Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.02.29. 21:06 elendem

Nem voltunk suliban

Címkék: oktatás KLIK pedagógustüntetés nem leszünk suliban

10426853_953704154676896_3592719034850687496_n.jpgA fiúk ma nem mentek iskolába.

Játszótéren voltak, pizzát sütöttek, edzésen és rajzszakkörön vettek részt. Most este pedig beírjuk az ellenőrzőjükbe, hogy igazoljuk a hiányzást. Azért, mert szülőként támogatjuk a tönkretett magyar oktatási rendszerért küzdő tanárok és diákok mozgalmát.

Merthogy a magyar oktatást szándékosan tönkretették. Vannak, akik azt hiszik, hogy az elképzelés jó volt, csak a kivitelezésben vannak bakik. Vannak, akik azt gondolják, hogy a KLIK vagy a pedagógusminősítés átalakításával már jobb lesz a helyzet. Hát: nem. Nem lehet jobb a helyzet. Azért nem lehet jobb, mert nem egy jó elgondolást hajtottak végre rosszul, hanem egy gonosz tervet hajtottak végre jól az oktatás átszervezése során.

Az Orbán kormány hatalomra jutásának idején fideszes közgazdászok megállapították, hogy az ország egyharmada menthetetlen, őket ott kell hagyni az út szélén. Ezért van az, hogy a nagy ellátó rendszerekből (oktatás, egészségügy, szociális rendszer) sorban szorulnak ki mindazok, akikről az Orbán-kabinet úgy dönt, hogy koloncok, és ezekre a területekre egyre kevesebb forrás jut. Közben azokat, akiket el kellene látni, besorolják: vannak érdemesek és érdemtelenek. Ez utóbbiak megfosztatnak a joguktól, hogy a társadalomnak gondot kell viselni őrájuk is. A jólétben élők kimenekítik a családjukat: magánorvoshoz, magániskolába, külföldi egyetemre járnak – a többi pedig…

A KLIK létrehozásának valódi célja az volt, hogy pénzt vonjanak ki az oktatásból. Az első évben 200 milliárd, tavaly már nagyjából 500 milliárd forinttal költünk kevesebbet oktatásra, mint korábban. Miközben a hátul kullogásból néhány év alatt nagyot fejlődő európai országok (pl. Finnország, Írország) éppen azáltal ugrottak előre, hogy a nemzeti jövedelem tetemes részét az oktatásba fektették. Igen: befektettek a jövőbe. Nem kegyes adományt osztogattak, hanem tervszerűen építették a jövőt.

A KLIK szervezetének járulékos haszna, hogy a központosítás révén levehetik a sápot az intézményen átfolyó minden területről.

A központosított tanterv, a kötelező tankönyvválasztás, a tornatermek nélküli kötelező mindennapos testnevelés, a felülről létrehozott pedagóguskar, a délutáni bent maradás, a kötelező óvodáztatás vagy a hit- és erkölcstan nem pusztán butuska túlkapás, hanem a hatalom üzenete: az autonómia veszélyes, a pedagógus és a szülő önálló döntéshozásra és nevelésre alkalmatlan. Az, hogy az iskola fenntartója a KLIK, üzemeltetője pedig az önkormányzat, pedig ezt üzeni: a helyi közösség is alkalmatlan, hogy gondot viseljen az iskolákra.

A 16 éves kortól már nem kötelező iskoláztatás, a leépülő gimnáziumi és fizetős felsőfokú képzés, az államilag támogatott szegregáció pedig az utolsó lehetőséget is elveszi a szegénysorból jövő gyerekektől.

Mindezt minden szakmai szervezet, civil és szülői közösségek, hátrányos térségekben dolgozó szakemberek idejében elmondták. Az átalakítások során csak meg kellett volna hallgatni. Az egyéni képviselői indítványokat vizsgálat és egyeztetés nélkül két nap alatt törvénnyé emelő parlamenti többségű Orbán-kormány azonban nem hallgatta meg. Úgyhogy ne ringassuk magunkat álomba: a KLIK nem reformálható meg, ahogyan a vasszűzből sem lehet egy kis reszeléssel fejőgépet faragni, hanem be kell olvasztani és újrakovácsolni az egészet.

Valaki nem rég azt javasolta, hogy egy évig ne legyen oktatás: az iskolában játékok legyenek, kulturális programok, sok-sok éneklés, rajz, örömfoci és kirándulás - és ezalatt találjuk ki, hogyan is legyen. És a következő évtől legyen egy új és működő oktatási rendszer. Nekem tetszik az elképzelés, és azt hiszem meglepődnénk, hogy az "átlógott" év alatt mennyit fejlődnének a gyerekeink!

