Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.04.11. 13:23 elendem

Kampányburkolat

Címkék: kampány felújítás hajléktalanság Budavári Önkormányzat Batthyány tér Várbazár közterületen életvitelszerű tartózkodás

lánchidi lámpa 2.jpgAvagy a Batyi megújul...

A választások közeledtének egyik előnye (lehetne), hogy elkészülnek fontos fejlesztések. Jó esetben a meglévő, átgondolt és szükséges beruházások átadását időzítik a kampány idejére. Kicsit rosszabb esetben keresnek olyan gyors és viszonylag olcsó megoldásokat, amelyek látványosak és vonzóak, mint például a virágültetés. Legrosszabb esetben felújítanak valamit, amivel már régóta adósok, de a kapkodás miatt alacsony színvonalon és drágán.

A 28-án átadott Batthyány téri burkolatfelújítás összességében olyan, mintha kitelepült volna egy barkácsáruház termékbemutatója. Viacolor típusú burkolat (rusztikus akar lenni, emiatt olyan, mintha már most töredezne - kivéve ott, ahol valóban már most töredezik), kovácsoltvas típusú (vas lemázolva) kandeláberek, padok, szemetesek és ivókút. Fa virágládák, talajtakaró cserjék és mulcs. Mindezt megkoronázza a környezetbe organikusan illeszkedő, a tér közepén felfelé meredő Lánchíd típusú, rézveretes hatású lámpa. Hát ... szép.

 Mindezt rongyos 87 millióért - a hülyének is megéri.

Előző éjszaka még rohamtempóban vágták a térköveket, és dél körül az ivókútból töltötték a műanyag kannákat, amelyből a frissen telepített növényeket öntözték. Merthogy az öntözőrendszer, úgy tűnik, kimaradt a nagy rohanásban. De hát mit akarunk 87 millióért?!

csatorna 2.jpgA kivitelezés során a kerületi szakbizottságban kifogásoltam, hogy dolomitmurvába rakják a beton térköveket, ami nem fagyálló és nem bírja a tömörítést. Azt válaszolták, hogy ez ideiglenes megoldás és az olcsóságra törekedtek. (Mondjuk, ez utóbbi látszik is.) Az átadóünnepségen a polgármester elmondta, hogy készített a Főmterv 40 millióért egy térrendezési tervet a kerületnek, de ezt a közműegyeztetések miatt nem lehetett megvalósítani (a választásokig - szerk.). Meg azért sem, mivel a főváros közlekedési koncepciójába nem illeszkedik (pl. nem veszi figyelembe a közeljövőben megépülő fonódó villamost) - de hát mit akarunk 40 milláért? Úgyhogy, a nagy csinnandrattával (néptáncegyüttes, X-Faktor sztár (tavalyi), lufi, tulipán) elkészült munka valójában karbantartás. Hát, annak esetleg... de azt nem szokták átadni, csak megcsinálni. A 40 milliós tervet meg dobhatjuk a kukába.

Itt érünk el ahhoz a kérdéshez, ami miatt leginkább érdemes erről a beruházásról beszélni. Hogyan dől el az, hogy egy adott városi köztéren, amelynek a teljes átalakítása a belátható jövőben várható, mennyi ráfordítással érdemes felújítási-karbantartási munkákat végezni és mikor? A mikorra a válasz megvan: választási kampányban. Azt, hogy mennyiért és pontosan mit, érdemes lett volna a szakbizottságnak mérlegelnie, de nem került elénk a tervezet, a kerület vezetése saját hatáskörben döntött. Csak hogy világos legyen: erre a felújításra, erre az anyaghasználatra egyetlen felelős szakhatóság sem adott volna engedélyt. A műemléki környezetére, annak megóvására oly büszke kerület a benzinkutakhoz kifejlesztett betonelemekkel burkolta le a "város egyik legszebb barokk terét" (idézet a polgármestertől).

