Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.04.27. 15:34 elendem

Kóborkák

Címkék: állatorvos Budavári Önkormányzat kóbor macskák

 hazi_macska_orban_zoltan_0013.JPG

Kép: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Mire fizet ki a Budavári Önkormányzat 3,38 millió forintot? Van-e felelős hatósági állatorvosa a kerületnek? Ellátja-e az önkormányzat a feladatát vagy egyszerűen legyilkoltatja a kóbor macskákat?

A kóbor állatokkal kapcsolatos feladatok ellátása kötelező önkormányzati feladat. Az önkormányzat ezt a feladatot megoldhatja saját gyepmesterrel is, de úgy is, hogy szerződést köt egy céggel, intézménnyel vagy szervezettel.

Az ideális az volna, ha a nemzetközileg elfogadott és elterjedt (TNR, trap-neuter-return, vagyis csapdázz, ivartalaníts, helyezd vissza) módszert alkalmaznák, amelynek lényege a befogás, ivartalanítás és az eredeti élőhelyre történő visszahelyezés. Az angol módszert a magyar állatvédő szervezetek is évek óta alkalmazzák. Úgynevezett élve fogó ládacsapdájukkal egy bizonyos terület kóbor macskáit sértetlenül és viszonylag gyorsan be tudják gyűjteni. Az állatorvos altatásban ivartalanítja, majd megjelöli, és ha szükséges, kikúrálja a befogott macskákat, amelyeket ezután visszaeresztenek oda, ahol összeszedték őket. A létrejövő védett populáció nem szaporodik tovább, de nem is enged be "külsősöket", és betegségeket sem terjeszt. (Magyar Narancs, Kóbor macskák –törvényen kívül, 2008/7.)

Ugyanis felismerték, hogy ha egy területről eltávolítják az ott élő kóbor, félvad macskákat, a vákuum csak rövid ideig marad fenn, mert hamarosan új egyedek települnek a területre és kezdődik minden elölről. Ha viszont az ivartalanított macskákat visszahelyezik a „lakóhelyükre”, az állomány stabilizálódik, nem lesznek új szaporulatok, a területen élő macskák távol tartják az idegen macskákat.

Budapest I. kerületében lelkes és elkötelezett macskabarátok évek óta ezen elvek alapján, saját pénzükön a szabadidejükben gondozzák a kóbor macskákat. Áldozatos munkájuk következtében a kerület búvóhelyein (kiemelten a Várban és környékén) élő kóbor állomány parttalan szaporodása megállt, egészséges, ivartalanított, gondozott cicák lettek. Az elvégzett orvosi ellátásról a macskák beazonosítását is tartalmazó jegyzőkönyveket a kerületi lakók rendszeresen eljuttatják a kerületi Városüzemeltetési Iroda munkatársának, így az önkormányzatnak tudomása van róla, hogy a kóbor macskák ivartalanított és parazitamentesített, tehát közegészségügyi veszélyt nem jelentő állatok.

Ezek a kerületi lakók jelezték, hogy kerületi kóbor állatok az önkormányzat és (a tudomásunk és a hivatal egy korábbi nyilatkozata valamint a kerületi honlap szerint) az önkormányzattal szerződött állatorvos, dr. Hámori Zsolt részéről nem kapják meg a szükséges gondoskodást (etetés, ivartalanítás, oltások, egyéb gyógykezelések).

Tudomásuk szerint dr. Hámori Zsoltnak semmilyen eszköz nem áll rendelkezésére a hajléktalan állatok ellátására: élve fogó csapda, zsilipelő, lefogó és lábadoztató ketrec, a lábadozó állatoknak 3 napra minimum külön box illetve helyiség kellene stb.. Ezek hiányában a kóbor állatok szakszerű befogása és ellátása nem is lehetséges. 

A lakók által gondozott macskákat a szerződött állatorvos több esetben megfelelő vizsgálatok nélkül fertőzőnek és veszélyesnek nyilvánította és ennek alapján a GAMESZ (kerületi eszközkezelő) a Polisz Kft-vel, mint sintérrel elvitette. A sintér kihívását nem előzte meg tájékoztatás (kiplakátozás), nem felelt meg az előírásoknak. A macskabarátok utána jártak, és úgy ítélték meg, hogy a kihívott Polisz Kft-nek nincs megfelelő telephelye, ahol az egészségügyi megfigyelés, és a gazdakeresés megtörténhetne. A Kft. honlapja alapján úgy tűnik, hogy a biztonsági őr cég elsősorban a veszélyes állatok (pl. mérges kígyó) befogásában rendelkezik gyakorlattal és van egy kisállathamvasztója. Bár azt írják, hogy a befogott kóbor állatoknak gazdát akarnak találni, nincs gazdikereső felületük. Nem világos, hogy mi történik a befogott macskákkal. Lehet, hogy az elszállított állatokat egyszerűen elpusztítják?

