Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.04.22. 16:35 elendem

Tegyük földdel egyenlővé az ovi kertjét - szomorú Föld Napi jegyzet

Címkék: fakivágás budavári önkormányzat Kossuth tér Vízivárosi Óvoda

8-1.JPGKossuth téri fák az óvodánkban

Eredetileg egy bájos-kedves kis szakcikket akartam írni a városi fák ápolásáról és a tűzfalak befuttatásáról a Föld Napja alkalmából. Azonban nagycsütörtökön elkezdődött az óvodaszünet, és másnap nekiálltak kivágni az óriási, lombfakadásban lévő fákat a Vízivárosi Óvoda kertjének déli oldalán.

Pénteken fél egykor már sem az önkormányzatnál, sem a GAMESZ-nál nem találtam senkit se személyesen, se telefonon. Az óvodában vagy az önkormányzat honlapján semmiféle értesítés, felhívás nem található ez ügyben (érthető, mert ez a lakosság olyan, hogy ha előre tud valamit, akkor esetleg kérdéseket tesz föl). Szerencsére a GAMESZ vezetője visszahívott.

Megtudtam, hogy azért vágják ki az óvodában és a Szilágyi gimnáziumban a fákat, hogy helyet csináljanak a kormányhivataltól kapott faiskolai fáknak, amelyeket a Kossuth téren (amúgy jogszabályellenesen) kivágott állomány helyett jóvátételi fapótlásként kell elültetni. Értik, ugye? Azért vágunk ki fákat, hogy a kivágott fák helyett elültetendő fáknak legyen helye. 

6-1.JPGMegtudtam azt is, hogy a kivágott fák valamilyen vizsgálat szerint betegek és balesetveszélyesek voltak. Lehet, bár a helyszínen látott metszlapok nem ezt bizonyítják. Mindenesetre megkértem a szakértői vizsgálat dokumentációját. Megkérdeztem, hogy ha annyira balesetveszélyesek voltak, hogy a kivágást nem lehet halogatni, akkor miért várták meg a tanítási szünetet (hiszen ezzel a gyermekek épségét veszélyeztették), ha pedig nem, akkor miért nem lehet a forró és UV veszélyes nyári időszak után elvégezni a fakivágást. Így most a gyerekeket egész nyáron nem lehet majd az udvaron játszatni. Válasz: lehet, hogy ez tényleg nem a legjobb döntés volt.

Hát, köszönöm! Azért azt megkérdezném, hogy mégis ki hozta ezt a döntést? Merthogy a kerületi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elé nem került. Az önkormányzat kertész előadójának pedig nyilván van annyi szakértelme, hogy ilyet nem támogat.

12-1.JPGHa már kertész: két hete láttam, hogy az óvodakertben valakik megmetszették a tavaly ültetett Ginkgo biloba csemetét (nem lett volna szabad), és hogy a nagy hamisciprus alatti kecskerágókat két ismeretlen nagy elánnal írtja ki. Megkérdeztem, miért. Válasz: az óvodavezető utasította őket, hogy irtsák ki. Megkérdeztem az óvodavezetőt is, aki bevallotta, hogy nem ért a kerthez, és csak annyit kért, hogy tisztítsák meg a virágágyásokat. És hogy egyébként a munkára jelentkezők között nincs kertész szakember, merthogy karbantartói munkára hirdetik, pedig a munka nagy része kertfenntartás. Korábban írtam arról, hogy az óvoda kertjét lombfúvóval takarítják, ami erősen egészségkárosító, mivel felveri a port. Most a növényeket irtják és kivágják a fákat. Szép lassan a földdel teszik egyenlővé a kertet, így a gyerekeink akadálytalanul szívhatják a belvárosi levegőt, amelynek szennyezettsége az év csaknem felében meghaladja az egészségügyi határértéket.

Amikor két éve elbocsájtották nyugdíjazták az óvoda kertészét, hevesen tiltakoztam, de megnyugtattak, hogy majd a GAMESZ. Azóta közmunkások adogatják egymásnak a kilincset az óvoda kertjében. Nincs állandóság és nincs szakértelem. Pedig a kert egy folyamat: akkor működik, ha hosszú időn keresztül, előre gondolkodva, egységes koncepció szerint ápolják.

7-1.JPGA Föld Napja van, amikor arra gondolunk, hogy a Föld és annak élővilága értékes rendszer, amelyben minden mindennel összefügg és amelynek részesei vagyunk. Minden, amit a közelünkben lévő legkisebbekkel teszünk, összeadódva globális jelentőséggel bír. Ha felelősen óvjuk és védjük az életet, akkor élet lesz...

vnm

A fényképeket én készítettem az óvoda kertjében 2014. április 22-én.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr16068034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denisaw. 2014.04.22. 18:13:31

erre nem igen lehet mondani semmit...:(....elképesztően sok az idióta sajnos, és olyan beosztásban, ahová nem való....de ha ez kell az embereknek?! akkor nem lehet mit csinálni....azért, ha megtudod a vizsgálat eredményét írd majd meg, mert kíváncsi vagyok, hogy valóban betegek voltak-e azok a fák.

denisaw. 2014.04.22. 18:15:28

@denisaw.: bocsánat a tegezésért...de kicsit berágtam erre..Tehát kérném, hogy majd a vizsgálat eredményét írja majd meg! Köszönöm!

beni.vam 2014.04.22. 18:16:37

A fairtás a XVII. kerületben is tapasztalható. A Pesti út mentén a Kucorgó tér és Rákoskeresztúr központja között az út mentén. Érdemes megnézni mekkora pusztítást végeztek. Az út menti fák koronáit teljesen levágták. Felháborító amit itt tesznek!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.04.22. 18:17:42

Már bocsánat, de ezekről a döntésekről szerintem diplomás állami dolgozó értelmiségiek döntenek. Magyarul ez azt jelenti hogy JÓL DÖNTENEK! Hiszen diplomás állami dolgozó értelmiségiek!

Inimma 2014.04.22. 18:41:44

@stmodell: Ki beszélt itt a brazil esőerdőkről? Hol voltak a beteg vagy balesetveszélyes fák? Gondolkozni kellene előbb, mielőtt kommentet írsz.

pushup 2014.04.22. 19:05:04

@stmodell: "A" helyen kivágnak fákat. A kivágott fákat pótolni kell. Mivel "A" helyet lebetonozták, ott nem lehet pótolni. Sebaj, majd elültetjük ezeket a fákat "B" helyen. Dehoppábasszameg, "B" helyen nem férnek el a fák, mert ott már vannak ... fák. Akkor vágjuk ki a fákat "B" helyen.
Ez a dolog analóg azzal, ami a Legényanyában volt: ástak egy gödröt, de hova tegyék a földet? Hát ástak neki egy gödröt.
A faszság szempontjából csak apró nüansz, hogy itt fákról, élőlényekről, tiszta levegőről, élhető környezetről van szó. Persze, ha a fákat, élőlényeket, tiszta levegőt, a jövőnket érezzük fontosnak, akkor meg az az első.
Ha ez szerinted mindössze sötétzöld nyavalygás, akkor annyit sem érsz, mint egy jól megtermett kanadai nyár ... pedig azokat utálom.

Sassika 2014.04.22. 19:08:29

ez tényleg felháborító!
no comment.

2014.04.22. 19:51:20

Nem tartom jó dolognak a fák és bokrok értelmetlen kivágását de pont azok a gyerekek akik állítólag nem lehetnek árnyékban és " akadálytalanul szívhatják a belvárosi levegőt, amelynek szennyezettsége az év csaknem felében meghaladja az egészségügyi határértéket" kullancs csípéstől ,vagy egy leszakadó ágtól nyomorékok lesznek , na akkor állj az igazgatónő mellé a bíróságon, mert a szülők
mindenképpen bűnbakot keresnek és követelnek.
Az hogy a Kossuth téri fáknak csinálnak helyet szerintem csak összeesküvés elmélet mert ezek helyett is kell ültetni és nagyon valószínű hogy ugyanide. A szálló porszennyezettségtől nem védenek a szállóporban álló bokrok.