 pad 2.jpgNem nagyon titkolt célja a felújításnak az is, hogy visszaszorítsák az itt élő hajléktalanokat. Az átadás előtt és annak során ezt a rendőrség tette, elküldtek mindenkit, aki gyanúsan hajléktalannak tűnt. Az átadó ünnepség során volt egy kis incidens, amikor a polgármester  - miután felsorolta 15 év kerületi beruházásait - arról szavalt, hogy most már tilos a közterületeken életvitelszerűen tartózkodni, így a kerület lakói "visszavehetik a teret". Egy hajlék nélküli ember kiabált bele a szónoklatba, hogy a felújítást a gazdagok számára készítették. A rendőrök igazoltatták és azzal fenyegették, hogy beviszik, amíg egy szolidáris állampolgár oda nem ment, és meg nem kérdezte a rendőrt, hogy történt-e szabálysértés. Az intézkedő rendőrök elismerték, hogy szabálysértés nem történt, és utána békén is hagyták az illetőt.

Azt hiszem, most már elárulhatom: a hajléktalanok nem a töredezett burkolat miatt tartózkodtak eddig a Batthyány téren, hanem mert nincsen lakásuk. Ez a probléma nem területrendezési, hanem szociális kérdés. Kár azt gondolni, hogy égető társadalmi problémákat kezelni lehet egy burkolatfelújítással. Ha vulgáris akarok lenni, azt mondanám: a vizelet ugyanolyan szagú a legdrágább térburkolaton is, mint a töredezett betonon, ezért nem új burkolattal kell megelőzni, hanem ingyenes nyilvános illemhellyel.

Tájépítészként tudom, hogy a köztér és a társadalom kölcsönösen hatnak egymásra. Nem mindegy, hogy a környezetünk milyen, hogyan segíti vagy akadályozza az építő közösségi folyamatokat. Egy biztos: azok a közterületek, amelyek kialakításukban arra vannak optimalizálva, hogy ne menjenek oda hajléktalanok, azok a hajlékkal rendelkezők számára sem vonzóak. És azt is tudom, hogy a megoldatlan társadalmi problémák mindenképpen lecsapódnak a közterületeken is. Akkor fogunk tudni hangulatos, barátságos, életteli, kényelmes, tiszta, biztonságos utcákon és tereken járni, amikor felvállaljuk és megoldjuk a társadalmi feszültségeket, problémákat.

Egy kis demagóg összehasonlítás: a tér felújításának költségéből 130 kerületi család kaphatott volna egy éven keresztül havi 50 ezer Ft lakásfenntartási támogatást, vagy ki lehetett volna alakítani egy nappali tartózkodó és ellátó helyiséget. 

De nem így történt, mert a kampány és a látványberuházás Magyarországon összetartozó fogalmak. Négyévente felújítunk valamit, amit azután 4-8 évig nem tartunk karban rendesen, mert az nem látványos dolog, arra mindenki sajnálja a pénzt. Ezért a köztereink egy-két évig szépek, majd 5-15 évig lepusztultak, amíg egy újabb kampányban fel nem újítják megint.

Csütörtökön hét országra szóló miniszterelnöki ünnepélyen (kordonok, forgalomelterelés, exkluziv fogadás, stb) adták át a Várbazárt, pontosabban annak csak a homlokzatát és egész hétvégén látogatható volt néhány felújított terem, ahol fényképek vannak a falra szögelve. A választások másnapján bezárt a bazár, mert be kell fejezni az építkezést. Egy hete indult el a négyes metró, de egyszer már leállították üzemzavar miatt. Mire jó mindez?

A rossz ütemben, rossz minőségben, kampánycélból elkészülő beruházások nagyon sokba kerülnek nekünk - sokkal többe, mint amennyiért megcsinálják. És a legszebb Ybl-homlokzat is csak egy ideig tudja eltakarni, hogy mögötte nincs semmi, csak egy gödör...

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr935882630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása