Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.08.08. 07:01 elendem

Sár, fák, Várbazár

Címkék: fakivágás Várkert Bazár Clark Ádám tér Döbrentei utca villamosmegállók


döbrentei 1.JPG

Általában a fák és a helyben lakók azok, akik útjában vannak a nagyívű fejlesztéseknek és a környezetünk szépítésének, ezért nem is csoda, ha lépten-nyomon irtják és félreállítják őket az építők.

 

 Az I. kerületi facebook oldalon számolt be róla egy kerületi lakó, hogy az útfelújítás miatt a  Döbrentei utcai helyzet tarthatatlan. 

A helyszínre érve azt kellett látnom, hogy nem túlzott, tényleg egy nagy, sáros gödör van az utca helyén. Nappal voltam ott, de elmondása szerint közvilágítás sincs, így éjszaka a sötétben akrobatikáznak az ott lakók. Magam is láttam, ahogy egy babakocsit próbált három felnőtt családtag kiügyeskedni a kapun és eljutni vele az utca végéig: nem irigyeltem őket. Ha valaki idős, nehezen mozog, akkor gyakorlatilag be van zárva a lakásába, mert itt járni még ép lábbal is veszélyes.

döbrentei 10.JPGBár tudom, hogy ez a helyzet átmeneti, és értem, hogy a faltól-falig felújítás nagy felfordulással jár, de az organizációban (az építéskivitelezés térbeli és időbeni szervezése, ütemezése) gondolni kellett volna rá, hogy itt emberek élnek, akiknek meg kell tudni biztonságosan közelíteni az otthonukat. Persze, hogy örülünk neki, hogy szép lesz az utca! De hát kinek szépítjük, ha nem azoknak, akik nap mint nap látják majd? A nagy fejlesztési lázban megfeledkeztek az emberekről, akikért a fejlesztés készül. (A jobboldali képen az a megoldás látható, amivel "biztosítják", hogy a lakók bemenjenek a kapujukon.)

Általában az olyan helyeken, ahol fontos a közlekedés lehetőségének fenntartása, nagyon gyorsan végzik a kivitelezést. Ehhez képest a feltúrt, sáros utca csaknem kihalt volt, miközben a Várkert Bazár előtt, amiben nem lakik senki, nyüzsgött a sok építőmunkás és gép, égett a kezük alatt a munka.

döbrentei 4.JPGdöbrentei 11.JPG

döbrentei 12.JPG

 

Persze, közeledik az átadás ideje (augusztus 20.?) Mondjuk, azt nem értem, minek sietni, hiszen egyszer már átadták félkészen, miért ne adhatnák át másodszor is ugyanúgy?

döbrentei 17 retus.JPG

Ez szinte már hagyomány errefelé: a Clark Ádám téren átjőve ugyanis azt láttam, hogy a nagy csinnadrattával és lazacosszendvics-hegyekkel megnyitott önkormányzati tulajdonú kávézót még mindig építik (így már érthető, hogy miért csak az esőtető alatt volt az állófogadás).

 Sajnos, ez a kivitelezés is folytatja a fanyűvő gyakorlatot. Ennek részben a villamosmegállók áthelyezése az oka (ld. keretes írásunk), részben viszont egyszerű gondatlanság és hozzá nem értés. Hiába kalodázzák ugyanis körbe a fa törzsét, ha rögtön a kaloda mellett méter mély gödröt ásnak, amivel elvágják a fa gyökereit vagy a felszín közelében lévő gyökereken gurul át a napi teherautó-forgalom.

döbrentei 13 vágott.JPG

A fővárosi közlekedési szakemberek már az évekkel ezelőtti csatornaépítéskor is ragaszkodtak ahhoz, hogy a villamosmegálló a Clark Ádám tér déli oldalán legyen. A lakosság egyértelműen az északi oldalt szerette volna. Most az történik, hogy a Clark Ádám téri megálló délebbre kerül, visszaáll az északi oldalán a régi megálló, ha jól értem, a Döbrentei téri megálló északabbra tolódik, és lesz egy új megálló a Rudas Fürdőnél. Ez utóbbi jó hír. A Döbrentei utcaiak viszont nem örülnek az áthelyezésnek, mert tőlük messzebb lesz így a megálló. Lehet azon gondolkodni, hogy a villamosnak a mindennap arra járókat kell-e inkább szolgálnia, vagy az egyszer arra tévedő, a Várbazárba látogató turistákat.              

döbrentei 15.JPG

Külön szomorú a megálló miatt kiásott fiatal hársfák sorsa: lefektették őket, és a gyökerüket sittel takarták. Valószínűleg az volt az ötlet eredete, hogy láttak már hasonlóan elvermelt faiskolai fákat. Cseppnyi, ámde nem lényegtelen különbség, hogy a faiskolában a lombhullás utáni, azaz téli álomban lévő csemetéket vermelik, és jó minőségű termőföldbe, nem pedig sittbe, aminek kövei felsértik a gyökereket és a káros vegyi anyagai is kioldódnak. A nyári napon átizzó kőburkolatra fektetett lombkorona nyilván nem szárad majd el miközben az elvágott gyökerek egy sitthalommal vannak fedve. Én őszintén drukkolok, hogy visszaültetve életben maradjanak, de sajnos kicsi rá az esély.

döbrentei 2.JPGÉppen ottjártamkor hoztak egy konténert. A pázsitra rakták. A szállító autó gémje kétszer tépte meg az Elek Apó kútja melletti park egyik szép juharfájának lombját: egyszer lerakáskor és egyszer felemeléskor, és ugyanúgy lesz majd, amikor elviszik. Tudom, hogy a fa a hibás. Minek nőtt éppen oda, ahova a konténert akarják rakni? Sőt, általában a fák azok, amik útjában vannak a nagyívű fejlesztéseknek és a környezetünk szépítésének, ezért nem is csoda, ha lépten-nyomon irtják őket az építők.

vnm

 

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr756581937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makk_ász 2014.08.08. 11:48:37

réges-rég átadták, nem tudom mi ez a lejárató cikk. ne keltsük a feszültséget.

KAMA3 2014.08.08. 12:04:11

Gondolom a zöldítés, parkosítás keretében faltól a Dunáig viacolort kap az egész tér.

goodjohnwin 2014.08.08. 13:03:07

ugyanilyen rosszul szervezett az 1-es villamos meghosszabbításának Hengermalom úti szakasza is: a munkások este f6-kor lelépnek, minden szanaszéjjel van hagyva, a terület nagy része másfél hónapja fel lett bontva, de máig se dolgoznak ott. Mostanra már a lakóházak előtt is fel van szedve a járda, 40centis sávot hagytak az ott lakóknak (babakocsi, kerekes szék, stb nem fér el - kit érdekel?).
A politika és az építőipar mindig is aktívan "támogatta" egymást, de ez a mostani holdudvar mégcsak nem is ért ahhoz, amit elvállal.

otodiklaszlo 2014.08.08. 13:03:50

@makk_ász: Pontosan mit is adtak át? Vagy csak a :-) -t nem vettem észre a mondat végén?

Rive 2014.08.08. 13:24:04

@goodjohnwin: itt konkrétan nincs _semmiféle_ sáv a lakók számára: kaputól kezdődik az építési terület. Lehet sasszézni a gödrök és a bobcatok között.

Tegnap volt valami kisebb baleset, azóta elvileg kísérővel.

lavór 2014.08.08. 13:38:28

Na de milyen szép lesz, ha kész lesz... ha!
Egyénként meg úgyis újra átadják az ökorm. választások előtt. Az ingatlanok ára is felmegy. Úgyhogy összességében csak pozitívumról lehet beszélni.

dez01 2014.08.08. 14:04:04

Azt vegyük azért figyelembe, hogy az időjárás kevéssé építkezésbarát az elmúlt 1 hónapban, és akkor még finoman fogalmaztam....