Anitaaaa 2014.04.22. 19:57:21

@stmodell: "az ilyen kivágások súlyos pénzekbe kerülnek", a kivágott faanyag, tüzelőnek is elég komoly pénz... Egyébként pont költési időszak van, ilyenkor csak a bunkók vágnak ki fát.

elendem 2014.04.22. 20:25:00

@denisaw.: Most kaptam választ a jegyzőtől, hogy az adatszolgáltatásra vonatkozó 15 napos határidővel meg fogom kapni.
Nem kell szabadkozni a tegeződés miatt, szerintem a jó kapcsolat és a megbecsülés nem megszólítás függvénye. És ha megengeded, tegeződhetünk :-)

elendem 2014.04.22. 20:31:36

@stmodell: Nem, sajnos nem kerül súlyos pénzekbe. Az önkormányzati rendelet szerint ugyanis, ha a fakivágás szakvélemény alapján történik és balesetveszély-elhárítás az oka, akkor mentesülnek a jóvátétel alól.
Amúgy szakember vagyok és ide jár a gyermekem óvodába. Ha a fák annyira veszélyesek lettek volna szemrevételezés és az egyéb körülmények alapján, akkor szólok.
És éppen azt írtam, hogy ha valamilyen műszeres vizsgálat mégis veszélyt mutatott, akkor miért vártak?
Mindenesetre meg fogom kapni a szakvéleményt és akkor majd többet tudhatunk.

elendem 2014.04.22. 20:34:13

@stmodell: Este kaptam értesítést a jegyzőtől, hogy 15 napos határidővel kapom meg a dokumentumokat. Ezért nem tudtam belinkelni.
Képviselőként hozzáférek különböző előterjesztésekhez, de szakhatósági határozatokhoz, sajnos, nem.

A tudomány sosem téved! 2014.04.22. 20:42:59

úrtudomány!!!
hát már beteg fákat vágnak ki a náci fidSS diktatúrában?
hogy aztán fiatalokat ültessenek a helyükre??
hát hogy képzelik ezek a fasiszták???

bezzeg ha demokrata dopeman nyerte volna a választást a fiatal fákat vágnák ki, és öregeket ültetnek a helyükre, annak lenne értelme!

István Tamasi 2014.04.23. 09:56:28

@stmodell:
A fotókon csak és kizárólag egészséges fák láthatók amiket kivágtak. Gondolkodni kellene mielőtt azt kommentálja, hogy beteg fákat vágtak ki.

Ahoj- 2014.04.23. 17:23:09

Én azt látom hogy lépten-nyomon fát ültetnek, még oda is ahol eddig sosem volt (ami nem baj persze), meg szétzúzták a Zsolt és Aladár utcát, hogy még több csapadékot kapjon a fa és oda is vagy 20 fát beraktak (ott lakom, látom)

Ez az első-kerület blog nem tudom mennyire hiteles, én ebből tájékozódom mert a Várnegyed meg a weblap nem túl részletes. Ha a fele igaz, amit itt leírtak akkor már jók vagyunk, nem fog elsivatagosodni a kerület:

egyker.blog.hu/2013/12/13/faultetes_a_tabanban

egyker.blog.hu/2014/01/10/faultetes_a_toldy_donati_jatszoteren

egyker.blog.hu/2014/04/02/_szepitsuk_meg_egyutt_a_keruletet

egyker.blog.hu/2014/04/10/ultetik_a_fakat_a_bem_rakparton_kezdodik_a_tavaszi_kaszalas

egyker.blog.hu/2013/12/04/fapotlas

elendem 2014.04.24. 08:25:19

@Ahoj-: Az Egyker blog az önkormányzat felülete. A belinkelt faültetések jelentős része a Kossuth téri fakivágás miatti jóvátétel elhelyezéséről szól. Tehát nem a fővárosi faállomány növeléséről, fejlesztéséről, hanem a már korábban kivágott fák visszapótlásáról.
Egyébként az, hogy a tavaszi faültetések idején (és az őszi önkormányzati választások előtt) fákat ültetnek a kerületben, teljesen normális dolog, és természetesen örülök is neki. De ez semmiféle módon nem támasztja alá azt, hogy ez az óvodai fakivágás ebben a formában jó döntés lett volna.