Mindezek és a jelenlévők személyes tapasztalatai alapján felmerül a gyanú, hogy a szerződött állatorvos az önkormányzattól a kerületi kóbor macskák ellátására kapott szolgáltatási díjért nem végzi el a megrendelt munkát, nem megfelelő munkát végez és a tevékenysége az állatvédelmi törvény előírásait megsérti. Számtalan eset és tapasztalat támasztja alá mindezt, amit a kerületi lakók elmondtak.

A már ellátott, gondozott, ivartalanított állatok elszállítása nemcsak embertelen és jogtalan, hanem az állatok ellátását saját költségen elvégző kerületi lakók illetve a kerület egész közösségének megkárosítása is. Az elszállított egészséges, jól táplált állatok helyébe ismét ellátásra, ivartalanításra szoruló, jó eséllyel alultáplált, esetleg beteg macskapopuláció beköltözése várható.

 Szerettünk volna pontos tájékoztatást kapni, látni, hogy mi a valós helyzet, ezért állatorvosokkal és más szakemberekkel egyeztetve az alábbi közérdekű adatokat (dokumentációkat, jegyzőkönyveket, szerződéseket, teljesítésigazolásokat stb.) igényeltem a kerületi jegyzőtől:

Az adatigénylés tartalma:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő:

Tudomásom szerint az Önkormányzatnak közszolgáltatási szerződése van dr. Hámori Zsolt állatorvossal a kerületi kóbor állatok ellátására, a kóbor állatokkal kapcsolatok esetleges hatósági intézkedések elvégzésére. Ennek alapján az alábbi adatigényléssel fordulok Önhöz:

-     dr. Hámori Zsolttal kötött közszolgáltatási szerződés

-     a szerződés szerinti kifizetést alátámasztó éves jelentés 5 évre visszamenőleg

-   dr. Hámori Zsolt 2016. április 1. és augusztus 31. közötti helyszíni szemlék vizsgálati lapjai, jegyzőkönyvei

-     az ezeket indokoló lakossági bejelentések az állatorvos és az ÁNTSZ felé

-  az esetleges intézkedéseket megalapozó parazitológiai vizsgálat, székletvizsgálat és egyéb laboratóriumi vizsgálatok okmányszámmal ellátott laborjelentései, egyedileg fényképpel beazonosítva, hogy melyik macskáról van szó

-     az intézkedésről szóló jegyzői határozatok

-  átadás-átvételi jegyzőkönyv a fertőző macskákról az állatorvos és a sintér között. Ha fertőzésveszélyesnek nyilvánította őket, akkor jegyzőkönyv kell a megfigyelési időről, arról, hogy ezt milyen karantén telephelyen, hány napig végezték. Az állatorvosnak ezt követnie kell, ezeket a dokumentumokat is kikérjük.

-     a kihívott sintér(ek) nyilvántartását, telephelyét, adószámát

-     annak jegyzőkönyveit, hogy az egyes macskák mikor, hol, milyen módszerrel lettek kiirtva

Válaszában a jegyző négy dokumentumot küldött el

(Tisztelt Képviselő Asszony! Mellékletben csatolom az adott témában az Önkormányzat rendelkezésére álló adatokat.)

egy megállapodást az önkormányzat és dr. Hámori Zsolt állatorvos között,

Hámori Zsolt nyilatkozatát arról, hogy az önkormányzattal nincsen szerződése és

Hámori doktor feljegyzéseit, amit az önkormányzat számára írt két konkrét kóbor macska esetről (1) (2)

Mivel a megkapott információk már első látásra sem tűntek kielégítőnek, ezért a képviselői munkatervben kezdeményeztem egy kerületi állatvédelmi koncepció kidolgozását a kóbor állatok ellátásáról. Ezt a közgyűlési többség nem vette napirendre.

allatorvosi_rendelo.jpg

A megkapott adatokat szakértőkkel is átnézettük, és arra jutottunk, hogy a kért adatok és dokumentumok rendkívül hiányosak, ezért úgy gondoljuk, hogy az adatszolgáltatás valójában nem történt meg. A megkapott adatok részben nincsenek dokumentumokkal alátámasztva, részben egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaznak. Tehát ezek alapján nem tudjuk, hogy mi az igazság és erre azóta sem kaptunk érdemi választ.

