Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.11.11. 20:51 elendem

Szent Márton köpenye

Címkék: hajléktalanság Batthyány tér Szent Márton nap szociális lakásszektor

El_Greco_-_San_Martín_y_el_mendigo.jpg

A lakhatási szegénység olyan létállapot, amely a közösség számára szociális kötelezettségeket teremt.

Szent Márton megosztotta köpenyét a koldussal. Meglátta az éhes, alul öltözött, reszkető, mosdatlan, talán beteg embert, gondolkodás nélkül kettévágta az egyetlen köpenyét, és a felét ráterítette. Nagyon tetszik nekem Márton hozzáállása: arra figyelt, hogy a meglévő lehetőségeit hogyan tudná egy rászoruló segítésére fordítani. Mivel Márton nap környékén már állandósul a hideg, ilyenkor különös figyelemmel kell fordulnunk hajlék nélküli embertársaink felé.

A Batthyány téren kialakult, a hajléktalansággal összefüggő problémakörről már többször írtam. A választási kampány idején végeztünk egy kérdőíves felmérést, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a környéken lakók számára ez a helyzet megterhelő. Emiatt szerveztünk köztéri beszélgetést a témáról meghívott szakértő részvételével.

A szociális törvény rendelkezései értelmében a kerületi önkormányzatok kötelessége a hajléktalanok nappali ellátását megszervezni, számukra nappali melegedőt biztosítani. A kerületi önkormányzatnak megállapodása van a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal az ellátás biztosítására, de ez nem megfelelő, nincs elegendő férőhely, nincs nappali melegedő és a Batthyány téri helyzet egyre inkább megoldásért kiált. (Érthetetlen számomra, hogy a téren álló barokk épületben, amelynek se kertje, se liftje nincsen, viszont zajos, miért éppen szeretetotthont tart fenn a Szeretetszolgálat, ahelyett hogy a hajléktalanokat látnák el benne. Vagy legalább egy részében.)

Látjuk azt is, hogy a hatóságok eddigi próbálkozásai nem jártak eredménnyel: hiába a rendőri jelenlét, hiába bontják el a padokat, a hajlék nélküli emberek maradnak, bár a körülményeik egyre méltatlanabbak. Ez a fajta erőszakos, hatalmi és rendészeti módszer tehát nemcsak embertelen, de értelmetlen is. Erre hívja fel a figyelmet az is, hogy a közelmúltban a Kúria megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat rendeletének egy részét. Indoklása szerint

„a lakhatási szegénység - és az azzal szoros összefüggésben álló guberálás - létállapot, amely a közösség számára is szociális kötelezettségeket teremt. A hajléktalan életvitel társadalomra veszélyesség hiányában nem büntethető, a hajléktalanság általában nem teremt legitim okot arra, hogy valakit a szociális ellátás, a külterületi tartózkodás avagy a büntetés/szankció vállalásának választási kényszere elé állítson a közhatalom. A jog eszközei önmagukban nem alkalmazhatóak hatékonyan arra, hogy a közösséget „védjék” a lakhatási szegénység és az azzal járó körülmények látványától.”

Egyértelmű tehát, hogy a békés együttélés, a közterületek jó rendje és legelsősorban kiszolgáltatott embertársaink érdekében új megoldásokat kell keresni. Ennek érdekében a november 20-i testületi ülésre határozati javaslatot nyújtok be.

Szorgalmazom, hogy vizsgálja meg az önkormányzat egy nappali melegedő kialakításának lehetőségét, állítson fel célzott programot a Batthyány téri helyzet megoldására és ennek érdekében vegye fel a kapcsolatot civil és egyházi szakmai szervezetekkel.

A téren is élő, leginkább rászoruló hajlék nélküliek ellátása azért is szenved hiányt, mert a meglévő ellátórendszer kapacitását túlterheli, hogy rendszeres jövedelemmel rendelkező, önálló életvezetésre kész, de szociális bérű lakások híján piaci lakásbérlésre esélytelen emberek, családok ellátását is kénytelenek felvállalni.

Misetics Bálint szakértő hasonlata szerint a lakhatási helyzet olyan, mint a székfoglaló játék: ki vannak rakva a székek, és járnak körbe az emberek. Egy adott jelre le kell ülni, de mivel kevesebb a szék, mint az ember, mindig van, aki állva marad. Lehet arról gondolkodni, hogy miért ő maradt állva, de végső soron azért nem ül, mert nincs elég szék. Ha volna elegendő, a kis jövedelműek számára is megfizethető, szociális bérleti díjú lakás, akkor a hajléktalan-ellátás azokra koncentrálhatna, akiknek tényleg segíteni kell.

Amikor tehát arról beszélek, hogy bérlakásokkal segítsünk a hajléktalan helyzeten, akkor nem arra gondolok, hogy közvetlenül azoknak adjunk ki lakást, akik most a téren élnek. Azt gondolom én is, hogy van a hajléktalanoknak az az egyébként nagyon szűk rétege, akikkel a leggyakrabban szembesülünk, akik testileg-lelkileg annyira elesettek, esetleg szenvedélybetegséggel küszködnek, hogy a lakáskiadással pusztán nem oldódik meg a helyzetük. A szociális lakásszektor bővítésével azoknak a családoknak segítünk, akiknek rendszeres jövedelmük és rendezett életük van, csak nem tudják megfizetni a piaci árakat. A már hajléktalanná váltak mellett budapesti családok ezrei billegnek az otthontalanná válás peremén. Éppen ezért a kerületi szociális lakásszektor bővítése közvetlenül segíti a hajléktalan-ellátás hatékonyságát is.

A kerületi rendeletek lehetőséget adnak rá, hogy az önkormányzat életjáradékért cserébe lakástulajdont szerezzen. Ez leginkább egyedül élő, kisnyugdíjas lakástulajdonosok számára jelenthet segítséget, akik nehezen tudják fenntartani a lakásukat: az otthonukban lakhatnak életük végéig, de egyszer kapnak egy nagyobb összeget, amelyből részben felújíthatják azt, és a nyugdíjuk mellé rendszeres életjáradékot.

A másik javaslatom arra épül, hogy senkinek sem jó, ha egy lakás üresen áll. Márpedig – becslések szerint – a kerületi lakások 10-15%-a lakatlan, miközben családok tömegeinek volna szüksége szociális bérlakásra. Az elképzelésem szerint az üres lakások tulajdonosai szerződést köthetnek az önkormányzattal. Az önkormányzat kiadja a lakásukat szociális lakbérért, és felelősséget vállal a lakás állapotáért. A tulajdonos bevételhez jut, ha nem is a piaci szinten, de legalább nem áll üresen a lakás és fizetik a rezsit.

Mindkét elképzelés előnye az, hogy nő az a lakásállomány, amellyel az önkormányzat rendelkezik, ami növeli a lehetőségeket. A különböző méretű és elhelyezkedésű lakások tömege lehetővé teszi a lakások közötti egészséges mozgást is: jelenleg sok idős ember él a kerületben egyedül akkora lakásban, amit nem tud fenntartani, miközben háromgenerációs családok szoronganak 20-30 négyzetméteren.

Bízom benne, hogy a képviselő-testület elfogadja a javaslataimat és ráterítjük a rászorulókra Szent Márton köpenyét!

vnm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr266888019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2014.11.14. 19:53:56

Ez remek hogy hajléktalanokat költöztetnénk be a kerületbe, csak épp az a gond, hogy családalapítás előtt álló 20-35 éve kerületben élő, ide született lakosok hiába maradnának itt szeretett kerületükben, egyszerűen nem képesek lakást vásárolni mivel olyan drágák itt az ingatlanok.

Az Önkormányzat meg az Együtt PM nem nyújt segítséget nekik, tehát marad Csepel, Békásmegyer és a panelrengeteg, így fog folyamatosan elöregedni a kerület.
A kerületbe meg rakjuk be a hajléktalanokat...remek lesz. Ilyen formában nem támogatom az ötletet, előbb a dolgozó, családalapítás előtt álló, kerületi fiatalok helyben, I. kerületi lakáshoz jutásának támogatását kellene támogatni szerintem.
süti beállítások módosítása