Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.09.06. 11:23 elendem

Környezetbarát pelenka program

Címkék: mosható pelenka Budavári Önkormányzat környezetbarát pelenka program

zöld pelenka.jpgA Budavári Önkormányzat szeptemberi ülésére előterjesztést szeretnék benyújtani egy beindítandó környezetbarát pelenka programról (ld. alább). Hasonló program működik már a VI. kerületben és a pesterzsébeti kisgyermekes szülők ösztönzésére ottani képviselőnk, Mach Péter is benyújtott egy javaslatot. Ezt az előterjesztést ezekre támaszkodva állítottam össze.

Kérem, hogy szóljanak hozzá, mondjanak véleményt, hogy minél jobb rendelet születhessen!

Tárgy:

Javaslat környezetbarát, mosható pelenka-program bevezetésére a kerületi családok részére

 

ELŐTERJESZTÉS

a Budapest I. ker. Budavári Önkormányzat Képviselőtestületének 2013. szeptemberi ülésére

 

Tisztelt Képviselőtestület!

A kisgyermekes családok szerves és szervetlen hulladékának jelentős hányadát teszik ki a pelenkák, ha nem váltanak környezetbarát módszerre. Javaslatom elfogadása esetén egy olyan program indítható el a kerületben, amely egyrészt csökkenti a kerület szemétterhelését, illetve a programban résztvevők ökológiai lábnyomát, másrészt hosszútávon jelentős megtakarítást jelent a családok költségvetésében.

Magyarországon egyelőre alacsony a mosható pelenkát használók aránya, bár a környezettudatos magatartás elterjedésével egyre nő azoknak a száma, akik ezt a megoldást választják. Ráadásul az ilyen pelenka alkalmazása gazdaságosabb is: a költségek mintegy 50 százaléka megtakarítható, és nem mellékes, hogy gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb (csak 50-100 év alatt lebomló, valójában veszélyes hulladéknak számító) háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre.

A program szervesen illeszkedik a kerületi 2011-14. évekre szóló gazdasági programhoz, amely kimondja:

„A lakosság tájékoztatásában és szemléletformálásában elsődleges feladatot kell vállalnia az önkormányzat honlapjának, a Népjóléti irodának és a vele együttműködő családsegítőnek, amelyek a lakosság számára az energiatakarékosságot célzó támogatásokat megmutathatják, és kiemelt feladat hárul az oktatási intézményekre és a GAMESZ-ra is.”

 

HATÁROZAT

A Budavári Önkormányzat képviselőtestülete úgy dönt, hogy

  1. 1.         

környezetbarát, mosható pelenka programot indít be a kerületben. A program bevezetésével elő kívánja segíteni a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 6. §-ban meghatározott környezetvédelmi alapelvek teljesülését, valamint hozzá kíván járulni a gyermeket nevelő családok anyagi terhének csökkentéséhez. Ennek keretében egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az Önkormányzat mosható pelenka beszerzésére azon I. kerületben állandó lakcímmel rendelkező kerületi lakosok számára, akikre valamely alábbiakban felsorolt meghatározás illik:

a)      Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

b)      Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét

c)      Aki rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kap

d)      Aki nagycsaládban él (három, vagy több gyermeket nevel)

e)      Akinek a gyermeke tartósan beteg

f)       Akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata .

Felelős: polgármester

Határidő: 2013. október 31.

  1. 2.         

ennek érdekében szeptember hónapban rendeletet alkot. 

Felelős: polgármester

Határidő: 2013. október 31.

  1. 3.         

A képviselő-testület felkéri a Polgármestert a szükséges intézkedések megtételére és a költségvetési fedezet biztosítására.

Felelős: polgármester

Határidő: 2013. október 31.

részletes indoklás

Kerületünkben 260-280 gyermek születik évente. 3 éves korukig, a szobatisztává válás várható időpontjáig nagyjából 1,5 tonna hulladékot termelnek eldobható pelenkával (amit eredetileg utazáshoz fejlesztettek ki), ez kerületi szinten 130-140 tonna hulladékot jelent évente. Három év alatt közel 330 ezer Ft-ba kerül a családnak a pelenkák beszerzése (átlagosan 60,- Ft-os áron és napi 5 db pelenkával számolva). Mivel a pelenkák mosásának is van költsége, ezért azt mondhatjuk, hogy a mosható pelenka használatával a költségek legalább felére csökkenthetők, ami jelentős megtakarítást jelent. Ha ugyanazt a mosható pelenka készletet több gyermeknél is használják, akkor a megtakarítás még több.

