Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.06.15. 12:49 elendem

Kilátóterasz

Címkék: Budavári Önkormányzat Halászbástya

3692120217102612_dreamstime_m_20229921.jpg

A Párbeszéd Magyarországért szerint a budapesti panoráma mindenkié, ezért teljes mértékben ingyenessé tennénk a Halászbástyát. Kerületi képviselőként évek óta tiltakozom a felső terasz belépődíja ellen, és a következő testületi ülésen javasolni fogom a díjszedés megszüntetését.

A felnőtteknek 800,-, gyermekeknek 400,- Ft nem tűnik soknak, de egy család már meggondolja, hogy rászán-e ennyit, és így a kevésbé tehetősek kizáródnak az élményből. Mivel a kilátóterasz a kilátás lehetőségén túl semmiféle szolgáltatást nem nyújt, ezért a belépődíj valójában sarc, a pénzesnek gondolt turisták lehúzása. Hiába hivatkozik a kerületi önkormányzat arra, hogy felújította a műemléket, mivel a tulajdonában álló épületek karbantartása akkor is a feladata, ha egyetlen turista sem megy fel.

A fizetős kilátóterasz nagyon pontosan megmutatja, hogy nincs valódi koncepció a Vár működtetésére. Miközben a kerület gazdasági programja kizárólag az idegenforgalomra alapoz, aközben nem nyújt megfelelő szolgáltatásokat se az ideérkezőknek, se az utazásszervező cégeknek – szóval ezt az egyet is rosszul csinálja. Ma már kevés az, hogy van valami szép, érdekes, történelmi épületegyüttesünk, amit nézni lehet, mert a turisták igényei sokfélék. Éppen ezért kell, hogy legyen válaszunk a tudatos és az esetleges, a rövid és hosszú időt itt töltő, a kultúrát kereső és a kikapcsolódni vágyó idelátogatók igényeire is, illetve átgondoltan és ügyesen kell felkelteni az igényeket mindarra, amit nyújtani tudunk. Nem csak külföldi turisták látogatják a Várat, határon túli vagy itthon élő magyar látogatók is szép számmal jönnek, a külföldiek sem mind gazdagok, és a gazdagok sem szeretik, ha lehúzzák őket.

A legfontosabb kérdés, hogyan mondjuk el azt a történetet, amely miatt itt marad a turista. Az a lényeg, hogy az ideérkező jól érezze magát, azt érezze, hogy szívesen látják, hogy választási lehetőségei legyenek programok, éttermek, szállások tekintetében egyaránt. Nem elég a Vár védelmében kitiltani a turistabuszokat, hanem elő kell készíteni, meg kell szervezni, hogy a buszok megközelíthessék a Várat, tudjanak parkolni, ne kelljen várakozni, a csoportok méltó módon tudjanak megérkezni. Egy felmérésből, amely turisták fényképeit helyezte térképre az derült ki, hogy a Mátyás templomnál sokkal többen fordulnak meg, mint máshol a városban, és legtöbben olyanok, akik csak egyszer jönnek. Tehát szinte mindenki eljön ide, de csak kevesen jönnek vissza. Ha így marad, akkor a Vár csak egy kulissza lesz látványos szelfik készítéséhez. Ha nem találjuk meg a jó egyensúlyt helyben lakók és idelátogatók között, akkor skanzenné válik – ahogy ezt például az Olaszországi Velencében is láthatjuk.

A napokban akarták a kertészeti vállalat tervezői kivágni a tiszafákat a buszmegállónál, mivel a turisták WC-nek használják. Nem csoda, hiszen a közelben csak egy nyilvános WC van, jól eldugva és elég drágán. Egy vendégváró világvárosnak folyamatosan nyitva tartó, ingyenes nyilvános illemhelyekkel kell kiszolgálnia az igényeket.

A vári szolgáltatások hiányosak, nincs például gyermekorvosi ellátás, megfizethető élelmiszerbolt, hétvégén is nyitva tartó postahivatal vagy elsősegélyhely. A vári éttermek bár megfizethetetlenek, mégsem prosperálnak, mivel nincs miért itt maradjon a turista, az önkormányzati tulajdonú helyiségekkel való gazdálkodás nem a kerületi vállalkozások fellendítését szolgálja, hanem egyéni érdekkörök gazdagodását.

Nincs elképzelés a lakó-, idegenforgalmi és közigazgatási funkciók összehangolására, az ideköltöző minisztériumok miatt megnövekvő terhelés és megváltozó használat kérdéseinek megoldására. Tiltakozunk a Vár kormányzati megszállása ellen, nem kellenek ide minisztériumok, nem kell a megnövekvő autóforgalom, nem akarjuk, hogy a beköltöző kormányzat elüldözze, kiszorítsa a helyi lakókat! A Budai Vár legyen egy élhető, hangulatos történelmi városnegyed, a kultúra és az idegenforgalom fellegvára, ahol békésen elfér egymás mellett itt lakó, itt dolgozó és idelátogató. Megvédjük a kerületi polgárokat: senkit se üldözhessenek el az otthonából, senkitől se vehessék el a vállalkozását!

Védelem és koncepció helyett csak a Halászbástyáról nézelődők sarcolása van – kilátás nincs.

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr748811800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása