Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.02.05. 09:30 elendem

"Tájépítészek és halbiológusok ne pofázzanak bele a Római part ügyébe!"

Címkék: főváros mobilgát tájépítészet Római part vízjogi engedély

autovezetes_network.JPG

Ezt mondta Tarlós István főpolgármester a január 28-i fővárosi közgyűlésen.

Tájépítészként megszólítva érzem magam. Három éve figyelem a Római parti gát történetét, ahol szokás szerint fordítva ülünk a lovon. Nem a Római part, a Csillaghegyi öblözet és a Duna kapcsolatát akarjuk megoldani, hanem gátat akarunk építeni. Leginkább a főpolgármester akar gátat építeni, és néhány, a hullámtérben építkező vállalkozó szeretné, ha a főváros közpénzből gátat építene neki.

Eddig elköltöttünk 1 milliárd forintot arra, hogy készítsünk egy tervet, amely ellen tömegek tiltakoznak (köztük tájépítészek és halbiológusok is), mert egyoldalú és természetromboló. Egy mobilgát tervére, amely nem kapott vízjogi engedélyt, és amelyet megvalósulása esetén elsöpört volna a tavaly előtti áradás.

A közgyűlés elé most került javaslat arról szól, hogy további tízmilliókat költsünk arra, hogy ugyanazok az emberek, akik az első terveket készítették, ugyanazon elvek alapján csináljanak tervet egy még magasabb mobilgátra. Az új helyzet az OVF Vízügyi Tudományos Tanács, Római Parti gát Munkabizottságának jelentése nyomán állt elő. De amíg a főpolgármester csak azt a részt olvasta el, hogy "A Nánási út Királyok útja és a part közötti 70 ha-os beépített, nagy értékű terület kizárását a védelemből semmi sem magyarázhatja.", addig nekem például ez a mondat is szemet szúrt: "A kérdés eldöntésénél mind az árvizek elleni biztonság, mind a terület- és városfejlesztés, mind a környezet- és természetvédelem, mind a védekezés feladatainak, mind a becsülhető költségek együttes mérlegelése szükséges."

Tehát nemcsak árvízvédelemről beszélünk, hanem egy komplex rendszerről. Ahogy Karácsony Gergely fogalmazott a közgyűlési sajtótájékoztatóján: elfogadhatatlan, hogy szembeállítsuk egymással az árvízvédelem és a természetvédelem szempontjait. 

A tájépítészek azok, akiknek az a dolguk, hogy egy adott területen, helyzetben mindenki szempontjait meghallgassák és olyan megoldásokat keressenek, amelyben mindenki nyer. A halbiológusok pedig tudják, hogy a Duna a maga élővilágával együtt része a környező tájnak, egy rendszert képez a parttal, az árterekkel és az épített környezettel is.

2015-01-28_11_51_16.jpg

2015-01-28_11_52_16.jpg Persze, lehet, hogy a főpolgármester úr azt gondolja, hogy a tájépítészet az, amit a hivatal egyik épületszárnyának földszintjén sikerült ... khm ... készíteni. (Engem leginkább a műfű-műbokor rendszerben spontán elhelyezett Hello Kitty és Hupikék Törpokék installációk ragadtak meg...)

Kár, hogy a főpolgármester nem érzi, hogy Budapesten nincsen én ügyem és te ügyed, hanem egy sokszínű, változatos fővárosunk van - az agglomerációt is beleszámítva - több mint kétmillió emberrel. A főpolgármesterség művészete éppen eme sokrétű szempontrendszerek összehangolása volna. A felelős állampolgári magatartás pedig ebben a közös gondolkodásban való részvétel volna.

Ezért szerintem a tájépítészek és a halbiológusok is gondolkodjanak együtt a fővárosi ügyeken, a balett táncosok és kőfaragók is - sőt, még a főpolgármester is.

vnm

 

Kép forrása: autovezetes.network

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr187118059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.02.05. 09:49:24

bakker, egy természeti táj ügyében, ahol halak is élnek, pont ez a két szakma az illetékes.

