Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.03.08. 12:44 elendem

Az egyeztetés ki van zárva

Címkék: társadalmi egyeztetés lakossági fórum budai fonódó villamos BKK

budai fonódó fórum.jpgCsak 100 fő fért be a tegnapi fórumra, így félszáz érdeklődő nem vehetett részt a budai fonódó villamosokról tartott lakossági fórumon. A hirdetésben nem szerepelt, hogy csak az első 100 érkezőt engedik be.

Tegnap délutánra hirdette a BKK a budai villamoshálózat fejlesztéséről, ismert nevén a fonódó villamosról szóló lakossági fórumát. Szerettem volna belinkelni a hirdetményt, de közben levették a BKK honlapjáról, csak az aprócska kép maradt meg a facebook oldalamon. A rendezvény különösen érdekelt, mivel azt ígérte, hogy az elkészült tervdokumentációt is bemutatják.

A Bem rakparti Novotel szálloda portása viszont 5 órakor, a rendezvény kezdetekor már nem engedett be senkit, mondván a terem megtelt. 

Felmerült az is, hogy szándékosan szervezték így, hogy csak egy zárt kör juthasson be. Ennyi tudatosságot a szervezőkből nem nézek ki, viszont számomra is elgondolkodtató, hogy miért egy luxusszálloda viszonylag kis rendezvénytermébe szerveznek közpénzből egy több kerületet is érintő eseményt, amikor a közelben van két önkormányzati művelődési ház, valamint számtalan iskola hatalmas tornatermekkel.

A kint rekedt több tucat ember egy darabig vitatkozott vele, majd belátván, hogy nem a portás a felelős, kértük, hogy hívja az igazgatót. Az igazgató elmondta, hogy tőle 100 fős rendezvénytermet rendeltek meg, ha több embert fölengedne, tűzrendészeti vétséget követne el. Megértettük az igazgató szempontjait is és kértük, hogy hívjon valakit a rendezvényt szervező BKK-ból. Ki is jött egy hölgy, aki a BKK rendezvényszervezőjének titulálta magát. Nem tudni, hogy végül is mit akart mondani, részben, mert a felháborodott kint rekedtek nem hallgatták végig. A hölgy, aki türkizkék macskanadrágban és mikiegeres-jellegű pólóban szervezte a rendezvényt, nem mutatkozott be, viszont nem járult hozzá, hogy hangfelvétel készüljön arról, amit mond, és perrel fenyegette azt az ácsorgót, aki a mobiljával mégis rögzítette az eseményeket. Azzal kezdte, hogy kioktatta a jelenlévőket, hogy a bent lévők bezzeg időben tudtak érkezni (az ötórai harangszókor a portás már azt magyarázta nekem, hogy nem lehet bemenni), és cseppet sem meggyőző utalásokat tett, hogy lesz esetleg még egy fórum.

Ha én a helyében lettem volna, úgy jövök le, hogy hozok egy nagy kupacnyit azokból a tájékoztató prospektusokból, amiket odafent osztogattak (már persze, ha jól szervezett az esemény, és osztogattak ilyet). Kedvesen mosolygok, töredelmesen bocsánatot kérek mindenkitől, szabadkozom, hogy nem számítottunk ilyen nagy érdeklődésre, de persze nagyon örülünk ennek, és ezért is döntöttünk úgy, hogy szervezünk még egy fórumot, és megkérem a jelenlévőket, hogy adják meg az elérhetőségüket, hogy személyesen tájékoztatást kaphassanak a pót-rendezvény helyéről és idejéről.

Mivel a kintiek nem távoztak, a szálloda kihívta a rendőrséget is, de a kiérkező rendőrök látták, hogy valójában konszolidált - bár felháborodott - állampolgárok beszélgetnek a kapu előtt, nincs rendbontás,  nincs erőszak. Ezért pár szót beszélgettek ők is, majd elmentek.

Negyed hétig társalogtam a többi kint rekedt érdeklődővel. Köztük volt a VEKE szakembere (a budai fonódó villamos ötlete eredetileg a VEKE-től származik) és a Városjáró blog szerkesztője is. A beszélgetés - érthetően - nem a városvezetés és a BKK dicsérete körül zajlott. Valaki határozottan állította, hogy Láng Zsolt II. kerületi polgármester a fórum előtt gyűjtötte azokat, akik a közönség soraiból hajlandóak tiltakozni. Tudjuk, hogy a II. kerület régóta ellenzi a tervet és minden módon megpróbálja meghiúsítani. Nem egyértelmű, hogy ennek mi a fő oka: a kerület nem bízik a tervben (ami eddig nem is volt meg), vagy jobb pozíciót, több támogatást kér a beleegyezésért cserébe.

Ami tudható, hogy az EU támogatások kötelező eleme a társadalmi egyeztetés. Ezt Magyarországon sokan nem értik vagy csak fölösleges nyűgnek tartják, akárcsak a fenntarthatósági számításokat. De ha belegondolunk, hány fürdő épült szerte az országban EU támogatásból, amihez "behazudták" a fenntarthatósági számításokat, most pedig bezárva állnak, mert a kis település, ahol felépült, nem tudja kifizetni a  gázszámlát, akkor beláthatjuk, hogy a fenntarthatóság bizonyításának van értelme.

Ugyanez a helyzet a társadalmi egyeztetéssel. Egyrészt a döntéshozót is és a beruházást is az állampolgárok adójából fizetik, tehát az a minimum, hogy megbeszélik velük. Másrészt az a cél, hogy az egész terv úgy valósuljon meg, hogy az minél többeknek minél jobb legyen. Ehhez nemcsak tisztesség, hanem demokratikus gondolkodás is kell; az, hogy a szakértelmet a közjó szolgálatába állítsuk, nem pedig szakmai érvekre hivatkozva lesöpörjük az érintettek véleményét. Sajnos ma Magyarországon társadalmi egyeztetésnek álcázott lakossági fórumokat, és lakossági fórumnak álcázott tervbemutatókat élvezhetünk azért, hogy az uniós pénzek az aktuális döntéshozók pillanatnyi érdekei szerint lehívhatóak legyenek. Kár. Ezek a  pénzek az ország valós felzárkóztatását is szolgálhatnának. 

A budai fonódó villamos tervével személy szerint egyetértek. Szívesen támogatnám. Két éve lakossági fórumot szerveztem ebben a témában, mivel már akkor azt láttam, hogy az érintetteket nem kérdezi meg senki. A titkolódzás és az arrogancia bizalmatlanságot kelt, a nyílt párbeszéd pedig bizalmat.

Ha a fonódó jó projekt, akkor tartsunk végre tisztességes társadalmi egyeztetést!

vnm

A Tájépítészek cikke itt olvasható: http://tajepiteszek.hu/a-17-es-es-19-es-villamos-osszekotese-a-budai-fonodo

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr915122863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.03.08. 14:10:44

Szomorú történet. Magyarázkodásba fulladó reakciók. Szomorú magyar valóság.
süti beállítások módosítása