Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.05.08. 18:10 elendem

Nem kell Fradi-pláza a Népligetbe!

Címkék: Népliget Fradi-pláza

screenshot_2016-05-08_18_07_31.png 

Kiszivárgott információk szerint a Kubatov-Kocsis vezette Fradi egy 65.000 m2-es sportcsarnokot és kereskedelmi központot akar építeni a Népligetben. Erőss Gábor képviselőtársammal erről tartottunk ma sajtótájékoztatót.

Általános gyakorlat, hogy nem tartjuk karban a közvagyont: az épületek tönkremennek, a parkok és közterületek lepusztulnak. Mert a fenntartásra nem szánunk pénzt, ehelyett felújítunk és fejlesztünk, nagy csinnadrattával átadjuk – azután ismét hagyjuk lepusztulni. Így mindig rövid ideig élvezzük az újat, és 10-15 évig ténfergünk a pusztulóban (ld. Millenáris). Ehhez a gyakorlathoz tartozik még az a hazugság mondás is, hogy csak akkor lehet elvégezni a szükséges fejlesztéseket, ha megtörténik a várva várt nagy beruházás. Ez nem igaz: bármikor lehetett volna építeni egy futókört például, ahogyan a Római parton is évtizedek óta el kellett volna készülnie a csatornának és a kerékpárútnak.

Hazugság hamis narratíva az is, hogy választani kell, hogy a fáknak legyen jó vagy az embereknek – nem szabad ugyanis szembeállítani egymással a városfejlesztés és a környezetvédelem szempontjait, azaz fák ÉS emberek. Olyan megoldásokra van szükség, amely nem a zöldet építi be, hanem a fejlesztésre szoruló városrészeket. A park ugyanis nem pusztán csinos háttér valami épület körül, hanem önálló városi funkció: a pihenést és feltöltődést szolgáló egészséges és szép terület. Mindeközben a valóban beruházásra váró ún. barnamezők: felhagyott gyártelepek, vasúti és iparterületek tovább szennyeznek és éktelenkednek a város belsejében.

A Népliget fenntartására nem fordítanak elég pénzt. A fővárosi közparkokra évente még 150,- Ft sem jut négyzetméterenként. De ez csak az átlagos összeg, a Népliget ennél kevesebbet kap. Az elhanyagolt park lehangoló, ezért a jó szándékú állampolgár még örül is, ha azt hallja, hogy az építkezés kapcsán legalább valami történik végre. És egyébként valóban volna értelme, hogy értelmes attrakciókkal vonzóvá tegyék a Népligetet, mert így nőne a park használati értéke is. De ez nem azt jelenti, hogy tele kell építeni hatalmas épületekkel. Attrakció lehet egy játszótér, egy futókör, egy hangulatos kertvendéglő, egy programokat nyújtó zenepavilon – és hasonlók.

A fejlesztés ugyanis nem építkezést jelent, hanem jövőkép alkotását: ez a jövő most egy olimpiai használatra szánt 65 ezer m2-es pláza a park helyén. Számtalan EU-s támogatásból épült, bezárt létesítmény bizonyítja, hogy nem az a kérdés, mit tudunk építeni, hanem az, hogy mit tudunk fenntartani. Nem óriási beruházásokra van szükség, hanem csak éppen akkorákra, amelyek a helyi gazdaságot élénkítik, fenntartható munkahelyeket teremtenek és valamilyen társadalmi szükséget elégítenek ki. Ezek híján a szép új beruházás csak veszteséget termel és adósságot. Éppen ezért felelős döntéshozó csak a város fejlesztésének igényével gondolkodhat bármilyen beruházáson, mert a fejlődés az nem épületek felfalazását és kőburkolatok lefektetését jelenti, hanem a társadalom, a gazdaság és a kultúra igényeinek innovatív összehangolását. A fejlett demokráciákban fejlesztés alatt magasabb színvonalú helyi közszolgáltatások nyújtását, jobb szociális ellátást és kiszámíthatóságot értenek.

