Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2019.03.29. 08:42 elendem

Lakásvásár Budán

Címkék: lakáseladás Budavári Önkormányzat

buda605.jpgLakásokat ad el a Budavári Önkormányzat

A Krisztinavárosban lévő 4 db lakás a bérlők halála miatt ürült meg, de évek óta üresen állnak. Az 1-1,5 szobás lakások 29-42 m2 alapterületűek, felújításra szorulnak.

Alapvetően nem értek egyet az önkormányzati lakások eladásával, mivel az önkormányzati lakásállomány segítségével biztosítható, hogy legyenek megfizethető bérlakások, hogy mindenkinek biztosítani lehessen az elérhető lakhatást. Ha elég sok a megfizethető önkormányzati bérlakás, az az egész bérlakáspiacra kihat, a lakbérek általános szintjét csökkenti. „Az önkormányzati tulajdonban tartásuknak… az önkormányzatnak érdeke nincs.” – írják az előterjesztésben. Szerintem az önkormányzatnak nincs érdeke, a kerületben élőknek van érdeke, amelyet az önkormányzatnak szolgálnia kell. A Budavári Önkormányzatban több mint egy évtizede nem hirdettek szociális bérlakás-pályázatot. Ezek a lakások pedig éppen megfelelnek kis jövedelmű emberek lakhatásának biztosítására.

Az önkormányzat vezetése azért akarja eladni ezeket, mert szerinte „sem a méretük, sem az állapotuk miatt nem alkalmasak családok elhelyezésére”. Mivel rendszeresen ad bérbe az önkormányzat hasonló méretű, felújításra szoruló lakásokat, és jellemzően van rájuk érdeklődés, ezért ez az indok hamis. Éppen ez az a lakásméret, amelyet fiatal párok keresnek, és szánnak rá munkát, hogy felújítsák.

A testületi ülésen a polgármester azt mondta, hogy az emberek nem szívesen áldoznak a felújításra, ha csak bérelik a lakást. Ez csak részben igaz, hiszen a műemléki bérlakásokra elég sokat áldoznak az új bérlők, másrészt ennek az is az oka, hogy bérelt ingatlanra nem lehet felújítási hitelt kapni – ebben tehetne lépéseket az önkormányzat.

Elég nyilvánvaló, hogy ezeknek a lakásoknak az eladásával elsősorban a szállásszolgáltatás, az „AirBnB-zés” nyer további teret, miközben a bérbeadás valóban az itt élőknek adna otthont.

A testületi ülésen az is elhangzott, hogy az I. kerületi önkormányzatnak van a legnagyobb bérlakásállománya. A 8,4%-os arány tényleg nagyobb a fővárosi átlagnál, de ennek oka elsősorban az, hogy az 1426 önkormányzati lakásból 1134-et nem adhat el az önkormányzat, mert a törvény nem engedi.

Az önkormányzatunk azon kevesek egyike, amelyik nem szorul rá, hogy a vagyon eladásával jusson forrásokhoz, hiszen több milliárd forint van állampapírokba fektetve általános tartalékként. Az éves költségvetés mintegy harmadához egyáltalán nem is nyúlunk hozzá, a lakások felújítására volna fedezet. Ráadásul – ahogyan Veres Dávid képviselőtársam is rámutatott – semmilyen szándék nem látszik arra, hogy az így bejövő forrásokat az önkormányzati lakásállomány fejlesztésére és a kerületben élők lakhatásának biztosítására fordítanák. Az viszont egyáltalán nem menthető pénzkidobás, hogy éveken keresztül üresen állnak lakások, miközben az önkormányzat - azaz mi, mindnyájan - fizeti a közös költséget és egyéb szolgáltatások alapdíját, a lakás állapota pedig folyamatosan romlik.

Ez a lakáseladás – bár számos pénzügyi érv felhozható mellette – valójában felesleges vagyonfelélés, valamint a kis- és átlagos jövedelmű családok alig leplezett kiszorítása a kerületből.

Nem támogattam a javaslatot.

vnm

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4114725891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Barkanyi 2019.04.06. 12:21:12

24 éve lakom a Várban. Közgazdasági érvek mellett a Neo-keynessiánus liberális felfogás szerint minden helyhatóságiválasztás a tulajdonbaadás mellett érvelt eddig.A türelmünket kérték a pinceleválasztások miatt csak. (az V kerületben ez be is vált, sok helyen átmenetileg vegyes tulajdon is kialakult, de hát - ez a lakók jönnek-mennek - nem végleges) A Várban pedig egy "örökbérleti joggá" szelidült az egész és valahogy elfelejtődött ennek a bejegyzése albetétbe a tulajdoni lapra.(?)Szorgalmaztuk is pedig Katona Tamásnál csak valakik a riválisai közül elküldték Varsóba nagykövetnek egy évre. Pedig csak ez, a tulajdonbaadás az egyetlen ami befejezi a rendszerváltást, jogokat és kötelezettségeket ad és véd függetlenit a kézivezérelt politikusi befolyástól. A piac illiberális tagadásának a Janus arcusága lelepleződött az MNV 10 éves áldásos müködése során pld a József Nádor téren (Ott bezzeg - és másutt is pld a Bem Laktanya esetén is - tulajdonba adták az egészet Postabankostul, Pénzügyminisztériumostul, Mahartostul, pedig itt van a hires különösen védendő Teleki palota is - mindnféle nádori Kapitányság nélkül) A Vagyon pedig nem fog elfogyni (átjárás van az állami 600 ezer tételes és az Önk. vagyonelemek között) és mert az élhetetlenné vált Várban egyre több az idő előtti halál,elöregedés, vagy az önkéntes elmenekülés pld az ilyen stresszes helyzetek miatt is. Kisgyermekeseknek, vagy a rászorultság alapján történő kiutalást ami illeti pedig - pld ez az V. kerületben se valósult meg..-a nagycsaládosok részére eü okok és az élhetetlensége miatt én senkinek nem ajánlanám. Az eredeti, nagyobb méretű összevont , többgenerációs lakáskialakitásokat pedig a Müemlékvédelem is támogatja csak élni kell vele. Ha nincs tulajdonbaadás akkor az örökbérleti jog széljegyre bevezetése és a lakástörvény eddig régi kb 50 éves életviszonyokra alkalmazott csereszabályainak a módositása immár valóban elkerülhetetlen! Az ingatlanba tartott portfólió pedig igenis holt tőke, megfelelő bérlői vásárlóerő és az idétlen csereberék alapján vagy anélkül! A Xenofóbia a másik ellentmondás, a tőkeerős külföldi t.i. felhajtja az árakat..a fizetéseink a nyugdijaink és a bankrendszerünk pedig meg a régiek mutyisok maradnak!
süti beállítások módosítása