Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.12.12. 14:48 elendem

Tarvágás csak két kertben volt…

Címkék: fakivágás budai vár Budavári Önkormányzat

dezso_u_fakivagas.jpg

…bár egy évig fakivágási rendelet híján az egész kerületet lecsupaszíthatták volna.

Történt ugyanis, hogy a tavaly novemberi testületi ülésre a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) egyes rendelkezéseinek módosítását terjesztette elő az azóta nyugdíjba vonult főépítész. Ezek között szerepelt a következő:

4.§

A rendelet 25.§ (3) helyébe a következő rendelkezés lép

„25.§ (3) Meglévő fát (növényzetet) kivágni, illetve csonkolni csak rendkívül indokolt esetben szabad. A kivágás esetén a jogszabályban előírt pótlásról kell gondoskodni, a csonkolást pedig csak szakszerűen, úgy szabad elvégezni, hogy az a növényzet továbbélését ne veszélyeztesse.”

(A részletes indoklás szerint:)

A módosításra itt és a továbbiakban azért kerül sor, mert az építésügyi hatóság jogkörét és hatáskörét nem önkormányzati rendelet határozza meg.

A KÉSZ 25.§ (4) bekezdése pedig a pótlás szabályait részletezi. Ki gondolná tehát, hogy ez a módosítás valójában azt jelentette, hogy a kerületben a továbbiakban nincs a magántulajdonú ingatlanokra vonatkozó fakivágási szabályozás? Pedig azt jelentette. Álljon itt egy idén novemberi levél (ld. kép), amelyet a kerület jegyzője írt egy kerületi fakivágási kérelemre válaszul. (A levélről a fakivágás helyszínén készítettem fényképet az építtető helyben tartózkodó kivitelezőjének tudtával és engedélyével.)

fakivagasi_level_kitakart.jpgA levélben a jegyző idézi a KÉSZ vonatkozó rendelkezéseit, majd:

„A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet, csak a közterületen lévő fás szárú növények kivágásáról és pótlásáról rendelkezik.

Fentiekre való tekintettel, a jelenleg hatályos KÉSZ 25.§-a alapján fapótlási kötelezettséget nem lehet számon kérni.”

Tehát mivel a KÉSZ jogszabályra hivatkozik, de kerületi rendelet híján a felsőbbrendű jogszabályt kell figyelembe venni, jelen esetben a kormányrendeletet, ami azonban nem rendelkezik a magántelkek fakivágásairól, ezért bárki tarra vághatja az egész telkét.

Ezt a módosítást akkoriban nem szavaztam meg. Nem azért, mert szemet szúrt volna az így születő joghézag, hanem azért, mert súlyosan elhibázott lépésnek tartom az elsőfokú építéshatósági jogköröket átláthatatlan és logikátlan rendszerben szétdobálni az önkormányzatok és a kormányhivatalok között, ezért minden ezzel kapcsolatos változtatást eleve elutasítottam. De fontosnak tartom megjegyezni, hogy az akkori képviselőtársaim közül nem feltételezem senkiről sem, hogy annak tudatában szavazta volna meg ezt a módosítást, hogy ezzel a kerületi fák sorsát megpecsételi. Bíztak a hivatali szakemberek tudásában és körültekintésében, elhitték, amit az indoklás sugall, hogy jogharmonizációról van szó. Összességében úgy látom, hogy a képviselő-testületet – szándékosan vagy gondatlanságból – megtévesztették.

dezso_u_3_korulvagott.jpgdezso_u_fakivagas_2.jpg

Az egész ügy úgy pattant ki, hogy egyik KDNP-s képviselőtársam hívott, mint környezetvédelmi tanácsnokot, hogy mit tudok arról, hogy a Dezső utcában, egy villa kertjében az utolsó szálig kivágták az értékes nagy fákat és fenyőket, és megkereste ezzel a hivatal munkatársait is.

(A képeken a kert korábbi utcafronti látképe és a kivágáskor készült fényképem)

A hivatal ezek után gyorsan reagált, előkészítettek egy kerületi fakivágási rendeletet, és nagyon együttműködően kérték és el is fogadták hozzá a kiegészítő, módosító javaslataimat. A tegnap esti képviselő-testületi ülésen megszavaztuk az új rendeletet, ami mától érvényben van, így már nyugodtan megírhatom mindezt, nem kell tartanom attól, hogy a joghézagot kihasználva valaki sebtében kivág egy csomó fát.

berc_u_6_b_korulvagott.jpgÉrdekes egybeesés, hogy az elmúlt időszakra esik az áron alul elkelt, és Mészáros Lőrinc cégének kivitelezésében beépülő Bérc utcai ingatlanon (ld. korábbi utcakép) történt erdőirtás is. (Az átlátszó blog részletesen foglalkozott az esettel) Mivel az egész eljárás és ez a különös egybeesés felkeltheti a szándékosság gyanúját, ezért a testületi ülésen kértem, hogy induljon vizsgálat arról, hogyan történhetett meg, hogy fakivágási rendelet nélkül maradt a kerület. Javasoltam azt is, hogy az egész akkori KÉSZ módosítást nézzük meg, nincsenek-e benne további aknák, és bár a testület akaratán kívül hibázott, tegyünk egy gesztust a kerület polgárainak, és telepítsünk egy megfelelő közterületen fákat és cserjéket az elmúlt évben jóvátétel nélkül maradt kivágások jelképes pótlásaként.

Bár a javaslatom mellé állt Patthy Szabolcs képviselőtársam is, a polgármester azzal utasított el, hogy szerinte nem kell vizsgálat, a hiba kijavítása megtörtént, hiszen lett rendeletünk; a KÉSZ újabb módosítására készülünk 2015. elején, ezért nem kell megnézni a korábbiakat és nem kell jóvátétel, hiszen sok fát ültet így is a kerület... Khm...

Végezetül: örülök annak, hogy van új fakivágási rendeletünk. Nem örülök annak, hogy nagyon gyorsan, másfél nap alatt kellett előterjeszteni. A véleményezéshez kértem szakértő kollégáim és a kerületi pártszervezet segítségét is. Egyetértettünk abban, hogy a rendeletalkotásnak nem ez a jó módja, nekem személy szerint is nagy dilemma volt, hogy részt vegyek-e ebben a gyors rendelet-barkácsolásban, vagy kérjem azt, hogy hirdessünk moratóriumot a fakivágásra addig, amíg egy korrekt rendeletet tudunk kidolgozni nagy körültekintéssel, rengeteg társadalmi és szakmai egyeztetéssel nem pusztán a fakivágásra, hanem a szabadtér-alakítás teljes rendszerére. Tájépítészként az utóbbi áll közelebb hozzám, képviselőként viszont tudom, hogy mindig gyorsan kell reagálni, ezért mindazt a társadalmi és szakmai féket, amit csak módomban állt, beépítettem a javaslataimba, amelyekkel együtt a rendelet elfogadásra került. Az átfogó és korrekt rendeletalkotás szükségességére pedig felhívtam a jegyző figyelmét.

Ugyanakkor látni kell, hogy a Budai Vár és környéke mindig ki lesz téve a hatalmi helyzetben lévő önkényeskedők remek ötleteinek: most éppen a tájépítész szakma hazai ősatyja, Ormos Imre tervei alapján készült kertrekonstrukció 50 éves levendula-matuzsálemeit vágták ki a Várban egy felvonulási terület kialakításához...

vnm

 

7 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr326977799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 2014.12.13. 15:47:23

250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állomány létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Minden ukrán katonának megássák a sírját? Bizarr. Jelenleg az ukrán haderő aktív állományának a létszáma...