A park az nem üres terület. Nem beépítésre vár, hanem fenntartásra, gondozásra. A parkfenntartásra fordított közpénz nem vész kárba: jobb levegőt, szebb várost, vidámabb és egészségesebb embereket jelent, ami valójában nagyon könnyen számszerűsíthető: gondoljunk például arra, hogy egy parkra néző lakás mennyivel kelendőbb.

Éppen ezért felháborító, hogy a közpénzekből, a mi pénzünkből nem olyan dolgok épülnek, ami nekünk jó, hanem amiből elég sokat lehet lopni a kormány közeli tettestársaknak! Elég volt abból, hogy titkos, senkivel sem egyeztetett folyamatokban dől el, hogy mi lesz a parkjainkkal, a lakóhelyünkkel! Magyarország nem terepasztal, ahol a miniszterelnök és barátai játszi kisgyerekként elpöttyintik a kedvenc tereptárgyaikat: a miniszterelnöknek budavári erkély, stadionok és kisvasút, Baán Lászlónak múzeumok, Kubatov Gábornak pedig Fradi-pláza!

 vnm

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr698696788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2016.05.09. 03:06:44

Ugyanezt csinálják Kispesten is!

16 hektár fás részt írtanak ki 7-8 focipályáért...

Hivatalosan valami utánpótlás nevelés címszó alatt... ahelyett, hogy egy közparkot építenének, közösségi edzésre alkalmas eszközökkel, EGY db bárki által használható AMATŐR foci pályával, ami jó kosarazni is. körbe meg lehetne egy két szalonna sütő, az egész erdős részen meg mondjuk egy nagy kör futó és/vagy bringa pálya. Meg esetleg valami tanösvény, szóval az egésznek inkább egy parknak kéne lennie.

De helyett még egy megalomán focistadion azért hogy rohadjon le majd pár év múlva, és ismét lehessen bele pénzt önteni. Meg közben kiírják a maradék fákat is...

midnight coder 2016.05.09. 06:45:14

Azt mondjuk nem értem, mi a fenének akarna bárki is a Népligetbe építeni bármit is, amikor a buszpályaudvar túlsó oldalán ott van az a hatalmas üres építési terület ahol a katonai főiskola volt amíg le nem bontották, azóta pedig csak a parlagfű terem. Oda egy kisebb repülőteret is lehetne építeni, nem egy plázát. Más kérdés, hogy ma amikor a meglévő plázák kihasználtsága is kétséges (lásd Köki) mennyire térülne meg egy új pláza a Lurdy ház és az Europark között. Sportcsarnok meg már annyi mint hajléktalanban a tetű. Ha valaki erre vágyik, felül az egyes villamosra, utazik 5 percet és ott a Tüskecsarnok. Persze lehet hogy jobb lenne az országnak, ha az izmok helyett inkább az agyukat fejlesztenék a népek.

Krutzifix 2016.05.09. 07:32:25

Ez az új habonykommunikáció? Dönteni kell, hogy a fáknak, vagy az embereknek legyen jó? Már nem a doakota mondás járja: "Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni." Jaaa, hogy a fenntartásból nem lehet lopni? Az más.

kvadrillio 2016.05.09. 07:33:45

hmmm.....MARAD A GYEREK, HA JÁTSZIK ! :).... egyébként is, azt kell építeni, amire adnak pénzt ! HA SÁMFÁRA ADNAK, AKKOR TELE KELL RAKNI SÁMFÁVAL AZ ORSZÁGOT ! :)

aleb19 2016.05.09. 08:30:13

nem ertem, a nepligetben mar most is ott van a fradi fociutanpotlas kozpontja 2-3 nagyfocipalyaval es kezilabda csarnokaval es uszodalyaval...ezek felujjitasa ellen igy frocsogni eleg gusztustalan

zsoci 2016.05.09. 08:30:43

Én tovább mennék: a jelenlegi pálya is felesleges, különösen egy olyan csapatnak, akinek minden meccsét több rendőrrel kell őriztetni, mint ahány szurkoló van rajta.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.09. 08:31:42

Amúgy minden szavával egyetértve a posztnak, azért megkérdezném: mi köze van a nyócker polgármesterének, Kocaisnak a Népligethez, ami viszont már Kőbánya része?

