Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.07.20. 14:42 elendem

Budavári einstand

Címkék: Budavári Önkormányzat Budai Vár Fővárosi Önkormányzat Budavári Palota Budapest törvény

 medisiege.jpgA tervek szerint ma fogadja el a Parlament a Budapest törvény néven ismertté vált salátatörvényt.

A javaslat három nagyobb témakört érint:

1) Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósítása; 

2) Budai Palotanegyed megújításával kapcsolatos beruházás megvalósítása;

3) Filmtámogatással kapcsolatos szabályok módosítása.

Cikkemben a Budai Palotanegyeddel foglalkozom részletesebben, a másik kettővel csak röviden.

Budapest Diákváros

A Budapest Diákváros beruházás félig-meddig kimondva a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésének elnyerésére irányul – bár erről hivatalos bejelentést a kormány még nem tett.

A Program részeként megvalósulhat a Budapesti Atlétikai Stadion (szakértők szerint 55.000 fős kapacitással, amit később részben visszabontanak), a Budapesti Xtrém Szabadidő Park, a Dunai Evezős Központ, Budapest Diákváros. Utóbbit várhatóan egyfajta „olimpiai faluként” fogják felépíteni, amit később kollégiumoknak lehet használni.

A beruházások építtetőjét a kormány jelöli majd ki (közbeszerzés? – ugyan már!), erre nincsen semmilyen megkötés. Az biztos, hogy a megvalósult építmények az építtető vagyonkezelésébe kerülnek majd. Aggasztónak tartom azt is, hogy az építési engedélyek kiadásához nem lesz szükség az árvízvédelmi kérdések megoldására. Az árvízvédelmi művek későbbi kialakításának szabályai homályosak.

Filmtámogatás

Az Európai Bizottság engedélyezte Magyarországnak hogy a filmszakmai közvetett támogatás mértéke 25 %-ról 30 %-ra növekedjen. Az adókedvezmény 2004-es bevezetése óta a filmipar teljes bevétele többszörösére nőtt, a legnagyobb bevétel-növekedés 2013 és 2014 között volt, amikor az egy-egy filmalkotásnak adható adókedvezmény 20 %-ról 25 %-ra emelkedett.

A mostani módosítási javaslat 2018-ra 50 milliárd forintos keretet határoz meg, ennyit gyűjthet a Filmalap a TAO-ból, ezzel párhuzamosan a közvetett támogatás mértéke 25 %-ról 30 %-ra nő. Tehát az állam 50 milliárd forintig fogja a filmgyártóknak visszafizetni a költségük 30 %-át, azaz évente mintegy 166 milliárd forint értékben készülhetnek Magyarországon külföldi filmek.

budaivar_latvany.jpg

A Hauszmann Terv makettje

(ArchiFirka blog)

Budai Palotanegyed

A Budai Palotanegyed programja egyet jelent: a Vár a kormányé, azt tesz vele, amit és ahogy akar. Ezt az indokolásban sem rejtik véka alá: a Kossuth Lajos tér a törvényhozásé, ezért indokolt, hogy a Vár a végrehajtó hatalomé legyen.

Már ez az indoklás is sántít: annyi valóban indokolt, hogy a törvényhozó és végrehajtó hatalmat szétválasszuk és ez helyválasztásban is megmutatkozzék. Viszont ebből nem következik, hogy a végrehajtó hatalomnak fel kell kiöltöznie a Várba. Már csak azért sem, mert a Budai Vár elhelyezkedése, méretei és felépítése miatt alkalmatlan annak a feladatnak a kiszolgálására, amit egy kormányzati negyed jelent. A kormányzati negyed fejlesztéssel egy olyan fővárosi rozsdazónát kellett volna megtalálni, amely új funkcióra vár, amelynek fejlesztése révén az adott zónát körülvevő városi szövet is fejlődésnek indulhat, minőségi és élhető városi terek jöhetnek létre és fellendül a helyi gazdaság is. A Budai Várban valóban vannak megoldatlan kérdések és valóban szüksége volna fejlesztési forrásokra, de a kormányzati negyed, mint funkció nem válasz minderre.

Általában sem igaz a kormány azon hozzáállása, hogy a romló állapotú műemlékeink számára az a megoldás, ha beköltözik a kormány vagy a holdudvar egyik szereplője. Lehetne, sőt kellene olyan állami funkciókat találni, amelyek méltók ezekhez a műemlékekhez és biztosíthatják az önfenntartásukat is. A kormányzati negyed nem az.

A Várba költözés tehát nem segíti se a kormányzást, se a Vár fejlődését, ez csupán üres presztis.

budapest_torveny_palota_helyszinek.jpgA törvény alapján a Dísz tértől a Palotáig minden fővárosi és kerületi önkormányzati ingatlan ingyenesen az állam tulajdonába száll át. A mellékletben felsorolt 15 ingatlant igyekeztem beazonosítani a Kerületi Építési Szabályzat tervlapjai alapján, ez látható a képen (sárgával jelölve az érintett telkek). Az látszik, hogy nincs a törvényben lakóingatlan elvételéről szó, sőt valójában épületről se. Ettől még ezek értékes telkek, például az önkormányzat számára bevételt teremtőek (mint a Dísz tér 2.) vagy különleges ökológiai értékkel bírnak, mint a záródott erdőtársulás a Várhegy keleti jeltőjén.

epiteszforum.jpg

A miniszterelnökség új épülete (Építészfórum)

 Az egész Palotanegyed kezelésére létrehoznak egy 100%-ban állami tulajdonban álló nonprofit társaságot, amelyet kereken 100 évig illet meg a vagyonkezelés joga.  A Társaságnak igen széleskörű, nehezen ellenőrizhető jogosítványai lesznek. Ez gyakorlatilag a Városliget kapcsán megismert modell, az egész területet kiveszik a demokratikusan megválasztott önkormányzat hatásköre alól, a helyi közösség érdekei háttérbe szorulnak, beleszólási lehetősége nincs. A Társaság lesz a terület korlátlan gazdája, egyszerűen gyámság alá vonják ezt a területet, ahogy a fejlesztési államtitkárral már gyámság alá vonták Budapest városfejlesztését is.

A Palotanegyedre fejlesztési koncepciót készítenek, amely tervek kiemelten közérdekű beruházásnak, valamint kiemelt budapesti fejlesztésnek minősülnek, így a közterület-használatra, forgalomszabályozásra, zöldfelületekre stb. irányadó minden önkormányzati rendelet hatályát veszti, azt a jövőben a kormány fogja meghatározni. Ennek jelentősége a gyors, átláthatatlan kisajátítási-, engedélyezési-, eljárásokban van.

Tehát a kormány szerint mind a fővárosi, mind a kerületi önkormányzat alkalmatlan arra, hogy a Budai Palotanegyed értékmegőrző és méltó használatának, fenntartásának és bemutatásának, fenntartható fejlesztésének, valamint tervszerű és egységes szemléletű helyreállításának biztosítása érdekében megfelelő rendeleteket alkosson és intézkedéseket hozzon. Ezért kell helyettük kinevezni valakit, akit senki nem választott meg.

5521_30805.jpg

Az épülő budavári Lovarda (Építészfórum)

Mivel a kormány eddig is milliárdokat költött arra, hogy felépítsék a miniszterelnöki hivatalt a Karmelita kolostor és a Püspök-kert helyén, valamint, hogy vasbetonból újragyártsák a budavári Lovardát, ezért okkal aggódom amiatt, hogy mit fognak ők értékőrző és értékteremtő beruházásnak tartani. A Hauszmann Tervről már korábban elmondták neves szakértők, hogy mekkora blődség, félő, hogy a Palotanegyed fejlesztési koncepciója mégis ennek alapján készül majd el.

Eddig csak arról írtam, hogy a kormány erőszakkal elveszi az önkormányzatok vagyonát, beköltözik a Budavári Palota épületegyüttesébe és a saját ízlése szerint fogja átalakítani egyik legnevesebb nemzeti örökségünket. De miért is aggódnak az itt élő és itt dolgozó emberek? Ennek két oka van:

Egyrészt nemrégiben került napvilágra, hogy a magyar állam az I. kerület valamennyi ingatlanára elővételi jogot jegyeztetett be a világörökségi helyszínre való hivatkozással. Korábban megírtam már, hogy ez még önmagában nem aggasztó. Viszont a közeli hetekben különített el 4 milliárd forintot a kormány arra, hogy elővásárlási jogával éljen a magyar állam. Nem tudjuk pontosan, hogy mik a tervek, de van jogi lehetőség és van pénz arra, hogy megvegyék az eladásra szánt vári ingatlanokat.

Másrészt évekkel ezelőtt módosították a kisajátítási jogszabályokat, így most kiemelt kormányberuházás közelében egyszerűsödtek a kisajátítás feltételei, mivel nem kell külön vizsgálni a kiemelt közérdeket.

Nem véletlen tehát, hogy aggódnak az itt élők. És a legrosszabb ez a bizonytalanság: nem lehet tudni, hogy végül is mik a tervek, hol áll meg a kormány birtoklási szándéka.

Szeptember elejére ezért jogi tanácsadást szervezek a kerületben élők és vállalkozók számára, hogy szakértő segítséggel megnézzük, mi a helyzet és milyen lehetőségek vannak.

 A narancsba boruló Palotanegyed és annak környezete ugyanis nem a kormány homokozója: ez a mi nemzeti örökségünk és a hely, ahol élünk!

vnm

 

Képek: Építészfórum, RPGs blog (középkori várostrom)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr6414125283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2018.07.21. 13:55:05

Mielőtt belebarnulnál a sok csúsztatásba, hazugságba, kezdd az elején: a kormány átvette a teljes adosságállmányt az összes önkormányzattól!!!

Ehhez képes étékeld, hogy mibe szól bele, meg mehez van joga!

peter götz 2018.07.21. 14:54:05

@Behajtó70: Te kis SZARHÁZI,vajon a kormány KINEK a pénzéből fizet??!!

consul 2018.07.21. 16:07:59

@peter götz: A költségvetésből. Épp ezért beszélünk állami vagyonról.

Edit exnolbloggerina 2018.07.21. 16:33:28

Most fedeztelek fel, Kedves Márta, jó kis blog ez.
Drukkolok, ezerrel, hogy meg lehessen állítani ezt a gőzhengert!

conchita wurst 2018.07.21. 16:55:02

kiemelten tamogatom mind a 3 pogramot

ha a libbsik sivalkodnak, annal jobb

Az onkorik letezesuket is Orbannak koszonhetik, vagyonuk pedig nincs, csak a kezelesukben levo vagyontargyak. Ennyi. El lehet menni.

Ahoj- 2018.07.21. 22:50:57

Az index I. kerületi forumába beraktak egy térképet, azon jobban látszik hogy melyik terület lesz a kormányé, de lényegében a Dísz tértől kifelé minden ami a hegyen van.

elendem 2018.07.21. 23:17:59

@Ahoj-: Igen, a Dísz tértől délre minden a kormányé lesz. De van, ami eddig is állami terület volt, én csak a mostani törvényben szereplő önkormányzati telkeket tüntettem fel

Ahoj- 2018.07.27. 08:46:55

Azért a Főkert felelőssége is megérne egy cikket a fővárosi faállományról:
index.hu/belfold/budapest/2018/07/27/faapolas_fokert_facsonkolas_fovaros/

Ahoj- 2018.08.15. 18:39:53

Szeretném jelezni, hogy az Árpád fejedelem útjánál (Aquincum hoteltől nagyjából a Kolosy térig) valamennyi új ültetésű fa kiégett gondozás hiánya miatt. ugyanez látható az 1-es villamos vonalán több helyen.

Egymillió új fát Budapesten.... elültették, magára hagyták, kidöglött. Hajrá Főkert, Hajrá Budapest
süti beállítások módosítása