Trackback: Mi lenne, ha mi is kínvallatással szednénk ki Goodfriendből a bizonyítékokat? 2014.12.13. 15:44:27

Az USA vezető politikusai szerint a kínvallatás egy legális módszer, jogilag sem támadható. A CIA vallatási technikái is teljesen legálisak, a szenátus világszerte nagy vihart kavart jelentése meg úgyse nem nyújt az amerikai állampolgároknak semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2014.12.13. 09:58:35

"egy felvonulási terület kialakításához"

tűz és víz a két szakma Magyarországon.
a környezetvédelem, természetvédelem, erdészet, de még az építészet is évtizedes vagy évszázados távlatokban gondolkodik.

a magyar politikus időhorizontja meg kb a következő mondat, vagy a következő aláírás.

lófüle elemér 2014.12.13. 11:44:16

Ilyen az, amikor egy rühes képviselő játssza az egyszerű agyát, és a hasonlóan egyszerű választói kegyeiért hülyét csinál magából.

"A kivágás esetén a jogszabályban előírt pótlásról kell gondoskodni,"

Agyatlanka, beléptél egy folyamat elejébe. Fotózgatsz, játszod az agyad. Próbáld meg értelmes ember módjára lezongorázni ezt az ügyet, és kivárni a tereprendezést. Amíg a telek tele van fahasábokkal, addig milyen alapon mutatsz be bármit? Legközelebb jövő nyár környékén van az első időpont, amikor odamehetsz, fényképezhetsz, és ha nem történt fapótlás, akkor pattoghatsz.
Idióta.

Cobra. 2014.12.13. 17:25:01

Persze nem jó, ha 40-50 éves egészséges fákat vágnak ki, de ne legyen már beleszólása az önkormányzatnak abba, hogy magánterületen a magántulajdonommal mit csinálok. (természetesen az ésszerűség határain belül)

saját macskám 2014.12.13. 18:57:00

álj ki nyiltn és mondd meg nekik

elendem 2014.12.13. 21:20:30

@lófüle elemér:
Kedves Hozzászóló! Elolvasta a cikket? Benne van ugyanis, hogy NEM KELL PÓTOLNIA. Ezt írta neki a jegyző.

elendem 2014.12.13. 21:24:59

@Cobra.:
Ahogyan nem építhetek akármit a saját telkemre, nem bonthatom le vagy alakíthatom át engedély nélkül a saját házamat sem, ugyanúgy a kertemben lévő fát sem vághatom ki kedvem szerint. Azért nem, mert a telkem egy településen van, annak a beépítési szabályai vonatkoznak rá.
A kertemben álló fa nemcsak az én számomra érték, hanem az egész közösség számára. Mások is látják, mások is belélegzik az oxigént, amit termel, egy lejtős telken a fa gyökere biztosíthatja, hogy nem csorog a szomszéd telkére több köbméter föld stb.
Egyszóval van beleszólása és kell is legyen.

Ahoj- 2015.01.02. 14:13:04

Magam is furcsállottam hogy engedély nélkül kivághatóak a fák. Tavasz óta így van, mi akkor akartunk levágni több nagy ágat a kerti fánkról és mondták, hogy nem engedélyhez kötött, igaz ezt nem reklámozták sehol.

Ez a kerületi blog nem tudom hogy önkormányzati vagy civil, ha önök üzemeltetik köszönet érte, de eszerint volt faültetés, nem is kevés:

júniusban:
egyker.blog.hu/2014/06/10/befejezodott_a_faultetes

szeptemberben:
egyker.blog.hu/2014/09/30/potoljak_a_fakat_a_csalogany_utcai_osztosavon

decemberben:
egyker.blog.hu/2014/12/02/faultetes_148

egyker.blog.hu/2014/12/10/folyik_a_faultetes_a_fovaros_altal_kezelt_terulelteken_is

De ez akkor is bosszantó, hogy fogadhattak el ilyet az önkormányzatban miért 1 év után kezdik el ezt boncolgatni?
süti beállítások módosítása