kézműves étcsokimikulás 2014.08.08. 14:12:06

@dez01: az ilyesmi kishazankban nem szamit am...
:)
20 ev demszkizmus utan vegre tortenik valami,persze,hogy egybol kotekedni kell...
(lasd meg»mszmp es a 3as metro felujitas...)
amugy meg tipikusan magyarosch mentalitas,legyen szep meg uj meg csillivilli meg zold de ne epitsek,ne ujitsak fel,maximum egy nap alatt,ne jarjon kosszal,zajjal,se lehullo falevellel,mert jonnek a zoldek...
abszurdisztan...

magyar ember teli szájjal 2014.08.08. 15:09:48

Luxusnegyedet raknak a seggük alá, úgyhogy elég a nyígásból. Gondolom amikor pár év múlva elköltözik a parádés környékről egy-egy ott lakó, nem fogja szemérmesen visszautasítani a csillagászati összegeket, amit kínálnak majd a lakásáért. De persze mit vár az ember, azon a részen csupa-csupa politikai vonalon meggazdagodott munkás él, akik miatt az eredeti polgárokat kiűzték a kommunisták - mostanra persze szaporán vetik magukra a keresztet, csápolnak Orbánnak, de a jelek szerint a névtelen feljelentgetés (vagy minek hívjátok, "élménybeszámoló") azért marad, hiába, a bor nem válik vízzé, főleg ha vörös.

inuitdog 2014.08.08. 15:35:04

Az szeretném megtudni, hogy a Városligetben a Vajda Hunyad Várat, mint vendéglátó egységet ki fogja üzemeltetni? Mivel múzeum nem lesz benne az biztos. Minden a turistákért történik állítólag, mégis a turista idény közepén készül csiga lassúsággal gagyi minőségben a kis tónál levő napozó, pihenő rész felújítása. Kb. 2 hónapja vacakolnak vele, kis festés, a deszkák cseréje és 50m szép csillogó 200 Ft-os lánc. A szezon végére talán elkészül, közben a tóban meg nincs víz, de a favágás az nagyon jól üzemel, kell a kandallóba a faanyag.

Levente B. · combatant.blog.hu 2014.08.08. 15:51:17

A Várkert bazárt április 4-én ideiglenesen nyitották meg, mivel Ybl Miklós tervei szerint készült aki idén április 6-án született 100 éve, de ugye aznap választások voltak ezért nem lehetett akkor megemlékezni.

bölcsbagoly 2014.08.08. 16:24:25

Látszik, hogy görögdinnye szezon van! csak az itteni kívül zöldek/belül vörösök tájidegenek! mehetnének a francba a kedvenceik után!
Szerintetek egy ekkor a volumenű felújítást/építkezést egy tapsra el lehet végezni? Idióta banda.

gabesz: 2014.08.08. 16:37:17

Aztán majd ha az az elvágott gyökerű fa majd szépen agyoncsap valakit egy viharban -abból van mostanában elég- akkor majd emlékezzünk arra a fotóra ott fent.

bölcsbagoly 2014.08.08. 16:43:08

@gabesz:: ülj be alá és várd ki! Közben tarts egy táblát/molinót, figyelmeztetve a többieket a veszélyre!
Ha kivágták volna a fát, akkor azért ajvékolnál, nemde?

elendem 2014.08.08. 18:11:29

@bölcsbagoly: a fát gyakorlatilag ezzel kivágták, csak így most megspórolják a jóvátételi fapótlást :-(

bölcsbagoly 2014.08.08. 18:30:26

@elendem: a francot, annyit értettek hozzá mind a zöld tyúkok az ABC-hez!

elendem 2014.08.08. 20:48:39

@bölcsbagoly: Bocsánat, de ezt most nem értem. Ki nem ért a mihez?

Alick 2014.08.08. 21:41:19

@kézműves étcsokinyuszi: a kötekedés nem feltétlenül politikai, egyszerűen kivitelezői gondatlanságról lenne szó...

magyar ember teli szájjal 2014.09.29. 14:38:14

@magyar ember teli szájjal: szeretném kérni ennek a hozzászólásomnak a törlését a blogtulajdonostól, mivel jókora baromság volt, amit nem is gondoltam komolyan.
süti beállítások módosítása