Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.01.17. 15:52 elendem

Életmentő érzékelő

Címkék: szénmonoxid fűtéskorszerűsítés energiahatékonyság Budavári Önkormányzat


Javaslatcsomagot
állítottam össze a szénmonoxid mérgezések megelőzésére

A fűtési szezon, sajnos, minden évben áldozatokat szed. Kerületünkben is megtörtént már az első baleset:

aprod.jpg

„Négy embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezéssel vasárnap éjszaka - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. A Fő utca I. kerületi szakaszán az egyik lakásban egy lakó rosszul lett, ezután hívták ki a tűzoltókat, akik a lakás több helyiségében is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Később a mentők mind a négy, lakásban tartózkodó embernél mérgezést állapítottak meg, ezért kórházba vitték őket további kivizsgálásra.” (2015.01.05., ittlakunk.hu)

A szénmonoxid mérgezések számtalan okra vezethetők vissza, de mindenképpen fontos, hogy sok lakásban elavult a fűtési rendszer, elöregedett és/vagy rosszul karbantartott berendezések működnek és nem megfelelő a lakás átszellőzése.

Minderre valódi megoldást, természetesen, a korszerű, energiahatékony fűtési rendszerek kiépítése jelentene, ami viszont a háztartások többsége számára önerőből elérhetetlen. (Háromnegyedük számára már egy 66 ezer forintos váratlan kiadás is teljesíthetetlen  ). Az előírások sajátosságai miatt viszont az elavult vagy elromlott berendezések cseréje legtöbbször csak úgy lehetséges, ha az egész rendszer megújításra kerül. Ez több százezres vagy milliós beruházást jelent, miközben már a 10-20 ezer forintos szénmonoxidmérő felszerelésére sincs pénz. Bár a szigorú szabályozás célja, hogy az élet védelmét szolgálja, a gyakorlatban azt eredményezi, hogy a kerületi lakások százaiban üzemelnek életveszélyes készülékek, amelyek ráadásul pazarlóan működnek, tehát nemcsak a bent lakókat veszélyeztetik, hanem a kerületi levegő minőségét is rontják.

Éppen ezért javasolom egy háromlépcsős program bevezetését. A kerületi önkormányzat 

  • támogatást nyújt a rászoruló háztartásoknak szénmonoxid érzékelő-riasztó készülék beszerelésére – a közvetlen életveszély elhárítására
  • évi egyszeri 15.000,- Ft-os támogatást nyújt a fűtőberendezések szakszerű tisztítására és karbantartására – az életveszély megelőzésére
  • és önkormányzati támogatási rendszert dolgoz ki a kerületi lakások fűtés- és energiakorszerűsítésre – a hosszú távú hatékony, takarékos és biztonságos fűtés érdekében.

Ezenkívül javaslom, hogy az Önkormányzat vizsgálja felül azokat a közintézményeket, ahol nem kötelező a szénmonoxid mérő-riasztó felszerelése, és szükség esetén szereltesse fel azokat. Erre azért van szükség, mert például a pesterzsébeti korcsolyapályán is történtek szénmonoxid mérgezéses esetek, miközben a korcsolyapályán nem kötelező mérőt üzemeltetni.

Javaslatcsomagom indoklásában leírtam, hogy a szénmonoxid érzékelő-riasztó berendezések a közvetlen életveszély kialakulását előzik meg. A modern berendezések már nem egyszerűen csak mérnek és riasztanak, de képesek sms-t is küldeni egy adott telefonszámra. Ezzel a szolgáltatással bővíthető volna a kerületi jelzőrendszeres segítségnyújtás. A szénmonoxid színtelen és szagtalan, semmilyen módon nem vehető észre, és különösen a fekvő, alvó emberekre veszélyes. A támogatási javaslatban elsősorban a kiszolgáltatott csoportokat, az időseket, betegeket, csecsemőket és az egyedül élőket célozzuk.

A fűtőberendezéseket célszerű minden évben, a fűtési szezon előtt szakemberrel alaposan átnézetni és megtisztíttatni. Ezáltal jelentősen csökkenthető a meghibásodás és az elégtelen égés kockázata. A karbantartás megnöveli a berendezés élettartamát és javítja a hatásfokát, így csökken az energia-felhasználás is. A kerületben már most is van lehetőség különböző felújítási és karbantartási munkákhoz (pl. tisztasági festés vagy nyílászáró szigetelés) támogatást kérni. Ezt a rendszert javaslom kiegészíteni a fűtőberendezések karbantartásával.

Hosszú távon a megfizethető és biztonságos fűtés korszerű, takarékos és jó minőségű fűtési rendszerekkel érhető el. De a fűtéskorszerűsítés szempontjából kerületünk sajátos helyzetben van. Miközben nagyon sok a korszerűtlen lakás, elöregedett fűtőberendezés, addig az uniós és az állami támogatási rendszerek (pl. Otthon melege program) éppen a kerületi lakások számára leggyakrabban nem hozzáférhetők. Például a régiónkban elsősorban a komplex (fűtés+nyílászáró+falszigetelés) pályázatokat támogatják és megújuló energiát is be kell vonni a korszerűsítésbe. Ez utóbbi itt, a város közepén elsősorban a napelem lehetne, de a Kerületi Építési Szabályzat csak kevés helyen ad erre lehetőséget (városképvédelmi szempontok miatt). Az egyes lakások helyett a teljes épületek felújítását célozzák a programok, és nehezíti a helyzetet, hogy a műemléki szempontok miatt a nyílászárócsere és a falszigetelés is jóval drágább, ha egyáltalán lehetséges.

Mivel az I. kerületben éves átlagban minden harmadik napon meghaladja a légszennyezés az egészségügyi határértéket, aminek kétharmadát a fűtés okozza, ezért a támogatási rendszer nemcsak az adott lakók, hanem az egész kerületi lakosság egészségét és életesélyeit javítja. A támogatási rendszert a kerületi önkormányzatnak a meglévő más támogatási rendszerektől függetlenül illetve azok kiegészítéseképp kellene felállítania saját (pl. környezetvédelmi alap vagy pályázati) forrásból.

Javaslatcsomagomat elküldtem a képviselőtársaimnak és benyújtottam a kerület polgármesterének és jegyzőjének. Bízom benne, hogy a következő képviselő-testületi ülésen megtárgyaljuk és elfogadjuk.

vnm

(A kép illusztráció, forrása: aprod.hu)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr197082121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2015.01.18. 14:19:53

Azért az jó lenne tudatosiítani, hogy a kapható érzékelőkből 10-ből csak 1 alakalmas a CO időben történő jelzésére!

Nem feltétlenül a jelző a megoldás, inkább a megfelelő kémény kialakítása.És nem a kéményseprő álatali fosztogatásra gondolok, ahhol kötelezően kérnek pénzt a semmiért, a nem használt kémények megvizsglálásért, a korszerű biztosnágos, ám nem vizsgálható koaxiális kémények vizsgálatáért, ami csak a matrica felragasztásából áll. Legyen a kénéynseprő dolga a hibák elhárítása is, ne csak a nézegetés-

OkoskaTo:rp 2015.01.18. 17:05:09

@zsoci: A 10-ből 1 jó az az egy évvel ezelőtti teszt eredménye, legutóbb 10-ből 10 megbukott! :(

Szerintem a forgalmazók büntetőjogi felelősségét simán meg kellene nézni, hiszen életveszélyes helyzetet állítanak elő. Mint legutóbb annál a családnál, akiknél volt CO-érzékelő, csak épp nem jelzett.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.18. 17:25:10

"támogatást nyújt a rászoruló háztartásoknak szénmonoxid érzékelő-riasztó készülék beszerelésére – a közvetlen életveszély elhárítására"

Beszerelésére???

A CO-riasztó "beszerelése" abból áll, hogy be kell ütni a falba egy szöget és fel kell rá a riasztót akasztani. A mellé adott tájékoztatón szépen le van írva, hogy milyen szempontok alapján kell a riasztó helyét kiválasztani.

---

"évi egyszeri 15.000,- Ft-os támogatást nyújt a fűtőberendezések szakszerű tisztítására és karbantartására – az életveszély megelőzésére"

És ha nem csak ránézni kell, hanem alkatrészt cserélni? Azt ki fizeti, ha az embereket rászoktatják, hogy "adja az állam", csak elég kellően panaszos tekintettel nézni?

---

Egyébként meg azt gondolom, hogy azoknak az embereknek, akiknek "nincs" pénzük egy 15.000 forintos riasztóra, amit HÉT évente egyszer kell megvenni, meg "nincs" pénzük ÉVENTE egy 10.000 ft-os karbantartásra, azoknak talán át kellene a szeszes italra, meg a dohánytermékekre szánt éves keretjükből havonta 2-3 ezer forintot csoportosítani.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.18. 17:31:39

@OkoskaTo:rp:

"Szerintem a forgalmazók büntetőjogi felelősségét simán meg kellene nézni"

Ez azért nem járható út, mert NINCS uniós előírás arra vonatkozóan, hogy mit kell ezeknek a riasztóknak minimum szinten teljesíteni.

Az ellenben megoldás lehetne, ha valamelyik valóban megfelelő terméket vagy márkát egy magyarországi hivatalos, és gyártóktól és forgalmazóktól független állami hitelesítő szerv AJÁNLÁSÁVAL lehetne forgalmazni.

elendem 2015.01.19. 00:10:19

@beszélő majom: Ez fontos észrevétel! Az előterjesztésben egyébként az szerepel, hogy csak bevizsgált és minősített riasztóra adható támogatás.

elendem 2015.01.19. 00:18:56

@beszélő majom: Nagyon súlyos kijelentés, ha azt állítja, hogy mindenki, aki szegény, azért az, mert iszik vagy cigizik. Ezt én nagyon bántónak és megbélyegzőnek tartom, és ráadásul tapasztalatból tudom, hogy a legkevésbé sem igaz.
süti beállítások módosítása