Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.11.19. 20:12 elendem

Közfejlesztések Tanácsa – fővárosi megállapodás 1.

Címkék: Fővárosi Önkormányzat Orbán-Tarlós megállapodás Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

hvg_meg_egy_stadion.jpg

 November 17-én írta alá Orbán Viktor és Tarlós István azt a megállapodást, amelyben rögzítik kettejük további együttműködését. Ennek a paktumnak a 15 pontját elemzem végig blogbejegyzés-sorozatomban.

 megallapodas_pre.jpg

A megállapodás elolvasásakor az első, ami szembetűnik, hogy milyen rossz minőségű a szöveg. A megfogalmazás pongyola, híján van mind a mívességnek, mind az egyértelműségnek. Több gépelési hiba is benne maradt. Budapest megérdemelte volna, hogy egy mind külsejében, mind megfogalmazásában esztétikus okmány szülessék.

A preambulumban gyakorlatilag azt írják le, hogy a Fidesz a saját belső tehetetlenségének és pártpolitikai céljainak hogyan akarja alárendelni a fővárost. A szöveg valójában erről szól: a Fidesz nem talált Tarlós Istvánnál jobb főpolgármester-jelöltet, Tarlós viszont feltételekhez kötötte, hogy tovább adja a nevét a főváros kifosztásához. Számomra mellbevágó, hogy micsoda közöny sugárzik mindebből Budapest értékei és az itt élők véleménye iránt. Egy pillanatnyi választási taktika érdekében zsákmányul vetik az egész fővárost és annak közel 2 millió polgárát.

Külön is sokat mond, hogy a megállapodás, amely Budapest jövőjét alapvetően befolyásolja, nem a miniszterelnök és a főpolgármester között jön létre, a preambulumban cím nélkül vannak megnevezve mindketten. Tehát két fideszes politikus választási paktumot köt, és mindezt Budapest évfordulóján hivatalosan ünneplik.

 megallapodas_1.jpg

Az első Fővárosi Közmunkák Tanácsát – amit a Közfejlesztések Tanácsa hivatalos előképének tekintenek - eredetileg azért hozták létre, hogy a Pest, Buda és Óbuda egyesítéséből létrejövő fővárost már a politikai egyesítés előtt elkezdje egységként kezelni, és nagy beruházói tőkét tudjon behívni a szükséges fejlesztésekhez. Az akkor szükséges fejlesztések a Duna szabályozása és az árvízi védekezés műszaki feltételeinek megteremtése volt, a Lánchíd megváltása, az egységes budapesti építésügyi szabályozás, az útrendszer létrehozása volt. Most – mint a megállapodás későbbi szakaszából kiderül – főleg stadionokat akar építeni a kormány.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – a részletes működési szabályzat dacára – valójában nem más, mint a Budapestet beépíteni szándékozó kormányzati önkény városvezető asszisztálással létrehozott fedőszerve, Budapest szabad és önálló fejlődésének elvesztése.

Valójában érthetetlen az is, hogy miért van szükség a „Budapest 2020-2030” elfogadására, mivel van a fővárosnak többkörös szakmai és társadalmi egyeztetés során létrehozott hosszú távú fejlesztési koncepciója a Budapest 2030. (A bekezdés egyébként nem teljesen egyértelmű, a tervezett dokumentumot két különböző névvel illeti. Ugyanilyen pongyolaság, hogy a hamarosan elkészülő miniszterelnöki hivatalt a valahai műemlék kolostorra utalva egyszerűen Karmelitaként említi. Úgy tűnik, hogy belső körökben ez a rezidencia munkacíme…)

Láthatjuk tehát milyen fontosak a kormánynak a budapesti „fejlesztések”, hiszen van az ügynek felelős államtitkársága, indul a Közfejlesztések Tanácsa és egy új fejlesztési terv is készül. Azért legalább egy mondatot szentelhettek volna annak is, hogy a kormány számára fontos Budapest fejlődése…

A gond az, hogy az utóbbi években megtapasztaltuk, hogy mit ért a kormány budapesti fejlesztésen:

  • a Kossuth téri fakivágást,
  • az Orczy-kerti fakivágást,
  • a Városliget évszázados fáinak kivágását és a park beépítését,
  • a Budai Vár kormányzati negyeddé alakítását, a Várhegy védett barlang-pincerendszerébe mélygarázsok építését,
  • a vizes világbajnokság miatt tarra vágott Dagály fürdőt és pesti Duna-partot,
  • a Dél-Budára épülő gigantikus toronyházat,
  • a Népliget Fradivárossá alakítását,
  • a Szabadság téri emlékművet és a Kossuth téri szoborcsoportot

…és még sorolhatnám.

Egy pozitív dolog van a paktum ezen szakaszában: a „Párbeszéd” kampány. :-) Ezt kíváncsian várom…

vnm

 

Eredeti kép: hvg

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3014381894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatodikx 2018.11.20. 08:14:30

Ha a szerző úgy kezdi, hogy"Budapest közel két milliós lakossága" akkor nyilvánvaló az egész hiteltelensége. Annyi fáradságot vehetett volna, hogy megnézze, mennyi a főváros lakosainak száma.

Macropus Rufus 2018.11.20. 09:06:44

@hatodikx: 1.756millio (2016). Ez kozel 2 millio. Igy szoktak mondani.
Amugy meg nincs igaza? Kivagtak oket? Ki. Ennyi.

Medgar 2018.11.20. 09:07:22

A váltáshoz alternatívát kéne felmutatni. Ha ezt megérti az "ellenzék" akkor győzni is tud.

Sir Galahad 2018.11.20. 09:20:02

Egyelőre az a helyzet, hogy az országnak van fővárosa s nem fordítva. Ha ezt sikerült megérteni, akkor sok minden érthetőbbé válik.

hatodikx 2018.11.20. 09:39:50

@Macropus Rufus: Az közel 1 800 000 és nem 2 millió. Aki 17 éves és 8 hónapos, az nem közel 20 éves. Ezek után nem hiszem el azt sem, hogy kivágták a fákat. Mert nem mindegy, hogy kivágták a fákat, vagy fákat vágtak ki.

Ma Baker 2018.11.20. 09:52:38

Savanyú a szőlő bloggerke

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.11.20. 10:15:44

A szőlő nem savanyú, hanem velejéig rohadt ajnos. És ezzel a posztal sem az a baj, hogy ne lenne minden szava valóság (mert az), hanem hogy már csak 3-4 faszkalap fidesztrollt tuda csupán megszólítani - azokat is csak azért, mert fizetett dolguk hogy beugassanak.

A nagyobbik baj, hogy a fővárosiakat már semmi sem érdekli. Beletörni látszanak a kifosztásukba. Egyelőre.

Macropus Rufus 2018.11.20. 10:19:39

@hatodikx: okes. Akkor neked ez inkabb nem kozel 2 millio. De mivel szerinted nem kozel ket milla ezert fa kivagas sem volt. Ertem en.
Igazabol engem nagyon nem izgat, hogy Ti varosiak hogyan basszatok szet a kornyezeteteket. Nem en lakom itt, lehet ez az uj trend. Marmint a fak kivagasa es szarni arra, hogy az otlakok mit szeretnenek. Es azon lovagolni, hogy a majd 1.8millo az nem kozel ketto, ergo fakat sem egeszen ugy vagtak ki. Sebaj pajtikam, ha pl. a Varosliget is olyan uberfaszan lesz megcsinlva mint a Moszkvas akkor majd sokan fogtok sirni, de akkor mar keso lesz es marad a beletorodes. (um. a Moszkvas esetben a semmire nem jo vilavitas, mert ha bocsi de a plusz betervezett virkolat vilagitas n muxik jol... kb. amiota atadtak)

bpbp78 2018.11.20. 10:25:24

@hatodikx: "jól" megfogtad a lényeget! Valami építő kritika a lényegi tartalomhoz?

bpbp78 2018.11.20. 10:32:18

Sajnos semmilyen előre mutató fejlesztést vagy tervet nem látni ezektől...
Úgy tűnik, hogy pillanatnyi érdekek mentén maroknyi ember zsebének a tömése céljából történnek dolgok...leginkább környezetkárosítás, lásd fakivágások, a zöld felületek csökkentése, toronyház építése stb. De arra nincsenek tervek, hogy mi legyen szmoggal, ami ellen annyit tesznek, hogy nem publikálják az értékeket... Mi legyen a sok ingázó autóval, amik megbénítják a várost. Már nem csak a belvárost, hanem a külső kerületeket is...a közösségi közlekedés fejlesztése sehol sincs, csak futunk a problémák után... Nem fejlődik látványosan a bicikli út hálózat sem...nem bővülnek a zöld területek, amik élhetővé tesznek egy nagyvárost...

nemecsekerno_007 2018.11.20. 10:34:26

Budapest fejlettségben már közel áll Bécshez, a magyar vidék viszont messze van az osztrák vidék fejlettségi szintjétől. Nehezen védhető álláspont, hogy költsünk még többet a fővárosra, hogy elérje München szintjét, a vidéken meg maradjon a pusztulat. Főleg a "vidéki jobbágyok miatt lett 2/3-d" szöveg után. Élhetőbb országot szeretnénk és ebben az országnak van nagyobb lemaradása. De Sir Galahad jól írta: az országnak van egy fővárosa és nem fordítva.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.20. 10:35:57

A lényeg: bukjon a ballib agytröszt Bp-en is.

Nagy Anita Sv 2018.11.20. 10:49:42

@balcán maxval bircaman: Lenyeg, hogy egy levalthatatlan feudalista hatalom maradjon, a zsebuket teletomve - a kisemberek szajat alamizsnaval befogva.

hatodikx 2018.11.20. 11:07:19

@Macropus Rufus: Igazatok van. Minden, amit Tarlós csinál rossz. És ebbe bele kell bolondulni.
Most akkor kérem a véleményeteket: Ne legyen mélygarázs Budapesten? Ne járjanak a muksók autóval? Tudtok olyan fákat, amelyek bírják a szmogot? Hogy lehet kitiltani az autókat? Budapesten sohase legyen magasépület? Az a baj a magyar társadalomban, hogy minden politizálva van, még ha jó döntés is születik, rögtön megtámadják pártszíntől függően. Miért nem lehet a kritika javító szándékú? Aki azt miondja valamiról, hogy nem jó, miért nem javasol jó megoldást, és próbálja megmondani azti s, hogy LEHET_E AZT A JÓT MEGCSINÁLNI.
A másik borzalom, hogy mindenben személyeskednek a hozzászólók, nem a jelenséghez szólnak hozzá, hanem a hozzászóló személyéhez. A fővárosban is, vidéken is magyarok élnek, miért nézi le a pesti a vidékit, és miért ócsárolja a vidéki a pestieket. Ez kötelező? Az ellenzék miért viselkedik úgy mint ha a kormány az ellensége lenne?

Nagy Anita Sv 2018.11.20. 11:13:13

@hatodikx: talan azert mert a fidesz nem kozos megoldsban gondolkodik, hanem abban hogy a fejlesztesek vakamennyi reszet zsebretegye..

$pi$ 2018.11.20. 11:42:04

@bpbp78: "De arra nincsenek tervek, hogy mi legyen szmoggal, ami ellen annyit tesznek, hogy nem publikálják az értékeket..."

Budapestnek természetesen van környezetvédelmi terve. Miért hazudod, hogy nincs?

hatodikx 2018.11.20. 13:46:59

@városjáró: Pont rád gondoltam, te fajbimbó!

Macropus Rufus 2018.11.20. 15:48:35

@hatodikx: en ilyet nem mondtam. Ne viselkedjel mar ugy mint egy 5 eves kisrac. De a fakivagas odabasz. Mert ugye csak ugy lehet barmit epiteni ha elotte tarvagast csinalok.

bpbp78 2018.11.20. 17:47:31

@$pi$: erre gondolsz cicuka?

http://budapest.hu/Documents/Bp%202017_2021%20Környezeti%20Program.pdf#search=k%25C3%25B6rnyezeti%2520program

Mert ez alapján, már ha olvastad, vagy legalább átfutottad, akkor nem neveznél hazugnak. Ezek megállapításokat tartalmaznak, ami nem mond ellent annak, amiket leírtam, illetve ajánlásokat, terveket, értsd TERVEKET, amit a jelenlegi kormány sose fog betartani és szem előtt tartani.

Kis érdekesség: az is benne van, hogy a meglévő parkokat ápolni kell, illetve tovább kell bővítani a zöld területek nagyságát...erre mit csinálnak? A meglévő közparkokba épületeket húznak fel és fákat vágnak ki...új parkok telepítéséról még csak nem is hallottunk.

Úgyhogy a hazug itt max. te vagy!!!

$pi$ 2018.11.21. 07:45:54

@bpbp78: "Úgyhogy a hazug itt max. te vagy!!!"

Előbb kijelented, hogy még tervek sincsenek, aztán beismered, hogy ja, igen, hát persze, vannak tervek. Ebből hogy a p.csába hoztad ki, hogy én vagyok a hazug?

Vannak tervek, hazudtál, amikor azt mondtad, hogy nincsenek. Ennyi.

$pi$ 2018.11.21. 07:49:31

@bpbp78: "új parkok telepítéséról még csak nem is hallottunk."

És már megint sikerült kamuzni egy nagyot. Azt javaslom írd be a gugliba, hogy "budapest új park", aztán nézegesd.

bpbp78 2018.11.21. 11:35:31

@$pi$: olyan tervet mutass, ami azért készült, hogy azt meg is valósítsák!
Mert ez nagyon nem az!!!

Írjál pontos tényeket, amik ebből megvalósulni látszanak!

bpbp78 2018.11.21. 11:40:49

@$pi$: Írd meg, hogy pontosan hol lesznek új zöld területek, amik meg is fognak valósulni?! Ha elzárják az EU-s pénzcsapot, akkor meg aztán semmi sem lesz, nem hogy parkok! A stadionokat keverheted össze az új parkokkal.

Az olyan mintha...az nem az!

Oh, várj, közben eszembe jutott, hogy Köbányán egy régi épület helyén parkosított területet hoztak létre...de kb ennyi...és ez nagyon karcsú egy főváros tekintetében. Ez érdemben még nem jelent változást a mocskos, autókkal terhelt, szmogos fővárosban.
süti beállítások módosítása