Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.07.06. 16:24 elendem

Miért szemetesek a budavári parkok?

Címkék: parkfenntartás Budavári Önkormányzat

2016-07-06_11_21_49.jpg

Hozzám is és a hivatalhoz is érkeznek be a panaszok, hogy a kerületi parkokban nincs összeszedve és elszállítva a szemét, nincs kijavítva az elhasználódott vagy megrongálódott felszerelés, nincs lekaszálva a gyep és sorolhatnám, hogy mi nincs elvégezve. 

A júniusi testületi ülésre azonnali kérdést nyújtottam be a kerületi parkfenntartás helyzetéről:

Tisztelt Polgármester Úr!

Korábban kikértem a kerületi parkfenntartási szerződést, amely 2011. június 10-én köttetett 5 év időtartamra. Tehát e hónap 10-én lejárt.

Az elmúlt két Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsági ülésen is kértem, hogy tájékoztassanak minket, hogy mi a szándék a kerületi parkfenntartással kapcsolatban. Nem érkezett be a bizottság elé a fenntartó cég 5 éves munkáját értékelő dokumentum, se pályázati vagy közbeszerzési kiírás a szolgáltatásra, esetleg az ideiglenes meghosszabbítás meglétéről vagy feltételeiről szóló előterjesztés.

A kerületnek jelenleg főkertésze sincs, az állás betöltésével kapcsolatban sem kaptunk információkat.

Nyár van, vegetációs időszak, a parkjaink és zöldfelületeink fenntartása nem késlekedhet.

Már az elmúlt hetekben is érkezett hozzám lakossági panasz, amely arról szól, hogy a fenntartás elmaradt és a parkban lévő hulladékgyűjtőket nem ürítik.

Szeretném megjegyezni, hogy a felállítani tervezett Budavári Játszótér Üzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. még ha a holnapi nappal elkezdene is dolgozni, már az is késő lenne, mert nem fogja valamennyi kerületi önkormányzati fenntartású zöldfelületet gondozni (csak a játszótereket).

Összefoglalva: aggódom a kerületi zöldfelületekért.

Kérdezem ezért Polgármester Urat:

Fenntartja-e valaki jelenleg a kerületi önkormányzat kezelésében lévő parkokat, zöldfelületeket? Ha igen, kicsoda, és milyen megbízás alapján, milyen szolgáltatási díjazásért?

 

Mik a tervei a kerületi parkfenntartással kapcsolatban? Hogyan kívánja megszervezni ezt a közszolgáltatást?

 

Mikor lesz a kerületnek főkertésze?

 Nemrég megérkezett a polgármesteri válasz, amely szerint augusztus közepétől lesz főkertész és a közbeszerzési eljárás lezárultáig a Harmatkert Kft. végzi a parkfenntartást.

Most tekintsünk el attól, hogy a polgármester csak részben válaszolt a kérdéseimre, és számoljunk: közbeszerzési eljárás nélkül szerződést kötni csak a közbeszerzési értékhatár alatt lehet. Ez üzemeltetési-fenntartási jellegű munkára most 8 millió forint, ami a közbeszerzési eljárás befejezéséig és az új szerződéskötésig kell, hogy fedezze a kerületi zöldfelületek fenntartását. Ha megnézzük a költségvetést, látható, hogy parkfenntartásra 114 millió Ft van előirányozva 2016. évre – ami egyébként jóval kevesebb, mint az előző évi 236 millió Ft, pedig akkor is minden forintnak meg volt a helye. Ebből látható, hogy havonta minimum 9-10 millió forintra volna szükség még akkor is, ha nem vesszük figyelembe, hogy a parkfenntartási munkák zöme nyáron történik. Tehát ahhoz, hogy a kerületi zöldfelület-fenntartásra a nyári hónapokban legalább az előirányzott összeg arányos része felhasználható legyen, az kell, hogy a közbeszerzési folyamat egy hónapon belül lezáruljon.

Csakhogy ez a közbeszerzési eljárást még el sem indították, és az indítástól számítva minimum 90 nap a befejezése. Tehát legkorábban október közepén-végén lesz a kerületnek szerződött parkfenntartója, aki a rendelkezésre álló keretet felhasználhatja.

Nyár közepe van, most kellene gondozni a parkjainkat, mert most használjuk őket mi is, akik itt lakunk, és a turisták is, akik idelátogatnak. De nem fogják megfelelően gondozni, mert a fenntartáshoz szükséges pénznek alig ötöde áll rendelkezésre, és azt is egy új, helyismerettel nem rendelkező vállalkozónak kéne elvégeznie és a kertész nélkül maradt hivatalnak megrendelnie. Szerintem a kerület nem engedheti meg magának, hogy egész nyárra érdemi parkgondozás és felelős főkertész nélkül maradjon és a kerület közvetlen vezetése felelős a kialakult helyzetért. Mindenki tudta, tudhatta ugyanis, hogy a szerződés le fog járni, és hogy ki kell írni a közbeszerzést.

Ha még emlékszünk, bő egy éve véletlenül derült ki, hogy nincs a kerületnek fakivágási rendelete, így büntetlenül vághatta volna ki bárki a kertje összes fáját. Most nincs főkertész és nincs számottevő parkfenntartás, a kerületi zöldfelületek állapota elkeserítő.

Mindez jogilag nem, de erkölcsileg felveti a közvagyon hűtlen kezelésének gondolatát.

vnm

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr788870664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2016.07.06. 18:27:46

A polgármesteri válasz hivatkozása nem nyílik meg. Elképesztő ami a játszótereken és a ligetekben uralkodik. Hogy engedhető ez meg az I. kerületben?

elendem 2016.07.07. 17:14:08

@Ahoj-: Köszönöm a jelzést, javítottam a linket

Ahoj- 2016.07.07. 19:24:39

@elendem: Egy fotósorozatot megérne a mai állapot. A Corvin téren minden virág és cserje pusztul, lesszíves egy sétát tenni arrafelé, Mária téren a fa száradt ki most a bokrok döglenek be mert nem kapnak vizet. Felelős??? Választáskor soktízmillióért majd újraültetik.
süti beállítások módosítása