2016.05.09. 09:10:58

Ennek a városvezetésnek mintha elment volna az esze, már-már hetente jön valami hülyeség. A Népligettel kapcsolatban régóta várom, hogy mikor lesz végre helyrehozva, hogy kihasználható legyen ilyen Margitsziget meg Városliget módra (ehelyett az utóbbiból is betondzsungelt csinálnak valami jóval kisebb volumenű, értelmes kozmetikázás helyett...). Részben a Népliget állapota miatt nem költöztem a környékre a tavaly, pedig leszámítva, hogy gettó, nem lenne rossz környék. :) azt a temérdek pénzt az üllői / körút mentének a rehabilitálására fordíthatnák.

aleb19 2016.05.09. 09:11:36

@Fedor: Kocsis a fradi kezisek elnoke

e_gabor 2016.05.09. 10:14:17

Kocsis Máté egyszerre józsefvárosi polgármester, Fradi-alelnök (vö.: Fradi-pláza!), fővárosi tanácsnok (Tarlós mellett gyakorlatilag ügyvezető főpolgármester) és budapesti Fidesz-elnök.
...Egész közel van a józsefvárosi Orczy-kert, ahol ő a favágók legfőbb pártolója: m.168ora.hu/itthon/kerdore-vonjak-kocsis-mateekat-fakivagasok-miatt-144877.html

e_gabor 2016.05.09. 10:15:03

@Fedor: Kocsis Máté egyszerre józsefvárosi polgármester, Fradi-alelnök (vö.: Fradi-pláza!), fővárosi tanácsnok (Tarlós mellett gyakorlatilag ügyvezető főpolgármester) és budapesti Fidesz-elnök. ...Egész közel van a józsefvárosi Orczy-kert, ahol ő a favágók legfőbb pártolója: m.168ora.hu/itthon/kerdore-vonjak-kocsis-mateekat-fakivagasok-miatt - See more at: eokoskodas.blog.hu/2016/05/08/nem_kell_fradi-plaza_a_nepligetbe_782#comment-form

Dairon 2016.05.09. 10:27:42

Kedves V. Naszályi Márta! Sikerült árnyékra vetődni a tervezett népligeti sportberuházást illetően. Az Ön állításával szemben ugyanis senki nem akar oda plázát építeni. Ellenben a már MEGLÉVŐ lepusztult sporttelepek helyén lenne egy olyan - a környezetbe maximálisan illő - sportcentrum, mely a profi sportolókon kívül (akik közül többen is az olimpiai játékokra készülnek) többezer gyereknek biztosít majd a XXI. századnak megfelelő sportolási lehetőséget. Ha Ön szerint jobb, ha ezektől a gyerekektől elvesszük a sportolási lehetőséget, hogy inkább a számítógépeiket nyomogassák naphosszat, akkor lelke rajta. Légből kapott félinformációkra alapozott sajtótájékoztató helyett érdemesebb lenne először alaposabban tájékozódni a témában és utána fröcsögni. Megspórolt volna magának egy alapos beégést.

Véenem 2016.05.09. 10:42:02

@Dairon: Kedves Darion!
Úgy látom, hogy Ön részletes információkkal rendelkezik. Fel tudja ide tölteni a dokumentumokat vagy a linket?

Dairon 2016.05.09. 10:48:48

@Véenem: Kérem, írja be a Google-ba, hogy Fradi város.

elendem 2016.05.09. 16:03:57

@Dairon: Köszönöm a tájékoztatást! Beírtam, és amiket találtam, elolvastam. A megtalált cikkek nem arról szólnak, hogy nem lesz nagy építkezés a Népligetben, csak arról, hogy az Építők SC telepén lesz egy építkezés. Én valójában azt szeretném, ha Önnek lenne igaza, és nem történne más, minthogy a sporttelepet fejlesztik, és ott sok gyerek és fiatal tud ezentúl különböző örömsportokban részt venni.

Andráska8 2016.05.09. 21:06:47

kormányprogram a fairtás, lassan a narancsot lecserélhetik fejszére. :(
süti beállítások módosítása