Az átküldött megállapodás formailag és szakmailag is hibásnak tűnik (pl. nincs nyilvántartási száma, nem derül ki, hogy iktatva van-e, az ellátandó feladatok 90% nem valódi feladat, mert a veszettség oltás és eb megfigyelésen kívül az összes többi haszonállatokra vonatkozik (ami nincs az I. kerületben, olyan betegségek, mint RSZKF, afrikai sertéspestis, lépfene brucellozis teljes nonszensz megint) stb.)

Nem világos, hogy mit csinál dr. Hámori havi 260 ezer Ft-ért olyat, ami jó az önkormányzatnak (ez a 2008. évi díj azóta mennyivel emelkedett?) Illetve nem látjuk, hogy a költségvetési rendeletben állategészségügyi költségek címén található 2016. évi 3,38 millió forintot kinek fizették ki és mire. Ha ő nem szállít el állatokat és nem hívja a sintért, akkor ki? Kinek a kérésére történik és hogyan az állatok begyűjtése és mi a további sorsuk? Ha ez dokumentálva van, akkor miért nem kapjuk meg, ha meg nincs, akkor miért hinnénk el, hogy minden jogszerűen és szakszerűen történik?

Egy intézkedéssorozatból, amikor is lakossági bejelentésre a kóbor macskákat elvitték, úgy tűnik, hogy talán a GAMESZ feladata az intézkedés, de akkor miért küldték el a megállapodást dr. Hámorival? És hol vannak a GAMESZ intézkedéseit dokumentáló iratok? Az önkormányzat honlapján az szerepel, hogy az önkormányzati állatorvos dr. Hámori Zsolt, és se az önkormányzat, se a GAMESZ, se Hámori doktor honlapján nem szerepelnek megfelelő információk se az ellátásról, se a törvény szerint is kötelező gazdakeresésről,

Álláspontunk szerint a megkapott dokumentumok és a meg nem kapott információk együttesen alátámasztják, hogy kötelességmulasztás, embertelen bánásmód és/vagy törvénysértés történt. Ezért fordulunk a sajtóhoz és megfontoljuk a jogi lépéseket.

Úgy látjuk, hogy az önkormányzat nem tesz eleget a törvényben rögzített kötelességének a kóbor állatok vizsgálatával és szakszerű kezelésével kapcsolatban, ezt a munkát a kerületben lakók látják el a saját pénzükön. A kerületi önkormányzat és a GAMESZ mindeközben segédkezet nyújt a magán gondoskodásban ellátott állatok indokolatlan és kegyetlen kiirtásához. Úgy tűnik, hogy megfelelő jegyzőkönyvek és teljesítésigazolások nélkül kerül kifizetésre valakinek a költségvetési rendeletben rögzített összeg, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját is.

A kérdés kezelése érdekében a kerületi állatbarátokkal közösen szakértői javaslatcsomagot készítünk a kerületi kóbor állatok megfelelő ellátásáért. Ebben rögzítjük azt is, hogy a kerületi önkormányzat milyen elvárásokkal forduljon a szerződött állatorvoshoz illetve, hogy a szerződött állatorvos tevékenysége hogyan lesz átlátható, milyen civil kontroll biztosítja a megbízható és felelősségteljes ellátást. A jövőben a civilek igazolják le a tevékenységet Fontos, hogy a kerületi kóbor állatok ellátása megfelelő színvonalon, humánus módszerekkel megtörténjen, ennek érdekében fel kell állítani (máshol már jól működő modellekre alapozva) egy működőképes és átlátható (civilek által is kontrollált) rendszert, amelyhez együttműködő, korrekt, állatszerető, a kerületi önkormányzattal szerződött állatorvos segítségére is szükség van.

Azt is látni kell, hogy Budapesten jelenleg nincs olyan szervezet, amellyel egy önkormányzat jó szívvel ellátási szerződést tudna kötni. Az Illatos úti telephelyen a macskáknak kicsi ketreceik vannak, az nem igazán megfelelő, bővítésre pedig nincs hely. Talán az lenne a megoldás, ha a főváros csinálna egy modern és jó menhelyet az Illatos úti helyett, és így a Fővárosi Rendészeti Igazgatósággal szerződhetnének azok az önkormányzatok, amelyeknek nincs saját vagy megfelelő civil fenntartású menhelyük.

V. Naszályi Márta

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr9912456517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása