Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: "az egész lakosság fizeti, hogy néhány tehetős ember a nemzetközi piacon drágán megvett, de a lako... (2019.07.03. 21:19) Rezsi és klíma
  • Hungry horse: A megküldött történet nem arról szól, hogy bárki szegény lusta is lenne, ez a te szalmabábod a gye... (2019.07.01. 12:18) Aki szegény...
  • Ahoj-: Csúszdaparkot és játszóteret csiripeltek a madarak, a teniszpálya mellett meg sportpálya várható. (2019.05.15. 22:00) Valaha volt itt egy park
  • ételizésítő: @Tarlós elvtárs patkányos városa: Nem Tarlóst akarom védeni, de ez Demszky idejében sem volt jobb... (2019.04.29. 16:38) Hogyan kellene kiirtani a patkányokat?
  • Andrew Barkanyi: 24 éve lakom a Várban. Közgazdasági érvek mellett a Neo-keynessiánus liberális felfogás szerint m... (2019.04.06. 12:21) Lakásvásár Budán

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.08.05. 08:28 elendem

E-jegyben utazók

Címkék: BKK T-Systems e-jegy

 e-jegy_kep.jpg

Ön szerint ki a felelős azért, hogy nincs Budapesten elektronikus jegyrendszer? Egy diák, külföldi hekkerek, esetleg a Nap-folt-tevékenység?

Működő e-jegy helyett az on-line jegyvásárlási felületről személyes adatok szivárogtak ki, a hibákra figyelmeztető etikus hekkert hajnalban állítják elő, és a rendszer azóta is üzemképtelen.

Nézzük a történetet:

2015. elejére elkészült a RIGÓ néven futó e-jegyrendszer előszítése. Ez még Vitézy Dávid vezetése alatt történt. Majd Vitézy-t menesztették és a BKK-nál kezdetét vette az általa elindított közlekedési elképzelések beszántása és sóval behintése, ami fontosabb volt a főváros vezetése számára, mint a lakossági szolgáltatás biztosítása.

A Dabóczi Kálmán vezette BKK nem a RIGÓ megvalósításával foglalkozott, hanem ehelyett többször átszervezték a csapatot és kicserélték a menedzsmentet (illetve az eredeti projektcsapat szakemberei részben maguk is megunták a zavaros időhúzást). Rejtély, hogy a kész szerződéseket miért nem tudták két és fél éven keresztül elindítani, viszont felmerül a korrupció gyanúja. Azt beszélik, hogy egy bizonyos céges holdudvar helyzetbe hozása és a közpénzek kitalicskázása folyt. Ezért is kértem ki a RIGÓ-ra és az elektronikus jegyrendszerre vonatkozó szerződéseket 2015. januártól napjainkig, hogy átlássuk, mi történt.

Mivel az e-jegyrendszert már régóta ígérik, az időhúzás kezdett végletekig kínos lenni. Nem csoda, hogy a vizes VB-re akartak valami villantani, és összetákoltatták a T-Systems-szel ezt a több sebből vérző… khm… rendszert. Közbeszerzés nélkül, úgy, hogy a T-Systems jegyautomata-üzemeltetésre vonatkozó szerződését bővítették.

Érthető, hogy a kapkodva készült on-line rendszer rosszul működik, de bűncselekmény gyanúját is felveti, hogy a személyes adatok biztonsága sérült. Szánalmas a BKK kommunikációja, egy sérülékeny rendszerért a létrehozók a felelősek: hiába gyártanak összeesküvés-elméleteket, nevetséges dolog egy diákra, összehangolt külföldi hekker-támadásokra vagy a pirézekre fogni, hogy személyes adatok tömegei szivárogtak ki.

A nyilvánvaló hibák mellett az egész történet nagyobb kárt okoz, mint gondolnánk. Az elektronikus jegyrendszer ugyanis nem egyszerűen egy on-line jegyvásárlási lehetőség, hanem komplex közlekedésszervezési eszköz. A közösségi közlekedés szervezéséhez is szolgáltat adatokat, lehetővé teszi egy, a mainál érzékenyebb kedvezményrendszer működtetését és összehangolható a fővárosi parkolási és behajtási rendszerrel is. Például, ha valaki egy nap sorra veszi a jegyeket, akkor ez a rendszer okosan nem von le tőle több pénzt, miután elérte a napijegy árát az aznapi befizetéseivel. Egy szmogos nap esetén egyszerűen beállítható, hogy az ingyenes közösségi közlekedés miatt a bérletesek megvásárolt ideje egy nappal tovább tartson, és hasonlók.

Ezt az elfuserált rendszert viszont hiába farigcsálják, ami alapvetően rossz, abba kár további energiát fektetni. Ráadásul ez a fiaskó aláásta a közlekedőknek az e-jegybe vetett bizalmát, ami talán a legnagyobb károkozása a felelős döntéshozóknak.

Ki tehát a felelős azért, hogy Budapesten nem működik a hatékony közlekedésszervezést és az utazók kényelmét szolgáló elektronikus jegyrendszer?

vnm

 

Kép forrása: vatera

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr7512721222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.05. 08:29:51

Majd megoldják, mit kell ezen a témán annyit csámcsogni. Értsd meg, nme lesz belőle sehogy se politikai kérdés.

elendem 2017.08.05. 09:23:28

@maxval a mélyelemző birca: :-)))))
Ez már régen politikai kérdés

GABOR2 2017.08.08. 18:32:56

A story többről szólt mint a BKK, de ez kínos a digitális állam építése közben: ujtechkor.blog.hu/2017/08/08/a_bkk-nal_is_nagyobb_volt_a_story_de_errol_hallgattak