Megkérdezték ma tőlünk, hogy miért gondoljuk, hogy a gyerekeinket politikai célra használhatjuk ezzel a tiltakozással. Szerintem pont fordítva van: elegünk lett abból, hogy a kormány politikai célokra használja a mi gyerekeinket és elveszi a jövőjüket, miközben az övék 15 millióért tanul Svájcban az ország nyomorának árán.

Szülők, pedagógusok, diákok fognak most össze; országos mozgalom alakul, hogy megmentsük az iskolákat, a gyerekeink jövőjét, az ország jövőjét. Helyi közösségek szerveznek alternatív gyerekprogramokat, szülők vigyáznak egymás gyerekeire, nyugdíjas pedagógusok ajánlják fel segítségüket, egész nap jönnek-mennek az üzenetek, hogy melyik iskolába hány gyerek ment be végül - egyszóval feléled és együtt mozdul az ország. Ez a közéleti tavasz engem lelkesedéssel és örömmel tölt el! Itt a helyünk, a tiltakozók között!

vnm

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr218430462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez nem játék · http://eznemjatek.blog.hu 2016.03.01. 06:39:46

Ha egy évig nem lenne oktatás, az azért is jó lenne, mert addig megjönnének a tankönyvek.

Voznyák Pista2 2016.03.01. 18:01:26

"Ez a közéleti tavasz engem lelkesedéssel és örömmel tölt el! "

A gyerekedet sejtésem szerint mégnagyobb lelkesedéssel tölti el. Alig várja, hogy a hülye szülő megint kivegye a "rendszerből".

elendem 2016.03.01. 19:06:36

@Voznyák Pista2: Igazából nem. Jó tanáraik vannak, jó iskolába járnak, szeretnek iskolába járni. Mi megbeszéltük velük, hogy miért vannak itthon.

fizetekmegegysort 2016.03.01. 19:13:02

Minden soroddal egyetértek!

Indexes faszkaIapok 2016.03.01. 20:24:36

"meglepődnénk, hogy az "átlógott" év alatt mennyit fejlődnének a gyerekeink"

Mármint hogy milyen keveset?
Vagy leginkább nullát.
Jó nagy baromság lenne.

De ahogy látom, az oktatás, legalábbis ami a helyesírást illeti, nem az Orbán-komány alatt csúszott le.

Egyébként meg lófasz sem alakul, nem országos tiltakozó mozgalom. Kb. ennyi volt, vége.

Punxsutawney Mormota 2016.03.01. 21:01:34

@Voznyák Pista2: Ez elég gyenge volt. Jobbat nem találtak a think-tankek a Századvégnél?

Punxsutawney Mormota 2016.03.01. 21:03:31

@Indexes faszkaIapok: Jól van elvtárs! Jól megmondtad a magadét! És most, hogy semmi nem alakul, menj és vedd fel a napidíjadat!

Punxsutawney Mormota 2016.03.01. 21:31:19

No, de nem szeretnék igazságtalan lenni a Fidesszel és a bért(r)ollnokaival...

Az iskolarendszer már korábban egy kalap szar volt. A '70-es években is, a '80-as években is, majd a tendencia folytatódott. Miért is változott volna? Ugyanazok léptek elő 3-4 sort, akik már a régi rendszerbe szocializálódtak bele és csak a hatalommal törődtek, azzal nem, hogy a kölyköket hasznos, az életre alkalmazható emperikus tudással engedjék el.
Az iskolarendszerünk alkalmatlan arra, hogy a gyerekeket gondolkodásra bíztassa, hogy utat engedjen az indivídumnak, az önálló vagy eredeti gondolatoknak - még akkor sem, ha esetleg téves.

Ami számít, a bifflázás, bizonyos törvényszerűségek mantraszerű ismételgetése, és a legjobbak kiemelése és a kedvenckézés.

Értelmetlen baromságokkal bombázzák szét a kölykök agyát és ez így volt már a mi korunkban is, kezdve a heti három énekórától, át a mélységi magmás kőzeten, keresztűl a Boyle-Marriotte törvényen egészen a korszakalkotóan unalmas filozófia órákig.

Nem, nem attól lesz egy gyerek sikeres felnőtt, hogy 12 évesen elfújja Magyarország uralkodóit Géza fejedelemtől egészen IV. Károlyig. Ha nem történesz lesz, akkor ez nem számít. Az viszont igenis számít az életben, hogy tisztában legyen az alapvető pénzügyi fogalmakkal (kamat THM, infláció stb), munkajoggal és pl. fogyasztóvédelmi elképzelései is helyesek legyenek. Az ilyen jellegű tudást már egészen kisgyerek szintjére le lehet butítani és ahogy nő fel, úgy lehet egyre komolyabban adagolni.