panelburzsuj 2014.04.24. 08:43:42

@elendem:
Szép szakmai kaland lenne annak kiderítése, hogy vajon hogyan alakult - mondjuk az "elmúthuszonötévben" - a belterületi faállomány átlagéletkora.

Mert ahogy én látom, legalább két masszív "igény" is a megtartástól inkább a gyorsabb pörgés felé tolja a folyamatokat: a felelősségtől való szabadulni vágyás ("balesetveszély", "szemetelés", "sötétítés", járda-pince-stb. "károsítás") - meg a faiskolai készlettől szabadulás igénye karöltve a parkász/ültetész-kapacitások lekötésének igényével.

Szóval nekem úgy tűnik, hogy a "faápoló-lobbi" nem tudja ellensúlyozni a csereberélő-lobbit.

Te hogy véled?

Ahoj- 2014.04.24. 09:35:45

@elendem: Önkormányzaté? A lapon civilnek írták. Miért jó nekik blogot üzemeltetni mikor a normál weboldaluk is borzalmas?

elendem 2014.04.24. 10:05:36

@Ahoj-: Bocsánatot kérek, pontosítok: az egyker blog tapasztalataim szerint leginkább olyan témákat ír meg, olyan ügyeket hoz be, és olyan interpretációban tálalja, ami ott és akkor megfelel az önkormányzati vezetés álláspontjának és érdekeinek.
Ebben az értelemben írtam, hogy önkormányzati felület, nem úgy, hogy konkrétan ki kezeli, de valóban nem fejtettem ki, hogyan is értem.
(Ugye, a CÖF is civil...)

A honlap valóban borzalmas, és borzalmas a nyilvánosság kezelése is. Számtalan előterjesztésem, módosító indítványom és szóbeli javaslatom volt már a témában, de süket fülekre talált.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.24. 10:49:04

nagyon helytelen hogy a Kossuth-teri fakat oda ultetik!!!
ha mar idiota torvenyeket hoznak akkor igazi vadbarom illeszotya zoldike modjara kellene kivitelezni!!!

V kerulettel a XI kerulet is szomszedos es igazan elkelne par facska meg a Kamaraerdoben :)))

elendem 2014.04.24. 11:21:48

@panelburzsuj: Részben egyetértve hozzátenném, hogy a rendszer ilyen. Rosszul veszi ki magát egy költségvetésben, ha működtetünk/fenntartunk/karbantartunk. EU forrást sem lehet igénybe venni rá.
Viszont mindig nagy dicsőség, ha beruházunk/fejlesztünk/építünk. Ez nemcsak a Budavári Önkormányzatnál van így, hanem az egész közigazgatási rendszerünk így működik.
Emiatt azután az elmaradt/minimalizált karbantartás miatt pusztulófélben lévő utak/parkok/közművek között élünk, és 4-8-12-16 évente kapunk valami szép, új, csiriviri beruházást. :-(

panelburzsuj 2014.04.24. 17:11:05

@elendem:
Ennyi?

A kutya ugat, a "rendszer" halad?

elendem 2014.04.24. 17:43:56

Nem ennyi. Minden erőmmel tiltakozom ez ellen a tendencia ellen, képviselői munkámban folyamatosan azért dolgozom, hogy ne a csere-bere lobby szempontjai érvényesüljenek.

Ahoj- 2014.04.27. 21:36:29

@elendem:

Úgy látom megint faültetéseket végeznek mindenhol, de ezt Ovit nem látom a listán. Vagy ezek nem a Kossuth téri fák?

egyker.blog.hu/2014/04/25/folytatodo_faultetes_keruletunkben
süti beállítások módosítása