A javasolt program tehát több szempontból is segíti a kerületi családok életét, javítja életminőségüket:

  • Környezetbarát, hisz az abban résztvevők nem termelnek több tonnányi szemetet egy gyermek felnevelése során, textil és nem műanyag van a gyermek testén, nincs benne zselésítő anyag és egyéb vegyszerek.
  • Olcsóbb, hisz sem elmenni nem szükséges hetente/havonta érte a boltba és hazacipelni, sem egy használat után kidobni. Lényeges megtakarítás érhető el a használatával az utazó pelenkákhoz képest, pláne ha a család több gyermekre tervez.
  • Egyszerű a használata akár a feladását, levételét tekintjük, akár a vele járó „munkát, egyszerűen kezelhető, ami a tárolást/mosást illeti.
  • A modern textilpelenkák több rétegűek, sokkal többet bírnak. Kényelmes a használata, hisz az eldobható vékony papírbetétek használatával ma már nem szükséges a széklettel „érintkeznünk", azt egyenesen a WC-be dobhatjuk.

A kezdeti beruházás viszont komoly költségekkel járó, forrásigényes feladat, a pelenkacsomag ára nagyjából 60.000,- Ft.

Van jó példa a program működésére: Budapesten, a VI. kerületben már kibővítették a családtámogatási rendszer szolgáltatásait és támogatást nyújtanak a nagycsaládosoknak és a szociálisan rászorultaknak a váltáshoz. A 60.000 forintos pelenkacsomag árát teljes egészében visszaigényelhetik a terézvárosi lakosok, méghozzá 15 napon belül!

Az általam javasolt programban szintén egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az Önkormányzat mosható pelenka beszerzésére azon I. kerületi állandó lakcímmel rendelkező lakosok számára, akikre  valamely, az alábbiakban felsorolt meghatározás illik:

a)      Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

b)      Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét

c)      Aki rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kap

d)      Aki nagycsaládban él (három, vagy több gyermeket nevel)

e)      Akinek a gyermeke tartósan beteg

f)       Akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata .

A támogatást a gyermek másfél éves kora előtt lehet igénybe venni, mivel ebben az esetben a várhatóan nem szobatiszta időszak fele még hátra van, tehát a beruházás megtérül.

a) és b) pontban meghatározott esetben a pelenka vásárlását igazoló számlán szereplő beszerzési ár 100 %-a, de maximum 60.000.-Ft

c) pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 80 %-a, de maximum 40.000.-Ft  

d), e) és f) pontjában foglalt esetekben a beszerzési ár 60 %-a, de maximum 30.000.-Ft

Egyre több környezettudatosan gondolkodó szülő hajlik arra, hogy az egyszer használatos, eldobható pelenka helyett a moshatót részesítse előnyben. A Budavári Önkormányzat a javaslat elfogadása esetén támogatást nyújt a nagycsaládosoknak és a szociálisan rászorultaknak a váltáshoz, egyszersmind vonzóvá teszi a kerületet a kisgyermeket vállaló családok számára.

Előzetes számítások szerint évi 4-5 millió forint ráfordítással közel 140 család számára tudunk támogatást nyújtani és csaknem 140 tonnával csökkenteni a kerületi kommunális hulladékot.

 

Kérem a tisztelt Képviselőtestületet, hogy javaslataimat támogassa!

 

Budapest, 2013. július 31.

 

Tisztelettel:

                                                                                                      Váradiné Naszályi Márta

                                                                                                             Budapest I. kerületi képviselő

 

                                                                                                                          

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr645497831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2013.09.06. 15:41:45

Örülök, hogy a kerületben ez a legfontosabb probléma :)

Az nem baj hogy a szelektív konténereket összeszedi az FKF (Várit, Logodi utcait, Erőd utcait) de a szelektív kukákat meg nem hozza ki? Addig a sok, újrahasznosítható hulladék megy a kukákba.

elendem 2013.09.06. 19:19:40

Kedves Ahoj-!
Nem gondolom, hogy a kerületben ez a legfontosabb probléma :-) Ettől még foglalkozhatunk vele.
A szelektív konténereket azért szedik össze, mert a lakosság tiltakozott ellene :-( A fő problémájuk, hogy hangos, ahogy bedobják az üveget. A másik gond, hogy akik az üveget szeretnék pénzért visszavinni, felborítják a konténert, de nem takarítják össze utána. Erre megoldásként javasoltam, hogy készítsünk a konténerek köré acél korlátot, így nem lehet felborítani (máshol működő rendszer), de a polgármester szerint 1 millió forintba kerül egy ilyen szögacél korlát. Állítólag árajánlata is van rá. :-/
süti beállítások módosítása