Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • Éhesló: @Ahoj-: nem hisztizek. A poszterhez szóltam, leírva a véleményemet a posztól és róla (a posztja k... (2018.10.15. 13:25) Lánchíd
  • városjáró: @blöff: Ez a manaspág, már kb 10-15 éve tart :( (2018.08.17. 18:41) Batthyány TÉR KÖZösségi megújítás
  • Ahoj-: Állítólag ezek jó állapotú fák.. jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/34518/arpad-fejedelem-utja-ujo... (2018.08.16. 12:00) Budavári einstand
  • Ahoj-: @75latnok: Azért egy Bp-Szeged (óránként 10 kocsi) vonatot megnézném hány busszal váltasz ki. De... (2018.06.12. 12:54) Kell-e összevonni a MÁV-ot és a Volánt?
  • Gerardus A. Lodewijk: A kresz rendszerében a segway az e rendelet 1. függeléke II. alcímének m) pontjában meghatározott ... (2018.06.04. 21:06) Segway-szabály

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2017.08.05. 08:28 elendem

E-jegyben utazók

Címkék: BKK T-Systems e-jegy

 e-jegy_kep.jpg

Ön szerint ki a felelős azért, hogy nincs Budapesten elektronikus jegyrendszer? Egy diák, külföldi hekkerek, esetleg a Nap-folt-tevékenység?

Működő e-jegy helyett az on-line jegyvásárlási felületről személyes adatok szivárogtak ki, a hibákra figyelmeztető etikus hekkert hajnalban állítják elő, és a rendszer azóta is üzemképtelen.

Nézzük a történetet:

2015. elejére elkészült a RIGÓ néven futó e-jegyrendszer előszítése. Ez még Vitézy Dávid vezetése alatt történt. Majd Vitézy-t menesztették és a BKK-nál kezdetét vette az általa elindított közlekedési elképzelések beszántása és sóval behintése, ami fontosabb volt a főváros vezetése számára, mint a lakossági szolgáltatás biztosítása.

A Dabóczi Kálmán vezette BKK nem a RIGÓ megvalósításával foglalkozott, hanem ehelyett többször átszervezték a csapatot és kicserélték a menedzsmentet (illetve az eredeti projektcsapat szakemberei részben maguk is megunták a zavaros időhúzást). Rejtély, hogy a kész szerződéseket miért nem tudták két és fél éven keresztül elindítani, viszont felmerül a korrupció gyanúja. Azt beszélik, hogy egy bizonyos céges holdudvar helyzetbe hozása és a közpénzek kitalicskázása folyt. Ezért is kértem ki a RIGÓ-ra és az elektronikus jegyrendszerre vonatkozó szerződéseket 2015. januártól napjainkig, hogy átlássuk, mi történt.

Mivel az e-jegyrendszert már régóta ígérik, az időhúzás kezdett végletekig kínos lenni. Nem csoda, hogy a vizes VB-re akartak valami villantani, és összetákoltatták a T-Systems-szel ezt a több sebből vérző… khm… rendszert. Közbeszerzés nélkül, úgy, hogy a T-Systems jegyautomata-üzemeltetésre vonatkozó szerződését bővítették.

Érthető, hogy a kapkodva készült on-line rendszer rosszul működik, de bűncselekmény gyanúját is felveti, hogy a személyes adatok biztonsága sérült. Szánalmas a BKK kommunikációja, egy sérülékeny rendszerért a létrehozók a felelősek: hiába gyártanak összeesküvés-elméleteket, nevetséges dolog egy diákra, összehangolt külföldi hekker-támadásokra vagy a pirézekre fogni, hogy személyes adatok tömegei szivárogtak ki.

A nyilvánvaló hibák mellett az egész történet nagyobb kárt okoz, mint gondolnánk. Az elektronikus jegyrendszer ugyanis nem egyszerűen egy on-line jegyvásárlási lehetőség, hanem komplex közlekedésszervezési eszköz. A közösségi közlekedés szervezéséhez is szolgáltat adatokat, lehetővé teszi egy, a mainál érzékenyebb kedvezményrendszer működtetését és összehangolható a fővárosi parkolási és behajtási rendszerrel is. Például, ha valaki egy nap sorra veszi a jegyeket, akkor ez a rendszer okosan nem von le tőle több pénzt, miután elérte a napijegy árát az aznapi befizetéseivel. Egy szmogos nap esetén egyszerűen beállítható, hogy az ingyenes közösségi közlekedés miatt a bérletesek megvásárolt ideje egy nappal tovább tartson, és hasonlók.

Ezt az elfuserált rendszert viszont hiába farigcsálják, ami alapvetően rossz, abba kár további energiát fektetni. Ráadásul ez a fiaskó aláásta a közlekedőknek az e-jegybe vetett bizalmát, ami talán a legnagyobb károkozása a felelős döntéshozóknak.

Ki tehát a felelős azért, hogy Budapesten nem működik a hatékony közlekedésszervezést és az utazók kényelmét szolgáló elektronikus jegyrendszer?

vnm

 

Kép forrása: vatera

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4412721222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.05. 08:29:51

Majd megoldják, mit kell ezen a témán annyit csámcsogni. Értsd meg, nme lesz belőle sehogy se politikai kérdés.

elendem 2017.08.05. 09:23:28

@maxval a mélyelemző birca: :-)))))
Ez már régen politikai kérdés

GABOR2 2017.08.08. 18:32:56

A story többről szólt mint a BKK, de ez kínos a digitális állam építése közben: ujtechkor.blog.hu/2017/08/08/a_bkk-nal_is_nagyobb_volt_a_story_de_errol_hallgattak