Hyla arborea 2015.02.05. 13:54:31

Tarlós egy tapló senkiházi.

brumeszkosz 2015.02.05. 14:04:16

@Hyla arborea:
Mit vársz ettől a köpönyegforgatótól?? Aztán végűl ő is az orbánc seggébe bujik!!!

dried 2015.02.05. 14:04:57

Tarlós egy kőbunkó.
70 körül szerzett diplomája és tudása szart sem ér a mai komplex ökológiai rendszerben.
Csak azt az icipici latin tudását vilogtatja időnként azt is csak azért mert ezzel akarja leplezni műveletlenségét.
De felteszem itt a kedvenc latin kérdését magyarul, "Kinek az érdeke" ez a gát?
Van ebben bőven ingatlan Panama.

csoio csagasz 2015.02.05. 14:24:57

@peetmaster:

Hol látsz itt természeti tájat.
Ez a gumicsizmás agyú csúti tahó háztájija.
Ha a havernak jó, akkor hajrá, ha nem, akkor dögöljön meg mindenki.

-----

Mielőtt a sok okos ugatna, jajdefüggetlen tarlós elvtársat a fidesz hozta helyzetbe, tahósága tökéletesen illik a fidesz élvonalába, a "független" rizsát otthon a családnak.

♔batyu♔ 2015.02.05. 14:27:20

Na most itt elsősorban gátat kell építeni és nem tájépítészeti problémákat megoldani.

Az egész emlékeztet arra, amikor a Népstadiont fel akarták újítani és azért nem ment, mert valami tájvédő ballibsi csoport nem engedte a futókör szobrait kijjebb helyezni. Persze Demszky volt a főpolgármester.

Előbb abban kellene megegyezni hová kerüljön a gát és ha kell, jöhet a tájépítészet. ha kell.

A jelenlegi állapotban egyébként bringázni sem lehet, arról nem is beszélve, hogy egész szezonban azt a port nyeled amit a Duna áradáskor az útra hord.

Ebből következik, hogy én közvetlenül a Dunapartra helyeznék egy mobilgátat, a Nánási és a part közötti létesítményeket, amennyiben nem büfé vagy csónakház, havi díjra kötelezném a védelemért cserében.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.02.05. 14:32:50

@♔batyu♔: a Duna-partra csak masszív favágás, tereprendezés és betonalap után lehet bármit építeni, ami finoman szólva is tönkrebaszná a mostani állapotot. Nem egy csatornáról van szó, ahol kibetonozhatod a medret, hanem egy természetes állapotú (ilyen minőségében az utolsó) Dunapart-szakaszról.
És nem, nem feltétlenül igaz az, hogy elsősorban gátat kell építeni.

♔batyu♔ 2015.02.05. 14:52:04

@peetmaster: A mostani állapot szerintem nem sokat ér. Pár csenevész bokor, pár fa, ráadásul bolyhos nyár. Én ezeket nem sajnálom.

Amekkora a vízállás, egy mobilgát nem csak drága lenne, de talán hatástalan is. Szerintem a vita abból van, hogyha a Nánásihoz teszik a gátat, a felgyűlő víz még jobban elárasztja a parti létesítményeket.

Mondjuk, engem az egészből annyi érdekel, hogy legyen egy normális bringaút és legyen kevesebb bolyhos nyár. Felőlem úgy oldják meg ahogy akarják.

jancsopanza 2015.02.05. 14:53:10

Tarlós útszéli István a 90-es években egész másként nyilatkozott gát-ügyben, igaz akkor még nem épültek meg az ártéren az ingatlanok...

dr. trafik nomac 2015.02.05. 15:35:34

@♔batyu♔: Lehet nem ugyanott lakunk. Meg is mi kell neked a brigazashoz, egy 4 savos autopalya, ahonnan eltakaritrjak az osszes bufet, meg fat amitol a part az ami ?! Meg par fa, es bokor ?! Valoszinu en parhuzamos univerimban elek, mert en kurva nagy fakat latok, es sokat. Kb. az utolso termeszetes, es megkozelithetio Duna partszakasz a varosban. Tekintve, hogy a Lagymanyosi park, az sokkal inkabb mesterseges, Csepelen meg vizugyi terulet a teljes Duna szakasz (a holtag nem, de ott egy bufe uzemel random idoben, es annyi), meg Szigetszentmikloson is.

csoio csagasz 2015.02.05. 15:47:26

@♔batyu♔:

A sárga házat kéne újjáépíteni, hogy legyen helye a hozzád hasonló agymosott barmoknak.
Van gát, ha újat akarsz, akkor építs, de az adót ne a mocskok védelmére költsék, akik tojtak az ártéri építkezési szabályokra, most meg nyivákolnak mint a fürdős...
Tojok rá, ha nem tudsz bringázni, amikor jön az ár lezárják a rakpartot is, ha másnak is annyi agya lenne mint neked, akkor nekünk meg azért kéne sipogni, hogy oda is húzzanak egy plusz gátat?

Arcade Macho 2015.02.05. 15:50:11

nem ertem mi itt a gond, min kell filozni!!!

regen volt ott egy gat
aki azon belul epitett az arterre epitett, aki beszopja hogy nehanyszor betor a viz, ruhellem hogy ilyen felelotlen taplok miatt kell koltekezni, dozert neki ha problemajuk van

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.05. 15:57:50

A csillagjósa már megmondta neki mit kell csinálni.

slowMotion 2015.02.05. 17:14:40

Hagytátok volna megépülni Nagymarost most nem kéne gát ... -:)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.05. 17:38:08

@♔batyu♔: nyilaska! Már megint olyasmibe ugatsz bele, amihez semmi közöd. És még reklámozod is, hogy síkhülye vagy a témához.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.05. 17:39:11

@dr. trafik nomac: neki? Egy járda, mert az autók közt félti a tetves életét. :D

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.05. 17:40:27

@♔batyu♔: volna egy fogadásom: ha Demszky akarta volna a gátat építeni, akkor te lennél a legsötétebb sötétzöld a Földön. De undorodom a mocsok, gerinctelen fajtádtól...

borzimorzi 2015.02.05. 18:30:53

@csoio csagasz: Stimmt. Ráadásul a problémát éppenséggel nem Budapesten kell megoldani, bár ott a legnagyobb. De ha a medret rendesen kotornánk, máris sokkal több víz férne el benne. Ez nemzetközi szerződésekben vállalt kötelességünk is, mert a Dunát kötelesek lennénk egész évben hajózható állapotban tartani.

Plusz elképesztő mennyiségű vizet lehetne már azzal is visszatartani, ha megmélyítenénk végig a Kisalföldön a csatornákat. De Szőny és Füzitő közt is van egy hosszú csatorna, azt is meg kellene mélyíteni és zsilippel összekötni a Dunával, hogy árvízkor vezessen el sok vizet belőle. Plusz hatalmas, 600 hektárt is meghaladó halastórendszer van Neszmélytől nem is messze: a Ferencmajori-halastórendszer. Ezekre nagyon kell vigyázni, mert a zöme Natura 2000 védettséget élvez! Éppenséggel a halbiológusok tudják megmondani, hogy milyen szűrőkre van szükség az élőviláguk védelméhez abban az esetben, ha a Duna fő ágából árvíz idején le akarunk vezetni beléjük a túl sok vízből.

Azt meg pont a tájépítészek tudják megmondani, hogy hogyan, milyen vonalvezetéssel lehetne esetleg plusz csatornákat is építeni Budapest felett is, alatt is. Nagyon kellene egy olyan csatorna, amelyik Csepel alatt elindul kb. Kecskemét felé. Olyan, amelyikbe árvízkor rengeteg vizet le lehetne ereszteni, hogy legalább időszakosan öntözni lehessen belőle az egyre gyorsuló ütemben sivatagosodó Homokhátságot az Alföldön. Így árvízkor remekül el lehetne simítani az árvízhullámot, hogy garantáltan soha ne kerüljön a rekord közelébe se Budapesten, hanem 8 méter alatt maradjon mindig. De még jobb, ha 7,5 méter alatt marad. Annyit meg vígan kibírnak a meglevő gátak is, megfelelő, rendszeres karbantartás mellett. Nyilván nem úgy, ahogy a Déli Pu. vasúti alagútjának támfalrendszerét "tartották karban"!

Tarlósnak konkrétan sikerült kiprédikálnia pont azon két szakma képviselőit - a tájépítészeket és a halbiológusokat -, akikre a vízügyes szakembereken túlmenően a legnagyobb szükség lenne a probléma valódi megoldásához! :-DDD

Ha ez a pofa nem hülye, én nem tudom, hogy kit s mit nevezzek annak.

Üdv:
b

HaCS 2015.02.05. 19:29:22

@borzimorzi:

Azért a helyzet nem ennyire egyszerű. Katasztrófavédelmi alapszabály, hogy áradó folyók esetén csak olyan zsilipen, olyan helyre engedhető le víz, aminek a védvonalának terhelhetősége (koronamagasság stb.) minimum megegyezik a főmeder védvonalának paramétereivel. Magyarán előbb a Szőny és Almásfüzítő közti (ill. az összes többi érintett) csatorna védműveit meg kellene magasítani, erősíteni a Duna védműveinek paraméterei szerint. Azt persze nem nehéz eldönteni, hogy megéri-e minden minimális vízlevezető képességű csatorna mellé hét méteres gátakat építeni.

szépjuhászné 2015.02.05. 19:53:14

@jancsopanza: Akkor viszont ő volt ott a polgármester és sejtésem szerint azok a házak akkor épültek az ártérre. És lehet még találgatni, hogy mikor kerültek a csónakházak helyére társasházak és lakóparkok.

Tudományos libsizmus 2015.02.05. 19:58:42

Tarlós a magyar közélet egyik legnagyobb arca.

Tudományos libsizmus 2015.02.05. 20:00:09

@pythonozok:
Április óta komcsiznotok kell. Ebből még bajod lehet.

borzimorzi 2015.02.05. 20:20:38

@HaCS: Szerintem ugyanazt a hatást elérhetjük azzal is, ha ugyanazt a 7 métert lefelé biztosítjuk, konkrétan mederkotrással, és egy jó mély árok ásásával. Lehet akár 7 méter mély is. Oda aztán lezúdulhat a fölösleg.

Bocs, te azonos vagy a régi Hacs/Hacsek nickkel? Mert őt keresem egy darab ideje már...

Üdv:
b

anyadmajma 2015.02.05. 20:20:53

@Tudományos libsizmus: mér, te hazaáruló bolsi, mér lenne bajom abból, ha komcsizok, mint te?
tán zsidó vagy, hogy születni kell a fajtádba?

borzimorzi 2015.02.05. 20:24:02

@szépjuhászné: Azok csak úgy néznek ki, mint a lakóparkok, meg alkásnak is lettek eladva persze, de a hivatalos minősítésük: üdülő. Egyébként igen, Tarlós 16 évnyi Óbudai ténykedése alatt lettek ezek ártérbe-hullámtérbe engedélyezve és megépítve. A pletyka szerint a Dajcs Tompika valami pereputtyáé az érdekeltség, és ez volt az ára annak, hogy Tarlóssal szemben nem indított jelöltet a Fidesz egy vagy több választáson. Így tudott címzetes "függetlenként" befutni. Meg hálás lehet az MSZP-nek is, hogy csakis válogatott nímandokat indított ellene.

Üdv:
b

anyadmajma 2015.02.05. 20:30:03

@borzimorzi: vigyázz mocskos libsi, ha ilyen igazakat mondasz, még a végén a Markó utcában kötsz ki!
Még hogy a taplós tehet az egész Római partról, meg hogy ingatlanpanama. Még a végén elkezded felsorolni az állami vezetők off-shore cégeit is! Aztán majd jön a vida vagy a poltpot, aztán véged lesz, mint a botnak!
A koncepciós perek teljesen megalapozottak ám megint!

HaCS 2015.02.05. 20:32:59

@borzimorzi:

Nem vagyok azonos, legalábbis Hacsek nickem soha nem volt.

Az előző kommentem félreértetted, a lényeg nem a víztároló kapacitásban keresendő.
Csak hogy értsd a probléma abból áll, hogy ha áradásnál kinyitsz egy zsilipet, és egy alászoruló farőnk, vagy hordalék, netán műszaki hiba miatt nem tudod visszazárni, és a védművek a csatorna mellett nem kielégítőek, azzal te magad árasztasz el védett területeket, településeket. Gyakorlatilag az lesz az eredmény, mintha a gát a zsilip helyén átszakadt volna. Eme kockázatok elkerülése érdekében létezik az a főszabály, amit említettem.

♔batyu♔ 2015.02.05. 20:45:25

@Tudományos libsizmus: Ja, valami ostoba ballibsi, elkeseredésében komcsizik az ostobája.

♔batyu♔ 2015.02.05. 20:46:15

@dr. trafik nomac: Normális bringautat mondtam, nem pedig azt, hogy el kell takarítani a büféket.

csoio csagasz 2015.02.05. 20:54:40

@HaCS:

Kiegészítés:

"Katasztrófavédelmi alapszabály, hogy áradó folyók esetén csak olyan zsilipen, olyan helyre engedhető le víz, aminek a ..." tulajdonosa nem fideszes.

csoio csagasz 2015.02.05. 20:56:19

@♔batyu♔:

Kettőjük közül te vagy az idióta. Ha nem gond, baromira nem érdekel a hisztid.

szépjuhászné 2015.02.05. 22:23:56

@borzimorzi: Még emlékszem,'98-ig ott laktunk, nem is szeretek már arra járni, túl zsúfolt lett a környék. (Azért a Gyradikoba és a barátainkhoz átjárunk. :) )

gizmo26666 2015.02.05. 22:28:06

Tarlósnak igaza van. Vigyázni kell ezekkel a favédő hippikkel, az ilyenek akadályozták meg anno a nagymarosi vízierőművet is.

gizmo26666 2015.02.05. 22:29:39

@slowMotion: Ott a pont. És akkor a szlovákok is jobban szeretnének minket. Meg mi is őket.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.02.05. 22:33:04

Ez az igazi "magyar" virtus!
Az ártérre épített befektetők által felhúzott méreg drága ingatlanokat az adóból felépített gátakkal védik meg!
A Taplósból magyarított főpolgármesteri bunkó meg beállt a fideszdroid csapatba és hangosan üvöltözik, mert azt hiszi így igaza van.
Az a főtapló, aki építő mérnökként a szakma legaljára sorolt kategóriáját is csak alólról súrolta.

jogalany 2015.02.05. 22:53:46

Deucht Tomikának vannak ott ingatlanjai, Ő állhat a háttérben.

OkoskaTo:rp 2015.02.05. 23:42:07

@♔batyu♔: Tényleg jobb lesz, hogy az új Népstadion miatt 1. megszűnik az atlétikapálya (a látványterveken a felső karzaton szereplő futókör bohóckodásnak és szemfényvesztésnek jó, de versenyzők gyakorlására nem), 2. lebontják a műemlék fűtőházakat a Keletinél, 3. plusz parkolóhelyek nélkül generálnak még nagyobb forgalmat stb.

A Rómain a bringázással kapcsolatban annyit, hogy elvileg az Eurovelo útvonal része. Ez persze Magyarországon csak annyit jelent, hogy az EU-s pénzt lenyúljuk érte, bringával viszont nem lehet kijutni Szentendréig sem. A másik jó magyar szokás, hogy a gyalogosokat ráterelik a bringaútra, mert máshol nem tudnak menni. A harmadik hungarikum pedig az "ideiglenes" vendéglátóhelyek maffiája, amik persze szintén a bringaút egyik oldalán levő konyhával, és a másik oldalán levő asztalokkal segítik a békés egymás mellett élést.

A parton levő házakat pedig nem havi díjra kötelezni kellene, hanem az építési engedélynek megfelelő működésre. Ami nem lakóépület, ugyebár, hiszen azt ártéren tilos lenne felépíteni, nemdebár? Szóval nem közpénzből, és nem mobilgátat kellene építeni, hanem legfeljebb dózerolni az épp Tarlós polgármestersége alatt szabálytalanul épült vityillókat. Vagy a beruházók, és egynémely tehetősebb tulajdonos "jó kapcsolatot ápol" a főpolgármesterrel, vagy annak zsebével?

Arcade Macho 2015.02.05. 23:44:15

@borzimorzi: "De ha a medret rendesen kotornánk, máris sokkal több víz férne el benne. Ez nemzetközi szerződésekben vállalt kötelességünk is, mert a Dunát kötelesek lennénk egész évben hajózható állapotban tartani."

hahhaha ez mekkora poen!!!
az eszaki osszekotot szortak meg az amcsik
kar volt felujitani azt a vasuti vonalat ha ilyen orosz rulettet jatszanak ott a kotrohajokkal

Arcade Macho 2015.02.05. 23:48:48

@OkoskaTo:rp: ez a demokracia es a szabalyozasok pofan verese, hogyha uduloket vedenek allami penzen
sajnos ez lesz pedig a korrupt mocskok miatt

de nem ez a legnagyobb gond hogy felepitik azt a k.rva gatat, hanem hogy adnak egyfajta helytallasi kotelettseget a sok taplonak hogyha megis attor a viz, akkor azt majd fizethetjuk
süti beállítások módosítása