Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2011.01.25. 12:55 elendem

Tóth Árpád sétány 1.

 Izzik a telefonvonalam és a levelezőrendszerem: megkezdték a Tóth Árpád sétányon a fakivágást.

2010. november-decemberében zajlott a közbeszerzési eljárás, amiben eldőlt, hogy ki lesz a kivitelezője a Tóth Árpád sétány utolsó, Nőegylet utca - Hadtörténeti Múzeum közötti szakasza felújításának. Ebbe a közbeszerzési döntőbizottságba, mint az önkormányzat képviselőjét engem is delegált a polgármester.

A bizottság munkája akkor kezdődik, amikor a közbeszerzési értesítőben megjelent pályázatra jelentkezők ajánlatukat már benyújtották a kiírónak (esetünkben az önkormányzatnak), sőt már a hiánypótlások is megtörténtek. Ez azt jelenti, hogy amikor belekerültem az "ügybe", már elfogadott tervek, jogerőre emelkedett határozatok és engedélyek szerinti építési munkák kivitelezőjét akartuk kiválasztani.

Nagyon megrendültem, hogy mi készül itt, s felmentem a sétányra, hogy megnézzem a fákat. Meg kellett állapítanom, hogy a fák sajnos valóban olyan rossz egészségi állapotban voltak, mint ahogy azt a szakértői vélemény leírja.

 

 

A fenti képeken jól látható, hogy a fák törődöttek, részben szárazak, a fatörzsek és a vázágak részben korhadtak, odvasak, kéreghiányosak.

Ezen a képen az látszik, hogy a két levágott ág csonkjától hogyan indult el a korhadás a fatözs belseje felé.

Különösen a múzeum előtti fák voltak nagyon betegek, csúnyák. A csonkokról készült képeken látható, hogy az egyiken egyáltalán nem volt kéreg, a másiknak a törzse pedig gombás és dudorokkal van tele. Ez azt jelenti, hogy bár a metszlap jónak tűnik, a fa nem egészséges, küzködik.

Egészségesnek csak két nagyobb és tizenvalahány kisebb fa mondható. A két nagyobb meg fog maradni, a kicsiket pedig átültetik.

Ma is felmentem a sétányra, és további fényképeket is készítettem (sajnos, a számítógépes rendszerem éppen most valamiért nem tudja a képeket feltölteni, de igyekszem ezt mihamarabb megtenni).

Csak a külső fasort cserélik le. Gyepes zöldsáv készül a helyén és továbbnevelt japán díszcseresznyéket ültetnek. (Ez azt jelenti, hogy nem egyszálbél kis csemeték, hanem 8-10 cm-es törzsátmérőjű fácskák.) Azért lett a díszcseresznye kiválasztva, hogy a házak felőli vadgesztenye fasor több fényt és levegőt kaphasson. A sétány felújításának ez az utolsó szakasza, az előző három szakasz már elkészült és szép lett. Az a szerencsés, ha az utolsó szakasz is mihamarabb elkészül, hogy az új fasor a sétányon végig egységes tudjon lenni.

Őszintén megmondom, ha én terveztem volna a sétány felújítását, valószínűleg más megoldást választok. Azt is gondolom, hogy nem ennek a sétánynak a felújítása lett volna az önkormányzat legsürgetőbb feladata. De a tervbe vett felújítás szakmailag megfelelő, és az eredmény hangulatos lesz, még új zöldsáv is készül.

A fő gond az, hogy az eljárás során ígéretet tettek nekem, hogy a munkálatok megkezdése előtt a környéken lakókat részletesen, alaposan tájékoztatják. Ez nyilván nem történt meg, vagy nem megfelelően. Nem írták meg a helyi önkormányzati lapban, a Várnegyedben, és nem jelezték az önkormányzat honlapján sem. Ráadásul az illetékes ügyintéző szabadságon van, és az érdeklődő telefonokra mindenki széttárja a kezét, hogy ő nem illetékes.

A kint lévő tájékoztató tábla a maga nemében korrekt, de önmagában láthatóan nem elég.

Ezért ma beszéltem a jegyzővel, hogy a szükséges híradást legalább a honlapon mielőbb tegyék meg, és valaki vállalja, hogy tájékoztatást nyújt az ügyben. A jegyző nekem erre ígéretet tett.

Az önkormányzat közérdekű adat-kezelési és tájékoztatási gyakorlatával kapcsolatban pedig interpellációt és javaslatot nyújtok be a polgármesternek.

Már a közbeszerzési eljárás alatt megkezdtem a vonatkozó iratok kikérését, és ma személyesen ígérte meg nekem a jegyző, hogy mihamarabb megkapok mindent, amit kértem. Azért látom ennek különösen nagy szükségét, mert az elültetésre kerülő 72 db fa nem fedezi a kivágás jóvátételét, és mindenképpen szeretném ellenőrizni, hogy a jóvátételi fapótlás hogyan lesz elültetve.

A kézhez kapott iratok birtokában fogom megírni a Tóth Árpád sétány 2. bejegyzésemet, ami a jóvátételi fapótlásról fog szólni.

***

Még valami. Most talán lesznek, akik úgy gondolják, hogy mivel megkapom a pénzemet a közbeszerzési bizottságban, ezért már mindent elfogadok és nem kritizálom az önkormányzatot. Szeretném elmondani, hogy a közbeszerzési tanács tagjaként nem kapok tiszteletdíjat, ez a képviselői munkám része. És ha kell, kritizálom az önkormányzatot, és ha törvénytelenséget tapasztalnék föl is fogom jelenteni akár. De ebben a közbeszerzési eljárásban nem volt törvénytelenség, és a tervek, amik alapján a kivitelezés folyik, megfelelnek a szakma szabályainak. Nincs szó természetrombolásról és nincs szó nyerészkedésről.

vnm

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr802612124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...Ahoj... 2011.01.30. 22:23:40

Mondjuk az Európa parkot is rendbe lehetne tenni mert SZÉGYEN ahogy kinéz. Régen az volt a kerület legnagyobb és legjobb játszótere, szánkópályával, napozórésszel, szökőkúttak, kispatakkal hintákkal kutakkal, jó levegővel.

Ma gazos, szétcseszett igénytelen az egész, a gyereket meg leviheted játszani a Moszkva tér mellé a millenárisra vagy a Batyi mellé a Franklin játszótérre.. Had szívja a sok szennyet!

elendem 2011.01.30. 22:49:41

Igazad van, én is a fenntartást látom fontosabbnak, a folyamatosan minőségi parkokat és fasorokat.
A következő bejegyzésem egyébként erről fog szólni.
(És közben igyekszem kideríteni, milyen felújításokat tervez még idén az önkormányzat. Ha sikerül, megosztom veletek az információt ;-))
süti beállítások módosítása