak nem kell rájuk szavazni!
Főleg nem úgy, hogy aztán 2/3-ként lehessen eladni az “elsöprő” győzelmet.

Ami a rágcsálókat illeti: az nem az ő hibájuk, hogy mutyisztánban már csak a kontraszelektált seggnyalók kapnak megbízást, természetesen a “megbízási illeték”, avagy “sikerdíj” leperkálása fejében, valakinek valahol, az út mentén, aki “elintézi”, hogy így legyen.

Remélem majd a vasútkorszerűsítésben is részt vesznek, mert nyilván ahhoz is értenek.
Miért pont ők ne értenének..?

élhetetlen 2019.04.27. 21:32:21

Hát ez az. Bábolna működött, az új cég nem. Nem baj. A szemétszállítás működött, a vízfejjel (NHKV) nem működik, nem baj. Ma megnéztem Fáj falu videóját. Kaptak tíz ezret, meg Erzsébet utalványt. Mi kellene még? Ez bőven elég. Hová jutottunk?

Blogolo Blogi 2019.04.27. 21:42:26

Milyen komoly mar, hogy a _fidesz_ bizonygatja, hogy meszaros cege a legfelkeszultebb a 750mrdos vasutepitesre (-bol kilopni a legtobb lovet).

csizkek 2019.04.27. 22:00:26

Meg anno patkanyok bekoltoztek a garazsunk ala. Tobb hetes honapos melo volt kiirtani oket, iszonyat melo. Hozzaertes, szakertelem. Sokat olvastam a temaban, Babolna Bio szaktudasa vilagszinvonalu. Azutan olvastam, hogy elvettek toluk Bp kartevoirtasat es megkapta egy szokasos mutyikonzorcium. Akkor meseltem par havernak hogy keszuljenek, hamarosan patkanyok fognak a kornyekukon rohangalni:) es a mostani allapot csak a kezdet. Fideszek csak kontraszelektalt felhulyekkel dolgoznak. Tok mindegy mennyit fizetnek nekik, ugyis belebuknak. Meg par mrd elmegy aztan jon a kozegeszsegugyi veszhelyzet. Utana johet vissza Babolna Bio. O helyukben min. Triplaznam az arat..

Péter 2 2019.04.27. 22:33:32

Hogy értsd: az új cég most azt állítja, hogy 1012 óta már folyamatosan nőtt a fertőzöttség, és erről ők eredetileg nem tudtak. Vagyis, az alaptevékenység az lenne, hogy a régi nagyon alacsony szintet (kábé 20 ezer patkány összesen Budapesten) fenntartani. Az ezen felüli tevékenység az lenne, hogy a jóval nagyobb szintről visszaszorítani.

Persze, valójában minden jel szerint nem mondanak igazat, a hivatalos mérések egészen a színrelépésükig visszamenőleg azt mutatják, hogy semmilyen évek óta tartó növekedés nem volt. A hetvenes évek óta stabilan kevés volt a patkány, egészen addig.

Péter 2 2019.04.27. 22:34:41

Bocs, természetesen 2012 lenne az évszám.

M_R 2019.04.27. 23:02:31

Egyszerű: nem kell rájuk szavazni.

kewcheg 2019.04.27. 23:07:33

Mi itt a gond? Most Bp.-en Patkány-Lakós arány 1:1.Egy falusi udvarban, inkluzíve sertés-,tyúkólak,termény, szokásos kupi az udvar hátuljában: ez az arány felmegy Patkány-Lakósság : 10:1 -re is.Most Bp.-en még mindig csak jobb élni.Meg egyébként fizessenek most már a gazdagok, Bp.-en mindenki gazdag, egy 70nm-es belvárosi lakás árából Borsodban egy komplett falut lehet venni....

morph on deer 2019.04.27. 23:42:56

@kewcheg:
A komplett falu patkányostól értendő, vagy az már feláras?

morph on deer 2019.04.27. 23:50:09

@Blogolo Blogi:
Mészáros cége “szakmai alapon” nyert!
Bizony!
Nyilván majd gázüzemű mozdonyok fognak közlekedni..! Mert akkor lehet benne valami...

cavalry 2019.04.28. 01:19:45

Nem kell elszomorodni. Csináltunk egy eszközt ami folyamatosan írt méreg nélkül és korlátlan mennyiségben, felügyelet nélkül. Csak a csalit kell néha után tölteni (elavul nyilván). Na most akkor hány száz millióért adjuk oda Budapestnek? Tanácsot kérek :) /Idén teszteljük folyamatosan, mezőgazdaságban is pocok irtásra. A világ meg lesz mentve - komolyan :) A méreg nem olyan szuper, a patkány okosabb mint hinné bárki. Egyénileg is használható lesz, ha sikerül egy olcsó eszközt is csinálni, de sok akadálya nincs. kivédhetetlen patkány résztől :)

Egy igazabb ember 2019.04.28. 06:31:02

A helyzet az, hogy nekünk, embereknek is oda kellene figyelnünk, hogy milyen körülményeket teremtünk magunk köré. A patkány is csak ott tud szaporodni, ahol az lehetséges és táplálékhoz jutnak, pl. a szemét. Ráadásul az elhanyagolt, szemetes területen nem csak a patkányok jelennek meg, hanem sokkal kisebb "kellemes" lények, pl. a csótányok és a kórokozók mennyisége is felszaporodik.
Úgyhogy nem csak a méregbe kell bízni...

2019.04.28. 07:08:12

nem értitek a mestertervet !
mivel a pufi rendre bukja budapestet, szavazati jogot fog adni a patkányoknak

BiG74 Bodri 2019.04.28. 07:24:10

@cavalry:
A youtube sok ilyen eszközt tud mutatni. Profik, de egyik sem lopás és vandálbiztos. Kivéve talán a sokkolóval dolgozók.

cavalry 2019.04.28. 08:03:01

@BiG74 Bodri: Igazad van, végignéztem ezeket. Elég sok eszközt találtak ki, de a legtöbb olyan mint a régi típusú egér vagy patkányfogó, egyet vagy tízet megfog és utána üríteni kell, vagy ha megfog egyet akkor elrémiszti a többit. Mindegy hogy vietnami bambuszcső vagy elektronikus, sms-t küldő modern eszköz. Tömeges és felügyelet nélküli irtásra nem jók. Nem véletlenül nem terjedtek el közösségi helyeken, ezek csak otthon jók valamire. De pld egy állattartó telep már bajban van, mert a méreg sem ideális hiszen az állataik is mérgeződhetnek, vagy megeszik a mérgezett patkányt a ragadozómadarak, stb. A mezei pockot is csak méreggel tudják irtani. Mutass egy eszközt ami tömeges irtásra jó (én is kutattam ilyet hetekig de nem sikerült találni). Láttam azért olyat is ami megközelíti a lényeget de annak is van baja elég. Tökéletest kell kitalálni ami nem egyszerű. Ellopni persze mindent el lehet. De na és, azt is patkány irtásra fogják használni. Van olyan ötlet is amit nem lehet ellopni, mert nincs olyan tárgy ami elvihető a helyszínről és egyedül is jó valamire. A csatornába meg nem mászik be senki patkány irtó cuccot ellopni. A holdra szállás már megvolt, patkányt irtani még nem sikerült.

midnight coder 2019.04.28. 08:24:31

@cavalry: Amennyire én tudom, a patkányt vérzékenységet okozó méreggel irtják. Amíg megeszi addig semmi gond, utána sem addig, amíg el nem kezd verekedni a többi patkánnyal...

cavalry 2019.04.28. 08:35:57

@midnight coder: A méregtartalmat csökkentették, a patkány hosszabb ideig szenved. A méreg nem szenvedés nélküli. A pocok irtástól a ragadozó madarak is pusztulhatnak (sajtó néha ír róla). A méreg csali anyaga sem ideális sok helyen, mert pld egy gabonatárolónál van ennivaló tonnaszám, miért enné a mérget ha az nem elég vonzó. A vonzó csali meg nagyon drága, és különböző rágcsálóknak más is kell. A lényeg az hogy a patkányirtás sokba kerül de ritkán vezet jó eredményre. Csak a számuk csökken de az sem mindig mert akkor meg bevándorolnak máshonnan ahol túlszaporodtak. Más megoldás kellene..

cavalry 2019.04.28. 08:38:42

@cavalry: Amit én kitaláltam ott a csali nem fogy el, mert nem tudják megenni. Lehetne méreg is de az is megmaradna. Így semmi értelme a méregnek csak csali kell nekem, az meg lehet szuper drága is - így sokkal vonzóbb és hatékonyabb az egész cucc.

BiG74 Bodri 2019.04.28. 08:52:29

@cavalry:
Hát, hajrá, add el,vagy próbáld piacra dobni!
Mondjuk halmokban heverhetnek a döglött patkányok, ha hang nélkül múlnak ki, a többit nem érdekli. Meglepő, de egy csomó videón látható.
Amúgy, amint láttam, több esetében, nem férhetnek a csalihoz, csak megközelíthetik, aztán jön a tagló.

A vérzékenység extrém fokozásával a rágcsáló belső vérzésben fog elpusztulni, akkor is ha meg sem mozdul.

paráznabillegető 2019.04.28. 08:55:09

na.
fentebb lehet olvasni, hogy ausztráliában éppen túl sok a macska, most akarnak belőlük kétmilliót megmérgezni, mert túl sokat zabálnak, borítják a termézet egyensúlyát.
hát importálni őket, nem adni nekik enni, hatóságilag megtiltani az etetésüket, és viola.
izé, voila.
win-win.

Gyorgy007 2019.04.28. 08:57:32

Persze, ha nem a legolcsóbb cég nyerte volna a pályázatot, akkor azért menne az ájvékolás, hogy mindent a bábolna nyer és biztos megvesztegette a döntéshozókat és itt a felesleges pénzszórás megy.

Teljesen érthető történet belépett a piacra pár új résztvevő, de MÉG nincs meg a kompetencia a feladat megfelelő ellátáshoz. Pályáztak, alá ígértek a korábbinak nyerte, most pedig küzdenek.
Semmi gond, ütni vágni kell a nyertes céget, hogy vagy hozza a számokat, vagy adja vissza lehetőséget és fizesse vissza a pénzt!

kewcheg 2019.04.28. 09:19:09

@morph on deer: :))) Javaslom utazz el Csenyétére.2019 április, Magyarország.Tökön fogod szúrni magadat fakéssel..:)

vajdasagi 2019.04.28. 09:23:14

@Gyorgy007: És gondolom az föl sem merül benned, hogy a NER korszakában a cél a régi piaci szereplők visszaszorítása és a haverok helyzetbe hozása. Ilyen csak korrupt országokban történik. És miért kell a legolcsóbb ajánlatot elfogadni? Te is mindig a legolcsóbb kenyeret szoktad venni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.04.28. 09:49:51

@Gyorgy007: mondjuk elég érdekes lenne, ha a legolcsóbb pályázó nyerne mindig.
Ugyanis meg kell felelni egyéb kritériumoknak is. Például referencia.
Az, hogy irtottunk már szúnyogot Bakonypirosalsón, nem referencia a budapesti patkányirtáshoz.

cavalry 2019.04.28. 10:13:39

@Gyorgy007: Viszonylag könnyű kiszámolni hogy kb mennyi mérget kell megennie a patkánynak hogy elpusztuljon. A csatornában mondjuk egy adott távolságon mondjuk van ezer db patkány, ha csak kicsit eszik meg belőle egy db a többiek miatt, akkor kb. gyomorrontása lesz, nem pusztul el. Kilószámra kell betenni a mérget hogy hasson. De azt meg lehetetlen, állandóan ellenőrizni kell a fogyást és fogalma sincs senkinek mi a hatás. De erre is lenne technika amit nem használnak sehol, pedig nem drága. Ez a rendszer egy olyan fekete doboz, aminek az inputja a betáplált méreg mennyiség, a kimenet (output) meg a látható patkányok száma. Ezek szerint a rendszer halott.

kunzoo 2019.04.28. 10:18:49

@cavalry:
Én nem mérgeznék őket, valami olyasmivel próbálkoznék ami a termékenységükre hat. Finom etetőanyag fogamzásgátlóval. Vígan megennék hisz látnák, tapasztalnák hogy nem pusztulnak bele a társaik, bíznának benne. Lehet hülyén hangzik de kevernék az anyaghoz féregirtót, bolhairtót is mert így nem terjesztene a meglevő állomány fertőzést, betegséget. Utódok hiányában előbb utóbb csökken a populáció.

moloy 2019.04.28. 10:25:21

30 éve mondom: Az egyszemélyi vezetés hatékonysága többszöröse lenne a jelenlegi, "demokratikus" önkormányzati rendszerű vezetésnél! Elég lenne csak polgármestert/államfőt választani.

cavalry 2019.04.28. 10:25:47

@kunzoo: Éogikus ötlet. De miért nem jó? Véleményem szerint ha sok a patkány és nyilván éhesek is, akkor egy patkány tízszer annyi tápot enne meg mint amennyi kell a hatékonysághoz. Teherautó számra vihetnéd a tápot és nyilván nem mindegy hogy milyen nemű patkány eszi meg. Kivéve ha olyan a szer hogy mindkettőre hat. Nagyon drága módszer lenne. ha mérget használok (nagy állataim vannak) akkor is rengeteg pénzbe kerül évente, ezért kezdtem el gondolkozni ezen. A mostani helyzet szerint egy egész faluban szinte vicces minimum költségel ki lehet irtani a patkányt és az egeret, megvédve más állatokat (macska, sündisznó, nyest, madarak), stb. A problémám a szabadalmi költségek az egész EU-ra, stb. Nevetséges az iparjog, előre kell fizetni rengeteget és a fenntartás is drága, ha meg kockázati tőke befektetőt vonsz be elviszi a hasznot esetleg tőkét emel és neked annyi..

cavalry 2019.04.28. 10:31:01

@moloy: Ez vezetés elmélet szempontjából totális tévedés. Ezerszer bizonyított hogy nem hatékony megoldás, egy képzetlen vezető csak hülyeségeket fog dönteni. Egyébként tudományos tény hogy az emberek 94%-a irracionális gondolkodó, tehát komoly feladatok megoldását csak felkészült szakértők csoportja tud megoldani erős válogatás után. Szerinted egy jogi egyetemen mi a francot tanítanak ami bármire is használható?

kunzoo 2019.04.28. 10:33:35

@cavalry:
Drága. Na és? Budapestnek rengeteg pénzt hoz a turizmus, fogják fel ez nem csak arról szól hogy jön a nép, dől a lóvé. Ki kell vetni adót célzottan erre a tevékenységre. Vicces hogy a patkánymentesség a világon egyedülálló vívmány erre ezt az értéket nem kezelik úgy mint egy védett tájat, vagy kiemelten védett épített örökséget. Magyarországon sok olyan dolog van ami minket a világ legfejlettebb országává tesz, mi meg nem értékeljük. Pl mindenhol ivóvíz folyik a csapból. Erre kevés ország képes a világon. Pl oltási programok sikere. Lám az USA küzd olyan betegséggel aminek max. Ungabungisztánban szabadna előfordulnia.

moloy 2019.04.28. 10:42:33

@cavalry: Valszeg ezt az érvelést nem ismerik pl. az USÁ-ban.

szepipiktor 2019.04.28. 10:45:12

Azt hittem, hogy valamilyen biológiai, techniaki problémakört olvashatok a posztban, helyette full propaganda, bürokrácia és pártpolitikai hirdetmény...
Tehát akkor azonosulva a szerzővel, visszakérdeznék:
Most a fidesz-szavazókra gondolt?
Hiszen az ellenzék számára elfogadható néhány millió magyar lepatkányozása csak azért mert nem velük értenek egyet.
.
A rágcsló-patkányok kérdése meg full egyszerű, csak ki kellene bújni a neoliberális aktivista gondolkodás kuckójából.
Ezek az állatok a saját élleterükön élnek, ha az lecsökken, akkor kerülnek a "szemünk" elé! Ha úgy döntünk, hogy elvesszük az életterüket, és rájuk nincs szükségünk, akkor marad a sakszerű írtásuk. Ami meg vegyszer és tudás, nem pedig szerződések lobogtatása, nem egymásramutogatás.
Gondoljunk az oltásellenesekre, ott is bekövetkezhet egy tömeges járvány csak mert egyesek furcsán gondolják a világot.
A patkány-dolgot (szavazó patkány dolgot is) pontosan ismerik azok, akik nem a velvárosban élnek, nem romkocsmákban találják ki a terveiket.
Ismerjük az okokat! Például erdőben, erdő mellett élők is tapasztalják a hangyák, darazsak, rágcsálók jelenlétét, hiszen az az ő életterük. És szigorú szabályok vannak erre, hasonlóan a szintén gyűlölt vad vagy erdőgazdálkodásra.
.
A városban irtani kell, nem védettek.
De nem politika alapon, ugyanis az hazugság!
A XIII. kerületben, szocialista városvezetés napi probléma már a patkány! Mert tömegesen bonják le ingatlanmutyi miatt a kertes házakat, ahol a kertben élő rágcsálókat addog nem látták az emberek, most, hogy mindenhol panelszarok épülnek, a kertekben tucatszám mászkálnak a dögök! És nem tarlós, nem a fidesz és nem az irtás elmaradása miatt, hanem a mutyialapú ingatlanfejlesztések miatt egy szoci, ellenzéki kerületben!

sinus67 2019.04.28. 11:13:33

@Gyorgy007:

Az "ajvékolás" elsősorban az elszaporodó patkányok miatt van! Megjegyzem, jogosan, mert a patkányok elszaporodása egyéb (pl. egészségügyi)
problémák megjelenéséhez, fokozódásához vezet.
A dolog eddig jól működött.
A fenti posztban (is) levezetett anomáliák kibontása és ennek kapcsán rávilágítás arra, hogy ez miért (fogalmazzunk szépen) nem korrekt és így eleve rossz eredmény volt várható, nem "ajvékolás", sokkal inkább tényközlés, probléma kibontás.

Az általad említett "MÉG nincs meg a kompetencia a feladat megfelelő ellátáshoz." elég furcsán hat, mikor egy olyan kormány(párt) van hatalmon fent és lent, akinél kompetencia alapon mérnek papíron minden feladatvégrehajtót. Lásd: életpályamodellek, teljesítményértékelések, stb.
Ezek - a végrehajtás módjainak megfelelően - pontosan arra jók, hogy a lojális (értsd: családi-baráti cégek, nyalonc munkatársak, stb.) hasznot húzzanak, miközben a kompetencia a hátsó udvarban sincs.

És mielőtt még jön a mondat, hogy "bezzeg a zemútnyócévben", rögtön megjegyzem, számomra tök mindegy, hogy melyik kormány alatt történnek ilyen dolgok.

pioneer2016 2019.04.28. 11:25:51

"Mi az akadálya, hogy most szerződést kössön azzal a céggel, amely 47 éven keresztül sikeresen fenntartotta Budapest patkánymentes állapotát?"

Sajnos az az oka, hogy megint valami seggnyaló csoport nyert a pályázaton, aki nem tudja, vagy nem képes a feladatot ellátni. Ez a jelenség tetten érhető az egész gazdaságban, oktatásban és egészségügyben.
Az évtizedeken keresztül sikeres tevékenységet végző Bábolnai céget meg kisakkozták ezek a tetvek.

cavalry 2019.04.28. 11:28:13

@moloy: Dehogynem. Két amerikai is kapott ezért Nobel díjat :) pszichológus -közgazdász. Az elnök ott megfelelő biztosítékokkal intézkedik, és ha hülyeséget beszél megoldják ezt a gondocskát. Hitler és Sztálin és pár idióta másképp csinálta, meg is szívták rendesen.

pioneer2016 2019.04.28. 11:34:33

@Gyorgy007: "hogy mindent a bábolna nyer és biztos megvesztegette a döntéshozókat"

Bábolnai cég közel fél évszázada bizonyított. Ez azért nem mellékes tény. A 23%-al olcsóbb cég meg most kap a szerződésen felül 650 milliót a "szerződésben" foglalt munka elvégzésére. Akkor most melyik cég a drágább?

cavalry 2019.04.28. 11:36:59

@pioneer2016: Ez nem lenne baj, ha a patkányokkal is lemutyizták volna hogy nem mászkálnak fényes nappal kint és ezért kapnak kaját hálából. A patkányokkal alkut kell kötni, pld legyenek közmunkás patkányok -, eltakarítják a csatornából a szerves anyagokat, átalakítják, és így a vizek minősége javul, a patkány trágya meg hasznosítható ha megfelelő helyre teszik le, és mehet komposztálni. Mi a probléma? Szervezés kérdése az egész a patkány szakszervezettel kell egyeztetni. Az időközben elhullott patkányokat meg lehet vinni a fehérje feldolgozóba. Mindenki győzött.

cavalry 2019.04.28. 11:39:04

@pioneer2016: Ez már szakállas trükk, nyer az olcsóbb majd kap kiegészítésre szerződést, a díjak felfelé indulnak el a rendkívüli igények miatt. Mindig a megrendelő igényére jogszerűen persze.

kunzoo 2019.04.28. 11:45:56

@pioneer2016:
Olyan ez mikor Karigeri arra hivatkozva engedte a parkolási szerződést elfogadni hogy a szerződés hiányában büntetést kaptak volna. 200 milliónál több lett volna a bünti? Ha nem akkor rossz üzlet volt.

kunzoo 2019.04.28. 11:47:57

@cavalry:
A főpatkányt hol keressük? Valahol vidéken?

2019.04.28. 12:06:37

@Gyorgy007:

Nem kellett sokáig várni, mire megjött az első NER-buzi. Egy világosan megfogalmazott igazságot és egy egyértelmű véleményt próbálsz meg maszatolni arra való hivatkozással, hogy egy kezdő cégnek is lehetőséget kell adni.

Ebben igazad van, de!

Ezt talán nem a fővárosban, hanem mondjuk a te szülőfaludban tegye a cég!
Mert ha mégsem sikerül a nagy tisztogatás, akkor lepje el a patkány a házadat!

Ugye, hogy jobban belegondolva, máris nem olyan jó terv egy kezdő céggel irtatni a patkányt?

várom a levelet 2019.04.28. 12:12:33

@cavalry: hát szégyenlem,amennyi egérmérget veszek,mert szerintem két utca egerét én irtom ki.pedig,sem állat,sem takarmány nincs.a nyesttel sajnos nem bírok elbánni.

várom a levelet 2019.04.28. 12:15:20

de egy-két patkányt is sikerült.

várom a levelet 2019.04.28. 12:18:50

@élhetetlen: a Bábolna tényleg jó volt.de nemcsak akkor jöttek,mikor láttunk egy patkányt,hanem állandóan.a szemétszállításról.itt is van egy üveggyűjtő konténer ,körülötte méteres szemét.miért nem viszik el időben.mert itt minden drága,csak a munkabér nem.

várom a levelet 2019.04.28. 12:23:01

nincs meg a kompetencia a megfelelő ellátáshoz.az agyam eldobom.ha tudom,hogy nem vagyok alkalmas rá,akkor nem jelentkezem.de úgy öt év múlva csak meglesz,addigra a patkányok ellepik a várost.gondolom valakinek a valakije volt a szerencsés nyertes.

cavalry 2019.04.28. 13:26:23

@várom a levelet: A nyestet szerintem hagyd békén, ő is irtja a rágcsálókat, nincs vele semmi baj. Az autó kábeleit fújd le valami riasztó anyaggal és ennyi. Nekem is van egy pár, már olyan szelídek hogy nyíltan sétálnak ide oda.

moloy 2019.04.28. 13:28:46

@cavalry: Az egyszemélyi vezetésről sehol sem gondolják, hogy egy "mindent a legjobban tudó" személyt kellene keresni. És lám, nem is a Nobel-díjasok közül kerülnek/kerültek ki az elnökeik. És mindegyik elnöknek megvolt a maga SZAKMAIlag megfelelő STÁBja. Igaz, hogy egy elnök leváltására csak 4 év múltán tud sort keríteni a nép, de ez a "demokráciák"-ban megválasztott képviselőkre is igaz. Emlékeim szerint általában a nép jól dönt, figyelembevéve, hogy kevés esetben volt, hogy NEM ismételhetett az elnök.
(A mi esetünkben pl. egy tanár, egy népművelő, szakmailag hozzá nem értő akárkik döntenek/SZAVAZNAK olyan kérdésekben, amikhez nincs meg a legkisebb szakmai hozzáértésük sem!)

cavalry 2019.04.28. 13:44:22

@moloy: AZ európai egyszemélyi önjelölt vezetők pedig általában küldetés tudatosak és van egy egy jobbnak vélt ötletük ami később komoly kihívásnak tűnik, és bukta van belőle. Ezt már a rómaiak is kitalálták hogy nagy a baj ha egy képzetlen diktátor a vezető, de ők ilyenkor simán kinyírták és kész. Már akit lehetett. Amikor nem sikerült akkor rendesen megszívták. Az a gyanús amikor az elnök mindenhez ért. Kiderül hogy semmihez. A stáb meg szelektál, aki nem tartja géniusznak az elnököt az repül. Így marad a bólogató idióták serege. Szegény patkányok most boldogok, mert hozzáértő kezeli a kampányt az irtásukra, Szaporodhatnak is ahogy csak bírnak. A vezetés az egy tudomány és nem a szintén képzetlen tömegnek kellene azt eldönteni hogy melyik küldetéstudatos viszi neki a falnak a hajót. Esetleg szavazni is lehetne ki vezetheti a repülőt? Mese: Küldetés tudatos miniszternek van egy nagy hajója, és nagy társaságot hozott össze egy túrára de megkért még egy barátommal menjünk velük, mert ők be fognak rúgni Badacsonyban és valaki hozza haza a hajót. Be is rúgtak, de megjött az önbizalom is és mutogatni akarta a népének milyen jó (hajó ) vezető. Ez működött is kis hibákkal amíg nem volt szél, de jött egy viharos gondocska. Akkor a nagy eszével beküldte a népét a kabinba, mert csapkodott a hullám rendesen és félt hogy valakit bevisz a vízbe pláne hogy részeg. Na bent a díszes társaság sugárban hányta össze egymást, a hullámoktól meg a hányásoktól is. Kb úgy néztek ki mint egy malac az ólban. A fővezér egy kis idő után célozgatott hogy vegyük át a szerepet, de mondtuk hogy már mi is részegek vagyunk, csinálja csak tovább mert szuper tehetséges. El is hitte mint minden ilyen idióta. De egyszer csak azért belátta hogy ez már sok neki, ás átadta a kormányt, mi meg beküldtük a kabinba hogy ne legyen láb alatt. Na le is hányták ahogy csak kell. Amikor végre kijöhettek, mondtuk is neki hogy a vezetéshez szakértelem is kell - ha jön a vihar - és az szokott jönni. Kb. úgy néztek ki mint a kárpátok oroszlánja a falnál.

morph on deer 2019.04.28. 14:26:01

@kewcheg:
“utazz el Csenyétére”
???
WTF for? Mondom: minek?
Látogassalak meg?
Legfeljebb majd ha Mészáros meghosszabbítja a Belgrád - Budapest vonalat Csétényig, talán megteszem a kedvedért..:) Akkor esetleg majd a fakésedet is kölcsönkérem, mert nekem olyanom sincs.
Én már csak ilyen fakéstelen szerencsétlen vagyok, mert engem nem támogatott a Soros!
(Igaz, meg se talált volna, akkor már nem éltem Magyarországon, de ez mégsem volt szép tőle)

lenörd hofstadter 2019.04.28. 14:43:58

Nem kell megszavazni őket. Ennél jobb patkányirtási módszer nem létezik.

ivangroznij (törölt) 2019.04.28. 15:03:13

Be kell vezetni a szabad fegyvertartást, aztán mindenki társadalmi munkában irthatná a patkányokat.

Másik megoldás: rá kell bízni a miniszterelnök helyettes keresztény fővadászra

ételizésítő 2019.04.28. 15:10:19

@Gyorgy007:
Te ostoba Fidesz-seggnyaló faszkalap, ez a legolcsóbb cég már most 4-szer annyiba került, mint a Bábolna. És ezek megkapták a pénzt így is, hogy tele a város hozzád hasonló patkányokkal, a Bábolna meg csak akkor, ha sikeres volt a munkája az adott évben.

Ennyire ízlik a cigányszar, te agyatlan seggnyaló?

ételizésítő 2019.04.28. 15:13:53

@cavalry:
Na, te síkhülye fasz, már megint okoskodsz.

ételizésítő 2019.04.28. 15:20:47

@moloy:
Aki annyira buta segg, hogy magyarul sem bírt megtanulni, mint például te, az ne nagyon javasolgasson semmit.

@kunzoo:
Felcsúton. Ha ott nincs, akkor Budán a Cinege utcában.

Boar. 2019.04.28. 16:06:30

@cavalry: A gabonatárolóban is megeszi a patkány a csalit. Ha rendesen van csinálva a mérgezés, el lehet tüntetni a patkányokat.
Nálunk a telepeken ugyanennek a konzorciumnak az egyik tagja végzi a fertőtlenítést és a rágcsálóírtást is. Ha a rendes ütemezés szerint jönnek, akkor nincs gondunk a rágcsálókkal. Ha késnek, akkor van.

2019.04.28. 16:46:21

@szepipiktor: "Most a fidesz-szavazókra gondolt?
Hiszen az ellenzék számára elfogadható néhány millió magyar lepatkányozása csak azért mert nem velük értenek egyet."

Olvasatomban, most te gondoltál a fidesz szavazókra, rossz pedig az, aki rosszra gondol. Különben jól csináltad. Azt meg, hogy mi elfogadható az ellenzék számára, azt nem te mondod meg, ugyebár... fideszes. Ami meg a néhány millió magyart illeti, akikről hablatyolsz, bár fideszest akartál mondani, nem vagytok annyian. Vagy most te beleszámoltad a tömegesen megjelent új szavazókat is?

"Mert tömegesen bonják le ingatlanmutyi miatt a kertes házakat, ahol a kertben élő rágcsálókat addog nem látták az emberek, most, hogy mindenhol panelszarok épülnek, a kertekben tucatszám mászkálnak a dögök! És nem tarlós, nem a fidesz és nem az irtás elmaradása miatt, hanem a mutyialapú ingatlanfejlesztések miatt egy szoci, ellenzéki kerületben!"

Ostoba fideszproli vagy. Nem is ismered a patkány életmódját, olvashatnál többet dumálás helyett. Szégyen, hogy ilyen keveset tudsz a fajtársaidról, troll.

AngeI 2019.04.28. 17:02:11

Ácsi! Nincs valami EU-s szabály a patkányok jogairól libisikék?

2019.04.28. 17:06:43

Patkány ott fordul elő és szaporodik, ahol sok a hulladék, a szar és a szemét. Budapest élen jár Tarlós elvtárs óta mindezekben, pontosabban térdig. Az egész város egy kutyaszaros terep, tele húggyal és hányásokkal. Rengeteg illegálisan lerakott szeméthalmaz, tonnányi szemétbe dobott élelmiszer. A patkány nem hülye, oda megy, ahol etetik. Arra szavaz, aki befogadja.

AngeI 2019.04.28. 17:08:27

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Bangóné unintelligens megjegyzését nem lehet máshogyan értelmezni.Arra a kérdésre,hogy „miért nő a Fidesz népszerűsége?”.Azt válaszolta,hpgy „sok a patkány”.Ezt nem lehet többféleképpen értelmezni..Kicsinálta magát a szoci matróna.Elbukott..

2019.04.28. 17:09:47

@csentecsa1: Anyádnak ácsi, fideszes rágcsáló. A jogaitokat nem Brüsszel, hanem Tarlós elvtárs bővítette ki, legutóbb állandó budapesti lakhatással.

2019.04.28. 17:12:21

@csentecsa1: "Ezt nem lehet többféleképpen értelmezni..Kicsinálta magát a szoci matróna.Elbukott."

Hangosan csócsálsz, de erre azt tudom mondani, hogy máskor ne szavazz rá. Akkor tuti a bukás.

AngeI 2019.04.28. 17:12:33

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Hát Bangóné szépen keresztbe vágta ezt a jól felépített kis patkányinváziós kampányotokat..:) Köszönd meg neki! (A pancserkommandó ismét akcióban..:)))

2019.04.28. 17:16:33

Egyébként kérdezem az itt rágcsáló Orbán-hívektől, hogy amikor a Legfelsőbb Vezető kizárta a hazából azokat a magyarokat, akik nem rá szavaztak, hol voltatok? A csatornában? Egyikötöket sem hallottam hangosan tiltakozni, illetve cincogni.

2019.04.28. 17:20:41

@csentecsa1: Eredj vissza a csatornába, Orbán-troll. Semmi keresnivalód a felszínen. Vagy szervezz valami békamenetet az ócska komcsikkal az új fdeszes szavazók támogatására.

szdan 2019.04.28. 17:30:49

Szerintem dobjuk nekik oda bangónét, hagy csácsogjanak rajta, egy jó időre jóllaknának!

2019.04.28. 17:33:33

@szdan: Már megtalálták.

cavalry 2019.04.28. 17:44:40

@Boar.: Az egyik nagy céggel megbeszéltem mi van a csalijukban )és megnéztem egy nagy amerikai patkánycsapda gyártó csali ajánlásait. Ami nálunk van forgalomban az nagyon olcsó és nagyon gyenge vonzerőt képvisel. Tehát ha lakásban használod mondjuk egy hagyományos patkányfogót akkor érdemes meggondolni mit raksz bele. Kifejezetten minőségi kaják vannak összerakva.
Hot dog, Bacon, Beef stick, Peanut butter
Nuts, Peanut butter, Dried fruit, Berries

engedélyes pinaellenőr 2019.04.28. 17:53:50

@csentecsa1: Bangóné alaposan megszopatta Karigeri kampánycsapatát..:))) Köszönjük Emese ! (Bocsánat..Ildikó:)

lenörd hofstadter 2019.04.28. 18:11:21

@szepipiktor:

"Most a fidesz-szavazókra gondolt?
Hiszen az ellenzék számára elfogadható néhány millió magyar lepatkányozása csak azért mert nem velük értenek egyet."

Az ócska kommunista viktorbolsevik fajtádnak semmi baja nem volt amikor a koszos csúti kancigányféreg genetikai selejtezte le a magyarokat, mert nem az ő seggét nyalták veled együtt.

2019.04.28. 18:20:13

@engedélyes pinaellenőr: Meg tudnád különböztetni magad valamilyen formában a Tarlós elvtárs gondoskodó ténykedésével felszaporódott új orbánista szavazó egyénektől? Nem. Akkor vissza a csatornába.

kolomparlole1114 2019.04.28. 18:20:29

"Hogyan kellene kiirtani a patkányokat?"

Majd Bangóné megmondja!

2019.04.28. 18:36:59

@kolomparlole1114: Mondom, vissza a csatornába! Süket vagy? A társaid sokkal értelmesebbek, mert nem jönnek fel a csatornából bérkommentelni.

2019.04.28. 19:21:30

@kolomparlole1114: Jé, most látom fent a képet, elsőre okosnak tűnsz, ahogy kinézel a csatornából. De ennyi elég is volt, visszamehetsz. És vihetsz magaddal még egyet közületek, ahogy a mesteretek mondta, anno.

kolomparlole1114 2019.04.28. 19:22:37

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Figyi zsidó, a szajkózásnál többre nem futja a szélsőkomcsi "agyad"ból?

2019.04.28. 19:36:49

@kolomparlole1114: Figyu, ha végre letakarodsz innen a helyedre, raktak le egy kis nasit neked a bábolnai fiúk. Jó étvágyat! És ne gyere elő újra, mert a budapestiek nem bírják a képedet (a többiét sem).

kolomparlole1114 2019.04.28. 19:53:00

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Figyi öcsipöcsi, a szrból (magadból) húzd már ki egy kicsit a fejedet, mert így nem lehet érteni a böfögésedet. Hazaáruló cigány...

sírjatok 2019.04.28. 20:13:06

Öröm látni a fideszpatkányozó elleznéket, remélhetőleg olyan sikeres lesz a szlogen mint az orbángecizés :D

2019.04.28. 20:24:53

@kolomparlole1114: @sírjatok: Vissza a csatornába, ott is lehet túlórázni, illetve cincogni. Teljesen mindegy, hogy a műszakod alatt hány nick-et váltasz, troll.

Indriq 2019.04.28. 20:59:28

Én is úgy látom. Budapest patkánymentessé tételéhez el kell zavarni a városból a fütyeszeseket. :)

pizo 2019.04.28. 21:23:01

@szdan: Nem kövér Bangóné...

Zoli

engedélyes pinaellenőr 2019.04.29. 11:19:19

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Ezt nagyon megszoptátok. Patkányinváziós kampánytéma kilőve..;)

ételizésítő 2019.04.29. 16:38:20

@Tarlós elvtárs patkányos városa:
Nem Tarlóst akarom védeni, de ez Demszky idejében sem volt jobb, sőt, inkább még rosszabb.

@csentecsa1:
Bangónénak igaza volt.
süti beállítások módosítása