A jelenlegi rendszer arra épül, hogy a legjobb teljesítmény jutalmazzák, holott ez totálisan téves szemlélet. A jó szemlélet az lenne, ha már a legkisebb jó teljesítményt is jutalmaznák. Hogy a gyerek ne utáljon iskolába menni... Hogy ne szarja össze magát, ha felállítják felelni... Hogy ha még egyest kap is, akkor is kiemelhesse a tanár, hogy mit látott jónak (ha egyáltalán volt ilyen) és min kellene (nagyot) változtatni... És persze nagyon jó lenne, ha végre a szülők is kissé magukba néznének, és nem borítanák az asztalt a tanárra, ha az fegyelmezni próbálta a kölyköt.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 01:04:22

@Punxsutawney Mormota:
Hogy mi történt a kurva édesanyáddal?

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 01:05:10

@Punxsutawney Mormota:
Inkább írni tanultál volna meg, tahókám.

Punxsutawney Mormota 2016.03.02. 01:07:41

@Indexes faszkaIapok:

Jól jól van, Elvtárs! Csak így tovább! Jól nyomod! Ezért még extra pénz is jár. Ha bebizonyítod, hogy lila fejjel írtál, akkor megemelik a minimálbéredet :D

Punxsutawney Mormota 2016.03.02. 01:11:04

@Indexes faszkaIapok: Egy kissé jobban megy az írás, mint Neked, aki naponta kapja a Habonyéktól, hogy mit kell írnia. :D De semmi gond, bértrollnokok mindig is voltak, talán van olyan a környezetedben, aki szeret... Ha nem, akkor vegyél egy kutyát.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 01:51:22

@Punxsutawney Mormota:
Az enyém mellett ugyan nem, de gondoltam, hogy a tied strichel valahol.

"Egy kissé jobban megy az írás, mint Neked"
Ki kell, hogy ábrándítsalak: pocsék az írásod. Tele helyesírási hibákkal.

"De semmi gond, bértrollnokok mindig is voltak"
Ja, hogy te az vagy, és ez egy vallomás?
Kösz, nem igazán érdekel, ilyenekkel menj a gyóntatódhoz.

Punxsutawney Mormota 2016.03.02. 07:00:15

@Indexes faszkaIapok:

De-de! Anyád teljesen letörte az árakat a placcon, mindent bevállal, mert a szerencsétlen, tahó kölyke a habonyárpiéknak dolgozik, és képtelen ellátni magát.

Amikor megszületettél még remménykedett, de mára belátta, hogy jobb lett volna, ha a kegyes halált alkalmazza éa a falhoz csap.

Szegény barátom, nagyon sajnálom, hogy tőlem kellett megtudnod, mekkora kupac szar vagy. :)

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 12:12:20

@Punxsutawney Mormota:
Te most a saját anyádról beszélsz.
De szép vallomás volt.

Punxsutawney Mormota 2016.03.02. 12:35:47

@Indexes faszkaIapok: Szegény barátom... Lekurvaanyáztál - amolyan belevaló, korrekt, tökös jobbos pöcs módjára, majd a válaszomra nem tudtál mit írni, mert belesétáltál a saját hülyeségedbe. Azóta is fullba nyomod az uráli kretént, jobb híján a helyesírásomat fikázod, majd átmész infantilisbe és a nyelvedet öltögeted rám.

Szegény, szegény ördög... Téged még a víz is kivetne magából, de mindenképpen tökéletes szegénységi bizonyítványt állítasz ki magadról.

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 20:54:53

@Punxsutawney Mormota:
Ezt anyád üzente a sarokról, faszfejkém?

Punxsutawney Mormota 2016.03.02. 21:55:16

@Indexes faszkaIapok: Szegény, infantilis barátom... Menj vissza a kisegítőbe!

Indexes faszkaIapok 2016.03.02. 22:22:45

@Punxsutawney Mormota:
Ahol a húgod van, akinek anyád sem ismeri az apját?

Punxsutawney Mormota 2016.03.02. 22:27:17

@Indexes faszkaIapok: Szegény barátom... Látom a saját családod nyomorult sorsát vetíted az enyémre :D

Nem veszed észre, szegény retaldált barátom, hogy milyen mélysegesen ostoba, nevetséges vagy? Valódi jobboldali fizetett bérnarancs.

Na, most fuss vissza a pártközpontba valami frappáns válaszért!

Indexes faszkaIapok 2016.03.03. 01:31:09

@Punxsutawney Mormota:
Dehogy.
Csak ismerem a családodat, hiszen nap mint nap láttalak benneteket a kocsisoron. Mostanában meg kint a Thökölyn tolja anyád is meg a húgod is.
De azt is tudom, hogy anyád téged is árult vén buziknak bablevesért cserébe, és azóta te is buzi lettél.
süti beállítások módosítása